Írásaimban többször is szó esett már arról, hogy a Vaszati nem kötődik egyik építészeti vagy lakberendezési irányzathoz sem. Bármelyik stílus áll közel hozzánk (vidéki, mediterrán, angol, skandináv vagy éppen a minimalista), be tudjuk rendezni úgy az otthonunkat, hogy az megfeleljen a Vaszati elveinek.

A lakberendezési magazinokat lapozgatva úgy látom, hogy a mai divat két véglete a minimalista stílus, illetve a romantikus, vidéki stílus. Beszéljünk most a minimalista stílusról és leginkább annak veszélyeiről!

Ingerszegény minimalista környezet. Valami nagyon hiányzik, hogy megjöjjön az étvágyam és otthon érezzem magam...

Ingerszegény minimalista környezet. Valami nagyon hiányzik, hogy megjöjjön az étvágyam és otthon érezzem magam…
forrás: http://dekorasyon.kadincasayfa.com

A minimalista stílust elsősorban a távol-keleti – zen – életérzéssel lehet összefüggésbe hozni. A minimalista lakásokban jellemzően kevés bútor van, azok formája letisztult, egyszerű, szögletes. Egy-egy helyiségen belül kevés színt, kevés formát és kevés dísztárgyat és még kevesebb növényt találunk. Akik e stílusnak a hívei, előnyként látják benne, hogy könnyű tisztán tartani, nincsenek fölösleges kacatok és nem tereli el semmi a figyelmet. Ez utóbbi vágyott állapot kifejezetten a zen filozófiához kapcsolható: az ún. zazen ülőmeditáció célja, hogy az elme teljesen kiüresedjen, minden gondolat megszűnjön…

A minimalista stílusú lakásban vagy irodában arra kell leginkább vigyázni, hogy ne essünk túlzásokba. Ha túlságosan „jól” sikerül a berendezés, akkor a tér olyannyira ingerszegény lesz, hogy annak már több lehet a negatív hatása, mint a pozitív.

Valami nagyon hiányzik innen, hogy jöjjön az inspiráció...

Valami nagyon hiányzik innen, hogy jöjjön az inspiráció…
forrás: http://ruthiedavis.tumblr.com

A Washingtoni Állami Egyetem kertészeti tanszékén végeztek egy kísérletet, amely szerint az emberek tűrőképessége jelentősen kisebb volt egy olyan térben, ahol az egyszerű és minimális mennyiségű bútorok mellett nem volt semmi más látnivaló. Amikor színes dísztárgyakat, képeket és művészeti alkotásokat helyeztek el a helyiségben, az ott lévők jobban bírták a megpróbáltatásokat, kevésbé voltak kitéve a stressznek. A legjobb eredményt azonban azt hozta, amikor a puritánul berendezett térbe növényeket helyeztek el.

Nagyon jó érzék kell tehát ahhoz, hogy a nyugodt, letisztult formák valóban nyugalmat sugározzanak és ne ürességet, ridegséget. Ehhez pedig – lakótérben és irodában egyaránt – valamivel oldani kell ezt az ingerszegény állapotot, hiszen azok közül, akik minimalista stílusban rendezték be az otthonukat, nagyon kevesen vannak, akik a Zen filozófia elkötelezett hívei. Nagyon jó választás néhány kép és dísztárgy, amelyeknek a témája és színei harmonizálnak mind a minimalista stílussal, mind a Vaszati elveivel. S ami még ennél is fontosabb: egészséges szobanövényeket kell elhelyezni a térben – ha lehet, minél többet. Ez utóbbinak több előnyét is meg fogjuk tapasztalni:

Néhány zöld növény sokkal barátságosabbá tenné ezt a nappalitforrás: design-building.com

Néhány zöld növény sokkal barátságosabbá tenné ezt a nappalit
forrás: design-building.com

1. Egy norvég kutatás szerint egy olyan térben – a kutatásban egy osztálytermet vizsgáltak -, ahol növényeket helyeztek el, a tér nem csak kellemesebb és vonzóbb lett, de a gyerekek ritkábban lettek betegek. Jelentősen csökkent a fejfájás és a légzőszervi megbetegedés és a gyerekek kevesebbet hiányoztak az iskolából.

2. A növények társasága közelebb hozza a természetet, tisztítja a levegőt – mindez ami különösen azok számára fontos, akik belvárosi társasházi lakásban laknak, ahol nincs a közelükben kert vagy park, sőt, gyakran még a fák is hiányoznak.

3. Ha a növényeket az irodádban vagy az íróasztalod közelében helyezed el, akkor várhatóan javulni fog az összpontosító képességed, a hatékonyságod és nem utolsó sorban a közérzeted. (Az irodai számítógépes munka és a növények kapcsolatát egy holland kutató vizsgálta.)

Összességében megállapíthatjuk, hogy még a leginkább eltúlzott minimalista stílust is feloldhatjuk és emberibbé tehetjük dísztárgyak, de ami még ennél is fontosabb: szobanövények segítségével, s ezáltal megakadályozhatjuk, hogy mindaz a pozitívum, amit ettől a stílustól várunk, esetleg visszafelé süljön el.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Egy korábbi írásomban volt már szó a különböző stílusokról. Ajánlom figyelmedbe azt a két bekezdést, ami a minimál stílusról szól.
Ide kattintva találod >>