A legutóbbi írásomban megismerkedtünk a yantrák eredetével, a yantra szó jelentésével és megtudtuk azt is, hogy a yantrák micsoda jó hatással vannak az elmére. Most arról lesz szó, hogy milyen esetekben és hogyan használjuk a Vaszati yantrákat.

A Vaszati korrekciók során használt 13 yantrát két nagy csoportra oszthatjuk. Az első csoportba tartoznak a Dashavatara yantrák, a második csoportba pedig az egyéb speciális yantrák.

A Dashavatara yantrák a védikus asztrológia 9 bolygójához kapcsolódó yantrák. A védikus tudományok szerint minden egyes bolygónak van egy uralkodó Istensége, ők a Dashavatarok. Dasha azt jelenti, hogy „tíz”, avatara pedig azt, „aki alászáll, vagy megjelenik”. Visnu tíz fő inkarnációját – megjelenési formáját – nevezzük Dashavatároknak, akikről a védikus írások, köztük a Srimad Bhagavatam ad részletes leírást. A tíz inkarnáció közül kilenc már megjelent, ők az urai egy-egy bolygónak. A Dashavatara yantrák pedig az ő, illetve az őket dicsőítő mantrák geometriai megnyilvánulásai.

A Vaszati tanítása szerint egy falakkal körülhatárolt térben – azaz egy épületben vagy egy telken – létrejön egy energiamező. Ezen az energiamezőn belül minden egyes területnek, minden egyes égtájnak speciális, csak rá jellemző tulajdonságai vannak. A védikus építészet feladata az, hogy olyan életteret hozzunk létre, amely harmonizál ezzel az energiamezővel. A Vaszati részletesen elmagyarázza, hogy ennek az energiamezőnek az egyes területeit mi jellemzi, s ez alapján mi az adott terület legekdvezőbb használati módja, és mi az, amit azon a területen kerülni kell.

Otthonod – amely szintén egy falakkal körülhatárolt energiamző – minden egyes égtájához rendelhetünk – többek között – egy-egy bolygót (az északkelethez kettőt is: Jupitert és Ketut), illetve a különböző helyiségekhez is rendelhetünk egy-egy bolygót. A konyhának például Mars az ura, a hálószobáé Vénusz, a lomtáré Szaturnusz, a fürdőszobáé a Hold és így tovább. E bolygók e kettős jelenléte miatt a Dashavatara yantrákat is kétféle módon használjuk:

Buddha yantra, a Merkúr spirituális yantrája (A Védikus írások szerint Buddha szintén megjelent Visnu inkarnációjaként. Ő a kilencedik.)

Buddha yantra, a Merkúr spirituális yantrája
(A Védikus írások szerint Buddha szintén megjelent Visnu inkarnációjaként. Ő a kilencedik.)

Ha valamilyen problémát fedezünk fel egy égtájon, például zárt az észak, pedig annak nyitottnak kellene lennie, akkor ez azt jelenti, hogy nem elég, hogy az organikus életenergiák nem tudnak bejutni a házba, de még az északon uralkodó Merkúr ereje is gyengül. Merkúr erejét pedig úgy tudjuk felerősíteni, hogy elhelyezzük északon Merkur urának, Buddhának a yantráját. Ezzel erősítjük Merkúr legyengült erejét, és persze a Buddha yantra pozitív energiái által javítjuk az északi terület minőségét.

Ha az észak nem csak zárt, de van itt egy vécé és egy lomtár is, akkor sajnos az észak már több sebből vérzik. Mind a vécé, mind a lomtár – az uralkodó bolygóikkal Ketuval és Szaturnusszal együtt – negatív hatást gyakorolnak az északi területre. Ebben az esetben arra van szükség, hogy e bolygók erejét transzformáljuk, azaz átalakítsuk. Ha elhelyezzük északon a vécé ajtón kívül a Matsya yantrát, amely Ketu urának, Matsyának a yantrája, akkor ezzel átalakítjuk Ketu negatív hatását. Ehhez hasonlóan, ha elhelyezzük a lomtárnál Szaturnusz urának a yantráját, a Kurma yantrát, azzal a Szaturnusz erejét alakítjuk át. Ehhez hasonlóan a nem megfelelő égtájon levő konyha esetében elhelyezzük az égtájnak a yantráját is, illetve a Mars urának, Narasimhának a yantráját is. (Ezt a yantrát nevezzük Mars-Narasimha yantrának, és ezt a yantrát használjuk akkor is, ha valami nincs rendben délen.)

A másik csoportba négy speciális yantra tartozik, a Sri yantra – amit különleges geometriája és ereje miatt egyszerűen csak a yantrák királyaként tartunk számon -, a Narasimha-védelmező yantra, melyet akkor használunk, ha különleges védelemre van szükség, valamint a Mahapurusha yantra és a Vaszati-égtáj yantra, vagy más néven Vasztupurusha-mandala. E két utóbbit leggyakrabban a ház közepén használjuk, s e két utóbbi az alapja a Vaszati piramisnak…

Narasimha védelmező yantra - speciális védelemért.

Narasimha védelmező yantra – speciális védelemért.
(Ezt a yantrát sokan összekeverik a Mars-Narasimha yantrával.)

A Dashavatara yantrákat tehát az egyes égtájak, illetve a nem megfelelő helyre került helyiségfunkciók korrigálására használjuk. A Narasimha védelmező yantrát olyan helyeken szoktuk elhelyezni, ahol különleges védelemre van szükség. Nagyon jó helyen van a főbejáratnál, a széfben, az autóban, vagy a lakásnak olyan részén, ahol valami nagyon súlyos hiba van (pl. egy délnyugati terasz), vagy ahol valami kívülről érkező negatív hatást érzünk. (Ez lehet pl. egy utálatos szomszéd is.)

Ha a háznak nagyon sok hibája van, nagyon sok helyiség került olyan helyre, ahol nincs kedvező helyen, több égtáj is sérült, szabálytalan az épület formája, vagy terhelt a középső terület, akkor a Mahapurusha és a Vasztupurusha yantrákat hívjuk segítségül, melyeket a ház (vagy lakás) középső területén helyezünk el.

A Vaszati korrekciók során elsőként a fizikai változtatások lehetőségét kell keresni. Ilyen pl. egy új ablak nyitása, a helyiség funkciók felcserélése, a színek tudatos megválasztása, illetve a szoba átrendezése. Ha erre nincs lehetőség, vagy ha a véghezvitt változtatás pozitív hatását szeretnénk még inkább megváltoztatni, akkor ebben remek segítőtársat találunk a Vaszati yantrák személyében… És ahogy már a legutóbbi írásomban is szó esett róla: a yantrák jelenléte akkor is kedvező, ha egy adott területen (vagy akár az egész házban) nincs semmilyen Vaszati hiba…

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Ha bizonytalan vagy abban, melyik yantra enyhítené otthonod valamelyik Vaszati hibáját, fordulj bátran a Magyarországi Vaszati Szövetség szaktanácsadóihoz, szivesen segítenek!