2008. második fele óta mást sem hallunk, csak hogy a gazdasági válság miatt hanyatlik az ingatlan piac, csökkent az eladások száma, a nagy nehezen eladott ingatlanok pedig jóval olcsóbban találnak új gazdát, mint néhány évvel ezelőtt.

Ebben minden bizonnyal van igazság egy átlagos lakás esetében. Egy Vaszati szerint rendbetett lakás azonban egész biztos, hogy sokkal könnyebben eladható még most, a nehezebb időkben is.

Ha el akarsz adni egy lakást, legyen az tiszta és rendezett. Sokkal vonzóbb, ha nincs tele felesleges kacattal, kidobásra váró holmival. Az sem árt, ha firssen van festve.

Ha el akarsz adni egy lakást, legyen az tiszta és rendezett. Sokkal vonzóbb, ha nincs tele felesleges kacattal, kidobásra váró holmival. Az sem árt, ha firssen van festve.

Ha csak elméletileg gondoljuk végig ezt a merész kijelentést, már akkor is el kell hinnünk, hogy ez tényleg így van. Egy pozitív energiájú lakás jó hatással van mind az eladóra, mind a vevőre. Hogyan?

Egy jó minőségű – vagy legalábbis azzá tett – észak vonzza a pénzt. A kelet és az északkelet támogatja a jövőt, az északnyugat a jó kapcsolatokat, a nyugat pedig a szép lezárást. Ez mind-mind szükséges ahhoz, hogy a lakásunkat el tudjuk adni, ráadásul annyiért, amennyiért mi szeretnénk!

Ha pedig már sikerült odáig eljutnunk, hogy a vevőjelölt eljön megnézi a lakást, nem mindegy, hogy őt ott milyen ingerek, milyen energiák fogadják. Az első dolog az, amit lát. Igenis legyen rend, tisztaság, a falak legyenek frissen festve – vagy legalábbis ne legyenek koszosak. Minden látható és nem látható dolog legyen rendben, ne kelljen semmit takargatnunk. Mire gondolok?

2008. decemberében adtuk el a férjem régi kis lakását, aminek volt egy apró hibája: a nyugaton levő fürdőnél volt a házhoz tartozó függőlegesen haladó vízvezetékrendszer, amelyben csőrepedés volt, s emiatt ázott a falnak egy kis szakasza. Amikor ez kiderült, a társasház természetesen egyből megcsináltatta, de a javítás helye jó darabig ott éktelenkedett a fürdőben. Az érdeklődőknek persze mindig magyarázkodnunk kellett miatta.

Miután a nyugaton levő fürdőszoba is makulátlanná vált, megérkezett a vevő

Miután a nyugaton levő fürdőszoba is makulátlanná vált, megérkezett a vevő

Aztán egy reggel, amikor felébredtem, mintha „megvilágosodtam” volna, rádöbbentem, miért nem vették még meg a lakást! (Igaz, még alig másfél hónapja árultuk.) Nyugaton (ami ugye a szép lezárások égtája), még mindig ott volt az a csúnya javítás a falon. Tudtam, amíg azt nem csináltatjuk meg, nem tudjuk lezárni a lakással kapcsolatos ügyeinket, azaz, nem tudjuk eladni. Még aznap szóltunk egy festő barátunknak, hogy azonnal jöjjön javítani. A javítás után néhány nappal – amikor már minden szép volt – megérkezett a vevőnk!

Visszatérve a lakás energiáira, a vevő nem csak azt fogja tapasztalni, amit lát, hanem azt is, amit érez! A jó érzéseket pedig a Vaszati korrekciókkal és yantrákkal tudjuk fokozni. Ha már most jól érzi magát a lakásban, számíthat arra, hogy ha majd ő lakik ott, akkor is jó lesz. (Éppen ezért, ha elég nagyvonalúak vagyunk, akkor otthagyjuk neki a yantráinkat és elmagyarázzuk, hogy melyiknek pont hol van a helye és miért fontos, hogy ott legyen.)

Ez a másik lakás mindössze 26 m2 volt, amiből kb. 3 m2 lehetett a konyha. A Vaszati azonban kellemessé, vonzóvá és pozitív energiájúvá tette.

Ez a másik lakás mindössze 26 m2 volt, amiből kb. 3 m2 lehetett a konyha. A Vaszati azonban kellemessé, vonzóvá és pozitív energiájúvá tette.

Ha pedig már szót ejtettük az érzékekről: nem mindegy, mit hall és milyen illatokat érez a vevő. A hallásnak jót tehet a teljes csend, de ha zenét akarunk játszani, az csakis halk és lágy legyen. (Általában akkor lehet jó a zene, ha takargatnunk kell az utca zaját.)

És, hogy milyen illat legyen a lakásban? Semmiképpen ne legyen cigarettaszag hagymaszag, egyéb főzés szag. Bizony, még a füstölőt sem szereti mindenki, sőt van, aki köhög tőle. Azt olvastam valahol, hogy az illóolajok közül a vanília és a fahéj meghozza a vásárlási kedvet. Bevallom, kipróbáltam! Egy évvel később, amikor az én régi kicsi lakásomat adtuk el, mielőtt érkeztek a vevők, fahéj illóolajat csepegtettem a felmosó vízbe, és azzal mostam fel a lakást. Kellemes fahéj illat volt, nem volt semmi takargatni valónk, minden tiszta és rendes volt, és a vevők beleszerettek a lakásba – válság ide vagy oda…

Ha ezek a módszerek működtek 2008 és 2009 végén, egész biztos működnek 2012-ben is… A Vaszati pénzügyi mentőcsomagjában még több tippet és hasznos tudnivalót találsz az ingatlan értékesítéssel kapcsolatban, legyen az akár eladás, vagy kiadás.

Manhertz Edit

Manhertz Edit