Az egyik leggyakoribb kérdés a Vaszatival kapcsolatban, hogy: vajon milyen gyorsan hat? Mennyi idő múlva érezhetem majd a pozitív változásokat? Ilyenkor általában azt szoktam válaszolni, hogy attól függ, mennyit sikerült változtatni az otthonodban, milyen a Te egyéni sorsod, illetve, hogy mennyit változtál Te Magad. (Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe egy korábbi írásomat. Itt találod.>>)

Az első lépés tehát, hogy amit csak tudsz, átalakítasz az otthonodban a Vaszati szaktanácsadó, vagy a 27 napos programcsomag útmutatója alapján. A második – már az elsővel párhuzamosan futó – lépés pedig a személyes változás. Ez utóbbihoz adok most egy kis segítséget a Védikus Írások tanításai alapján. Ha betartod a most következő négy elvet, olyan pozitív változásokat fogsz tapasztalni életed minden területén, hogy Te Magad is csodálkozni fogsz: könnyebben eléred a céljaidat, könnyebben megérted, hogy mi a Te személyes életfeladatod (mihez van tehetséged, miben lehetsz sikeres), egészségesebb leszel, jobbak lesznek az emberi kapcsolataid, nyitottabb leszel, stb.

A védikus kultúra a Dharma szót több értelemben is használja. A Dharma utal az eredeti kötelességünkre, vagy eredeti helyzetünkre – azaz, hogy a Legfelsőbb Személy szolgái vagyunk (Sanatana-Dharma) -, de utal a mi saját hivatásunkra, vagy életfeladatunkra is (Sva-Dharma)  – ami ideális esetben összefüggésben van a munkánkkal -, a harmadik fő jelentése pedig azt a négy elvet foglalja össze, amit minden tudatos életet élő személynek (azaz embernek) követni kell(ene) a mindennapok során.

Ez a négy elv pedig: tisztaság, fegyelem, igazmondás és erőszakmentesség. Ha eszerint a négy egyszerű elv szerint élünk, akkor tisztábbak lesznek a gondolataink, józanabbul tudunk döntéseket hozni, egészségesebbek leszünk, könnyebben megtaláljuk a Sva-Dharmánkat, vagyis azt a hivatást, amelyben kiteljesedhetünk, és természetesen sokkal inkább érezni fogjuk a Vaszati korrekciók pozitív hatásait is. (Tipp: ha szeretnél a Dharma négy elve alapján élni, mindenképpen tedd rendbe otthonod déli területét, amely Dharmaraja-nak – azaz a Dharma urának – a lakhelye. Ez segíteni fog az elhatározásodban!)

Nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt a négy elvet!

Gyorsfolyású hegyi patak - a tisztaság szimbóluma

Gyorsfolyású hegyi patak – a tisztaság szimbóluma

A tisztaság külső és belső tisztaságot jelent. A külső tisztaság nagyon egyszerű: rendszeresen fürdünk (a védák azt ajánlják, hogy legalább naponta kétszer: reggel és este).

Biztosan tapasztaltad már, hogy egy fárasztó nap után amikor megfürödtél, szinte egyből frissebbnek érezted Magad, a gondolataid kitisztultak és sokkal jobban voltál, mint amikor hazaértél… De ugyanilyen fontos, hogy reggel is megfürödjünk (lezuhanyozzunk) és testileg, lelkileg tisztán kezdjük a napot. (A lelki tisztaságot segíti pl. a meditáció.)

A külső tisztaság utal az ellenkező nem felé irányuló kapcsolatodra is, miszerint hűséges vagy a társadhoz és nem osztod meg az ágyadat másokkal.

Szorosan összefügg a külső tisztasággal a belső tisztaság is. Ez elsősorban azt jelenti, hogy nem szennyezzük a gondolatainkat negatív dolgokkal. Nem vagyok egy fanatikus „pozitív gondolkodó”, de bizony elgondolkodtató az a kineziológiai megfigyelésekkel alátámasztott kísérlet, ami bebizonyította, hogy a negatív gondolatok szó szerint legyengítik a testet (és akkor még nem beszéltünk az elméről…) A kineziológia alapja, hogy a testünk izmai másképp reagálnak – szinte elernyednek – arra a szóra, hogy NEM, és erősekké válnak az IGEN szó hallatán. A kísérletben résztvevő személynek – miután csupa szörnyűséges és negatív dolgokat mondtak neki – teljesen elernyedtek az izmai, erőtlenné vált a karja, az őt tesztelő személy nagyon könnyen le tudta nyomni azt. Amikor azonban szépséges és pozitív dolgokat hallott, olyan erő lett a karjában, hogy az őt tesztelő személy két kézzel sem tudta lenyomni.

A pozitív és tiszta gondolatok tehát szó szerint erőt adnak nekünk, s ez az erő segít abban, hogy leküzdjünk egy-egy betegséget, hogy haladjunk a kitűzött céljaink felé, hogy kellemes legyen a kisugárzásunk, stb.

A fegyelem azt jelenti, hogy következetesek vagyunk, tartjuk magunkat az elhatározásunkhoz és tudatosan kerüljük az olyan dolgok használatát, amelyek károsak a testre és szennyezik a tudatot. Egész konkétan: nem cigarettázunk, nem iszunk alkoholt, nem fogyasztunk kábítószereket. De én ide sorolnám az olyan élelmiszerek fogyasztását is, amelyek köztudottan egészségtelenek: csipsz, kóla, stb. Ha ez nem megy egyik napról a másikra, akkor is tudatosan törekedni kell, hogy csökkentsük a testünkbe kerülő káros anyagok mennyiségét, amelyek nem csak a testünkre, de a tudatunkra is negatív hatással vannak. Ehhez bizony kell némi önfegyelem.

Ha követjük ezt az elvet és sikeresen felhagyunk a káros szokásainkkal, akkor nem csak a testünk lesz egészséges, de fejlődik az akaraterőnk, kitartóak leszünk és csökkentjük az esélyét annak, hogy idős korunkra elbutulunk. (Nem véletlenül mondják valakire, hogy „elitta az eszét”.)

Az igazmondás azt jelenti, hogy nem hazudunk. A Védikus Írások tanításai szerint Dharmát a bika képviseli. Ebben a mostani korban ennek a bikának már sajnos csak egy lába maradt, a többi megsérült. Ez az egy láb pedig az igazmondás. Sajnos azonban már ez a láb is rogyadozik. Fontos tehát, hogy minél inkább kerüljük a hazugságot, és bátran mondjuk ki az igazat még akkor is, ha az esetleg fájdalmas. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy ezzel ne sértsünk, ne bántsunk meg másokat, ehelyett a másik személy inkább azt érezze, hogy segíteni akarunk rajta. Ha pl. azt mondod valakinek, hogy „figyelj, büdös a szád”, azzal nagyon megsérted még akkor is, ha az igazságot mondtad. Ha azonban rákérdezel, hogy esetleg nincs-e valami emésztési problémája, vagy más – rossz szájszagot okozó – betegsége, azzal segíthetsz neki, még akkor is, ha kicsit kellemetlen a téma.

Manapság sokan próbálnak a tőzsdén meggazdagodni, ide-oda tologatni a pénzt, anélkül, hogy igazi értéket teremtenének. (Van, akinek sikerül is.) De ez a fajta tevékenység nem más, mint spekuláció, amit minden más ehhez hasonló dologgal együtt – az igazmondás jegyében – szintén jobb elkerülni.

Segítenünk kell őket...

Segítenünk kell őket…

Az erőszakmentesség (ahimsa) azt jelenti, hogy nem okozunk másoknak fájdalmat, szenvedést és nem is ölünk meg másokat, illetve nem támogatuk olyan dolgokat, amelyek mások megöléséhez vezetnek.

„Mindaddig, amíg az ember könyörtelen pusztítója lesz az alacsonyabb szintű élőlényeknek, nem fogja ismerni sem az egészséget, sem a békét.” (Pythagorasz)

 Gondolkodj el, hogyan valósíthatnád meg ezt a mindennapokban. Néhány ötlet:

– nem csapod le a legyet, ha bejön a szobába,
– nem használsz csigaölő szert a kertedben, helyette inkább összegyűjtöd őket és kiviszed a mezőre,
– nem vágod le a csirkét, nem folytod vízbe a kiscicát (csak mert túl sok született), nem lépsz rá a járdán szaladó bogárkára (csak mert az olyan vicces),
– egyre inkább csökkented, majd elhagyod a hús fogyasztását (ennek a tested is örülni fog!!!)
– kedves, segítőkész és együttérző vagy az embertársaiddal,
– stb.

Bár nem a szó legszorosabb értelmében vett erőszak, de nagyon elronthatja mások kedvét egy-egy durva beszólás, szájhúzogatás, udvariatlanság, stb. Próbálj odafigyelni mások érzelmeire és lelkivilágára és legyél kedves. Ha így viselkedsz, meglátod, Veled is kedvesek lesznek az emberek. (Lehet egy-egy kedves szóval kísérletezni a postán, bankban, vagy valamilyen hivatalos helyen. Ha Te kedves vagy és mosolyogsz, az ügyintéző is kedves lesz! És ki tudja? Talán aznap Te leszel az egyetlen, aki kedvesen szól hozzá, s ezzel jobbá teszed az egész napját…)

Mit gondolsz? Képes lennél életed részévé tenni ezt a négy elvet? Képes lennél ennyi áldozatot hozni azért, hogy jobbra forduljon az életed? Felkészültél arra, hogy mi minden jó dolog vár Rád akkor, ha a Dharma négy elve szerint élsz? Testileg, lelkileg, minden szempontból jobban leszel és azok az eredmények, amelyeket a Vaszatitól vársz, sokkal hamarabb megjelennek az életedben. Sőt, továbbmegyek: az önfejlesztő könyvekben és tréningeken ismertetett csodamódszerek is csak akkor lesznek igazán hatásosak az életedben, ha a mindennapok részévé teszed e négy elv követését.

Ha tehát legközelebb megkérdezed, hogy mennyi idő alatt várható az, hogy a Vaszati korrekciók által jobb lesz az életed, akkor mielőtt válaszolnék megkérdezem: mennyit sikerül betartanod a Dharma négy elvéből?

Még egyszer a négy követendő elv: tisztaság, fegyelem, igazmondás, erőszakmentesség.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Ne ess kétségbe, ha első ránézésre túl nehéznek tűnnek ezek az elvek, vagy esetleg még nem tudod őket betartani. Fontos, hogy tudj ezekről és törekedj arra, hogy minél többet meg tudj valósítani közülük. Ez elsősorban a Te érdeked.

Neked ajánlom:

Otthonunk, mint igazi menedék

Legutóbb már szó volt arról, hogy mi az a négy összetevő, amitől egy lakásból otthon lesz. Most egy kicsit továbbmegyünk és arra keressük a választ, hogy mi kell ahhoz, hogy az otthonunkból igazi menedék legyen. Az előadást 2016. november 3-án, Egerben rögzítettük:...

Ne legyen több hajléktalan!

A nemrég életbe lépő "hajléktalan törvény", egész biztos, hogy mindenkiben kiváltott valamilyen érzelmet: sajnálatot, haragot, felháborodást, csodálkozást, egyetértést vagy épp egyet nem értést... Nehéz közömbösen gondolni arra, hogy lassan-lassan egyre hidegebb lesz...

Miniházak és a Vaszati

Legutóbb arról beszéltünk, hogy micsoda nagy felelősség van az építészek vállán. Az általuk tervezett épületeknek több követelménynek is meg kell felelniük, melyek a statika, használhatóság, esztétika, ökológia és persze a Vaszati - ez utóbbi sajnos még a legtöbb...

Az építészet nem csak művészet, felelősség!

Hatalmas felelősség van az építészek vállán. Talán ők maguk sem tudatosak arról, hogy egy-egy megtervezett és elkészült épülettel - legyen szó lakóházról, közintézményről vagy éppen egy szállodáról - milyen nagy hatást gyakorolnak az épületet használókra és azokra,...

A harmonikus otthon négy összetevője

Gondolkodtál már azon, hogy mi kell ahhoz, hogy egy otthon harmonikus legyen? Egyáltalán mit jelent az a szó, hogy harmónia? Mielőtt tovább olvasnál, állj meg egy percre és gondolkodj el azon, mi jelenti számodra a harmóniát - úgy általában, és az otthonodban....