Kicsit unalmas már, hogy minden évben, amikor át kell állítani az órát, mindenhol arról cikkeznek, hogy ez mennyire megviseli a szervezetet, megnő ilyenkor a szívinfarktusos esetek száma, de azért milyen jó, hogy az ország megtakarít egy csomó pénzt… Épp az imént mondta a nyugdíjas anyukám, hogy őt egyáltalán nem zavarja össze az óraátállítás, mire visszafeleseltem, hogy persze, mert te egyébként is mindig máskor fekszel és kelsz. Azok azonban, akiknek vagy egy napi rutinjuk, mindig ugyanabban az időben kelnek, ugyanakkor kezdődik a munkájuk és este is igyekeznek mindig ugyanabban az időben lefeküdni, bizony megérzik ezt az egy óra különbséget – főleg most, amikor hiányként jelent meg.

Ez az óra a nővérem ajándékboltjában várja, hogy valakinél végre mérhesse az időt...

Ez az óra a nővérem ajándékboltjában várja, hogy valakinél végre mérhesse az időt…

Én személy szerint nagyon megérzem az óraátállítást, és mivel alapvetően koránkelő vagyok, különösen a nyári időszámításra nehéz átállnom. Egy évvel ezelőtt írtam a reggelek jelentőségéről. (Ha esetleg nem emlékszel a cikkre, itt megtalálod. >>) Ott leginkább arról írtam, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben a reggelek. Ezen áll vagy bukik, hogy milyen lesz az egész napunk. Ott a fő mondanivalóm az volt, mennire fontos, hogy reggel, miután felkeltünk, kapcsolatba tudjunk kerülni a felkelő Nappal, annak a csodálatos tápláló és gyógyító erejével.

A védikus írások szerint (amely írásoknak a Vaszati is szerves része) minden jelenséget, minden tevékenységet, az ételeinket, sőt a napszakokat is az anyagi természet három kötőereje irányítja. Ez a három kötőerő a jóság, a szenvedély és a tudatlanság kötőereje. A jóság kötőerejébe tartozó dolgok jót tesznek testünknek, lelkünknek egyaránt, rövid távon egy nyugodt, egészséges életet biztosítanak számunkra, hosszútávon pedig lelki fejlődést. A szenvedély kötőerejébe tartozó dolgok és cselekedetek szükségesek a teremtéshez. Ez az a kötőerő, amely leginkább mozgatja a világot, a gazdaságot. A tudatlanság kötőerejének fő jellemzője a tétlenség, a tudatlanság, a fáradtság és a fásultság.

Ha a napszakokat nézzük, a korahajnali órák a jóság kötőerejébe tartoznak. Ez az az időszak, ami leginkább alkalmas a lelki életünk ápolására: meditációra, imádkozásra, spirituális könyvek olvasására. Sokan vannak ugyanakkor, akik kora reggel tudnak leginkább összpontosítani a munkájukra – főleg akkor, ha szellemi tevékenységet végeznek. Ilyenkor sokkal jobban megy az írás. A délelőtt folyamán aztán belépünk a szenvedély kötőereje által irányított napszakba. Ilyenkor nagyon aktívak leszünk, nagy lesz a forgalom az utakon, mindenki izeg-mozog, hogy megteremtse az anyagi javait. Estére aztán elfáradunk. Ezt az időszakot a tudatlanság minősége hatja át. Elérkezett a pihenés ideje. Ilyenkor már nehezebb az alkotómunka, mert a természet uralkodó kötőereje ezt nem támogatja. Nehezebb lelki gyakorlatokat is végezni, bár a védikus írások kifejezetten ajánlják, hogy lelki gyakorlatokkal fejezzük be a napot, s ezáltal próbáljuk magunkat megvédeni attól, hogy a tudatlanság kötőereje hasson ránk. A kötőerők azonban nagyon erősek, és ha más nem, a fáradtság elnyom bennünket és szépen elalszunk.

Figyelted már? A madarak is egészen másképp énekelnek (vagy éppen huhognak) hajnalban, mint késő este

Figyelted már? A madarak is egészen másképp énekelnek (vagy éppen huhognak) hajnalban, mint késő este

Ideális esetben nagyon jó kihasználni és minél inkább megnyújtani a kora reggeli órákat, ezáltal több időt tölthetünk a jóság minősége által irányított napszakban. Igen ám, de ehhez korán kell kelni! Ha valaki későn fekszik le, akkor nagyon nehéz lesz hajnalban felkelni… És ezzel meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, miért problémás (legalábbis számomra) az óraátállítás.

A minap olvastam valahol, hogy a parlamentben bizonyos csoportok azért lobbiznak, hogy töröljék el az óraátállítást és ezentúl mindig nyári időszámítás legyen. Az, ha eltörölnék az óraátállítást, biztos sokaknak örömet okozna – nekem is. Na de miért pont a nyári maradjon? Az egyik egyszerű ellenérv az, hogy a téli időszámítás az „eredeti”. De van ennél egy fontosabb ellenérv is. A nyári időszámítás – és az ahhoz igazított napi tevékenységek – sajnos a szenvedély és a tudatlanság minőségét támogatják a jóság minősége helyett. Minél tovább van este világos (ez főleg nyáron igaz), annál nehezebb korán lefeleküdni és korán felkelni. (Mondhatjuk erre, hogy a Nap időszámítástól függetlenül akkor kel, amikor ő akar, igazodjunk ahhoz. Igen ám, de a kötelező napi rutinunk nem ahhoz igazodik, hanem az időszámításhoz!) Télen is problémát okozna, ha nyári időszámítás maradna, mert a legsötétebb napokon még reggel 8-kor is sötét lenne, amikor már a gyerekeknek az iskolapadban kell ülniük…

Félre ne érts, ezzel a kis gondolatmenettel nem az volt a célom, hogy szembeszálljak a politikai akarattal, vagy kampányoljak valamelyik időszámítás mellett. Ennél sokkal fontosabb, hogy megértsük: a napjaink egyes szakaszai más-más tevékenységre alkalmasak, és ha csak tehetjük, hosszabbítsuk meg azt a napszakot, ami a jóság kötőerejéhez tartozik, azaz a reggelt. Keljünk minél korábban (még akkor is, ha még sötét van) és tegyünk a korareggeli órákban valamit azért, hogy jobb életünk legyen. Olvassunk, meditáljunk, írjunk, vagy csak sétáljunk egy nagyot és hallgassuk a madarak énekét… Ha valami mellett kampányolnék, az a koránkelés. 🙂

Ez az óra itt ugyan még nem jár, de ma már nálunk méri az időt... :)

Ez az óra itt ugyan még nem jár, de ma már nálunk méri az időt… 🙂

Ahhoz pedig, hogy korán tudjunk felkelni, nagyon fontos, hogy jól tudjunk aludni, és kipihenjük magunkat. (Végre megérkeztünk a Vaszatihoz!) Ehhez azonban nem csak az szükséges, hogy idejében lefeküdjünk, hanem az is, hogy a hálószobánk elhelyezkedése, berendezése és színvilága leginkább megfeleljen a Vaszati elveinek. Tegnap feltöltöttem a YouTube-ra egy rövidke hangfelvételt, amely a 27 napos programcsomagból származik és a hálószobáról beszélek benne. Ide kattintva meg tudod hallgatni >> A felvételből kiderül, mit tehetsz azért, hogy jobban tudj aludni – akár van külön hálószobád, akár nincs.

Kiváncsi lennék, hogy téged érzékenyen érint az óraátállítás? Számodra mi a fontosabb, hogy este „tovább legyen világos”, vagy, hogy reggel „hamarabb legyen világos”? Az én válaszomat már tudod…

Manhertz Edit

Manhertz Edit