Kiss Gabriella 2015. elején tett sikeres Vaszati szaktanácsadói vizsgát. Egyik vizsgafeladatául ennek a másfél szobás társasházi lakásnak az átalakítását választotta. A vizsgafeladat továbbgondolásaként született ez az írás. A látványterveket Győri Márton készítette.

Mióta megismertem a védikus építészet tudományát, foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a mai kor igényei mellett, egy család életvitelét mennyire tudja a Vaszati elvek alapján tervezett lakóépület kiszolgálni? Mennyire lehetséges a lakások térkapcsolatait úgy átszervezni, hogy az egyszerre feleljen meg a védikus alapelveknek, ugyanakkor állja ki a
modern lakásokkal szemben támasztott követelmények próbáját?

Számomra az első válasz az egyéni égtájban rejlik, ugyanis ez az ősi tudomány lehetőséget ad arra, hogy kiszámítsuk, melyik életterünk hol kap segítséget, hol nem ajánlott hosszú időn keresztül valamit végezni. Lehet, hogy szeretsz, és tudsz főzni, mégis ha hosszabban időzöl a konyhában, akkor feszültté válsz? Vagy a konyhában minden rendben van, de nem tudsz pihentető módon aludni? Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről!

Lakás átalakítás építészeti eszközökkel, és funkció áthelyezéssel:

Az élettér, ahol élünk, tükröz minket, nem véletlenül kerültünk oda, nem véletlenül tetszett meg. Otthonunk, vagy munkahelyünk Vaszati elemzése rávilágít, hogy az optimális energiaáramlás hol akad meg, hol ütközik akadályokba úgy az épületben, mint bennünk. Ha ezeket az akadályokat, vagy ezek egy részét kívül rendbe tudjuk tenni, meg tudjuk szüntetni, az visszahat ránk, az elakadások bennünk is oldódnak.

A „rendbe tétel” történhet a Vaszati yantrákkal, de nagyobb problémák esetén megfontolandó az átépítés, és a funkciók átrendezése.

Nemrégiben lakberendezési megbízást kaptam egy 42 m2-es lakás újragondolására. Megbízóm külföldi munkájából hazatérve költözik vissza lakásába, amely már nem felel meg elképzeléseinek. Első körben azt kérte, hogy a megnövekedett ruhatárának befogadására készítsünk
beépített szekrényt, a fürdőszoba színvonalát minőségi burkolatokkal emeljük, és az egész lakást egységes koncepció szerint rendezzük be. A lakás tükrözze egy modern, igényes nő életvitelét.

Az elemzés első lépése a ház, a lakás tájolásának meghatározása, az elemzéshez szükséges mandala felszerkesztése érdekében. Ez a társasházi lakás 17,4°-al tér el az északi iránytól:

A lakás eredeti alaprajza

A lakás eredeti alaprajza

Fiatal megbízóm egyéni égtájának meghatározása során kiderült, hogy legjobb égtája a délnyugat és jó területei még: a nyugat, északnyugat, és a délkelet. Az átalakítás előtti elrendezésben a hálószoba nagyobb részt északkeletre esik, ami általában sem szerencsés, mert a nyugodt alvást akadályozza az ÉK-i területen fokozott energia jelenléte. Megbízóm számára mind e mellett még a félelem, ellenségeskedés negatív energiáit is hozza.

Az alvásra megfelelő délnyugati területen azonban a konyha áll, és a további jó égtájak (előszoba, fürdőszoba) sem alkalmasak műszaki szempontból hálószoba kialakítására.

A nappali elhelyezkedése alapvetően megfelelő délkeleten délen és délnyugaton, viszont az egyéni égtáj szerinti legrosszabb déli területen további negatív energia minőség zúdul a kanapén a tulajdonosra, nem csoda, hogy itt olyan hamar elálmosodott eddig.

Az eredeti elképzelésben kívánságlistán szereplő beépített szekrény a meglévő hálószobai fal mentén még tovább terhelte volna a lakás közepét, pedig a zavaros és terhelt Brahmasztan családi perpatvarokat okozhat – nem csak a szűk családi körben, hanem a rokonságban is, testi szinten pedig köldök- és hastáji problémákat hozhat. Ez újabb
indokot adott a helyiségcserére és a falbontásra.

A feltárt problémákból látható, hogy a lakásnak Vaszati szempontból négy alapvető hibája akadt: a zárt Észak, az alig megnyitott ÉK, a terhelt Brahmasztan, és az egyéni égtáj szerint kedvezőtlen elhelyezkedésű funkciók.

Az első elemzés alapján megállapítottam, hogy bár a finomenergetikai eszközök használatával egy viszonylag elfogadható értékű Vaszati lakás adódna, az egyéni égtáj hibái miatt megbízóm számára mégsem lenne tökéletes, ezért az átalakítást ajánlottam:

Az átalakított alaprajz

Az átalakított alaprajz

Az energia áramlás akadályozottságát Meru Chakra és yantrák elhelyezésével, a Brahmasztan megnyitását falak bontásával, míg az egyéni égtájnak megfelelést a helyiségek cseréjével, építészeti korrigálásával javasoltam megoldani.

Így könnyebb elképzelni, hogy milyen lesz a lakás az átalakítás után

Így könnyebb elképzelni, hogy milyen lesz a lakás az átalakítás után

Tekintettel arra, hogy a lakás egy többszintes lakóépület közbenső szintjén van, így kialakultak a gépészeti strangok, ezért a WC-t nem kívántuk elmozdítani.

A felújított fürdőszoba

A felújított fürdőszoba

A konyhát azonban a fürdőszoba melletti falra át lehetett telepíteni, így zöld utat kapott a konyha és a hálószoba cseréje.

Bár a Vaszati nem javasolja, hogy a konyha légtérben legyen a nappalival, kis lakás esetén sajnos gyakran elkerülhetetlen.

Bár a Vaszati nem javasolja, hogy a konyha légtérben legyen a nappalival, kis lakás esetén sajnos gyakran elkerülhetetlen.

Megjegyzem, ezen kialakítás mellett Vaszati elvek szerint javasolt a húsmentes főzés, és a tűzhely közelében a Mars-Narasimha yantra elhelyezése.

A konyha ugyan egy légtérben van az előszobával és a nappalival, de a tűzhelyre nem lehet rálátni a bejárati ajtóból

A konyha ugyan egy légtérben van az előszobával és a nappalival, de a tűzhelyre nem lehet rálátni a bejárati ajtóból

Ebben az egy irányban megnyitott lakásban a hálószoba nem jut közvetlen napfényhez, de jelen használat mellett ez nem volt szempont, az előírt légcserét pedig a fal és a mennyezet közötti 50 cm-es végigfutó szabad felülettel biztosítjuk.

Itt látható a hálószobába vezető tolóajtó, valamint a hálószoba szellőzését biztosító rés

Itt látható a hálószobába vezető tolóajtó, valamint a hálószoba szellőzését biztosító rés

A nappaliban arra kell figyelni, hogy olvasás, és tévézés közben megbízóm a számára kedvező területen tudjon sok időt tölteni, mely számára az egyéni égtája alapján jó egészséget, boldogulást, jólétet és nyereségeket hozhat.

A nappali

A nappali

A bútorozás megtervezése során első helyen szerepelt a könnyed bútorok laza elrendezése, és szervezése, valamint a Brahmasztan minél szabadabb kialakítása.

A Brahmasztan területe

A Brahmasztan területe

Törekedtünk arra, hogy a bútorok valódi fából készüljenek, világos tölgy színre pácolva. Egyedül a nyugati területen terveztem robosztus szekrényt, amit a felületek játékával igyekeztem könnyebbé tenni.

A hálószobai gardróbszekrény

A hálószobai gardróbszekrény

Alapvető cél volt a szükségesnél nem több bútor betervezése, a franciaágy elhelyezésénél pedig szempont volt, a kelet felé alvás lehetősége.

A hálószoba nagyon jól megfelel a Vaszati elveinek

A hálószoba nagyon jól megfelel a Vaszati elveinek

Most nem taglalom az energetikai eszközök, a színek és tárgyak szerepét, amelyekkel még tovább erősíthetjük a Vaszati energiákat, és ezáltal a lakás kellemes érzetét, de belátható, hogy pl. natúr tölgy padlóburkolattal az egész lakás még világosabbá tehető. Az
átszervezett funkciók mellett fokozhatjuk az energiák jelenlétét a finomenergetikai eszközök használatával, ezekkel elősegítve, hogy a tér, és ezáltal mi magunk harmóniába kerüljünk.

A teljes elemzés- és korrigálás megmutatta, hogy a lakásból miként lehet a helyiségek átrendezésével, falak mozgatásával és finomenergetikai eszközök használatával, -3 értékű lakásból +3 értékű lakást kialakítani. (Egy -8-tól +8-ig terjedő értékelési skálán mérve.)

A látványtervek pedig bizonyítják, hogy tudunk modern korba illő megoldást tervezni. 🙂

Kiss Gabriella

Kiss Gabriella