Az utóbbi időben egyre többen mondogatják körülöttem, hogy kedvetlenek, szomorúak, már-már depressziósak. Főleg idősebbek, akik hozzászoktak, hogy nyáron mindig tesznek-vesznek valamit, rendben tartják a kertet, leszüretelik a gyümölcsöt a fáról és befőzik. Most azonban beszorultak a négy fal közé, korán sötétedik, és szinte még nappal is sötét van. Ráadásul kevesebb a teendő is. Ismerős helyzet?

Az éledező természet látványa és a tengernyi hóvirág a legkonokabb tél végi depressziót is elűzi

Az éledező természet látványa és a tengernyi hóvirág a legkonokabb tél végi depressziót is elűzi

Sokat gondolkodtam rajta, mit is lehetne tanácsolni tél végi „unalom” és kedvetlenség ellen. Mert ez inkább tél végén jelentkezik. Decemberben még várjuk a Karácsonyt, szép adventi hangulat van, ami egész január elejéig kitart. Azoknak, akik nehezen viselik a telet, a február a legnehezebb. Egyik nap szinte érezni lehet a kertben a tavasz illatát, másik nap megint esik a hó vagy az eső.

A lehetőségek sokrétűek, én most főleg olyan dolgokról írok, amelyeknek szoros kapcsolata van az otthonunkkal. Először is elvégezhetünk egy csomó olyan teendőt, amit nyáron nem igazán szeretünk csinálni, mert helyette inkább kint vagyunk a jó levegőn. Ilyen például a szekrényrendezés vagy a selejtezés. Nincs is jobb elfoglaltság hosszú téli estéken, mint kirámolni egy-egy fiókot, rádöbbenni, hogy a fele holmi felesleges, lyukas, vagy divatjamúlt, és ha szükséges, ettől- attól megválni. (Na jó, lehet, hogy van jobb, de valamikor ezt is meg kell csinálni…)

Valljuk be, a tél nem mindig ennyire gyönyörű...

Valljuk be, a tél nem mindig ennyire gyönyörű…

A Vaszati (de még a Feng Shui is) azt tanácsolja, hogy ne legyenek az otthonunkban fölösleges kacatok, mert ezek mind-mind elveszik az energiákat a fontos és szép dolgoktól és általánosságban kedvezőtlen hatással vannak otthonunk energiamezőjére, s ezen keresztül ránk.

Amikor még Pesten laktunk, az utcánkban volt egy régi – vagy inkább lepukkant – családi ház, s a tulajdonosának az volt a kedvtelése, hogy mindenféle kacatot összegyűjtött és az udvaron meg a házban tárolta. Rettenetes látvány volt, szerintem tele volt patkányokkal… Egy napon az önkormányzat markolós kocsival lapátolta ki a sok kacatot, mert a szomszédok már nem bírták. Aztán pár hét múlva ugyanúgy nézett ki minden. Képzelheted, hogy milyen volt a fickó, aki ott lakott…

Ezzel a példával – messzemenőkig eltúlozva – próbáltam érzékeltetni, hogy milyen az, amikor elárasztja az otthonunkat a sok kacat.

Lobogó tűz, meleg takaró. Más nem is kell egy téli estéhez. Remélem, ez a nappali délkeleten van...) forrás: countryliving.com

Lobogó tűz, meleg takaró. Más nem is kell egy téli estéhez. Remélem, ez a nappali délkeleten van…) forrás: countryliving.com

A „kötelező” rendrakás és selejtezés persze csak egy dolog… Gondolkodtál már azon, hogy az északi népek lakberendezési kultúrája miért olyan kifinomult? Szegények még nálunk is hosszabb ideig be vannak zárva a házukba – nem beszélve Angliáról, ahol állandóan esik az eső. (Az angolok is értenek ám a lakberendezéshez!)

Télen – különösen tél végén, amikor már elpakoltuk a karácsonyi dekorációt – nagyon fontos, hogy több figyelmet szenteljünk otthonunk díszítésére. A körülöttünk levő dísztárgyak, textíliák, puha párnák és takarók kellemesek a szemnek, ráadásul a meleg családi otthon érzetét keltik. Legjobb ilyenkor csupa meleg színű dekorációt használni, amelyek még a színükkel is melegítenek. Fontos azonban, hogy a színek megválasztásánál vegyük figyelembe a Vaszati irányadó elveit. A hálószobában például még télen sem kedvező a piros színű ágynemű és keleten sem kedvező a sötétbarna takaró – akármilyen meleg, mackós színe is van.

Egy másik téli főszereplő a gyertya és a mécses. A tűz fénye, illetve ahogy a pici lángocska már a legkisebb légmozgástól is táncra perdül, igazán szívmelengető látvány. A gyertyával kapcsolatban azonban két fontos dologra oda kell figyelni: A szoba délkeleti részén van a legkedvezőbb helyen, de teheted keletre és délre is – mindkét égtájnál úgy, hogy minél közelebb legyen a délkelethez. Arra nagyon figyelj, hogy mécses ne kerüljön a lakás közepére – még akkor sem, ha az valamelyik szobának a délkeleti része. Ezenkívül pedig nagyon figyelj oda a biztonságra! Gyertya helyett használj inkább mécsest és soha nem hagyd egyiket sem felügyelet nélkül égni.

Az első jácintoknak kint is, bent is örülünk. Remélem, az idén újra kibújnak a földből...

Az első jácintoknak kint is, bent is örülünk. Remélem, az idén újra kibújnak a földből…

A végére hagytam a kedvenceimet, a virágokat. Ilyenkor az a lényeg, hogy a növényünk tényleg virágozzon és ha lehet, illata is legyen! Nagy kedvencem a jácint, aminek az illata az egész szobát betölti. Persze választhatsz más, tartósabb virágzót is, mint pl. a lepkeorchidea. Ha azonban kifejezetten tavaszt szeretnél a lakásodba, akkor az előhajtatott jácintok, nárciszok, tulipánok, valamint a sok-sok színben pompázó kankalin a legjobb választás. Ezeket később kiültetheted a kertbe.

A virágokról eszembe jutott még egy fontos dolog, még pedig az illat! Az aromalámpába cseppentett illóolajoknak nem csak az illatuk kellemes, de kedvező hatással vannak a kedélyünkre sőt – különösen megfázásos időszakban – az egészségünkre is. Az én nagy kedvenceim a narancs, a rozmaring (ez utóbbi frissen tart munka közben) és a szantál… Az illóolajokkal kapcsolatban nagyon figyelj oda, hogy valódi illóolajat vegyél és ne „illat” olajat. Ha csak 2-300 Ft-ba került az üveg, az gyanús, vélhetően illatolajjal van dolgod, ami viszont nem tesz jót az egészségnek.

Biztosan Neked is vannak további, jól bevált tél-vidámító ötleteid… Azokat is bevetheted!

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Pár napja – egy kifejezetten csúnya, esős napon – a férjem is írt egy kis tipplistát arról, hogyan lehet egy ilyen napot felvidítani. (Figyeld meg, hogy még ő is a lakást teszi előbb hangulatossá!)

Íme: Először is, kapcsolj hangulatos fényeket, gyújts néhány gyertyát, finom aromalámpát, kellemes háttérzenét. Ez már önmagában jó kedvre derít.

Már ő is biztosan nagyon várja a tavaszt...

A kis dongócska már biztosan nagyon várja a tavaszt…

Majd válassz a repertoárból: – beszélgess a családtagjaiddal, tedd rendbe/erősítsd a kapcsolatot – ha egyedül vagy, lepj meg telefonon egy számodra fontos személyt – hívj vendéget – tervezz, ápold a céljaidat – tanulj valami kedvedre valót, ha lehet igazi könyvből – barkácsolj – főzz egy új ételt – egy kis testmozgás felfrissít és elnyugtat, jógázz, nyújtózz – imádkozz, meditálj…