Legutóbb a kertészkedés kellemes oldaláról beszéltünk, a faültetésről és arról, hogy szabadon választhatsz kert stílust. (Ha nem olvastad volna, most is megteheted. >>) Most viszont sorba vesszük azokat a legsúlyosabb hibákat, amelyek ha jelen vannak a kertedben, valahogy mindenképpen orvosolnod kell.

1.) A kerti tó helye. Erről már többször is volt szó, de újra és újra elismétlem: ha a kerti tavad nem északon, északkeleten, keleten esetleg északnyugaton van, akkor minél előbb találd ki, hogyan tudnád átköltöztetni az egyik kedvező égtájara. (Az első három égtáj esetén erősíti a tiszta víz a pozitív életenergiákat, északnyugaton pedig azért van jó helyen, mert az északnyugatnak és a víznek is a Hold az uralkodó bolygója.)

Fontos, hogy jó helyen legyen a kerti tó

Fontos, hogy jó helyen legyen a kerti tó

A délen, délnyugaton és nyugaton levő tó vagy medence erősíti az itt levő negatív energiapotenciált, amelyek sok problémát – főleg veszteségeket – eredményezhetnek. A délkeleten levő tó összeférhetlen az ott uralkodó tűzzel. A kert közepén levő tó pedig veszélyes lehet a családi békességre, a család egységére.

2.) A kert lejtése. A vízhez hasonlóan a függőleges és vízszintes irányú tér is erősíti egy adott terület energiáit. Mivel északról, északkeletről és keletről várjuk a pozitív életenergiákat, ezért az a kedvező, ha a kertünk ezen égtájak valamelyike felé lejt. (Így arrafelé nagyobb lesz a függőleges irányú tér.) Az északi lejtés gazdagságot, a keleti jólétet, hírnevet hoz, ezzel szemben a déli lejtés üzenete a veszteség, a nyugati lejtésé a tudatlanság. A délnyugati lejtés a lehető legrosszabb…

Legjobb, ha észak, északkelet vagy kelet felé lejt a kert

Ha nem hegyvidéken laksz, még akkor is lehet a kertednek egy kis természetes lejtése. Ha ennek az iránya nem kedvező, egy kis földmunkával eltüntetheted a déli vagy délnyugati lejtést.

Ha hegyvidéken laksz és a lejtés nagyon erős, akkor sajnos a földmunka nem igazán jöhet szóba. Ebben az esetben is arra kell törekedni, hogy a kedvezőtlen lejtés hatását valahogy enyhítsd. Ültess a telek délnyugati (alacsonyabban fekvő) részére gyorsan és nagyra növő fákat. Ültess ide bokrokat, telepíts sziklakertet, lehetőleg minél nagyobb kövekből. Csupa olyan dolgot tegyél ide, ami súlyozza a területet, és ami magasabbá teszi.

3.) Épületek, nagy fák helye. Az eddigiek alapján már tudnod kell, hogy ezek súlyos dolgok, tehát a legjobb helyük délen, délnyugaton vagy nyugaton van.

A kert délnyugati része lehet igazán sűrű: nagyon jók itt a fák, bokrok, kerti építmények

A ház helyéről gyakran nem mi döntünk, vagy azért, mert már áll a ház, vagy azért, mert a helyi építésügyi hatóság szigorúan megszabta, hogy hol lehet. Azt viszont már mi dönthetjük el, hogy hová telepítjük a nagyobbra növő fákat, a dús lombú bokrokat.

4.) A telek középső része, a Brahmasztan. Gyakori hiba még az, ha a kert közepén van a tó, esetleg nagy fák.

A Vaszati szerint úgy kedvező, ha a telek közepét nem terheljük le. Középen nem jó sem a tűz (tűzrakóhely), sem a víz, sem a nagy fák. Jó viszont itt a szépen gondozott gyep, vagy a virágágyás. Fontos azonban, hogy a középen levő virágok színe ne legyen túl harsány, inkább fehér és pasztellszínű virágok illatozzanak itt.

Egy Vaszati szerint kialakított kertben talán még ő is jobban érzi magát

 5.) Szeméttároló helye. Az utóbbi időben sajnos az a divat, hogy a szemetes kukát közvetlenül a kertkapu mellé teszik. Ez bizony nem valami szép fogadtatás! Különösen kedvezőtlen energetikailag, ha a kertkapu egy számára kedvező égtájon, például keleten vagy északon van. Ekkor a pozitív energiákat jelentősen rontani fogja a kuka. Próbálj a szemetesnek valahol a kaputól távolabb, kevésbé látványos részen helyet biztosítani de úgy, hogy közben arra is figyelsz, hogy a kuka semmiképpen ne legyen északon, északkeleten, keleten vagy a Brahmasztánban.

Őszintén remélem, hogy a kertedben ebből az 5 hibából egy sem, vagy csak nagyon kevés található meg.

Manhertz Edit

ui: A Vaszati 27 napos programjában szintén foglalkozunk a kerttel. Nagyon sok hasznos ötletet találsz ott is!