A legutóbbi – háromszögletű telkekkel és épületekkel foglalkozó – bejegyzés után magától értetődően felmerült a kérdés: vajon kedvezőek-e a boltíves ablakok, a kupolák, és egyéb különleges formák a Vaszati elvei szerint.

Ennek a csodaszép indiai templomnak az alaprajza csupa derékszögekből áll, a nyílászárói és egyéb díszítőelemei azonban igen változatosak.

Ennek a csodaszép indiai templomnak az alaprajza csupa derékszögekből áll, a nyílászárói és egyéb díszítőelemei azonban igen változatosak.

Mielőtt nagyon belemerülnénk a különböző formák elemzésébe, le kell tisztáznunk valamit. Amikor a különböző épület formákról beszélünk, arról, hogy az a bizonyos forma kedvező-e vagy sem, akkor az épület (vagy telek) alaprajzi formájáról van szó. Az épület formája az, ami elsődlegesen hat ránk, az azon levő díszítőelemek inkább a szemünk számára teremtenek harmóniát vagy éppen diszharmóniát.

Ez alapján a legkedvezőbb forma a négyzet és a téglalap, de a téglalap is akkor, ha az oldalainak az aránya nem nagyobb, mint 1:2. Gyakori az olyan négyszög forma, amelyeknek nem zár be minden oldala derékszöget a mellette levő oldallal. Ha egy telekről van szó, az ilyen formákat ajánlott sövénnyel vagy kerítéssel szabályos téglalappá alakítani, ugyanis a hegyes- és tompaszögek jelenléte nem kedvező.

A háromszög alakú telekről és házról már olvashattál. A klasszikus vaszati írások azt mondják, hogy a háromszög forma gátolja a fejlődést és az ilyen telkek lakói összetűzésbe keverekdhetnek a kormánnyal vagy az állammal.

Ebben az indiai templombelsőben nagyon különleges díszítési formákat találunk.

A kerek vagy a szabálytalan sokszög formákat ajánlatos elkerülni, ezek nem kedvezőek. A kör alak a víz elemhez kapcsolható és örök változást, izgágaságot hoz. Egy kör alakú épületben sosem találunk megnyugvást. Sőt, a klasszikus Vasztu írások szerint egy kör alakú asztalnál űlők sosem fognak igazán egyetérteni… Ezek szerint nincs sok értelme a kerekasztal beszélgetéseknek?…

Már nyugati pszichológusok is megállapították, hogy ha valaki huzamosabb ideig egy kör alakú szobában tartózkodik, esetleg be van oda zárva, akkor előbb-utóbb megzavarodhat. Ha ilyen súlyos dolog nem is történik vele, nem fog igazán nyugalmat találni.

Egész biztos, hogy felvetődik most a kérdés, vajon mi a helyzet őseink jurtáival, ami szintén kör alakú. Nos, nomád őseink életmódja az örökös vándorlásról szólt. Az állataikkal együtt mindig újabb és újabb legelőket keresve vándoroltak. Ha egy helyen elfogyott a fű, minden zokszó és ragaszkodás nélkül továbbálltak. Ehhez az életformához tökéletes a jurta, azaz a kör alak. (A vándorcirkuszok sátrai is kör alakúak.) Ha azonban szeretnénk letelepedni, huzamosabb ideig nyugalomban élni valahol, akkor erre a célra a stabilitást és nyugalmat árasztó téglalap vagy négyzet forma az ideális.

Ezen az épületen megfigyelhető a kupola, sőt, a tornyoknál még a nyolcszög forma is.

Ezen az épületen megfigyelhető a kupola, sőt, a tornyoknál még a nyolcszög forma is.

Érdekes megjegyezni, hogy a sokszögletű formák közül a szabályos nyolcszög formát kedvezőnek tartja a Vaszati. Ez a forma is akkor a legjobb, ha az egyes oldalai pontosan a 8 égtáj felé vannak tájolva. Bár az ilyen épület meglehetősen ritka, a kertedbe tervezhetsz egy szabályos nyolcszög alakú szaletlit keleti bejárattal.

Na és mi a helyzet a boltívekkel, kupolákkal, timpanonokkal és egyéb díszítőelemekkel? Ezeket a formákat lehet használni az épületeinknél. Tervezhetünk boltíves ablakokat (igaz, nehezebb lesz függönyözni), tervezhetünk akár háromszög alakban lezárt ablakot is. Ezekhez nem lesz olyan könnyű kedvező méretet és arányt számolni, mint egy téglalap alakú ablakhoz, de energetikailag nem teremtenek zavart. Háromszög és kör alakú ablakot továbbra sem terveznék (bár tetőterekben a háromszög formát nem mindig lehet elkerülni), de a boltív és egyéb dekoráció rendben van.

A kupolákról futólag volt már szó a tetőtéri ablakokkal kapcsolatban. A ház közepén (a Brahmasztánban) nagyon kedvező lehet a kupola, de csak akkor javaslom, ha a Brahmasztánba olyan helyiséget tervezel, ahol nem tartózkodsz huzamosabb ideig.

Mindent összefoglalva: a telked és a házad alaprajzánál kerüld a háromszöget, a kör alakot és a szabálytalan formákat. A díszítőelemeknél azonban már szabadabban alkalmazhatod ezeket. Ha új házat szeretnél tervezni, az a legjobb, ha szaktanácsadóink segítségét kéred, így biztos nem követsz el hibát az arányok és formák kiválasztásánál.

 

Manhertz Edit