A Védikus tudományok (Ayurvéda, Vaszati) öt alapvetõ durvafizikai elemet különböztetnek meg, melyekbõl testünk és a minket körülvevő élő vagy élettelen tárgyak felépülnek. Ez az öt elem pedig a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az Ayurvéda, azaz a védikus orvostudomány szerint, ha az öt elem egyensúlya valamilyen zavart szenved a szervezetünkben, akkor testileg vagy lelkileg megbetegszünk. Ugyanígy, ha a lakásunkban vagy a kertünkben felborul az öt elem egyensúlya, illetve az egyes elemeket olyan területre “kényszerítjük”, ahol azok nem érzik jól magukat, az kedvezőtlenül befolyásolhatja a lakók életét. Ha azonban odafigyelünk rájuk, mindennapjaink kiegyensúlyozottabbak lesznek, egészségesek leszünk, rendben lesznek az emberi kapcsolataink… (Az öt elemről már többször is volt szó. Ide kattintva találsz róluk egy videós összefoglalót. >>)

Ejtsünk most néhány szót a vízrõl!

A víz az egyik legfontosabb éltető elem. Eső, és tiszta ivóvíz nélkül nincs élet. A víz az örökös mozgást, változatosságot képviseli, ugyanakkor – az éterrel együtt – a legfontosabb információhordozó is. Japán tudósok – Massaru Emoto vezetésével – olyan kísérleteket végeztek, ahol mikroszkopikus fotókat készítettek egy adott vízfelület kristályszerkezetéről fagyasztott állapotban. Amikor közvetlenül a vízfelszín mellett valamilyen kellemes jelentésű szó hangzott el – mint például “szeretet, tisztaság, angyal”, vagy valamilyen kellemes muzsika szólt -, a víz molekulái szabályos szerkezetbe rendeződtek. Ha azonban kellemetlen szavak hangzottak el – mint például “piszkos, ördög” -, akkor a vízrészecskék szerkezete zavaros, sőt kifejezetten csúnya volt. E kísérlet is bizonyítja a víz információhordozó képességét.

viz

A  víz egyik fontos jellemzője a változás, a mozgás. Nem csak a víz változik, hanem gyakran a környezetét is megváltoztatja.

A Vaszati energetikai törvényei szerint – melyeket a mai modern természettudományok is alátámasztanak – a telkünkre észak és kelet felől érkeznek a kedvező, éltető energiák, melyek északkeleten egyesülnek és délnyugat felé áramlanak tovább. Ez alapján, a telkünk északkeleti féltekéjét pozitív energiapotenciálú területnek tekinthetjük, míg a délnyugatit negatív energiapotenciálú területnek. Az egyes területek energiáit azonban befolyásolhatjuk: a nagy terek, a lejtések, valamint a tiszta víz erõsíti az energiákat, míg a nehéz, nagy tömegű tárgyak, szűk terek vagy egy emelkedő felszíni forma gyengíti az energiákat. E gondolatot követve egyértelművé válik, hogy a tiszta víz jelenléte északon, északkeleten és keleten a legkedvezőbb, mert ezeken a területeken a pozitív energiákat erõsíti, míg a jelenléte délnyugaton az ottani negatív energiákat erősíti, ami egyáltalán nem kívánatos.

Nagyon óvatosan és körültekintõen kell ezért megválasztanunk otthonunkban a víz, illetve a vizes helyiségek helyét. Az alábbi ábrák sokat segítenek ebben. Az elsőn azt tanulmányozhatjuk, hogy az öt elem mely égtájakon van jelen:

elemek

Az öt elem és az égtájak kapcsolata

Láthatjuk, hogy a két információhordozó a víz és az éter együtt vannak jelen északkeleten, ezért (is) nagyon fontos, hogy odafigyeljünk lakásunk és a telkünk északkeleti részére, hiszen annak tulajdonságait a víz és az éter eltárolják és kivetítik egész otthonunkra! Legjobb, ha ott valamilyen kedvező, intellektuális vagy meditációs tevékenységet folytatunk. Semmiképpen ne legyen ott raktár, lomtár, szennyvíz, vécé. Ellenben a tiszta víz jelenléte nagyon kedvező! Legyen a telkünk északi, északkeleti részén a kerti tó, szökõkút, medence vagy akár a kerti csap. A lakásunk vagy az egyes helyiségek északi, északkeleti részén elhelyezett tiszta víz erõsíteni fogja a pozitív, éltető energiákat. Különösen fontos ez akkor, ha a lakásunknak ez a része esetleg ablaktalan vagy nem a megfelelően használjuk. A szoba északi, északkeleti részére állított akvárium, csobogó, vagy akár egy kancsó víz nagyon sokat segít a helyiség energiáinak frissítésében. Természetesen a konyhai mosogatónak, vagy a fürdõszobai kézmosónak is ezeken az égtájakon van a legjobb helye.

Nagyon fontos és kényes kérdés a fürdõszoba és a vécé helyének megválasztása. Bár itt is jelen van a víz, ezeket semmiképpen se tegyük a lakás északkeleti részére! Különösen az északkeleti vécé okozhat sok galibát…

Az itt következõ táblázat segítségével tanulmányozhatod, hogy az egyes égtájakon (a telken, házon vagy akár egy-egy helyiségen belül) milyen formában lehet jelen a víz:

vizestablazat

A különböző minőségű víz helye a lakásban. (Mint mindig, észak a táblázat tetejénél van!)

Ha jobban megnézed, három olyan területe van a lakásnak vagy a teleknek, ahol nem kedvező a víz jelenléte. A ház közepén, a Brahmasztánban, semmilyen formában nem kedvező a víz. Délkeleten azért nem kedvező, mert a délkelet a tűz területe. Mivel azonban délkeleten van a legjobb helye a konyhának, a konyha mosogatót muszáj elhelyeznünk valahol. Legjobb, ha minél távolabb kerül a ház délkeleti sarkától (ahol a legintenzívebb a tűz jelenléte) és minél közelebb kerül a ház keleti részéhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legyen a mosogató a konyha északi, északkeleti részén. Délnyugaton szintén nem kedvező a víz jelenléte, de – ha nincs más lehetőség – a vécé megengedett.

mosogato2

Mosogatóra mindenképpen szükség van a konyhában. Ha csak teheted, tedd a konyha északi vagy északkeleti részére!

Egy másik fontos tudnivaló, hogy energetikai szempontból a tiszta vízfelület legjobb helye északon, északkeleten és keleten van. Mivel azonban keleten az elemek közül a tűz és az éter van jelen, ha keletre kerül pl. a kerti tó, az legyen minél közelebb a kert északkeleti részéhez.

Talán felmerült benned a kérdés, hogy északnyugaton vajon miért megengedett a kerti tó és az akvárium, vagy akár az esővízgyűjtő. Az északnyugat uralkodó bolygója a Hold, aki a vizek ura. Éppen ezért, bár “hivatalosan” nincs ott a víz elem, a Hold miatt mégiscsak ott van. Ha kerti tavat tervezel, próbáld inkább északra vagy északkeletre tenni, de ha (északi irányból) átnyúlik az északnyugatba, az sem gond.

S a végén még egy fontos dolog az esővízgyűjtéssel kapcsolatban. Kétféle módon szoktuk tárolni az esővizet. Az egyik lehetőség a föld alatti ciszterna, amit legjobb olyan helyre tenni, ahol egyébként is kedvező a tiszta víz jelenléte. A másik módszer az, amikor hordókban van az esővíz. Egy nagy, általában lefedett, esővízzel teli hordó nem csupán a vizet képviseli, hanem a súlyt is, éppen ezért már kevésbé lennék nyugodt, ha pl. északkeletre tennénk. Ennek jobb valami olyan égtájat keresni, ahol megengedett a víz is és nem tiltott a súly. (Sajnos a gyakorlatban általában odakerül a hordó, ahol az ereszcsatorna van.) Mivel nagy a kertünk és szeretjük, ha van mivel locsolni, nálunk van egy föld alatti ciszterna, ami a háztető 2/3 részéről össze tudja gyűjteni a vizet. Ez a telek északi részén van, a ház mellett. Van ezenkívül egy kis kerti házikónk a telek nyugati részén, aminek a tetejéről hordókban gyűjtjük a vízet:

esoviz1

A paradicsomtövektől ugyan nem nagyon látszik, de a ház jobb hátsó sarkában van az egyik hordó. Sőt, ha jobban megnézed a képet, láthatod, hogy a ház jobb első sarkánál van egy vízcsap, ahová a lenti ciszternából van felvezetve a víz. (Ha esetleg a hordóból kiürülne.)

Mivel nyugaton megengedett a víz is és a súly is, úgy gondolom, hogy a hordók jó helyen vannak itt. Ráadásul igen hasznosak a vetemény locsolásakor…

esoviz2

A másik hordó…

A víz, vizes helyiségek és objektumok elhelyezésének e néhány fontos szabályát követve mindenképpen kedvezően befolyásolhatjuk kertünk, házunk energiáit, s egy újabb nagy lépést tehetünk egy igazi otthon s egy boldogabb, egészségesebb élet felé.

Manhertz Edit

Manhertz Edit