Emlékszel még, mi volt év elején a legfontosabb célod? Esetleg Te is beletartoztál abba a 26 %-ba (megelőzve a párkapcsolatra szavazókat!), akik úgy döntöttek az év elején, hogy az egészségüket szeretnék rendbetenni?

Még ha nem is az a legfontosabb célod 2012-re, hogy rendbehozd az egészségedet, azzal biztosan egyetértesz, hogy tested és lelked egészsége segíti céljaid megvalósítását, míg ha beteges vagy és lelkileg gyenge, az gátol abban, hogy a céljaidra összpontosíts. Éppen ezért, ha valamilyen betegséggel küzdesz, tegyél meg mindent – az otthonodban is – a gyógyulásért.

Ilyen csodaszép virágok csak tiszta, élő vízben élnek

A testi és lelki egészség legfontosabb személyes értékeünk

Már sokat beszéltünk arról, hogy a Vaszati tanítása szerint otthonunk egyes égtájai kapcsolatban állnak életünk különböző területeivel. Minden egyes égtáj valamilyen szinten hozzájárul ahhoz, hogy milyen az egészségünk, milyenek az emberi kapcsolataink vagy mennyire tudunk kiteljesedni a munkánkban.

Az egészséggel kapcsolatban most három égtájat szeretnék kiemelni, melyek minőségére akkor is ajánlott odafigyelni, ha nem vagy beteg. (A megelőzés sokkal hatékonyabb tud lenni, mint egy akut betegség kezelése.)

A napsütötte bejárat nagyon jó keleten.

A napsütötte bejárat nagyon jó keleten.

Az első égtáj a kelet. A kelet a megújulás és a friss energiák égtája. Ha az évszakokhoz kellene hasonlítanom, akkor azt mondanám, hogy a kelet olyan, mint a tavasz. A kelet minőségén múlik, hogy a szervezetünk mennyire tud megújúlni és milyen erős. Befolyással van az immunrendszerünkre és testünk „motorjára” a szívünkre, illetve a keringésünkre.

Ha komoly problémák vannak keleten – például zárt és nem tud bejutni a lakásba a reggeli Napsütés -, akkor legyengülhet az immundrendszer, szívproblémák léphetnek fel és általában könnyebb elkapni valamilyen betegséget. Bár az ablakot nem helyettesíti, mégis sokat segít, ha nagy rendet és tisztaságot tartasz keleten, ha van keleten valamilyen vidám sárga szín, felteszel egy tükröt a zárt keleti falra, vagy elhelyezed a Nap yantráját, a Ramacandra yantrát.

Mindenképpen szót kell ejteni az északkeletről, amely Vasztupurushának (otthonunk urának), s ezzel együtt otthonunknak a feje. Az északkelet minősége éppen ezért döntő hatással van az egész energiamenzőre.

Otthonod északkeleti része Vasztupurushának a feje.

Otthonod északkeleti része Vasztupurushának a feje.

Az északkelet minősége nagyban befolyásolja a lelkiállapotunkat, mely – ha nem megfelelő – fizikai tünetekkel járó betegségekhez vezethet. Kutatások is bizonyítják, hogy a súlyos problémákkal rendelkező északkelet (zárt, itt van a vécé, a lomtár, vagy éppen hiányzik) hozzájárulhat a daganatos betegségek, a májproblémák és a cukorbetegség kialakulásához. Ha gyakran fáj a fejed, annak az okát is keresheted északkeleten. Javaslom, hogy olvasd el egy korábbi írásomat az északkelet és az egészség összefüggéseiről. >>

Bár ritkábban emlegetjük az egészséggel kapcsolatban, még is fontos szerepe van a délnyugatnak is. Délnyugat a föld területe, Vasztupurushának pedig a lába és az alsó testtája (gyökércsakra) tartozik ide. A délnyugat minőségén múlik tehát a fizikai erőnlétünk és a stabilitásunk. Ha esetleg valamilyen károsszenvedélyed van (alkohol, drog, cigaretta), nagy az esély rá, hogy valamilyen baj van délnyugaton.

A barnás árnyalatok és a nyagy növények nagyon jók délnyugaton.

A barnás árnyalatok és a nagy növények nagyon jók délnyugaton.

A délnyugat – mivel egy tengelyen helyezkedik el az északkelettel – erőteljes hatást gyakorol az északkeletre is. Ha jó minőségű otthonod délnyugati területe (kellőképpen zárt és nehéz), az jó hatással van az északkeletre. Ha azonban nem megfelelő a délnyugat minősége (túlságosan nyitott, itt van a főbejárat, vagy éppen hiányzik), az drasztikusan gyengíti az északkelet minőségét. Ha mindkét égtáj problémás, akkor sürgős és drasztikus beavatkozásra van szükség.

Természetesen nem csak ez a három égtáj határozza meg, hogy milyen az egészséged. A többi égtáj minősége megmutatja, hogy mely testrészeid, szerveid vannak veszélyben, mire kell nagyon odafigyelned a mindennapod során, hogy elkerülhesd a bajt. Például ha problémás az észak és az északnyugat, mely égtájak szoros kapcsolatban vannak a légzéssel, akkor ez igen komoly okot ad arra, hogy sürgősen leszokj a dohányzásról…

 

Manhertz Edit