Legutóbbi írásomban már szó esett arról, mennyire fontos, hogy otthonunkban sok-sok egészséges zöld növénnyel vegyük körül magunkat. Ez természetesen a házunkon kívüli területre, a kertünkre is vonatkozik.

Hóesésben – nálunk jelenleg is esik – a hólapátoláson kívül nem igazán tudunk mást csinálni a kertünkben, de tervezgetni már lehet! Sőt, ha most kimész az udvarra, az összefüggő hó alatt gyönyörűen kirajzolódik a kerted struktúrája.

Remélem, hamarosan újra látjuk a tavasz kírnökeit!

Remélem, hamarosan újra látjuk a tavasz hírnökeit!

Most meg tudod vizsgálni, hogy a kert délnyugati része kellően védett-e, vannak-e ott nagy fák, sűrű bokrok. Ha csupa lombhullató cserje van délnyugaton, akkor a téli időszakban meglehetősen nyitott és könnyed lehet a délnyugat. Érdemes tehát végiggondolni, milyen örökzöldet lehetne még odaültetni. Egy fenyőt, esetleg egy tiszafát, amit szükség estén nyírni is lehet? Esetleg valamilyen gyorsabban növő örökzöldet, hogy minél hamarabb érezhesd a védelmező hatását délnyugaton?

Vizsgáld meg, hol van túl sok növény, hol van túl kevés.

Vizsgáld meg, hol van túl sok növény, hol van túl kevés.

Most meg tudod azt is nézni, milyen a telek északkeleti és középső része. Ha túl sok ezeken a részeken a fa, az sajnos nem túl szerencsés. Nehezen írom le, de végig kell gondolni, hogyan lehetne az északkelet és a Brahmasztan növényzetét egy kicsit megritkítani. Talán egy-két fiatalabb cserje még alkalmas arra, hogy kiásd és átültesd valahova máshova.

A szép, havas kertedet nézegetve azon is elgondolkodhatsz, vajon van-e olyan területe, ahová elférne egy kerti tó és még a Vaszati szempontjából is kedvező helyen lenne. Vizsgáld meg a kert északi, északkeleti részét. Létre tudnál hozni itt egy kis tavat? Esetleg egy madáritatót? Tavat tehetsz még a keleti terület északkelethez közel eső részére, illetve az északnyugati területre is.

Bizony, ezt az idén fotóztam. Remélem, hamarosan újra látom őket...

Bizony, ezt az idén fotóztam. Remélem, hamarosan újra látom őket…

Szeretnél saját gyümölcsöt szüretelni a kertedből? A mostani csupasz kert arra is alkalmas, hogy megvizsgáld, hová lehetne valamilyen gyümölcsfát vagy gyümölcsbokrot ültetni.

Attól függően, hogy a gyümölcsfát milyen alanyra oltják, a termete lehet egészen nagy, közepes vagy kisebb is. A meggyfák általában nem nőnek túl nagyra, ezeket lehet akár délkeletre is ültetni. A sárgabarack szép nagyra nő, lehet délen vagy nyugaton. Általában a cseresznyefa az, ami nagyra és magasra nő, nagyon jó helye lehet délnyugaton.

Bármilyen gyümölcsöt választasz, mindenképpen kérdezd meg a kertészetben, hogy várhatóan mekkorára fog nőni és aszerint válaszd ki számára a legjobb helyet.

Most még csupaszak az ágak, de remélem, hamarosan virágozni kezd a barackfa.

Most még csupaszak az ágak, de remélem, hamarosan virágozni kezd a barackfa. (Tavalyi fotó…)

Ha csak északon vagy keleten van már hely, akkor válassz valamilyen gyümölcsbokrot: málnát, ribizlit, áfonyát, vagy pedig oszlopos gyümölcsfát. Tavaly én is ültettem 3 darab oszlopos almafát az északnyugati terület északhoz közel eső részébe. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy az idén fog-e már teremni. Oszlopos vagy egyéb kis termetű gyümölcsfákat, gyümölcsbokrokat még dézsában is lehet nevelni, tehát ha nincs kerted, de van jó nagy erkélyed, megpróbálkozhatsz velük. Egy kicsit fantáziadúsabb annál, mint telerakni az erkélyt cserepes tujákkal… Csak arra figyelj, hogy olyan gyümölcsöt válassz, ami erre alkalmas, illetve ami önbeporzó.

Pár éve sokat gondolkodtam azon, hogy hol legyen a zöldségeskert. Fontos ugyanis, hogy ez a terület minél több Napfényt kapjon. Éppen ezért olyan területet kellett választani, ahová már nem ér el a délre, délnyugatra ültetett nagy fák árnyéka. A választás az északnyugati területre esett, annak is az északhoz közel eső részére. Ezt a területet ugyanis hosszú ideig éri a Nap.

Javaslom, hogy használd ki még ezt a néhány „téli” napot és tervezd meg, milyen átalakítások lesznek idén a kertedben, mert ha végre beindul a szezon, akkor már nem nagyon lesz idő tervezgetni…

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Ha szeretnél még többet olvasni a Vaszati és a kert kapcsolatáról, itt találod a korábbi írásaimat. >>