Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók – amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene – amiről a Gandharva Veda ír -, és természetesen szoros összefüggéseket találunk a Vaszati és az Āyurveda között is.

Minden növény a föld és a víz keveréke, de ha egy feltűnő piros virágról van szó, akkor előtérbe kerül a tűz elem, amihez a piros szín kapcsolódik.

Minden növény a föld és a víz keveréke, de ha egy feltűnő piros virágról van szó, akkor előtérbe kerül a tűz elem, amihez a piros szín kapcsolódik.

Az első és talán leggyakrabban emlegetett összefüggés az, hogy a testünket alkotó elemeket megtaláljuk otthonunkban is. Mivel az anyagi világot ugyanaz az öt anyagi elem építi fel, amely a testünket is (föld, tűz, víz, levegő, éter), ezeket az elemeket megtaláljuk az otthonunkban is. Ezekből az elemekből állnak össze a téglák, a szarufák, a bútorok és minden más, ami megtalálható a házunkban. De megtaláljuk ezeket az elemeket otthonunk egyes égtájain is. Az alapján, hogy az egyes égtájakon mely elemek vannak túlsúlyban, eldönthetjük, hogy az a terület milyen célra alkalmas leginkább. Északnyugaton például – ami a levegő elem területe – nagyon jó sportolni, illetve ruhát szárítani. Délkeleten, a tűz területén ideális a konyha, délnyugaton, a föld területén pedig jól lehet aludni.

Az āyurvedikus alkattípusok, az elemek és otthonunk összefüggéseiről ide kattintva tudhatsz meg többet. Ha pedig szeretnéd jobban megismerni az egyes elemeket, megnézhetsz róluk egy videófelvételt, amit ide kattintva találsz meg.

A Vāstupuruṣa mandala energiapályái

A Vāstupuruṣa mandala energiapályái

Egy másik fontos összefüggés a testünk és az otthonunk között, hogy mindkettőben találunk fontos energiapályákat, amiket nādiknak hívunk és energia pontokat, amik a nādik metszéspontjaiban találhatók. Ezeket az energiapontokat marma pontoknak nevezzük. Ha lényünk energiájának (amit prānának nevezünk) áramlása akadálytalan, akkor egészségesek vagyunk. Ehhez hasonlóan, ha otthonunkban is szabadon tudnak áramolni az energiák, akkor az otthonunkban is létrejön egy egészséges energiamező, ami jó hatással van a testi (és lelki) egészségünkre is.

Nézd meg ezt az alábbi ábrát! Remekül összefoglalja, hogy mi az, ami otthonunk minőségét befolyásolja: energiaáramlások, bolygók, elemek. Megfigyelheted a fő nādik és marmapontok helyeit is:

Megfigyelheted, hogy az a szerencsés, ha a nādik és a marma pontok szabadon vannak. A marma pontok között van négy kiemelkedően fontos, amelyeket mahāmarma pontoknak nevezünk. Legalább ez a négy marma pont legyen szabadon!

Megfigyelheted, hogy az a szerencsés, ha a nādik és a marma pontok szabadon vannak. A marma pontok között van négy kiemelkedően fontos, amelyeket mahāmarma pontoknak nevezünk. Legalább ez a négy marma pont legyen szabadon!

Van még egy dolog, amit az Āyurvedával kapcsolatban ismerhetsz, ez pedig testünk hét fő energiaközpontja, más néven csakrája, vagyis a hét fő mirigye. A csakrapontjaink minősége nem csak a testünk egészségére van hatással, hanem a lelki, elmebeli állapotunkra is.

Ha megnézed ezt az alábbi rajzot, máris látni fogod, milyen összefüggés van testünk és az otthonunk csakrái között:

Az első vagy gyökér csakra a délnyugati mahamarma ponttal esik egybe. A 2. és 3. csakra a Brahmasztan területén található, a 4. csakra az északkeleti marmaponton van, az 5. és 6. csakra északkeleten, míg a 7. csakra, ami nem más, mint a korona csakra a mandala északkeleti csücskében található, ami tulajdonképpen már kívül esik a házon...

Az első vagy gyökér csakra a délnyugati mahāmarma ponttal esik egybe. A 2. és 3. csakra a Brahmasztan területén található, a 4. csakra az északkeleti mahāmarmaponton van, az 5. és 6. csakra északkeleten, míg a 7. csakra, ami nem más, mint a korona csakra a mandala északkeleti csücskében található, ami tulajdonképpen már kívül esik a házon…

Az összefüggéseket nagyon könnyű meglátni: Ha otthonunk délnyugati területe nincsen eléggé „leföldelve”, azaz nem elég nehéz, nem elég zárt és nem jelenik meg a föld elem, akkor könnyen előfordulhat, hogy mi magunk sem állunk két lábon a talajon, az életünkben nincs jelen a stabilitás. Ehhez hasonlóan, ha gondok vannak északkeleten, akkor több jelentős csakránk is sérül és – többek között – gondok lehetnek a spiritualitásunkkal.

Sok-sok évvel ezelőtt egy nagyon kedves házaspárnál voltam Vaszati konzultáción. A lakásuk diagonál elrendezésű volt, ami azt jelenti, hogy a falak nem a főégtájakkal, hanem a mellékégtájakkal párhuzamosak. A lakást pontosan középen kettészelte egy vastag tartófal, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a lakásnak az összes csakrapontja erre a tartófalra esett. (Helyesebben a tartófal volt a csakrapontokon.) Amikor ezt megmutattam a feleségnek a lakásuk alaprajzán, elmesélte, hogy a masszírozónője állandóan azt mondogatja neki masszírozás közben, hogy testének a hét fő csakrapontja (amik ugye a gerinc mentén helyezkednek el) blokkoltak, azaz nem jut oda rendesen energia, s emiatt fáradékony és emiatt fáj olyan sokat a háta és a feje…

Nem is tudom, melyikünk döbbent meg jobban, amikor ezt elmesélte!

Már ez a néhány egyszerű összefüggés az Āyurveda és a Vaszati között megmutatja, hogy ha egészségesek szeretnénk maradni, bizony nem szabad elhanyagolnunk otthonunk energiaminőségét – és az asztrológiai összefüggésekről és az elegendő pozitív energia bejutásáról (amik szintén kapcsolatban vannak az egészségügyi állapotunkkal) most még nem is beszéltünk…

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit