Az utóbbi időben többen is kérdeztetek a délkelettel, a tűz területével kapcsolatban. Nem mindig egyszerű ugyanis megérteni, hogy mikor túlságosan erős a tűz, mikor gyenge és mikor mondjuk azt, hogy teljesen rendben van.

A Vaszati szerint a tűz területe otthonunk délkeleti része. Ez az a terület, ahol tisztán van jelen. Megtaláljuk keleten is – az éter társaságában, és délen – a föld elem társaságában. Ezeken az égtájakon a tűz már korántsem olyan intenzív, mint délkeleten.

Ha délkeleten van a nappali, lehet a fal mályva színű és használhatunk bordó díszpárnákat

Ideális esetben délkeleten van a konyha, a kazánház, vagy a konditerem. Ezek csupa-csupa olyan helyiségek, ahol természetes módon van jelen a tűz (konyha, kazán), vagy a belső hőenergia (konditerem.)

Jó helyen van még délkeleten a nappali is, főleg akkor, ha egy szép cserépkályha vagy kandalló teszi hagnulatossá.

Ha megfelelően használjuk a délkeletet, akkor otthonunkban egészséges mennyiségben van jelen a tűz.

Ha délkeleten hiányzik a lakásunkból vagy a házunkból egy darab, vagy ha fürdőszoba vagy a kertben kerti tó van délkeleten, az mind-mind gyengíti a tűz erejét.

A legyengült tűz hatására mi is gyengének, erőtlennek, fáradékonynak érezhetjük magunkat. Hiányozhat belőlünk az a tűz, ami hajt minket újabb és újabb dolgok felé. Fásultnak érezhetjük magunkat.

Ha azonban a délkeleti területen bővítményt találunk, vagy pont ide esik a főbejárat, az már túlságosan erőssé teheti a tüzet.

Ennek hatására agresszívakká, ingerlékenyekké válhatunk. Gyakoriak lehetnek a viták, veszekedések.

A legyengült délkeletre tehetünk piros virágokat is

Abban az esetben, ha otthonunkban legyengült a tűz, arra kell törekednünk, hogy valahogyan felerősítsük azt: elhelyezhetünk délkeleten gyertyákat, vagy egész egyszerűen néhány piros vagy bordó színű díszpárnát, terítőt, vagy egyéb dísztárgyat.

Ha a tűz túlságosan erős, semmiképp se jusson eszünkbe vízzel gyengíteni azt! Legjobb, ha ilyenkor a délkelet vénuszi jellegét hangsúlyozzuk színes, tarka (de nem piros) lakástextilekkel, képekkel.

Mindkét esetben jót tesz, ha elhelyezzük délkeleten a Parasurama yantrát, ami a Vénusz spirituális yantrája.

A legutóbbi bejegyzéseben szintén tűzről olvashattál, de egészen más jellegű tűzről… Ha a tűz természetellenes módon megerősödik (főbejárat, bővítmény), az akár valós tűzesetet is okozhat – szerencsére elég ritkán.

Végül, hogy még közelebb kerülj a témához, javaslom, hogy olvasd el a legutóbbi bejegyzésben Anna kérdését és a válaszomat.  A kérdés arra vonatkozott, mit tehetünk olyankor, amikor a tűz egyszerre erősödik és gyengül egy főbejárat és egy hiány terület miatt. Neked is tanulságos lehet.

Manhertz Edit