Sokan kérdezték már tőlem, milyen érzés Vaszati házban élni. Elképzelhetünk egy olyan álomvilágot – vagy áloméletet, ahol minden úgy történik, ahogy mi akarjuk, ahol minden arannyá válik a kezünk között, mindenkivel jóban vagyunk, mindig egészségesek vagyunk, egykettőre elérjük a céljainkat és minden „rózsaszín” körülöttünk…

Szerinted ez így van? Szerinted létezik ilyen álomvilág?

Keleti főbejárat és terasz, keleti lejtés, szimmetria... ezek mind-mind a Vaszati házak jellemzői

Keleti főbejárat és terasz, keleti lejtés, szimmetria… ezek mind-mind a Vaszati házak jellemzői

Nos, a helyzet az, hogy mivel a legtökéletesebb Vaszati ház is az anyagi világban épül – és sajnos az anyagi világ nem igazán tökéletes -, és a legtökéletesebb Vaszati házat is emberek lakják – akik szintén nem tökéletesek -, emiatt még egy Vaszati házban sem létezik rózsaszín álomvilág.

Egy ember életére több tényező van hatással:

1.) Az első tényezőt egy rövid szóval jellemezhetjük, ez pedig a karma. A karma tetteket jelent. Ide tartozik minden olyan tett – és azok hatásai – amelyeket valaha elkövettünk, illetve, amiket a jelenben és a jövőben elkövetünk. A védikus filozófia szerint e tettek közé nem csak ennek az életnek a tettei tartoznak bele, hanem előző életeink tettei is. Az előző életek tetteit, illetve azok gyümölcsét a születési horoszkópunk írja le, s egy hozzáértő asztrológus ebből nagyon sok mindent ki tud olvasni. A védikus filozófia szerint előző életünk tetteinek köszönhető, hogy milyen családban születünk meg, milyen testi adottságokkal – esetleg fogyatékosságokkal – jövünk a világra, azaz születésünk körülményei akadályok vagy előnyök lesznek az életünkben.

A karmánkat, azaz tetteinket és azok következményeit nap mint nap formáljuk, alakítjuk. Ha pl. segítesz valakinek átmenni a kövesúton, azzal jó tettet hajtasz végre, s ennek kedvező hatása lesz valamikor a jövőben. Ha azonban lecsapsz egy legyet, csak azért mert véletlenül betévedt a lakásodba, annak kedvezőtlen hatása lesz valamikor a jövőben. Azt, hogy egy-egy tettnek pontosan mikor élvezzük a gyümölcsét – legyen az keserű vagy édes – nem lehet tudni. Ezért van az, hogy sokan – bár tudatosan törekszenek arra, hogy mindig jó tetteket hajtsanak végre – mégis szendvednek valami miatt, legyen az egy betegség, egy kiállhatatlan szomszéd vagy éppen a pénzhiány.

Amikor hazahoztuk ezt a sérült madárkát, nem gondolkodtunk azon, hogy ennek vajon milyen kedvező hatása lesz... A rövidtávon két kedvező hatása is volt: 1: nagyon sok örömet okozott nekünk, 2: megtrágyázta a fikuszt...

Amikor hazahoztuk ezt a sérült madárkát, nem gondolkodtunk azon, hogy ennek vajon milyen kedvező hatása lesz… Rövidtávon azonban két kedvező hatása is volt.
1: nagyon sok örömet okozott nekünk,
2: megtrágyázta a fikuszt…

2.) A második helyre sorolnám azokat a külső körülményeket, amikről látszólag nem tehetünk, mégis hatással vannak ránk. (Azért mondom, hogy látszólag, mert a karma törvényére gondolva a külső körülményeink sem véletlenek.) Ide tartoznak annak az országnak a történelmi, gazdasági és politikai tényezői, ahová megszülettünk, de ide tartozhat az is, hogy van-e elég eső, süt-e a Nap, vagy éppen elkerül-e minket a vihar.

3.) Hatással vannak ránk azok az emberek is, akikkel tudatosan, vagy a körülmények hatására körbevesszük magunkat: a családtagjaink, barátaink, kollégáink, ügyfeleink.

4.) Hatással van ránk az is, hogy mi magunk mennyire tudatosan éljük az életünket: milyen könyveket olvasunk, milyen filmeket nézünk, milyen zenét hallgatunk, mit eszünk, mit iszunk. Életünknek ezek azok a tényezői, amikre leginkább hatással lehetünk. Mert azt nem foghatjuk sem a karmánkra, sem a szomszédra, hogy mivel töltjük azt az időt, amivel szabadon rendelkezünk és azt sem, hogy gyorsétteremben eszünk, vagy inkább főzünk valami egészségeset.

5.) Szándékosan hagytam a végére a Vaszatit, azaz otthonunkat. Amikor elkezdtem a Vaszatival foglalkozni, sok-sok Indiában megjelent könyvet elolvastam és szinte mindegyik azzal kezdődött, hogy elmagyarázta, hogyan illeszthető be a Vasztu tudománya az életünkbe – tudva, hogy arra milyen erős hatással van a karma törvénye…

Az emberi testet egy autóhoz hasonlították, amelynek az utasa nem más, mint önazonosságunk, azaz a lélek. Az élet maga pedig egy utazás, ahol a kiinduló pont a születés, a megérkezés pedig a halál. A Vaszati pedig abban segít, hogy az uzást minél kellemesebbé tegyünk. E két pont között ugyanis utazhatunk egy szakadt Trabanttal, ami úton-útfélen elromlik, vagy egy gyönyörű, megbízható BMW-vel, vagy Mercédesszel, ami kényelmes és nem hagy cserben. (A hasonlatban nem a sebesség számít, hanem a kényelem, a nyugalom és a biztonság. Választhatsz más autót is, nekem pl. a Volvó a kedvencem…)

Délnyugaton is lehet ablak, de ne legyen túl nagy. Északkeleten pedig mindenképpen több és nagyobb ablak legyen, mint itt.

Délnyugaton is lehet ablak, de ne legyen túl nagy. Északkeleten pedig mindenképpen több és nagyobb ablak legyen, mint itt.

Az autónknak tehát végig kell haladnia egy bizonyos úton – ami a mi saját utunk -, s amin egészen biztos, hogy lesznek akadályok. Ezeken az akadályokon azonban könnyebben át tutunk kelni egy arra alkalmas járművel, mint egy olyannal, ami állandóan szétesik…

Végre megérkeztünk a lényeghez: a Vaszati otthon megteremti számunkra azokat a körülményeket, amelyek segítenek, hogy az utazásunk minél kényelmesebb, élvezetesebb, kellemesen változatos legyen, és könnyen vegyük az akadályokat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ritkábban vagyunk betegek, vagy ha mégis jön valami betegség – ami az első 4 pont miatt elkerülhetetlen – azt könnyebben le tudjuk győzni.

Könnyebben elérjük a céljainkat.

Jobbak az emberi kapcsolataink.

Mire kell figyelni egy Vaszati házban – vagy Vaszati szerint már korrigált otthonban?

A saját tapasztalatom az, hogy mivel egy Vaszati házban nagyon kifinomultak az energiák, ha nem figyelünk oda arra, hogy rend legyen, hogy az egyes égtájakat mindig úgy használjuk, ahogy kell, akkor arra gyakran a ház figyelmeztet minket.

Még az építkezés idején érkezett valamilyen építőanyag, amit pontosan a ház bejáratával szemben pakoltak le, de csak jó néhány hónap múlva építették be. A ledepózott építőanyag akadályt jelentett az energiák útjában – mind keleten, mind a bejárat előtt, aminek az lett a követkzeménye, hogy egy időre megtorpant az építkezés. Nem értek rá a szakemberek, vármi kellett valamilyen anyagra, rossz idő volt, stb. Amikor erre rádöbbentem, választás elé állítottam a kőművesünket: vagy most rögtön beépítik az anyagot, vagy átpakolják máshová. Az előbbit választotta, és hamarosan újra szépen haladt minden.

Nemrégiben pedig fel kellett szedni két teraszon a burkolatot, mert a burkoló annak idején nem figyelt oda, és nem volt rendesen lerakva. Hosszú hónapokig volt emiatt rendeltlenség két különösen érzékeny égtájon, aminek – így utólag visszagondolva – szintén megéreztük a hatását.

Mindent összevetve: annak ellenére, hogy az anyagi világban nagyon nehéz, mondhatni lehetetelen egy tökéletes világot teremteni, mégis az a tapasztalatom – és a sokezer éves tapasztalat szintén ezt támasztja alá -, hogy az otthonunk, ha alkalmazzuk a Vaszati elveit, egy olyan menedék lehet számunkra, amely nemcsak, hogy megvéd minket az élet nagy viharaitól, de még egy kellemes hátszelet is ad az utazásunkhoz.

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit