Spaczér Judit néhány évvel ezelőtt a távoktatás keretein belül kezdte el Vaszati tanulmányait. Épp akkoriban lehetősége nyílt arra, hogy saját családi házat építsen.

Mivel az addig elvégzett tanulmányait nem találta elegendőnek ahhoz, hogy egyedül tervezze meg álmai otthonát, Czobor Évát kérte meg arra, hogy segítsen elkészíteni a ház Vaszati terveit…

Miközben Judit tovább folytatta a Vaszati tanulmányait és Vaszati szaktanácsadó vált belőle, a háza is elkészült, amelybe 2010 nyarán be is költözött. Néhány hete pedig meghívott bennünket, a Magyarországi Vaszati Szövetség szaktanácsadóit, hogy töltsünk el egy kellemes délutánt az új házában.

Természetesen örömmel tettünk eleget a meghívásnak, mely azon kívül, hogy megtapasztalhattuk a ház remek energiáit, lehetőséget adott arra, hogy találkozzunk.

Egyik kedvenc helyünk az északi fürdőszoba. A kép baloldalán Judit, középen Éva áll. (Jobbra Kányi Zsóka és Szincsák Anna, szintén Vaszati szaktanácsadók)

Több szempontból is szerencsésnek mondhatjuk Juditot: Egyrészt azért, mert sikerült olyan telket találnia, amely tökéletesen megfelel a Vaszati elveinek: a telek határai – minimális eltéréssel – párhuzamosan futnak a főégtájakkal, keleten van az utca, tehát keleti a telek bejárata, ráadásul az út túloldalán, a telektől keletre folyik egy kis patak is.

Az ideális telek megtalálásról ide kattintva olvashatsz többet. >>

Másrészt azért szerencsés, mert még a kivitelezője is nyitott volt a Vaszati elveit betartani az építés során. Odafigyelt például arra, hogy az építkezés mindig az óramutató járásával megegyező irányban haladjon…

A nappali-étkező. Bal oldalon van a konyha bejárata.

Judit kívánsága az volt, hogy a ház földszintes legyen és ne legyen nagyobb 110 m2-nél. Ezt sikerült is megvalósítani – ráadásul úgy, hogy a viszonylag kis alapterület ellenére a ház egyes helyiségei nagyon jól használhatóak és kifejezetten tágasnak tűnnek. A ház főbejárata természetesen keleten van. Északkeletre került a dolgozószoba, délkeletre a konyha, amely a déli és a középső területet elfogalaló étkezős nappaliból nyílik.

A Vaszati elvei szerint nem szerencsés, ha a konyha közvetlenül az előszobából nyílik – egyrészt azért, mert a konyha a Vaszati elvei szerint intim területnek számít, másrészt pedig azért, mert ha közel van a konyha a bejárathoz, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a főzés és az evés túlságosan központi téma lesz a családban.

A konyhában kellemes, nem hivalkodó, mégis meleg színek uralkodnak. A falicsempék közötti fuga piros színű, amely finoman fokozza a tűz jelenlétét.

Délnyugaton találjuk a hálószobát, ami a lehető legjobb helye a szülői hálónak, ráadásul a délnyugat Judit egyik kedvező égtája is. A két gyerekszoba nyugaton és északnyugaton kapott helyet.

Északnyugatra esik a külön vécé és északra a vécé nélküli fürdőszoba. Judit északi fürdőszobája ismét megerősítette bennem, hogy lehet Vaszati házat tervezni úgy, hogy közben nem keveredünk túl nagy ellentmondásokba a nyugati építészettel.

Egy vécé nélküli fürdőszoba remek helyen van északon, csak arra kell figyelnünk, hogy a bevett gyakorlattal ellentétben ne kicsi, hanem minél nagyobb ablakokat tegyünk ide. Juditnál a szép nagy ablakon kívül még egy üvegtéglás falszakasz is került ide, így akadálytalanul áramlanak be a házba az északról jövő organikus életenergiák, a fürdőszoba pedig rendkívül világos.

Ezen a képen a ház északi homlokzata látható a sok ablakkal és az üvegtéglával, valamint jól látható a Brahmasztan fölötti felülvilágító is.

Ezzel kapcsolatban – pontosabban az észak-dél kapcsolatáról – is olvashattál korábban cikkeket. Ide kattintva találod az egyiket >>, ide kattintva pedig a másikat.>>

Mindannyiunk nagy kedvence Juditnál a ház közepén levő felülvilágító, ami a Vaszati házak egyik fő eleme: itt érkeznek a függőleges irányú pozitív energiák az otthonunkba – ezen kívül pedig sok-sok természetes fényt kap a ház középső területe, amely főleg napos időben különleges fényt hoz a lakótérbe.

Egy Vaszati házzal szemben támasztott legfőbb elvárásunk – a szép építészei megoldásokon és a jól használható tereken túl – az, hogy a ház lakói jól érezzék itt magukat, sikeresen tudják megoldani az élet feladatait, egészségesek legyenek és elérjék a céljaikat.

A nappali másik oldala. Bár a Brahmasztan (a ház középső része) szerves része a nappalinak, középen nincs semmilyen bútor. A képen érezhető a felülvilágító fénye is.

A ház kellemes és praktikus térkapcsolatait és a remek energiáit sikerült személyesen is megtapasztalnunk. Az idő rendkívül gyorsan elszállt és nagyon jól éreztük magunkat.

A közvetlenül, rövid idő alatt is érzékelhető benyomáson túl azonban még fontosabb az, hogy a lakók hogy érzik magukat és hogyan alakul az életük.

Mivel személyesen is jól ismerem Juditot, elmondhatom, hogy mióta az új házba költözött, nagyon sokat változott az élete – természetesen pozitívan.  Ami számomra – és talán számára is – a legfeltünőbb, hogy a kitűzött céljai szép sorban mind megvalósulnak, ráadásul gyakran hamarabb is, mint ahogyan álmodni merné…

 

Manhertz Edit