Végre tavasz van, a tavaszi nagytakarítások, lakásfrissítések ideje. Otthonunk és azok energiái több módon is frissülhetnek, nézzük mik ezek:

1. Tavaszi nagytakarítás, selejtezés, lomtalanítás
2. A lakás átrendezése, átalakítása a Vaszati elvei szerint
3. A szükséges Vaszati energetikai eszközök elhelyezése a lakásban, a meglévők újra szentelése
4. A télen kellemes, melegítő hatású színek tavasziassá cserélése
5. A túlzásba vitt színek frissítése

Világos színű kanapé meleg színű díszpárnákkal és pléddel "téliesítve"

Világos színű kanapé meleg színű díszpárnákkal és pléddel „téliesítve”.

Az elsőt elvileg önállóan is végre tudod hajtani, 2-3. pont végrehajtásában segítenek szaktanácsadóink, vagy a Vaszati 27 napos programcsomagja. Mi pedig most a színekről fogunk néhány szót ejteni.

Bizonyára Te is észrevetted már, hogy télen, amikor kint hideg van, jó érzés meleg színekkel körülvenni magunkat. Ha egy szobában tegyük fel 20 fok van, azt sokkal melegebbnek érezzük, ha a szobában a meleg színek dominálnak, mint akkor, ha hideg színek.

Még akkor is, ha szereted lakberendezésben a világos színeket – mint ahogyan én is -, ajánlott télire még a világos kanapét vagy fotelt is egy kicsit melegebbé tenni díszpárnákkal és meleg színű pléddel.

Tavasszal azonban, amikor éledni kezd a természet, egyre többet süt a Nap és szinte napról napra melegebb van, akkor egyre inkább vágyni kezdünk a friss, tavaszi színek után.

Ugyanaz a kanapé nyáriasabb párnákkal. A sötétebb párnák azért maradtak a kapanpén, mert egyrészt a szoba délnyugaton van, másrészt a sötét párnák a függöny anyagával harmonizálnak.

Ugyanaz a kanapé nyáriasabb párnákkal. A sötétebb párnák azért maradtak a kanapén, mert a szoba délnyugaton van.

Szerintem a leggazdaságosabb megoldás, ha több különböző színű díszpárnád vagy terítőd van – olyanok, amelyek passzolnak az égtáj színéhez – és az évszakok szerint váltogathatod őket. (Van akinek van téli és nyári függönye, téli-nyári bútorhuzata, ami szintén nagyon jó, de sokkal költségesebb, mintha csak a párnahuzatokat cserélgeted.)

Úgy gondolom, hogy ha tisztában vagy a Vaszati elveivel és tudod, hogy hol milyen színek jó, ha dominálnak, s mindehhez van egy kis lakberendezési érzéked, akkor a 4. ponttal, azaz a télen használt meleg színek megfrissítésével nem lehet gondod.

Ha bizonytalan vagy a színekkel kapcsolatban, akkor a fő, domináns színek legyenek világosak. Mik ezek a domináns színek? A falak színei, és a  kárpitozott bútorok színei. Így biztosan nem rontasz el semmit, ráadásul amikor végre megérted, hogy pl. északon mindenképpen jó, ha van valami zöld, akkor nem kell sajnálkoznod, hogy miért is festetted az északi falat narancssárgára… Egy világos falszín mellé gyerekjáték néhány szép zöld kiegészítőt beszerezni.

Készítettem Neked néhány rajzot, hogy megértsd, hogyan lehet a színekkel – legjobb szándékunk ellenére is – túlzásba esni, s hogyan lehet ezeken a túlzásokon javítani. (Ez az 5. pont, a túlzásba vitt színek frissítése.)

Azt hallottad, hogy a délkelet a tűz területe, ezért jó, ha délkeleten van piros szín. Vigyázni kell azonban, nehogy túlzásba ess, miközben a délkeletet „pirosítod”:

A bal oldali szoba lakója erősen túlzásba esett amikor úgy gondolta, hogy kicsit tüzesebbé teszi a délkeletet... A jobb oldali szobában viszont

A bal oldali szoba lakója erősen túlzásba esett amikor úgy gondolta, hogy kicsit tüzesebbé teszi a délkeletet… A túl sok és erős piros szín még délkeleten sem kedvező, mert túlságosan felerősíti a tüzet, ezáltal növeli a vérnyomást, türelmetlenné és izgatottá tesz.
A jobb oldali képen láthatod, milyen az, amikor a túlzásba vitt színeken frissítünk egy kicsit. A kanapék és a függönyök is bordók maradtak, de átfestettük a falat és a szőnyeget is lecseréltük. Ennyi tűz bőven elég délkeletre!

Arról is sokat hallottunk, hogy északon legyen sok-sok zöld. Bár a zöld egy sokkal nyugodtabb, korántsem olyan intenzív szín, mint a piros, mégsem jó, ha túlzásba visszük a használatát. Képzeld el, hogy a korábban megismert szoba északon van, és ugye északon kell sok-sok zöld:

A baloldali szoba lakójának már megint sikerült túlzásba esnie. Ebben a szobában minden zöld - még szerencse, hogy a szekrény és a padló nem... A szoba már attól sokkal frissebbé válik, ha átfestjük a falat és egy kicsit világosabb zöldre cseréljük a függönyt.

A baloldali szoba lakójának már megint sikerült túlzásba esnie. Ebben a szobában minden zöld – még szerencse, hogy a szekrény és a padló nem…
A szoba már attól sokkal frissebbé válik, ha átfestjük a falat és egy kicsit világosabb zöldre cseréljük a függönyt.

Ugye érted már, hogy mit jelent a túlzásba vitt színek frissítése? Ha jól megnézed mind a délkeleti, mint az északi szobát az átalakítás után több dolog is szembetűnhet:

1. A szoba színei kevésbé intenzívek, kevésbé dominánsak, nem olvadnak össze.
2. A szoba sokkal világosabb, ezáltal sokkal frissebb lett.
3. A szoba sokkal tágasabb lett.
4. A friss, világos környezet sokkal inkább kiemeli a színes tárgyak valódi színét.

Nagyon könnyen túlzásba lehet esni a keleti sárga szín használatával is. Nem minden sárga szín szép. Én személy szerint rengeteg kifejezetten ronda sárga színű házat, illetve szobát láttam életemben. Egy sárga (vagy bármilyen) szín lehet, hogy a színkártyán szép, a valóságban, nagy felületen azonban kimondottan csúnya. Ha nem akarsz kockáztatni, falszínnek nagyon-nagyon halvány sárgát válassz és inkább itt is a kiegészítők legyenek sárgák. Persze lehetséges szép sárga falat festeni, de nem garantált, hogy sikerül. (Még rosszabb a helyzet a narancssárgával…)

Van, akinek tetszik a baloldali sárga falszín, nekem a jobboldali szoba szimpatikusabb...

Van, akinek tetszik a baloldali sárga falszín, nekem a jobboldali szoba szimpatikusabb…

Jegyezd meg tehát, hogy a tavaszi lakásfrissítés a nagytakarításon és a Vaszati elveinek alkalmazásán túl a minket körülvevő színek felülvizsgálatát is jelenti. Ha nincs lakberendezési gyakorlatod, akkor nézegess minél több lakberendezési magazint. Bár lakberendezési magazinokban is láttam már katasztrofális színeket, vannak nagyon szép példák is. A csúnya példákból, mint elrettentő példákból pedig szintén lehet tanulni!

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Javaslom, hogy kövesd a Facebookon is a Vaszati Szövetséget, mert ott szinte napról-napra kapsz akár rögtön a gyakorlatba ültethető inspirációt, ötletet.