A Vaszati nem egy építészeti irányzat vagy lakberendezési stílus. A Vaszati egy olyan építészeti és térrendezési rendszer, amelyet ha alkalmazol, otthonod harmóniában lesz a természet univerzáis (örökérvényű, helytől, időtől és vallási hovatartozástól független) törvényeivel. Ha az otthonod harmóniában van a természet törvényeivel, akkor támogat Téged a céljaid elérésében, jótákonyan hat a közérzetedre, az egészségedre, sőt a személyiségedre is. Kellemes, vonzó személyként jobb lesz a párkapcsolatod, jobbak lesznek a munkahelyi kapcsolataid, sikeresnek és elégedettnek érezheted Magadat.

Ha odafigyelsz a természet törvényeire és tiszteletben tartod azokat, akkor (elvileg) nem számít, hogy melyik építészeti és lakberendezési stílusirányzathoz vonzódsz, melyiket szeretnéd alkalmazni az otthonodban. Miért csak elvileg mindegy a stílus? Azért, mert bizonyos irányzatokat – vagy a kötöttségeik vagy egyéb jellemzőik miatt – nehéz (de nem lehetetlen) összhangba hozni a Vaszatival.

Az antik szekrények a klasszikus stílust, a fal színe viszont a mediterránt idézi.

1.) Mediterrán stílus: Ez ma talán a legnépszerűbb stílus. Talán azért, mert sokan nyaralnak az Adrián és erre szeretnének emlékezni, vagy talán azért, mert a szomszéd is ilyen házat épített…

A mediterrán stílusnak van egy jó és egy rossz oldala: A jó az, hogy a mediterrán lakóterek kellemesen otthonosak. A rossz viszont az, hogy a „magyar mediterrán” építészet azt jelenti, hogy a ház alaprajza túlságosan tagolt, tele van ki-be ugrálásokkal, legtöbbször nem szimmetrikus és sokszor kifejezetten zaklatott. Egy ilyen épületre pedig nagyon nehéz alkalmazni a Vaszati elveit, ráadásul a túl bonyolult alaprajz miatt nem csak az épület, de a lakók is zaklatottá válhatnak.

2.) Minimál stílus: Ez a másik véglet. Szerencsére kevésbé népszerű, mint a mediterrán. Fő jellemzője az egyszerűség, a díszítetlenség, az üresség. Egy minimalista otthonban kevés a bútor, a szekrények áltlában beépítettek és a fallal egy síkban vannak. Nincsenek dekorációk, nincsenek színek. (Általában a fehér, a bézs, a szürke és a barna a megengedett szín.) Az anyag- és formavilágát tekintve egy nagyon kötött stílus.

Nemrégiben olvastam egy érdekes tapasztalatot, miszerint a legtöbb minimalista otthonban élő család előbb-utóbb elköltözik egy teljesen más stílusú lakásba, vagy pedig saját otthonában követ el „stílustörést”. Főleg egy olyan család számára, ahol gyerekek is vannak nagyon nehéz hosszútávon egy kötött, érzelemmentes, díszítés mentes és hideg (barátságtalan) lakásban élni. Elvileg be lehet rendezni egy minimalista otthont a Vaszati elvei szerint, de a stílus miatt nagyon nehéz igazán otthnossá, kényelmsessé, lakályossá tenni.

Ez egy igazi klasszikus előszoba antik bútorokkal.

3.) Modern stílus: Közel áll a minimalista stílushoz, de itt már nincsenek olyan szigorú kötöttségek, éppen ezért könnyebb egy lakható, bartáságos otthont kialakítani. A Vaszati elveit is lehet alkalmazni.

4.) Retró: A modern stílus keverve a 60-as 70-es évek formavilágával. Elvileg lehet rá alkalmazni a Vaszati elveit. Én személy szerint a retrót egy kicsit „dohosnak”, ócskának érzem – még akkor is, ha a legmenőbb lakberendező tervei szerint készült. Ahogy egy skót lakberendező páros mondta találóan: „Jó-jó a retró, ha nem másodjára kell átélned.”

5.) Klasszikus: Egy klasszikus, antik és stilbútorokkal berendezett otthon nagyon szép és igazán otthnos tud lenni. Különösen az antik ülőbútoroknál azonban oda kell figyelni, hogy a fotel vagy szék ne csak szép legyen, hanem kényelmes is. (Én bizony nem egyszer vertem már be a fejemet antik karosszék háttámláján lévő faragott oroszlánba…)

Az sem árt, ha tudjuk, kitől származnak az antik bútoraink. Az a legjobb, ha a családunktól. Ha idegen helyről, akkor rájuk fér a finomfizikai tisztítás is…

A vidéki stílus gyakran hasonlít az eklektikushoz: békésen megfér egymással a két felújított antik fotel, az ikeás kanapé és a hajópadló.

6.) Vidéki (rusztikus): Akár a magyar, az angolszász vagy a francia (provance) vidéki stílusra gondolunk, mindegyiknek megvan az a kedves bája, amely segít a házadból igazi otthont teremteni. (Hopp, én nagyon szeretem ezt a stílust…)

Persze itt is van néhány dolog, mire vigyázni kell. Jellemző a stílusra a kopott (akár mesterségesen koptatott) bútorok haszálata. Vigyázz, hogy ezt ne vidd túlzásba, nehogy az otthonod túlságosan kopott, szegényes hangulatot keltsen. Divat még az ilyen otthonokban a száraz virágok, potpourrik használata. Legjobb ezekből csak keveset használni és azokat is rendszeresen lecserélni, hogy ne gyűjtsék össze a port és egyéb nemkívánatos dolgokat.

7.) Eklektikus: Az eklektika a különböző stílusok bájos és ízléses keverékét jelenti. Az ilyen otthonban békésen megfér egymás mellett a modern kanapé és az antik szekrény. Ízlésesen és a színharmóniákra odafigyelve remek otthon lehet egy ilyen lakásból is.

Bármelyik stílus is áll közel Hozzád, ha fontosak Neked a Vaszati elvei, akkor úgy tervezd meg a házadat, úgy rendezd be az otthonodat, hogy közben ne csak az általad választott stílus jegyeire figyelj oda, hanem a Vaszati törvényeire is. Bármelyik stílus esetén lehet délkeleten a konyha, lehetnek zöld színek északon, vagy lehet délnyugaton a nagy szekrény. Ami fontos, hogy a kiválasztott stílus és az ahhoz való ragaszkodás ne legyen fontosabb annál, hogy egy igazán kellemes, meleg otthont teremts, ahol Te és a szeretteid kellemesen élhetnek, pihenhetnek és feltöltődhetnek.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a Vaszatis csapatnak mi a kedvenc stílusa. Kérlek, Te is szavazz a kedvencedre!

Köszönöm!

Manhertz Edit