Az alábbi levelet írta nekem valaki: „Élvezettel olvasom honlapját, kedves Edit! Azonban a kék tűzhelyet inkább zöldben tudnám elképzelni, mivel a kék víz szín és a tűzzel ‘összevész’, kioltja.”

Úgy gondolom, nem ő az egyetlen, akit elgondolkodtatott a legutóbbi bejegyzésben látható kék színű tűzhely, ezért fontosnak tartom, hogy ejtsünk róla néhány szót.

A tűzhely kék színét jól ellensúlyozza a környezetében levő bútor meleg fa színe

A tűzhely kék színét jól ellensúlyozza a környezetében levő bútor meleg fa színe

A levélírónak teljesen igaza van: a kék szín valóban a vízhez kapcsolódik és emiatt némi ellentétben áll a tűzzel. (Csak érdekességként: már rég megfigyeltem, hogy a gázrózsa gyakran kékes – és narancsos – lánggal ég… ez persze nem jelenti azt, hogy a kék a tűz színe lenne.)

Tehát, a kék színű tűzhely nagyon megtetszett. Választhattam volna zöldet is, sőt, ami még jobb lett volna: bordót, ami szintén gyönyörű. A zöld azért esett ki, mert nem tudtam elképzelni a padlólap színével, a bordó pedig azért, mert a sötétbarnára kent szekrény mellett nem mutatott volna jól. Ráadásul – és ez a „gyengeség” mindenkiben benne van (bennem is) -, a kék tűzhelybe egyszerűen beleszerettem.

Ez természetesen okozott jónáhány álmatlan éjszakát – pontosan amitatt, amit a levélírónk is felvetett. Aztán megszületett a megoldás:

1.) Az egész konyha és a tűzhely környéke is csupa meleg színekből áll, ami a konyhában nagyon fontos. Ez természetesen ellensúlyozza a kék hidegségét.

2.) A konyha délkeleten van, ami nem csak a tűz területe, hanem a Vénusz területe is. A Vénuszhoz rendelhető elsődleges szín, pedig a királykék! Mivel a királykék nehezen hozható össze a délkelet tüzes jellegével, ezt az információt nem igazán szoktam nagy dobra verni. (Talán valaki, aki nem tud még eleget a Vaszatiról, félreértené és teljesen bekékítené a délkeleti területét, ami nem igazán lenne szerencsés.) Helyette inkább a Vénusz nőies jellegét hangsúlyozzuk: púderes színek, virágos minták, stb.

A lényeg: a délkelet uralkodó bolygója, a Vénusz, s emiatt megengedett délkeleten a királykék jelenléte. Fontos azonban, hogy a királykék nem lehet a fő szín (mert a kék kioltja a tüzet), viszont kis mennyiségben előfordulhat. Sőt, ebből kiindulva a zöld tűzhely semmiképpen nem is illett volna délkeletre. Azt akkor kellett volna választanom, ha északon lenne a konyhánk…

Bár még egy kicsit „féligkész” állapotok uralkodnak, jól látszik a konyha általános meleg hangulata, melyet a textíliákkal és egyéb kiegészítőkkel tovább lehet fokozni

3.) A mai konyhákban az inox felületű tűzhely a legelterjedtebb. Ha jól végig gondoljuk, ennek a fémes felületnek sincs túl sok köze a tűzhöz.

Mi tehát a végkövetkeztetés?

Nagyon fontos, hogy a Vaszati elveit a lehető legnagyobb részletességgel tartsuk be. (Ebben én elég szigorú vagyok – főleg magammal szemben.) Azonban emberek vagyunk, időnként engedünk a kísértésnek, és beszerzünk valamit, ami nincs 100% összhangban a Vaszati elveivel – mint pl. ez a kék tűzhely.

Az ilyen kompromisszumoknál is ügyelnünk kell azonban arra, hogy ne essünk túlzásokba. Csak néhány példa:

1.) Akkor se fesd tűzpirosra a hálószobádat, ha az olyan nagyon tetszik.

2.) Ne tegyél a ház kellős közepére cserépkályhát vagy kandallót még akkor se, ha az olyan nagyon jól mutat, vagy olyan nagyon praktikusnak tűnik.

3.) Ne álljon a konyhád csupa hideg színekből (szürke, fekete, fém), még akkor se, ha az olyan nagyon divatos.

4.) Ne tegyél a tűzhely mögé tükröt még akkor se, ha korábban valaki azt tanácsolta Neked…

Ez mind csupa tűzzel kapcsolatos példa, de természetesen vannak más elvek is, amiben nincs kompromisszum.

Bízom benne, sikerült helyretennem a kérdést és sikerült megértened, hogy a délkelet nem csak a tűz, hanem a Vénusz területe is.

 

Manhertz Edit