A főbejárat jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Tanárom, Marcus Schmieke azt mondta, hogy a bejárat helye 50%-ban hat otthonunk energiamezőjére, 25% az északkelet minősége, a maradék 25% pedig az összes többi égtáj és tulajdonság. Nagyon fontos tehát, hogy jó helyen legyen! (Ezzel kapcsolatban azonban fontos megjegyezni, hogy a főbejárat kedvező helye és annak pozitív hatása egy önálló családi házban tud leginkább érvényesülni, egy zárt lépcsőházból nyíló lakás esetében a hatás gyengül.)

Az elmúlt nyáron Ausztriában töltöttünk egy kis időt, ahol feltűnt, hogy – a Vaszatitól függetlenül – az ott élők nagy gondot fordítanak a bejárataik díszítésére. Ott forgattuk ezt a rövidke videót:

Összefoglalva a bejáratokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

1.) Legyen kedvező helyen. Energetikai szempontból legjobb az északi vagy a keleti bejárat, de délen és nyugaton is vannak olyan területek, ahol kedvező a bejárat. A mellékégtájakat azonban (főleg a délnyugatot és a délkeletet) jobb kerülni.

2.) Legyen hangsúlyos és szépen – az ízlésednek megfelelően – díszített. Ha szereted a sok virágot, legyen sok virág. Ha azt vallod, hogy a kevesebb néha több, akkor válassz néhány egyszerűbb díszt, vagy növényt. A legfontosabb, hogy amikor hazaérsz és meglátod a bejáratodat, akkor egy olyan igazán jóleső érzés fogjon el…

3.) Használd a főbejáratot! Még ha többnyire autóval is közlekedsz és a garázsból is be lehet jutni a házba, akkor is a bejárati ajtón keresztül érkezz haza és ott hagyd el a házat, amikor elmész otthonról. Egy garázson keresztül hazaérkezni nem egy felemelő érzés még akkor sem, ha történetesen valami szuper autóból szálltál ki… (A Vaszati egyik korrekciós lehetősége az, hogy változtassunk a szokásainkon. Ez a tipp ebbe a kategóriába tartozik!)

4.) Ha társasházban laksz és nem tudsz túl sok díszt elhelyezni a bejáratodnál, akkor legalább figyelj arra, hogy mindig tiszta és szép legyen a lábtörlőd és legyen valami egyszerű dísz az ajtón.

Ez ugyan "csak" egy mellékbejárat, ami összeköti a házat a kerttel, de még ennek a szépítésére is érdemes odafigyelni...

Ez ugyan „csak” egy mellékbejárat, ami összeköti a házat a kerttel, de még ennek a szépítésére is érdemes odafigyelni… (Ebben a házban szálltunk meg és nagyon jól éreztük magunkat…)

Az osztrák falvakban nem azért díszítik a bejáratot, mert a Vaszati ezt tanácsolja. Van bennük valami ösztönös vágy a szép iránt és talán az a céljuk, hogy ez a szép látvány turistákat is elbűvölje. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a bejárataik szépítése, hangsúlyozása jó hatással van a mindennapjaikra és úgy általában az életükre.

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit