Az elmúlt héten több Vaszati szaktanácsadó kollégámmal is találkoztam. Ilyenkor szoktak nekem mesélni a legfrissebb tapasztalataikról. Talán nem véletlen, hogy egyszerre ketten is dolgoznak most háromszög alakú telekkel.

Igen, jól olvastad, a telek valóban háromszög alakú. Ez a lenti rajz segít elképzelni, hogy miről van szó.

Két utca "Y" alakú elágazásánál jöhet létre háromszög alakú telek

Két utca „Y” alakú elágazásánál jöhet létre háromszög alakú telek

A háromszög forma a tűz elemhez kapcsolható, ami a legintenzívebb – és ha nincs kordában tartva -, a legveszélyesebb elem. Egy ilyen tér lakóinál megnő a balesetveszély, a gyulladásos betegségekre való hajlam, a veszekedések lehetősége és bizony a konkrét tűzveszély is.

Természetesen nem csak a háromszög alakú telek vagy épület veszélyes (amiből talán nincs olyan nagyon sok), hanem bármilyen tér vagy épület, amelynek a falai hegyes szöget zárnak be.

Egy jól ismert épület Budán, az Alkotás és a Csörsz utca találkozásánál

Egy jól ismert épület Budán, az Alkotás és a Csörsz utca találkozásánál

A jobb oldali képen látható épületet olyan utcák mentén épült, amelyek háromszög alakban találkoznak. (Az Alkotás és a Győri út találkozásáról van szó.) Az a szerencse, hogy maga az épület nem háromszög alakú telken épült, de még így is nagyon fenyegető látvánnyal fogadja a Budaörs út felől érkező autósokat. Úgy hallottam, hogy elég sok baleset szokott itt lenni.

Na de hogyan érint mindez Téged? 

Ha esetleg háromszög alakú, vagy egyéb nagyon szabálytalan alakú telken (vagy házban) laksz, akkor sürgősen tenned kell valamit!  Ha elég nagy a telek, akkor megpróbálhatsz lekeríteni belőle egy szabályos téglalap alakú darabot: ez lesz a Te udvarod, a téglalapon kívül eső részeket pedig tekintheted úgy, mintha az utca része lenne. Kicsi telek esetén ez nem biztos, hogy járható, ebben az esetben lehet, hogy tervezgetned kell a költözést. Ha a korrigálás mellett döntesz, mindenképp kérd tapasztalt szaktanácsadó segítségét!

Ha pedig a jövőben házat, lakást vagy telket keresel, jusson eszedbe, hogy olyat vegyél, amelynek az alakja téglalap, illetve az oldalai derékszöget zárnak be egymással. (Még akkor is, ha a háromszög alakú jóval olcsóbb lenne!!)

Manhertz Edit