Legutóbb a minimalistákkal ismerkedtünk meg, akiktől megtanultuk, hogy ha túl sok tárgy vesz körül bennünket, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a tárgyainkat fogjuk szolgálni családtagjaink, barátaink helyett.

Marie Kondo – aki Japán híres „rendrakó” specialistája – egész biztos, hogy sok mindenben egyetért a minimalistákkal. A rendrakást ugyanis ő is egy nagy, átfogó selejtezéssel kezdi. Az ő mottója az, hogy az otthonunkban csak olyan dolgok vegyenek minket körül, amik örömet okoznak nekünk. A módszer lényege, hogy először alaposan selejtezzük ki a holmijainkat (ruhák, könyvek, papírok, egyéb apróságok, elméktárgyak), majd azokat tároljuk a számukra leginkább megfelelő formában. Ha ezt tesszük, az otthonunk fellélegez a sok használatlan kacat súlya alól, s ezáltal mi magunk is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. És persze ha ügyesek vagyunk, akkor ezt a rendezett állapotot hosszú távon is fenn tudjuk tartani.

Ez az elgondolás tökéletesen harmóniában van a Vaszati elveivel, sőt tovább megyek, remek segítséget ad ahhoz, hogy otthonunkban alkalmazzuk a 27 napos programcsomagot! Évekkel ezelőtt, amikor a 27 napos program egyes napjain gondolkodtam, az a felismerés lebegett a szemem előtt, hogy bizony nem elég kijavítani a durva Vaszati hibákat (ablakot nyitni itt-ott, áttolni a szekrényeket, megfordítani az ágyat, átfesteni a szobát, kitenni a yantrákat, stb.), hanem bizony rendet is kell tartani a házban. Ahhoz pedig, hogy rend legyen a házban az is szükséges, hogy ne legyenek az otthonunkban fölösleges kacatok, amik csak porfogók és a helyet foglalják. Marie Kondo módszere tehát nagy segítség abban, hogy a 27 napos programon sikeresen végigmenj, illetve, hogy később is fent tudd tartani a rendet.

konmarigardrob

Konmari megtanít arra is, hogy a megmaradt holmijaidat hogyan tárold. A pólótárolási módszere tényleg praktikus!

Egy másik fontos és értékes üzenete az, hogy csak olyan dolgokat tarts meg, amik örömet okoznak. A módszer hosszadalmas, de mindenképpen terápiás hatású lehet: Vegyél a kezedbe minden egyes tárgyat (kezdve a ruhákkal), és kérdezd meg magadtól, hogy örömet okoz-e neked vagy sem. Ha nem, akkor válj meg tőle. Ha ügyes és következetes vagy, a rendrakás végére csak olyan tárgyak vesznek körül, amelyek tényleg örömet okoznak.

Egy apró, de fontos részlet: nem azon van a hangsúly, hogy kidobod, amit nem szeretsz, hanem azon, hogy megtartod, amit szeretsz. Ugye érzed az árnyalatnyi, mégis jelentős különbséget?

Egy percig sem állítom, hogy ez egy könnyű folyamat. Még a ruhákról és egyéb használati tárgyakról viszonylag könnyű eldönteni, hogy örömet okoznak-e vagy sem, tetszenek-e vagy sem, használjuk-e vagy sem. Az igazi nehézség az, amikor az emléktárgyakra kerül a sor. Vannak olyan tárgyak, amikhez kellemes emlékek fűznek és szépek is. Vannak, amikhez kellemes emlékek fűznek ugyan, rondák vagy legalábbis nem olyan túl szépek. Vannak, amikhez kellemetlen emlékek fűznek, mégis őrízgetjük talán pont azért mert szépek, de lehet, hogy ráadásul nem is szépek. Ez utóbbiakat a legkönnyebb kidobni. Azokat pedig, amik szépek is és szép emlékeket is ébresztenek, könnyű megtartani. De mi van a kettő között? Szép emlék csúnya tárgy. Szép tárgy kellemetlen emlék… Marie Kondo biztosan kidobná ezeket. Hogy Te is megteszed-e, azt neked kell eldöntened attól függően, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőled ezek a tárgyak. Ha az érzések nem jók, jobb könnyíteni a lelkeden és megválni tőlük, még akkor is, ha (most) fáj.

etkezo

A Vaszati szerint (is) fontos, hogy a tárgyainkhoz, bútorainkhoz szép emlékek kötődjenek, mert így pozitív információt hordoznak számunkra.

A Vaszatit tanulmányozva gyakran hallhattad vagy olvashattad azt, hogy a minket körülvevő tárgyak bizonyos információkat raktároztak el, s a tárgyakra rápillantva ezek az információk megelevenednek. Általában a karosszék példáját szoktam felhozni. Lehet, hogy van egy gyönyörű karosszéked, amihez kellemetlen emlékek kötődnek. Akármikor ránézel erre a karosszékre, rossz kedved lesz ettől az emléktől. Az ilyen tárgyaktól – a Vaszati szerint – jobb megválni. Lehet azonban egy másik karosszéked, ami kicsit ütött-kopott ugyan, de nagyon szereted, mert a nagymamád mindig ebben a székben ült, amikor mesét olvasott neked. Az ilyen darabok maradhatnak – persze ha szükséges, ajánlott felújítani őket. Ez a Vaszati elv tökéletesen egybecseng Marie Kondo tanításával.

Ha most lelkes lettél, és úgy döntöttél, kipróbálod Marie Kondo módszerét és elolvasod a könyvét (a címe: Rend a lelke mindennek), akkor mindenképpen azt javaslom, hogy olvasd a könyvet nyitottan, de ugyanakkor fenntartásokkal. Nagyon sok olyan dolgot ír ugyanis benne, ami nálam – finoman szólva – kiverte a biztosítékot. Ha azonban kiszűröd belőle azt, ami már túlzás, akkor hasznos útmutató lehet abban, hogy az otthonod végre kicsit fellélegezzen.

Néhány dolog, ami nekem már sok volt:

1. Engem személyesen nagyon érzékenyen érintett, amikor a könyvek selejtezéséről volt szó. Nagyon szeretem a könyveket, bár tény, hogy általában nem veszek „egyszer elolvasós” könyveket. Marie Kondo egy drasztikus selejtezést javasol a könyvek között is. Amit nem fogsz elolvasni, vagy belekezdtél, de félreraktad, vagy még nem olvastad el, pedig már régen megvan, esetleg már elolvastad és – szerinte – úgysem olvasod el még egyszer, azt ő mind kidobná… Gyerekkoromban nagyon sok könyvünk volt. Rengeteg olyan sorozat, mint a Világirodalom remekei, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond írásai. Sok-sok – kívülről nézve – egyforma köny, amik ott álltak a polcon. Gimis koromra elegem lett a „pöttyös és csíkos” kamaszregényekből – helyesebben már mindet elolvastam -, és bizony szétnéztem a szüleim könyvespolcán, hátha akad ott valami izgalmas. És igen: gazi kincsek porosodtak a polcokon! Nos, ha azért kidobunk egy-egy könyvet, mert minket már nem érdekel, vagy nem volt rá időnk, akkor elvesszük a lehetőséget a család többi tagja elől, hogy  egyszer majd ők elolvashassák és felébredjen bennük az igazi könyv iránti szeretet.

Tegyél egy próbát! Egyik reggel olvass a kedvenc - lehetőleg spirituális vagy tanító jellegű könyvedből, a másik reggel pedig olvasd el a híreket - a celebhíreket is beleértve! Vajon melyik napon fogok Magad jobban érezni?

A könyveimet nem adom! Még Konmrainak sem!

2. A megmaradt könyvekkel is elég tiszteletlen Kondo kisasszony bánásmódja. Az előszobában, a cipősszekrény egyik polcán tartja őket! (Persze az akutális ponyvaregényt lehet, hogy én is betenném a cipők közé, mint ő, de azért feltételezzük már azt az emberekről, hogy olyan könyveik is vannak, amik értéket képviselnek!)

Helyesbítek: Még egy ponyvaregényt sem tennék a cipősszekrénybe…

3. Szeret cipősdobozban tárolni dolgokat, mivel a cipősdoboznak nagyon praktikus a mérete. A cipősdoboznak azonban van két nagy hibája: az egyik az, hogy egyáltalán nem steril. (Mégis csak egy cipő volt benne, amit előttünk jópáran felpróbáltak.) Meg kell tehát jól gondolni, hogy mi az, amit ebben nyugodt szívvel tárolhatunk. (Ő pl. beleteszi a tepsit… ??!!) A cipősdoboz másik nagy hibája azt, hogy ha csak nem vagy cipőmániás, vagy nem dolgozol cipőboltban, akkon nem képződik olyan gyorsan cipősdoboz, mint amilyen gyakran szükdséged lenne rá…

4. Nem igazán törődik a higiéniával, amit a cipősdobozos tároláson túl az is bizonyít, hogy mosogatás után kiviszi az edényeket a teraszra száradni. Furcsa szokás, főleg egy poros, szmogos nagyvárosban… Hát, lehet, hogy rend van nála, de nem biztos, hogy mernék nála enni…

Igen, vannak benne furcsaságok, amik nem a módszer alapelveit érintik, inkább csak a részleteket, s ezek a részletek egyszerűen nem férnek bele az értékrendembe és talán a tiedbe sem.

S végül, van egy nagy különbség Konmari (ez a beceneve és egyúttal a módszerének a neve is) és a minimalisták között. Bár minkét irányzatban alapvető fontosságú a selejtezés, a minimalisták a megmaradt használati tárgyakra továbbra is tárgyakként tekintenek, amelyekre szükségük van a mindennapokban. A felszabaduló idejüket a barátaikkal, családjukkal vagy éppen elmélkedéssel töltik. Konmari viszont már-már személyeknek tekinti a megmaradt tárgyakat, beszélget velük, megköszöni, hogy vannak, hogy szolgálják őt… (Ezt egyébként sok könyvkritikus és blogger élesen bírálja a Konmari módszerben.)

Mindent összevetve a módszerrel nincs gond. Ha kellő nyitottsággal tanulmányozod, úgy, hogy közben észben tartod a Vaszati elveit és a saját értékrendedet is, akkor biztos vagyok benne, hogy segítségedre lehet abban, hogy a Vaszatit még jobban tudd alkalmazni az otthonodban, s ezáltal jobb életed legyen.

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

Neked ajánlom:

Otthonunk déli része – a dharma területe

Mit jut eszedbe otthonod déli területéről? Ha még nem hallottál a Vaszatiról, akkor elsősorban a napsütés, de ha már hallottál róla, akkor talán az, hogy a déli területtel és a vele szemben levő északival kapcsolatban szembesülhetünk némi ellentmondással: egy nyugati...

A tiszta víz rendkívüli hatása otthonunkra és életünkre

A tiszta víz jelentőségéről nem lehet eleget beszélni. Bár a testünket, otthonunkat és a világot alkotó öt elem közül mindegyikre egyformán szükség van, bármelyik hiánya felborítja az egyensúlyt, mégis úgy látom, hogy a víznek még az öt elem (föld, tűz, víz, levegő,...

Hogyan hat a Brahmaszán minősége a teremtésre és kreativitásra?

A fenti képet a dél-indiai Padmanabhapuramban készítettem. A múzeumként működő épület bejárata egy tágas belső udvarra vezet. Az ilyen belső udvarokat hívjuk a szó klasszikus értelmében Brahmasztánnak. A Brahmasztán az épület középső része. A mi éghajlatunkon ez a...

Miniházak és a Vaszati

Legutóbb arról beszéltünk, hogy micsoda nagy felelősség van az építészek vállán. Az általuk tervezett épületeknek több követelménynek is meg kell felelniük, melyek a statika, használhatóság, esztétika, ökológia és persze a Vaszati - ez utóbbi sajnos még a legtöbb...

Otthonunk kedvező és kedvezőtlen forgásirányai

Amikor Vaszati házat tervezünk, vagy amikor megvizsgálunk egy már meglévő épületet a Vaszati szerint, akkor a fő és kiemelten fontos tényezőkön túl (mint például nyitott-e az északkelet, hol van a bejárat, jó helyre esnek-e az egyes helyiségek), egyéb finom...

Erdőkert és Vaszati? Faültetési dilemmáink

Nagyon szeretem a fákat és az erdőt. Ráadásul a nyarak egyre melegebbek, napközben nehéz a hőséget árnyék nélkül elviselni. Korábban már beszéltünk róla, hogy a kertünk délnyugati részére telepítettünk egy erdőt, amelynek az eredeti célja a délnyugati terület...

Vaszati előadás két felvonásban

Két, egymásra épülő Vaszati előadásra hívlak most. Még 2013-ban tartottam a budapesti Lélek Palotájában a Vaszatiról, de az előadásaimat megelőzte egy fontos bevezető előadás amit Czobor Éva tartott a Védikus Asztrológiáról. Az ő előadását és annak az összefoglalóját...

A Vaszati szaktanácsadók fő dilemmája

Augusztus elején egy meleg nyári délutánon összegyűlt a Vaszati szaktanácsadók egy része, hogy együtt töltsünk egy kis időt, beszélgessünk a tapasztalatainkról és arról, hogyan tehetnénk a Vaszati szaktanácsadók munkáját még jobbá. Sajnos a nyaralások és a nagy...

Mandalák és frekvenciák a Vaszatiban

Amikor falakkal körül határolunk egy teret, azaz, amikor építünk egy házat vagy kerítéssel körbekerítünk egy földterületet, akkor létrejön egy sajátos jellemzőkkel rendelkező energiamező. Ez az energiamező egyúttal létrehoz egy  mandalát, a Vaszatupurusa mandalát,...

Mit keres egy erdő a kertünkben?

Egyszer megkérdezte valaki, hogy a Vaszati miért mondja azt, hogy délnyugaton legyenek a kertünkben a nagy fák, holott pont arról süt a nap... Ha már régóta ismerkedsz a Vaszatival, egész biztos, hogy tudod a választ. Az idei nyár első igazán meleg napján készítettem...

Vaszati és TimeWaver – Marcus Schmieke történelmi jelentőségű előadása

Bizonyára tudod, hogy a 2000-es évek közepén a Vaszati oktatás úgy történt, hogy az alaptanfolyamokat megtartottuk mi (kezdetben én, majd kolléganőim), majd Marcus jött személyesen haladó tanfolyamot tartani. A tanfolyam hat napos volt, Marcus beszélt, én fordítottam....

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...

Miről taníthat egy erdei kilátó?

Szeptember elején a Cserhátban jártunk, ahol egy gyönyörű erdei túra során felkerestük a nemrég épült Prónay kilátót. Ahogy megérkeztünk a kilátóhoz, eszembe jutott az egyik Vaszati szaktanácsadónk, Balázsi Kata, akinek sikerült egy olyan kérdést feltennie, amin...

Életünk fája

Ha teljes életet szeretnénk élni, akkor az életünket úgy kell felépíteni, mint ahogyan egy fát megalkotott a természet. Mit is jelent ez? Gondolj csak egy fára! Kiterjedt gyökereivel kapaszkodik a földbe, miközben az erős törzse tartja a szerteágazó ágait, amelyeken...

Mi az a Vaszati? – Marcus Schmieke előadása

A fenti kép 2004. februárjában készült Piliscsabán abban az okató központban, ahová az első magyarországi szaktanácsadó képző tanfolyam tanulóival beköltöztünk hat napra, hogy Marcus Schmiekétől Vaszatit tanuljunk. A reggeleket közös énekléssel kezdtük, ezzel...