Be kell vallanom, hogy a Szilveszter nem az én ünnepem. Már ott borul a „szilveszterezés”, hogy képtelen vagyok fennamradni éjfélig. Nem is szoktam eröltetni… Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a normális! 🙂 A január elsejének – és általában az év első napjainak – azonban van valami különleges varázsa. Sokan ilyenkor teszik meg az évi rendes fogadalmaikat és ilyenkor jön el az ideje annak is, hogy kitűzzük és leírjuk az újévi céljainkat, illetve felülvizsgáljuk az előző évi célokat. (Jó esetben ez utóbbi már az év végén megtörtént.)

A célkitűzésről már többször is volt szó, sőt, egy évvel ezelőtt még videófelvételt is készítettünk róla. Láttad már? Ha még nem, vagy már nem emlékszel rá, itt megnézheted! >>

A célkitűzéssel és a fogadalmakkal kapcsolatban két fontos dolog jutott eszembe.

Nem mindenki tud lelkes maradni, amikor hideg van és még a Nap se süt.

Nem mindenki tud lelkes maradni, amikor hideg van és még a Nap se süt.

1.) Az egyik az, hogy az ilyenkor tett fogadalmakat, nagy elhatározásokat, vagy akár a céljainkat – főleg, ha a kitűzésükkor túlságosan elrugaszkodtunk a valóságtól – a legtöbb esetben nem tudjuk tartani. Pár éve – Marcus Schmiekét idézve – mondta valaki, hogy az új évi fogadalmak azért nem tarthatók hosszútávon, mert az évnek ez a szakasza, nem tartalmaz olyan friss energiákat, amelyek szükségesek lennének valami új, kedvező dolog elkezdéséhez. A nappalok rövidek, alig süt a Nap, hideg van és sötét (gyakran még napközben is). Már elmúlt az a kellemes várakozás, ami a Karácsonyt előzi meg, Vízkereszt után pedig már az ünnepi fények is eltűnnek az utcákról. Sokan már annak örülnek, ha megússzák a téli depressziót; ilyen állapotban bizony nehéz a céljainkkal foglalkozni.

Tipp: Ha szeretnéd megúszni a téli depressziót, és szeretnél lelkes maradni tavaszig, törődj még többet a lakásoddal, mint máskor! Tarts rendet, szellőztess gyakran, hallgass kellemes zenét, párologtass illóolajokat, és ha csak teheted, szerezz be valami szép új dolgot a lakásodba. (Jusson eszedbe a híres skandináv lakberendezési kultúra! Náluk még hidegebb van, még sötétebb és még hosszabb a tél, mint nálunk, talán ezért is fejlesztették olyan magas fokra a lakberendezést.)

Ennek ellenére – mint a legtöbb emberben -, bennem is megvan a szokásos év eleji lelkesedés, amit viszont az okozhat, hogy ez a lelkesedés másokban is megvan, s ez valahogy (ideig-óráig) benne van a levegőben. A feladat tehát – legalábbis számomra -, hogy ezt a lelkesedést fenntartsam tavaszig, amikor végre éledezni kezd a természet, s a tavasszal együtt valóban friss, új energiák érkezzenek. Érdemes ilyenkor újra átnézni az év eleji céljainkat, hogy aztán újult lendülettel folytathassuk a megvalósításukat.

Pont tegnap készített a férjem, Manhertz József egy videót az új évi lelkesedésről, amiben arról is szó esik, hogyan lehet ezt a lelkesedést fenntartani, illetve újra és újra felfrissíteni az év során. A rövidke vieót itt megnézheted. >>

Azt, hogy ezentúl nem eszem pizzát, teljesen fölösleges megfogadni. Azt azonban igen, hogy jó sok egészséges zöldség lesz rajta.

Azt, hogy ezentúl nem eszem pizzát, teljesen fölösleges megfogadni. Annak viszont már van értelme, hogy ezentúl sok-sok egészséges zöldség lesz rajta.

2.) A másik dolog, ami eszembe jutott elsősorban a fogadalmakkal kapcsolatos. Gyakran kicsit gúnyosan beszélünk az új évi fogadalmakról, főleg azokról, amelyek túl magasra teszik a mércét: ezentúl nem eszem ezt vagy azt, minden nap sportolok, leszokom erről vagy arról, rászokom erre vagy arra. Azért beszélünk ezekről a fogadalmakról gúnyosan, mert ahogy korábban írtam, a legtöbbször nem sikerül ezeket betartani.

A szanszkrít sankalpa (ejtds: szankalpa) szó magyarra fordítva fogadalmat jelent. Bár több egy egyszerű fogadalomnál, van benne valami ünnepélyes, magasabb rendű töltés. Fordíthatjuk szent elhatározásnak, az eltökéltség kinyilvánításának, vagy egyszerűen ünnepélyes fogadalomnak is.

Ha valóban van olyan dolog az életedben, amit szeretnél megváltoztatni, ezentúl másképp csinálni, vagy egyszerűen csak szeretnél beépíteni egy új (jó) szokást a mindennapjaidba, akkor – ha úgy jobban megy – tehetsz erre fogadalmat. Ezt azonban tényleg csak akkor tedd meg, ha fontos számodra és úgy érzed, követni is tudod majd. Ehhez ajálnott egy kedvező időpontot választani, hogy a bolygók ereje is támogassa az elhatározásodat, és érdemes beszélni a „sankalpádról” valakinek, akiben megbízol és aki nagyon közel áll hozzád.

Tipp: Ha csak egy dolgot fogadsz meg (pl. azt, hogy korábban kelsz egy órával), azt könnyebb betartani, mint ha számtalan dolgot fogadnál meg egyszerre.

Ha az idei egyik célod az, hogy felújítod a kertedet, vagy létrehozol egy újat, tegyél a célkitűző tablódra olyan kertfotókat, amilyen kertre vágysz.

Ha az idei egyik célod az, hogy felújítod a kertedet, vagy létrehozol egy újat, tegyél a célkitűző tablódra olyan kertfotókat, amilyen kertre vágysz.

Legyen szó akár a céljaidról, akár a fogadalmadról, hívd segítségül a Vaszati nyújtotta lehetőségeket is! Már sokszor elmondtuk, hogy a céljaid listája, vagy az álomtablód legyen északkelen vagy keleten, de ehhez hasonlóan leírhatod a fogadalmadat is, amit aztán elhelyezhetsz északkeleten.

Ahhoz pedig, hogy a fogadalmadat még jobban be tudd tartani, vizsgáld meg otthonodnak azokat a területeit, amelyek valahogyan köthetők a számodra fontos fogadalomhoz. Fogyókúrázóknak: a test zsírtartalma az északkelethez köthető, a káros szokások – amelyek az akaraterő gyengeségéből származnak – köthetők a délnyugathoz, ami a stabilitás égtája. Ha ezentúl szeretnél erkölcsösebb életet élni, nézz körül délen, de akkor is itt nézz körül, ha a költekezési szokásaidat szeretnéd kicsit kontroll alá fogni.

Hm… lehet, hogy az idén mi, „vaszatisok” leszünk az elsők, akik nem csak a céljaikat érik el, de még a fogadalmaikat is be tudják tartani? Nem is olyan rossz ötlet! 🙂

Sok sikert kívánok hozzá!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit