Nemrégiben egy kedves orvos ismerősömmel beszélgettem, aki azt mondta, hogy ilyenkor nyáron nem nagyon szokta javasolni vitamin készítmények szedését. Azt mondta, hogy mivel most tele van a kert és a piac friss zöldséggel, gyümölccsel, a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat ezek fogyasztásával és nem szintetikus készítmények által kell a szervezetbe juttatni – ami ugye a kényelmesebb módszer…

Még akkor is kellemes nyáron a szabadban étkezni, ha nem ennyire gyönyörű a teraszunk

Még akkor is kellemes nyáron a szabadban étkezni, ha nem ennyire gyönyörű a teraszunk
forrás: houzz.com

Nagyon tetszett a hozzáállása és úgy gondolom, érdemes megfogadni a tanácsát! Elgondolkodtam rajta, hogy azon kívül, hogy tömjünk magunkba a finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, mi mindent tehetnénk még azért, hogy már most felkészítsük testünket, lelkünket az őszre és a télre.

Kevesen vannak, akik megtehetik, hogy ne dolgozzanak nyáron, de fontos, hogy még a munka mellett is teremts Magad körül igazi vakációs hangulatot, hogy amikor munka után hazamész, igenis érzed, hogy nyár van! (Sőt, munka közben is!)

Itt most pont Neked írok...

Itt most pont neked írok…
Délben itt ebédeltünk.
Lehet, hogy a vacsora is itt lesz?

Ha kertes házban laksz, tölts minél több időt a kertben! És itt nem csak a kertészkedésre gondolok!  Alakíts ki a kertben egy árnyékos pihenő sarkot a vasárnap délutáni sziesztához, étkezőt a vasárnapi ebédhez és akár a mindennapi reggelihez, vacsorához. Az ebédlő asztalt az otthoni munkádhoz is használhatod.

Mikor e sorokat írom, kint ülök a házunk előtti teraszon, ami ilyenkor délután kellenesen árnyékos és szerencsére az utca is csendes, így nyugodtan tudok dolgozni. A férjem – aki ma itthon maradt, nem ment el az erdőbe – a hátsó kertben ül egy fa alatt és ott dolgozik. (Csak most tudatosult bennem, hogy mindketten kedvező égtájaink szerint választottunk munkahelyet…)

Egy nagy csokor nyári virággal bent a házban is érezheted a nyár illatát

Egy nagy csokor nyári virággal bent a házban is érezheted a nyár illatát
forrás: countryliving.com

Anyukám szokta mondani, hogy amikor még nem laktak kertes házban, mindig arról álmodott, hogy az udvar közepén ülve pucolhassa a krumplit. És ez így is van, igaz, többnyire nem ő pucolja, hanem apu, de tényleg az udvaron…

Tölts minél több időt a szabadban, hogy feltöltődj a természet energiáival! A kerti munka- és pihenőhelyeket pedig tedd minél barátságosabbá – lehetőleg az égtájnak megfelelő színű – párnákkal, virágokkal. Ha társasházban laksz, akkor is tölts minél több időt a szabadban! És ne csak hétvégén! Emlékszem, amikor még Pesten laktunk, gyakran becsomagoltuk a vacsoránkat, kibicikliztünk a Margit szigetre és ott ettük meg.

Ha elutazol nyaralni, olyan helyre menj, ami igazán feltölt, ahol pihenni tudsz – legyen szó aktív vagy passzív pihenésről. Fontos, hogy tényleg el tudj zökkenni a mindennapos taposómalomból, hogy el tudd felejteni a munkahelyi problémákat. Ha két héten keresztül minden nap városnézésen veszel részt, akkor a nyaralás után – fizikailag – talán fáradtabb leszel, mint előtte, de legalább tele leszel élménnyel… Legjobb, ha olyan helyet választasz, ahol kapcsolatba kerülsz a természet energiáival. Ha ez a vízpart, akkor menj vízpartra, ha ez a hegyvidék és az erdő, akkor oda menj. A cél nem az, hogy a kiválasztott hely minél messzebb és minél divatosabb legyen, sokkal inkább az, hogy igazán ki tudj kapcsolódni!

Bárhol is töltöd a nyarat, vedd észre a természet apró csodáit. Ez a béka úgy döntött, hogy az idei nyarat nálunk tölti...

Bárhol is töltöd a nyarat, vedd észre a természet apró csodáit. Ez a béka úgy döntött, hogy az idei nyarat nálunk tölti…

Ha szállodában vagy panzióban szállsz meg, próbálj olyan szobát kérni amelynek az ablaka – és ha van, az erkélye – kelet felé néz. Ez főleg akkor fontos, ha egyébként otthon problémás a kelet. Imádni fogod, ahogy a nyaralás reggelein napfürdőt vehetsz, s mivel egy szállodai szoba szinte olyan, mint egy minigarzon, megtapasztalhatod, milyen jó, ha egy lakásnak nyitott a keleti része.

Akár otthon vagy, akár nyaraláson, próbálj minél korábban felkelni! Legjobb napfelkeltekor! Ilyenkor nagyon kellemes hűvös van, ráadásul a felkelő Nap sugarai olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nagyon jót tesznek a szervezetnek és a bőrnek sem ártanak. Ilyenkor „büntetlenül” fel lehet töltődni D-vitaminnal és a Nap jótékony energiáival. Ha a nyaralás során csak délben kelsz fel, és kora délután érsz ki a pl. Balaton partra, akkor lemaradsz az igazán friss, feltöltő energiákról, és a káros, égető Napsugarak érik a bőrödet. Ráadásul a Vaszati szerint a kora délutáni napsugárzás – ez az, ami nagyjából délnyugati irányból süt – több energiát vesz el tőlünk, mint amennyit ad. Ezekben az órákban legjobb sziesztázni – ami a korai kelés után minden bizonnyal jól is fog esni…

S ha esetleg az idén nyáron valamilyen okból nem tudsz elutazni, akkor is legyél minél többet – főleg a reggeli órákban – a szabad levegőn! Fogj egy jó könyvet, engedj meg Magadnak egy kis extra pihenőt akár a kertedben, akár a közeli erdőben vagy strandon,  és használd ki a nyár ajándékait: egyél sok-sok friss gyümölcsöt és zöldséget és szippantsd be a nyár (virág) illatát!


Ha van további tipped, ötleted a nyári feltöltődéshez, nyugodtan oszd meg velünk!

Manhertz Edit

Manhertz Edit