Egy Vaszati korrekció után – vagy egy Vaszati házban élve – jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon ezentúl minden könnyű lesz? Mindig boldogok leszünk és jómódúak? A problémák nagy ívben elkerülnek bennünket?

Jó lenne, ha így lenne, de mivel az életünk meghatározó eseményeit több tényező is befolyásolja, ezért vannak olyan dolgok (igen, szomorú dolgok is), amiket nem tudunk elkerülni, amik be fognak következni. Hogy mik ezek a tényezők, amelyek befolyásolják az életünket, ide kattintva olvasd el.>> (Ez egy korábbi írásom, új ablakban nyílik. Mindenképpen olvasd el, mert szorosan ide kapcsolódik!)

Tény, hogy egy olyan házban, aminek az energiái harmóniában vannak a természet törvényeivel, jóval kevesebb a probléma és tényleg sokkal jobb az élet, mint egy olyanban, ahová nem jutnak be a létfontosságú életenergiák, vagy ahol a ház főbb jellemzői (főbejárat, vécé, konyha, hálószoba, terasz helye) nincsenek harmóniában a Vaszati elveivel. Időnként azonban még egy Vaszati ház lakóival is történnek kellemetlen események, de mielőtt erre kitérnénk, beszéljünk egy kicsit a karmáról!

Többen is kérdezték már, hogy ha egy embernek úgyis van egy karmája, azaz „meg van írva a sorsa”, akkor nem tök mindegy, hogy milyen házban lakik? A válasz: NEM!

Először is: a karmára (ami egész egyszerűen a tetteink gyümölcsét jelenti) nem úgy kell tekinteni, mint valami előre megírt, kőbe vésett valamire, amin nem lehet változtatni. A védikus tudományok szerint három fajta karmánk van:

1. Van az a karma, amit könnyedén meg lehet változtatni kedvező cselekedetekkel,  pl. bizonyos mantrák éneklésével, vagy speciális ceremóniákkal.

2. Van az a karmánk, amit nem lehet túl könnyen megváltoztatni, de ha jámbor tetteket végzünk és lelki életet élünk, akkor kb. 50%-a ennek a karmának is eltűnik. (Helyesebben kb. 50%-ra enyhül.) Pl. valamilyen veszteség kell, hogy érjen bennünket egy bizonyos időben, ami lehet valami nagyon nagy veszteség lenne, de a jámbor tetteink hatására végül egy egészen kis dologgal megússzuk. Az is lehet, hogy valaki olyan családba születik, ahol a szülők alkoholisták, bűnözők, vagy egyéb kevésbé kívánatos személyek. Egy ilyen kedvezőtlen születésnek akár egy egész életen át lehet nyögni a következményeit, de nem feltétlenül. (Azt csak ezoterikus klubokban gondolják úgy, hogy a gyerek választja ki a szüleit. Ezt a romantikus elgondolást nem támasztják alá a védikus írások, melyek szerint a karmánk – azaz a tetteink következménye az, aki választ.)

3. És van egy harmadik tipusa is a karmának, amit tényleg nem tudunk megváltoztatni. Ezek azok a dolgok, amivel együtt kell élnünk, amit el kell viselnünk. Ez lehet pl. valamilyen testi fogyatékosság, ami nem műthető, nem gyógyítható. A megfelelő attitűddel azonban megtanulhatunk együtt élni vele, sőt akár erényt is kovácsolhatunk belőle.

Ez a három fajta karma még mindig csak az a karma, ami az előző életünk tettei alapján alakult ki. (Ez az a karma, amit egy igazán hozzáértő asztrológus ki tud olvasni a horoszkópunkból.) A karmánkat azonban jelen életünk tetteivel is alakítjuk, változtatjuk. Ha ma teszel valamit – akár jót, akár rosszat -, annak előbb utóbb meg lesz a következménye. Hogy pontosan mikor, azt nem lehet tudni, de hogy a következmény nem marad el, abban biztos lehetsz.

Mindebből következően a jövőnket több dolog is alakítja:

1. A múltból hozott háromféle karmánk

2. Jelen tetteink (de az is, amit tavaly, vagy tavalyelőtt, vagy azelőtt tettünk és az is, amit holnap teszünk!)

3. A ház, ahol élünk.

Térjünk akkor vissza az eredeti kérdéshez: Történhet-e olyan dolog egy Vaszati házban, amire nem vágyunk? A válasz természetesen az, hogy igen. Nem mindegy azonban, hogy egy kellemetlen eseményre hogyan reagálunk.

Tudod, mit jelent az a szó, hogy mandala? A szó gyökere a mana azt jelenti, hogy elme. A mandala tehát egy olyan geometriai forma, amely megtisztítja vagy megnyugtatja az elmét. Ha a házunk mandalája – vagyis a Vāstupuruṣa mandala – harmónikus, akkor a házunk jó hatással van az elménkre (is). Egy kellemetlen eseményt tehát sokkal könnyebben és bölcsebben tudunk feldolgozni.

Mondok egy példát: Évekkel ezelőtt a Bükk hegységben nagyon elszaporodott a gyapjaslepke. A hernyója teljesen lerágta a fák leveleit. Félelmetes látvány volt. A szüleim nyaralójának a környéke szintén áldozatul esett a gyapjas lepke hernyójának. Szinte semmi levél nem maradt az egyébként csodaszép tölgy és bükkfákon. A szomszéd nyaraló tulajdonosa annyira felhúzta ezen magát, hogy nosza nyomban eladta a nyaralóját. (Mivel a környezet tényleg nagyon csúnya volt akkor, ráadásul a hernyók folyamatosan potyogtak a nyakunkba, könnyen el tudom képzelni, hogy a vevő nagyon jó alkupozícióban volt. Magyarul: a szomszéd elkótyavetyélte a nyaralóját.) Azóta soha többet nem láttunk gyapjaslepkét…

Egy váratlan eseményre tehát reagálhatunk elhamarkodott módon, oly módon, amit talán később megbánunk, de higgadt fejjel hozhatunk jó döntést is. (Egyszer írta valaki itt a blogon, hogy folyamatosan cigarettázik, mert amíg a cigaretta a szájában van, addig legalább nem vágja nyakon gyerekeit… Képzeld el, hogy reagál egy ilyen személy, akinek látványosan sok problémája van, ha megtudja, hogy a gyapjaslepke megrágta a kertjében az összes fát. Nem biztos, hogy higgadt döntést tud hozni. Ha a házunk mandalája nem egy harmónikus mandala, akkor az több ponton is támadja az elménk nyugalmát.

Persze gondolhatsz bármi más dologra is, amit ma kellemetlennek érzel, de pár nap múlva rájössz, hogy az átmeneti kellemetlenség hosszútávon a javadat szolgálja. Ezért (is) fontos tehát, hogy alkalmazd a Vaszati elveit az otthonodban. Sokkal könnyebb elfogadni és feldolgozni a váratlan kellemetlenségeket.

Tegnap (2016. május 25-én) hatalmas jégeső csapott le a falunkra és egész pontosan a mi kertünkre is. Nézd csak:

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltunk (vagyunk) szomorúak. Nagyon vártuk már a cseresznyeszüretet és a befőzést, de úgy tűnik ez most elmarad. Azzal vígasztaltuk magunkat, hogy bár az idén tönkrement a termés, legalább a fa megmaradt, még az ágak sem törtek le… Az idén pedig ahelyett, hogy a cseresznyekukacokkal bíbelődnénk, majd több időnk lesz kirándulni vagy más dolgokra…

Ez a tegnapi jégeső két dologra emlékeztetett:

1. Az ember nem tudja sem leigázni, sem megvédeni a természetet. Egy dolgot tud tenni: megtanulhat azzal harmóniában élni. Úgy gondolom, hogy ez az igazi természetvédelem.

2. Eszembe jutott a jó öreg mondás: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Mert nem tudhatod, hogy holnap mi lesz. A mi esetünkben: pont a jégeső előtti napon készítettünk néhány nagyon szép felvételt az egyik teljes virágdíszében álló díszfánkról, aminek mára egyetlen virága sem maradt. (Hamarosan közzétesszük a Manhertz Garden YouTube csatornán.) Egy másik díszfa, ami még épphogy elkezdett virágozni, sajnos lemaradt az idei fotózásról… Ezek csak „aprócska” dolgok ahhoz képest, mi minden másról maradhatunk le az életben, ha nem tesszük meg ma, hanem holnapra halasztjuk…

Jegyezd meg tehát, hogy a sorsodat három fő tényező alakítja: az otthonod minősége, te magad  és igen, valamilyen szinten a karmád is. A jó hír azonban, hogy mind a három tényezőt befolyásolni tudod!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit