Nézzük meg végre, hogy néz ki a lakásunk az átalakítás után. Az alábbi rajzon sok-sok különbséget láthatsz az eredetihez képest:

Az átalakított lakás alaprajza

Az átalakított lakás alaprajza

Talán a legfeltűnőbb különbség a két szép új ablak. Az egyik északra került, a másik északkeletre. E két új ablaknak köszönhetően van ablakunk északon, északkeleten és keleten is. Ez az a három égtáj, ahol mindenképpen kell ablaknak lenni annak érdekében, hogy a pozitív életenergiák bejussanak a lakásba.

E rajz helyére került az északkeleti ablak

E rajz helyére került az északkeleti ablak

Egy vasárnapi ebéd után, miközben a lakás átalakítását tervezgettük Józsival és az  apukájával, váratlanul megkérdeztem, hogy vajon mennyire nehéz ablakot vágni. Józsi apukája – aki egyébként tetőfedő és bádogos, gondolkodás nélkül rávágta, hogy “nem nagy ügy”. Ekkor Józsival egymásra néztünk, és tudtuk, hogy ablakaink lesznek északon és északkeleten.

Azt nem állítom, hogy könnyű volt az ablaknyitáshoz szükséges papírokat és engedélyeket megszerezni, de megszereztük.

Ha jól emlékszem, az ablakok helyének kivágása és az ablakok elhelyezése összesen két napot vett igénybe. A homlokzatot kívülről két ipari alpinista tette rendbe.

Nem csak a pozitív energiák mennyisége növekedett jelentősen a lakásban, hanem a természetes fény mennyisége is! Akárki akármit mond, nem igaz, hogy északról és északkeletről nem érkezik fény a lakásba! Sőt, ha nyáron elég korán kelünk, akkor a korareggeli napsütés is megörvnedeztet minket a két új ablakon keresztül!

A konyha az újonnan vágot északkeleti ablakkal

A konyha az újonnan vágot északkeleti ablakkal

A fenti alaprajzon jól látszik, hogy az északi ablak a nappaliban van, ahol így megduplázódott a fény mennyisége, az északkeleti ablak pedig a konyhában.

Általában azt szoktuk javasolni, hogy ha nem muszáj, ne kerüljön északkeletre a konyha. Kivételt ez alól az képez, ha a lakók egyáltalán nem esznek és nem főznek húst. A halott, véres állatok nagyon beszennyeznék az északkelet tiszta, friss minőségét. A tűz sem szívesen látott vendég északkeleten.

Mivel a konyha ura, a Mars, és az északkelet ura, a Jupiter jó barátságban vannak, ezért egy vegetariánus konyhát – jobb híján – nyugodtan tehetünk északkeletre. Fontos azonban, hogyha idekerült a konyha, akkor mindenképpen a világos, de meleg színek domináljanak ott, mint ahogyan ez  a mi konyhánkban is látszik.

A mosogató (víz) természetesen az északkeleti ablak alá került, a tűzhely pedig tőle jobbra, a konyha keleti részébe. Ezáltal még a kedvező munkairány is megvalósul a konyhában. (A konyha berendezéséről részletesen olvashatsz a 27 napos programcsomagban!)

Ennél az asztalnál ülök, miközben e bejegyzést írom

Ennél az asztalnál ülök, miközben e bejegyzést írom

Egy másik jelentős változás, hogy megszűntettük a keleten levő vécét és kamrát is. A vécét bevittük a fürdőszobába, annak is a kelettől a lehető legtávolabb eső részébe. A kamráról pedig lemondtunk.

Ha összehasonlítod az eredeti alaprajzot a mostanival, láthatod, hogy az eredeti konyha végéből lecsíptünk egy darabot, kiegészítettük a megszűntetett kamrával és így kialakítottunk egy picurka dolgozószobát nekem.

Természetesen figyelembe vettük a kedvező égtájainkat is. Az egyik kedvező égtájam a kelet, ezért került ide az én dolgozószobám.

Józsi szobájában a földszínek uralkodnak

Józsi szobájában a földszínek uralkodnak

Józsi egyik kedvező égtája a nyugat, ezért az ő dolgozószobája a délnyugaton és nyugaton levő szoba. Mivel a délnyugat nem, csak a nyugat kedvező neki ebben a szobában, ezért nagyon figyeltünk arra, hogy az asztala nyugaton legyen.

A szoba északi, északkeleti részére tükör került – sőt, a keleti részén is van egy. Ezek mind-mind nagyon kedvezőek: optikailag tágítják az egyébként keskeny szobát, és erősítik a pozitív energiákat.

A fürdőszoba belső kialakításánál is figyeltünk a Vaszati elveire, éppen ezért került a kézmosó – amelyhez tükör is tartozik – a fürdő északi-északkeleti részére. Mivel délkeleten van a fürdő terrakotta színű csempét választottunk, amely egy kicsit erősíti a délkeleti terület legyengült tüzét.

A nappali az északi ablakkal - a Nap most az északnyugati ablakon át süt be!

A nappali az északi ablakkal – a Nap most az északnyugati ablakon át süt be!

A nappali egyúttal a hálószoba szerepét is betölti. Számunkra fontosabb volt a külön dolgozók kialakítása a külön hálónál.

Északnyugaton alszunk, ami nem igazán szerencsés – igaz, Józsinak az északnyugat az egyik kedvező égtája. Egyébként az északnyugati háló nagyságrendekkel jobb a délkeletinél vagy az északkeletinél. Itt egyedül a levegő elem lehet zavaró tényező. Az ágyunknál elhelyezett yantráknak köszönhetően szerencsére jól alszunk.

A nappali a lakás északi és északnyugati részét foglalja el, mely égtájak egyébként nappalinak nagyon jók. Az északnyugat miatt a világos színek dominálnak. Mivel a szoba éjszaka hálóvá alakul, fontos, hogy a világos színeket nyugodt föld- natúr- vagy pasztell színek egészítsék ki. Az észak miatt pedig sok-sok zöld növény van itt.

Az otthonunk Vaszati szerinti korrekcióját az teszi teljessé, ha elhelyezzük a szükséges Vaszati energetikai eszközöket is.

Legközelebb azt nézzük meg, hogy milyen energetikai eszközöket helyeztünk el a lakásban, és miért…

Addig is minden jót!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit