Legutóbb azt beszéltük meg, hogy mire kell figyelnünk, amikor egy társasházi lakást szeretnénk megvásárolni.

Családiház kereséskor szintén fontos odafigyelni azokra a dolgokra, amiket egy lakásnál is megnézünk: mely égtájak nyitottak, hol van a főbejárat, a vécé, stb. A figyelmünk azonban ennél tovább terjed: a telket, annak tulajdonságait, az utcával és a házzal való kapcsolatát is kiértékeljük.

Amikor házat vásárlolsz, ne csak a szép külső alapján dönts!

Amikor házat vásárlolsz, ne csak a szép külső alapján dönts!

Az eddigi sok-sok tapasztalatom alapján elsőként  a telek lejtését emelném ki. A Vaszati tanításai szerint az a kedvező, ha egy telek azokba az irányokba lejt, ahonnan a pozitív életenergiák érkeznek, azaz észak, északelet vagy kelet felé. Ha nem is hallgatsz minden tanácsomra, ezt az egyet nagyon jegyezd meg: csak olyan házat, telket vegyél, ahol a domborzat észak, északkelet vagy kelet felé lejt. Soha ne vegyél olyan telket, ami dél, délnyugat, vagy nyugat felé lejt. A kedvezőtlen égtáj felé lejtő telkek veszteségeket, családi tragédiákat vonzanak. Ez senkinek sem hiányzik.

Ideális esetben a ház a telek délnyugati, nyugati vagy déli részén van. Így tudnak leginkább bejutni a pozitív energiák a telekre, s ezzel együtt a házba is. Ha ugyanis az udvar északi, északkeleti és keleti része nincs egy házzal leterhelve, szabadabban érkezhetnek a pozitív energiák.

A lejtéshez hasonlóan fontos a ház környékén levő vizek (tó, patak) helyzete. A víz a lejtéshez hasonlóan működik: felerősíti az adott tér energiapotenciálját, éppen ezért jelenléte csak a északon, északkeleten és keleten kedvező. Ha tóparton, patakparton készülsz házat vagy telket venni, jól nézd meg, hogy az hová esik!

borzsonyhaz

Nem mindegy, hogy a ház melyik oldalán folyik a patak!

Az is nagyon fontos, hogy a házhoz, ill. a telekhez viszonyítva hol van az utca. Legszerencsésebb, ha az utca északon vagy keleten van. Sajnos Magyarországon elég ritka az, hogy az utca keleten van, ugyanakkor a házat az utcafronttól távol, nyugaton vagy délnyugaton lehet elhelyezni. Az ilyesmi a helyi szabályozástól függ: a legtöbb településen az utcafronthoz közel kell elhelyezni a házat. Itt bizony meg kell kötnünk egy kompromisszumot.

Néhány évvel ezelőtt találtunk egy ideális Vaszati telket. A telek erősen lejt keletre, enyhén északra (összességében tehát északkeletre is), az utca keleten van, ráadásul a telek határai teljesen párhuzamosak a főégtájakkal. Ennél ideálisabb telket elképzleni sem lehetne. (Ráadásul egy rendkívül szép és tiszta levegőjű faluban van…) Az egytlen szépséghiba, hogy a házakat a telek északkeleti-keleti és északi részén kell elhelyezni, az utcafronthoz közel. Kétségbeesve hívtam fel tanáromat, Marcus Schmiekét, hogy mit csináljunk.

Ő rövid gondolkodás után azt mondta, hogy ennek a teleknek „túl sok” jó tulajdonsága van ahhoz, hogy csak úgy elmenjünk mellette. Azt mondta, hogy ha a ráépülő ház minden tekintetben megfelel majd a Vaszati elveinek, akkor bizony meg kell venni ezt a telket…

Láthatod, hogy még egy ideálisnak mondható telket is legyengíthet a helyi szabályozás, ezért jó még a vásárlás előtt minden lehetséges tényezőt alaposan megvizsgálni, és egy ésszerű – lehetőleg objektív – kompromisszumot kötni.

 

Lakatos Edit

Manhertz Edit