Ha figyelmesen elolvastad a legutóbbi két írásomat, akkor már ismered az egyéni égtáj fogalmát, valamint azt, hogy milyen kapcsolat van az ayurvédikus alkattípus és otthonunk egyes égtájai között. (Ha még nem olvastad vagy nem emlékszel rájuk javaslom, hogy mielőtt tovább haladsz, olvasd el mind a kettőt!)

Ha nem tudod a dolgozószobádat a Vaszati személyes összetevői alapján elhelyezni, akkor is figyelj arra oda, hogy munka közben kelet vagy észak felé tekints.

Emlékeztetőül: az egyéni égtájat asztrológiai adataink alapján számoljuk – a számításhoz szükség van egy Vaszati szaktanácsadó segítségére. Az Ayurvédikus alkattípust azonban Te Magad is meghatározhatod, ha kitöltöd a legutóbbi bejegyzésben található kérdőívet. A kérdőív kitöltése után könnyedén meg tudod válaszolni az alábbi kérdést:


Előfordulhat, hogy egy bizonyos égtáj asztrológiai szempontból kedvező nekünk, de nem egyeztethető össze az ayurvédikus alkatunkkal, vagy fordítva: az ayurvédikus típusunk szerint kedvező, de asztrológiailag – tehát egyéni égtáj szempontjából – nem. Ebben az esetben az a legideálisabb, ha a négy kedvező égtájunk közül azt választjuk fő tartózkodási helyünknek, ami nem mond ellent az ayurvédikus típusunknak sem. Ha például az egyik kedvező égtájunk az északnyugat, de Vata (levegő) tipusúak vagyunk, akkor jobb, ha nem az északnyugat lesz a fő tartózkodási helyünk, hanem valamelyik másik kedvező égtáj.

Ha nem tudod elkerülni, hogy délkeleten legyen a hálószobád, válassz olyan textíliákat, amelyek nyugodt színűek és kapcsolatban vannak a Vénusszal.

Ha nem tudod elkerülni, hogy délkeleten legyen a hálószobád, válassz olyan textíliákat, amelyek nyugodt színűek és kapcsolatban vannak a Vénusszal.

A fő tarttózkodási hely elsősorban a hálóhelyet, valamint a dolgozószobát jelenti. A hálóhely kiválasztásánál különösen fontos, hogy a személyes összetevőkön túl az általános Vaszati elveket is figyelembe vegyük. Tegyük fel, hogy valaki kapha típus (föld, víz) és egyik kedvező égtája a délkelet. Ennek a személynek elvileg jó délkeleten tartózkodnia, de csak nappali tevékenységhez. Az általános Vaszati elvek szerint ugyanis szigorúan tilos délkeleten aludni. Ez azt jelenti, hogy ez az általános Vaszati elv felülírja mind a két egyéni összetevőt.

A gyakorlatban általában korlátozottak a lehetőségeink, nem tudunk túl sok helyiség közül válogatni. Ilyenkor legtöbbször az egyéni égtáj dönt (kivéve a délkeleti hálószobát, ahol az általános elvek a döntőek.)

A Vaszati a személyes összetevők figyelembevételével teljes. Az, hogy a Vaszati elveiből mennyit valósítunk meg otthonunkban rajtunk múlik.  Ha nem veszed figyelembe az személyes összetevőket, csak az általános elveket, természetesen az is működik. Ha azonban szeretnél otthonodból a lehető legtöbbet kihozni, valamint szeretnél sok-sok pozitív változást tapasztalni az életedben, akkor javaslom, hogy az egyéni összetevőkre is figyelj oda, mert a hatás érezhetőbb lesz. (Éppen ezzel kapcsolatban kérdezett valaki a legutóbbi írásom után – javaslom, hogy olvasd el a válaszommal együtt.)

Összefoglalva:

1.) Ha nem ismered sem az egyéni égtájadat, sem az ayurvédikus alkattípusodat, akkor is ajánlott alkalmaznod a Vaszati elveit. Az, hogy hol kedvező a bejárat, melyik égtáj legyen nyitott, hol legyen a konyha, a vécé, vagy éppen a terasz, nem függ a Vaszati személyes összetevőitől.

2.) Szánj rá egy kis időt és néhány egészen egyszerű kérdésre válaszolva állapítsd meg, hogy az elemek közül melyik dominál a testedben, azaz állapítsd meg az ayurvédikus alkattípusodat! (Teljesen ingyen van, csak egy kis időt kell rászánnod!)

3.) Ha nem is szeretnél teljeskörű Vaszati tanácsadást, kérd meg valamelyik szaktanácsadónkat, hogy számolja ki az egyéni égtájadat. Ez utóbbi két információ segít meghatározni, hogy hol legyen a hálószobád vagy a dolgozószobád.

4.) Tégy meg mindent Te Magad is a kívánt változásért!

Sok sikert!

 

Manhertz Edit