Sokan szegezik nekem a kérdést, vajon hogyan lehet Magyarországon a Vaszati elveit alkalmazni? Teljesen mások a szokásaink, a kultúránk és legfőképpen más az éghajlat, mint Indiában. Azt javaslom, vizsgáljuk most meg együtt az ideális Vaszati konyhát és döntsük el, hogy alkalmazhatók-e ezek az elvek nálunk.

A Vaszati szerint a konyha idális helye a délkelet. Ennek az oka, hogy az öt alapelemből itt van jelen a tűz, metafizikai szinten pedig a tűz félistene, Agni.

Ha egy ideális Vaszati házról beszélünk, ahol a főfalak párhuzamosak a főégtájakkal, akkor a ház délkeleti sarkába került konyhának két olyan fala van, ahová ablak kerülhet, ez a keleti és a déli fal. Ha igazán alkalmazni akarjuk a Vaszati elveit, akkor elsősorban a keleti falat nyitjuk meg, de a jobb benapozás érdekében a konyha déli falára is kerülhet ablak. Ezt a helyzetet látod az alábbi rajzon:

Egy Vaszati házban a konyha a ház délkeleti sarkába kerül

Ha végig gondolod, hogy mikor tartózkodsz a konyhában, a délkeleti elrendezés tűnik a legkedvezőbbnek. Reggel, amikor felkelsz és reggelit készítesz a családnak, a keleti ablakokon már besüt a Nap, ami nagyon jó reggeli hangulatot teremt. A legtöbb helyen, ha van is külön étkező, a reggelizés általában a konyhában zajlik, ami azt jelenti, hogy reggeli közben is élvezhetitek a Nap sugarait, amelyek reggel különösen jó hatással vannak testre és lélekre egyaránt.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy minden nap (de legalább hétvégéken) van időd ebédet főzni a családnak, akkor a délelőtt nagy részét a konyhában töltöd. Ha a déli falra is került egy – a keletinél kisebb – ablak, akkor a délelőtti konhyai munkád során végig napsütésben fürödhetsz. Ez jó kedvre derít, amit a családod tagjai is megéreznek majd az étel minőségén. Ha mindkét falon van ablak, az ráadásul a jobb szellőzést is elősegíti, nem kell sokat zúgatni a szagelszívót.

Azt mondja a Vaszati, hogy ha semmiképpen sem lehet délkeletre tenni a konyhát, akkor szóba jöhet még a ház északnyugati része is. Ennek a vaszatis oka leginkább az, hogy a levegő elem – ami jelen van északnyugaton – szintén szükséges ahhoz, hogy éghessen a tűz. Leginkább azoknak ajánlom az északnyugati konyhát, akiknek a napi teendőik nem engedik azt, hogy délelőtt főzöcskézzenek, ahol a főzés inkább a vacsorakészítést jelenti.

Én személy szerint a délkeleti konyhát pártolom, ugyanis a délkelet (tűz miatti) intenzitása leginkább egy konyha berendezésére alkalmas. Ráadásul a délkeleti konyhában tudjuk leginkább megvalósítani azt a konyhaberendezést, amely nem csak a Vaszati elveinek, hanem a lakberendezők által hangsúlyozott ergonómiai követelményeknek is megfelel.

Erről – a konyha berendezéséről – lesz szó legközelebb, de előtte nézzük meg, milyen további előnyös hatásai vannak a délkeletre került konyhának:

* Az itt készült étel minősége kiváló,
* az egészséges mederben tartott tűz kedvezően hat az egészségre,
* egészséges mértékben lesz jelen a kockázati hajlam (ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe egy korábbi írásomat),
* ráadásul a megfelelően használt délkelet segíti, hogy gazdagon éljünk, sok szépségben és akár  pompában legyen részünk.

Ezek után próbálj elképzelni egy olyan konyhát (főleg a 70-es- 80-as években nagyon sok ilyen ház épült), ahol a konyha a ház északi – többnyire a szomszéd felé néző – oldalára került, picike ablakkal… Hol szeretnél jobban főzni, egy ilyen, vagy egy egész délelőtt napfényben úszó konyhában?

Manhertz Edit