Lakáslkultúra a természet egyetemes törvényei szerint

Ha belépünk Andrea Palladió valamelyik épületébe, például a híres Florentinai villáiba, egy olyan nem mindennapi kellemes érzés tölt el bennünket, amely ismeretlen a kortárs nyugati épületekbe lépve. Ehhez hasonló harmónia és pozitív energiák vannak jelen az ősi építészeti hagyományok mesterműveiben, legyenek azok akár Európában, Indiában, Dél-Amerikában, vagy a világ bármely más részén. A modern nyugati épületek csak ritkán tudják ezt a különleges érzést biztosítani a használóik számára.

villa_rotonda

Andrea Palladio híres villája, a Villa Rotonda

Az régi idõk mesterei tudták, hogyan kell az egyetemes természeti törvényekkel összhangban építeni. Ezek a törvények képezik a kínai Feng Shui, az európai geomancia, a közép-amerikai Maya építészet, valamint az indiai eredetű Vasztu alapjait.

A Vasztu írások kb. 5000 évesek, és ezen univerzális természeti törvények – számunkra ismert – legrégebbi leírásait tartalmazzák. Az ősi Vasztu írásokat a Sztapatya védában találhatjuk, amely az Atharva véda része. Aligha találhatunk még egy olyan építészeti hagyományt, amely 5000 év távlatából változtatás nélkül fenn maradt volna, és amely elvei a mai napig érvényesek lennének. Azok az épületek, amelyek kiállták a természeti csapások (árvizek, viharok) pusztításait és rongálását – legtöbb esetben egy az egyben a Vasztu törvényei szerint épültek.

srirangam

A világ legnagyobb élő templomvárosa Srirangam, természetesen a védikus Építészet egyik remekműve!

A híres római építész Vitruviusz is minden bizonnyal ismerte az indiai Vasztu írásokat, hiszen a legendás építészeti írása a „De re architectura” fejezet felosztása az egyik klasszikus Vasztu írásra, a Manasarára hivatkozik. Vitruviusz 2000 évvel ezelőtt élt, és az ő munkái inspirálták Andrea Palladiót, aki beillesztette a Vasztu elveket az ő világhírű, 16. századi reneszánsz építészetébe. A munkája mögött rejtőző tudásra és a művészetének az eredetére csak most derült igazán fény. Milyen forrásból vették a tudásukat a nyugati építészet ezen előfutárai? Hamarosan megtudhatjuk. Végre fény derült arra a rejtélyre, hogy miért is érezzük olyan jól magunkat Palladió villáiban.

A Vasztu, a Feng Shui eredete

Annak ellenére, hogy Indiát és Kínát elszeparálja egymástól a Himalája hatalmas hegyvonulata, mindig volt egy kulturális áramlás e két ország között. Például mind az ősi indiai harcművészetek, mind a Buddhizmus idõvel átkerültek Kínába. A kung fu különbözõ harci felállásainak eredeti szanszkrit kifejezéseit a mai napig is ismeri néhány mester. A Vasztu és a Feng Shui sok hasonlósága alapján arra lehet következtetni, hogy a két építészeti kultúra bizonyos ideig kapcsolatban volt egymással. Míg a Feng Shuit körülbelül 2000 évesnek tartják, addig a Vaszturól szóló szisztematikus leírásokat már a védikus írások korai részeiben is megtaláljuk, amelyek kora 5000 évre tehető.

A Vasztu ősi korának még ennél is meggyőzőbb bizonyítékai az 5500 éves Indus-Szaraszvati kultúra azon ősi városai, amelyeket 1921-ben fedeztek fel. Mivel az első várost a Harappa nevű faluhoz közel találták meg, ez a kultúra a Harappa civilizációként lett ismert. Ennek a kornak az egyik legismertebb városa a rács rendszerben tervezett Mohendzsodáró. A fő utcák észak-déli, ill. kelet-nyugati irányúak, amelyek téglalap alakú blokkokra osztják a várost. Mohendzsodáró házai a főégtájak felé néznek, és mindegyikben találunk egy belső udvart. A Harappa civilizáció mindazon városai, amelyek az Indus és a Szaraszvati folyók mentén épültek, hasonló felépítést mutatnak. Sakktáblához hasonlóan tervezték őket, és egyforma méretű négyzet alakú területekre lettek felosztva. A templomot az egész város középpontjában emelték, amelyet különbözõ funkciók alapján osztottak részekre. Mindezek a jellemvonások szigorúan követik a Vasztu elveket, amely arra enged következtetni, hogy a Vasztu tudománya már ezen városok építése előtt is létezett. Ezek a városok nem spontán módon fejlõdtek, hanem tiszta geometriájú, szisztematikus tervek alapján építették őket.

indus

Így nézhetett ki Mohendzsodaro

Mindebből arra következtethetünk, hogy a Vasztu még a Feng Shuinál is idősebb és minden bizonnyal hatással volt Kína építészeti tudományának a fejlődésére. Többek között Kína eltérő kulturális és klimatikus adottságai lehetnek a felelősek a Vasztu és a Feng Shui közötti különbségekért. Az északi hideg szelek és a mongolok örökös katonai zaklatásai – szintén északról – azt eredményezték, hogy a kínai feng shui az északot egy gyengébb minőségű égtájnak könyvelte el, míg a Vasztuban (vagy ahogy mi hívjuk, a Vaszatiban) az észak az az égtáj, ahonnan a legfontosabb kedvező energiák áramlanak a ház, illetve a telek területére. Ez hasonlóságot mutat azokkal az energetikai elvekkel, amelyek több száz éve ismeretesek az európai geomanciában és a geomancia modern képviselőinek munkásságában.Mindezek miatt a Vasztunak igen fontos szerepe van a nyugati világ építészetében és lakáskultúrájában.

Úgy tűnik tehát, hogy a Vasztu az eredeti, természetes művészete annak, hogyan hívjuk meg a pozitív energiákat az otthonunkba, és a nyugati világban is alkalmazták már a híres római építész, Markusz Vitruviusz ideje óta – anélkül, hogy ennek bárki is a tudatában lett volna.

Vaszati – a Vasztu modern formája

A Vasztu egy átfogó építészeti fogalom. Évezredek óta házak, templomok, sõt egész városok épültek ez alapján Indiában. Az alapját a térbeli energia természeti törvényei képezik, és ez a tudomány arra használatos, hogy az életteret a természettel és a lakókkal összhangba tudjuk hozni.

A ház olyan, mintha egy ember második teste lenne. Úgy működik, mint egy lencse, amely fókuszálja a természeti környezet hatásait. Az élőhely minősége befolyásolja a lakók egészségét, mentális és érzelmi állapotát is.

Az ősi indiai építészet – a Vasztu –  több évezredes megfigyelés és tapasztalat alapján egy tudományos rendszerré alakult, amely alapján föl lehet fedezni a környezeti hatásoknak az emberre kifejtett hatásait. Ez alatt fõleg olyan befolyásoló tényezőket értünk, amelyekre nem is gondolnánk, de amelyek hatással vannak az egészségünkre. Ilyenek például a Föld mágneses mezeje, a Föld és a Nap finom szerkezeti energiái, a Nap és a Hold pályái, valamint a gravitáció.

Ezek a hatások mind-mind befolyásolják a szobánknak vagy lakásunknak a minoségét. A házat egy olyan bioenergia mezőnek tekinthetjük, amely hat az emberi test bioenergia mezejére. Az indiai származású tudós, A.R. Hari kutatásokat végzett ezzel kapcsolatban és azt a következtetést vonta le, hogy a legtöbb krónikus betegség a lakókörülményünk visszatükrözése. Ha a térbeli energia természeti törvényeit megsértjük, akkor ezzel a krónikus betegségek megnyilvánulását segítjük elõ, míg egy erős bioenergiájú élettér növeli a lakók betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Amikor a Vasztut Európa éghajlati és kulturális adottságaira alkalmazzuk, akkor Vaszatinak, vagyis a Vasztu modern formájának nevezzük. (A védikus és a nyugati építészet legnagyobb ellentmondását szépen fel lehet oldani a Vaszatit alkalmazva. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.>>)

A Vaszati szabályainak alkalmazása új épületre

A Vaszati szabályait legszélesebb körben új épület építésekor, illetve tervezésekor használhatjuk. Új épület tervezésekor a Vaszati alapszabályai mellett figyelembe vesszük a leendő lakók asztrológiai adatait is. Ezekbõl – a védikus asztrológia által kiszámított – adatokból meg tudjuk állapítani például, hogy a leendő lakónak melyik az egyéni égtája. Ez egy igen fontos adat a tervezés során, ugyanis ettől függ, hogy melyek lesznek a lakásnak azon területei, ahol az adott személy jól érzi magát, melyek azok, amelyeket jobb kerülnie, vagy legalábbis ritkábban használnia. Az asztrológia segítségével kiszámíthatjuk továbbá a ház építésének legkedvezõbb kezdési időpontját is. Új épület tervezésekor a Vaszati elveinek széles körű skálája áll rendelkezésre – a siker pedig garantált.

A Vaszati házak építése előtti alapkőletételi ceremónia szintén a védikus elveket követi. A kép a mi házunk ceremóniájakor készült...

A Vaszati házak építése előtti alapkőletételi ceremónia szintén a védikus elveket követi. A kép a mi házunk ceremóniájakor készült…

Hadd említsek meg itt egy példát. Kollegám és tanárom, Marcus Schmieke még a 2000-es évek elején tervezett egy Vaszati házat Dél-Németország területén, amely azóta felépült. Még épphogy csak szerkezetkész volt a ház, amikor egy nagyon lelkes telefonhívást kaptunk a tulajdonostól. Éppen az félig kész házban tartózkodott, amikor egy hölgy jelent meg az ajtóban. Az illető hölgy intenzíven foglalkozott a rejkivel való gyógyítással, minekután igen érzékeny a finom energiákra. Amint véletlenül az épülő Vaszati ház közelében sétált, hirtelen nagyon különleges, kedvező energiaáramlatra lett figyelmes. Ahogy követte az energia forrását, ehhez az épülő Vaszati házhoz érkezett, és közölte a tulajdonossal, hogy ő nem tudja, hogy milyen ház épül itt, de ő is ilyet szeretne…

A Vaszati alkalmazása meglévő épületre vagy lakásra

Jogosan merülhet fel a kérdés, mit tehetünk, ha nem áll módunkban, illetve szándékunkban új házat építeni, de ugyanakkor szeretnénk a Vaszati kedvező hatását valahogyan beültetni a lakásunkba? Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Vaszati korrekciók széles skálája áll rendelkezésünkre, melyeket a különbözõ Vaszati elégtelenségek orvoslására, a kedvezőtlen energiák kiküszöbölésére, valamint a kedvező energiáknak a házba csalogatására használunk.

Nézzük röviden a korrekciós lehetőségeket!

1. Fizikai változtatások. (Például új ablakot vagy ajtót nyitunk, áthelyezzük valamelyik falat, stb.)

2. Megváltoztatjuk az egyes helyiségek funkcióját. Az eredetileg gyerekszobaként használt szobát most szülői hálóként használjuk, és fordítva).

3. Megváltoztatunk bizonyos lakáshasználati szokásokat. (Például az eddig fõbejáratként használt ajtó helyett egy másikat használunk fõbejáratnak, amelyet azelőtt esetleg ki se nagyon nyitottunk).

4. Megváltoztatjuk egyes bútordarabok helyét. (Eltoljuk a nagy szerkényt a keleti falról, átfordítjuk az ágyat, stb.)

5. Az öt elem (föld, tűz, víz, levegő, éter) segítségével végzünk bizonyos javításokat. (Például ahol a tűz elemet szeretnénk erősíteni, gyújthatunk rendszeresen gyertyát, vagy elhelyezhetünk valamilyen elektromos berendezést, ami szintén a tüzet képviseli.)

6. A különböző színeknek is van olyan hatása, amelyet a Vaszati korrekció során fel tudunk használni. (Nagyon kedvezõ például a ház vagy lakás északi részén zöld dolgokat elhelyezni.)

7. Különbözõ speciális energetikai eszközök, mint például a tükrök, növények, képek, ásványok, gyógynövények használata. (Nem mindegy pl. hogy egy helyiség melyik részére teszünk tükröt. Északon, északkeleten és keleten jó hatása van, délnyugaton viszont a hatása kedvezőtlen.

8. Finom energetikai eszközök használata. Ilyenek például a két -és háromdimenziós energetikai eszközök, a yantrák, a Meru csakra és a Vaszati piramis.. (A yantra az energiák szimbólumokból, mantrákból és meghatározott színekbol álló geometrikus megtestesülése.)

Az itt leírtakból nyilvánvalóvá válik, hogy a már meglévő épület Vaszati korrekciójára is nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésre! Javaslom, hogy élj ezekkel a lehetőségekkel és javíts az életed minőségén még akkor is, ha (most még) nincs lehetőséged Vaszati házat építeni!

Manhertz Edit

Manhertz Edit