Legutóbb arra kerestük a választ, hogy mi mindent szeretnénk elérni 2012-ben. Mik azok a dolgok, amitől ez az év egy igazán különleges és sikeres év lesz.

Szavazataitok alapján legtöbben a pénzügyekre és a karrierre vártok megoldást. Felmerült bennem az a költői kérdés, hogy ezt a fokozott pénzügyi figyelmet az okozza-e, hogy újra felerősödött a pár éve tartó pénzpiaci és gazdasági válság, vagy ettől függetlenül is ez lenne a legfontosabb? A szavazatok alapján ráadásul úgy tűnik, hogy nagyon sokan küzdtök pénzügyi gondokkal. (A szavazatok eredeményét úgy tudod megnézni, hogy rákattintasz a „View Results” feliratra.)

Nagyon sok kritika ért az utóbbi években, amiért olyan sokat hangoztatom az északi terület fontosságát. Bár nem csak az észak minőségétől függ az, hogy milyenek a pénzügyeink, elsődleges szerepe van a bevételek szempontjából. Ráadásul ez az az égtáj, amellyel nálunk a legtöbb baj van. Ennek az az oka, hogy a magyar (és általában az európai) építészeti hagyományok elsősorban a Napsütést és a széljárást veszik figyelembe egy ház megtervezésénél. Ezt a szemléletmódot kellene kiegészíteni azzal, hogy a szemmel nem látható energiaáramlásokat is figyelembe vesszük. Biztos vagyok benne, hogy nem lenne a szavazók majd’ 32 %-ának pénzügyi gondja.

A képen jól látszik, hogy az első lakásomban annyira pici volt az északon levő konyha, hogy csak egy minitűzhely fért el benne. A zöld színt egy futónövény képviselte. A Buddha yantra és a Narasimha yantra volt itt a két fő energetikai eszköz.

Ha már ennyit szajkózom az északi terület fontosságát, elmondom Neked, hogyan nézett ki annak a néhány lakásnak az északi része, ahol azóta laktam, hogy hazajöttem Németországból, ahol a Vaszati tanulmányaimat végeztem.

Az első lakás (2002-ben vettem) egy szuper mini garzon volt, mindössze 26 m2. Abban az időben elsősorban arra figyeltem, hogy a vécé ne legyen kedvezőtlen helyen és délelőtt süssön be a Nap. Ebben a lakásban északra a konyha esett, amely teljesen zárt volt, ráadásul egy légtérben volt az előtérrel. A lakás egyetlen ablaka – ami egy erkélyajtó volt – délkeletre esett  Ez nem hangzik valami jól, de legalább délelőtt sütött be a Nap… Semmi más eszközöm nem volt, mint a bútorok tudatos elrendezése, a színek tudatos megválasztása, a yantrák és egy Meru chakra, amit nem a konyhában, hanem a szobának az északi részén helyeztem el – ami egyúttal a lakásnak az északkeleti része volt.

A következő lakást – amit a férjemmel közösen vettünk 2005-ben – már jól ismerheted, mivel korábban részletesen bemutattam. Itt már sokkal több lehetőségem volt, mint az első, picike lakásnál. Átalakítottuk a lakás alaprajzát – így kikerült a vécé a lakás keleti részéből -, de ami még ennél is fontosabb: vágtunk egy-egy ablakot a lakás északi és északkeleti részén. (Keleten eleve volt ablak.) Ez volt a felújítás legnehezebb része, de mindenképpen megérte! Nem csak a nem látható – de érzékelhető – finomenergiák beáramlása miatt, hanem még a fény miatt is. Az északi terület egyébként a legnagyobb szobába esett.

Itt a nappaliba esett az északi terület, ami eredetlieg ablaktalan volt. A fotel mögötti kislevelű fikusz – amit Anyukám szaporított egy kis hajtásról – azóta kisebb fává változott…

2008-ban kezdtük felépíteni azt a házat, ahol 2010 óta lakunk és amely 100%-ban a Vaszati elvei szerint készült. Ennél a háznál úgy tudtuk alkalmazni a Vaszati elveit, hogy egyúttal nem sérül az európai építészet vágya sem: a házba mindig besüt a Nap (hacsak nem takarják felhők.) Északon vécé nélküli fürdőszoba van és északra esik a lépcsőház is. Terészetesen a teljes északi terület nyitott, ablakos. Ha jól megfigyeled, az északi terület használata teljes mértékben összhangban van a magyar építészetben megszokott használattal. A különbség csak annyi, hogy nagy ablakokat tettünk ide és figyeltünk arra, hogy a vécé még véletlenül se essen északra.

Északra került a vécé nélküli fürdőszoba. (A külön helyiségben levő vécé a fürdőszobából nyílik és északnyugaton van.)

Mi az, amit Te mindebből megtanulhatsz?

1.) Egy egészen picike – már-már korrigálhatatlannak tűnő – lakást is lehet jobbá tenni! Kevesebb eszköz áll ugyan a rendelkezésre, de vannak eszközök, amiket igenis használni kell!

2.) Egy valamivel nagyobb házban vagy lakásban már nem csak a tudatos színválasztással. berendezéssel és energetikai eszközök használatával lehet „játszani”, hanem olyan változtatásokat is végre lehet hajtani, amihez már kőművest vagy vízvezetékszerelőt kell hívni.

3.) Ha lehetőséged nyílik építkezni, akkor a Vaszati által nyújott lehetőségek határtalanok…

Meg vagyok róla győződve, hogy ha kezdetben csak korlátozott lehetőségekkel, kis lépésekben tudsz elindulni egy jobb energiájú otthon – s ezáltal egy jobb élet – felé, az utad során újabb és újabb, ráadásul egyre jobb lehetőséged lesz arra, hogy egyre jobb energiájú helyen lakhass, s ezzel párhuzamosan egyre jobb legyen az életed. (Az egyre jobb energiájú otthon megvalósulhat a jelenlegi otthonodban, de akár az új helyen is. De még ahhoz is, hogy el tudj költözni az szükséges, hogy a jelenlegi lakásodat energetikailag rendbehozd!

Nézzük, hogy hol tartasz most!


Javaslom, hogy az idei céljaidhoz (amiket remélem, hogy már kitűztél) írd fel azt is, hogy a Vaszatinak mely eszközével fogod az idén jobbá tenni az otthonodat. Pl. festés lesz és végre jó színeket választasz, vagy ablakot nyitsz (figyelem! ez engedélyköteles!), beszerzel néhány yantrát, néhány szép növényt, megcsinálod a Vaszati 27 napos prograját, szaktanácsadót hívsz, beszerzel egy Meru chakrát, stb. Javaslom, hogy azt is írd fel a céljaidhoz, hogy mindezt miért szeretnéd. Például így: „szeretném rendbehozni a pénzügyeimet, ezért zöldre festem az északi helyiséget, kiselejtezem onnan a lomokat és kiteszek egy Buddha yantrát.”

Te mit szeretnél 2012-ben megvalósítani az otthonodban?

 

Manhertz Edit