Azt mondta nekem valaki, hogy akármikor ránéz erre a dél-indiai templomra, olyan érzése támad, mintha egy Walt Disney mese színfalai között járna. Ha jobban megnézzük – főleg a templom épületet -, tényleg van benne valami, ami a mesékre emlékeztet…

A templomépület keleti homlokzata a főbejárattal

A templom keleti homlokzata a főbejárattal. A bejárat előtt álló zászlórúd a templomban imádott Isten formát képviseli. Ha valaki nem tud bemenni a templomba, de látja a zászlórudat, az olyan, mintha ott állt volna az oltár előtt.

Az épületegyüttes fő különlegessége az, hogy alig múlt tíz éves, ráadásul a védikus építészet elvei alapján alakították ki mind a telket, mind a rajta levő épületeket. Ha figyelmes vagy és kellőképpen kritikus, akkor máris láthatsz egy „hibát”: Mit keres az a zászlórúd a bejárat előtt? Nos, míg egy lakóház esetében kifejezetten kedvezőtlen, ha bármi akadály van a bejárat előtt (legyen az fa, oszlop, szökőkút, bármi), addig egy templom esetében teljesen szokványos, hogy a bejárat előtt áll egy zászlórúd, amely a templomban imádott Urat képviseli.

A dél-indiai templomok fő jellegzetessége, a gopuram (ami a főkaput jelenti) itt is megtalálható

A dél-indiai templomok fő jellegzetessége, a gopuram (ami a főkaput jelenti) itt is megtalálható

A dél-indiai templomok másik jellegzetessége, hogy a homlokzatok nagyon részletgazdagok. Ha tüzetesen elkezdünk vizsgálni egy-egy épületet, és minden egyes elemét, minden apró díszt vagy szobrot szemügyre akarunk venni, akkor bizony órákig is ácsoroghatunk egy-egy épület előtt.

Ez itt a templomépület északnyugati sarka. A sok-sok díszítésen túl érdemes megfigyelni azt is, hogy az egész templom egy sokszirmű lótuszvirágon áll...

Ez itt a templomépület északnyugati sarka. A sok-sok díszítésen túl érdemes megfigyelni azt is, hogy az egész templom egy sokszirmű lótuszvirágon áll…

Ha megnézzük kívülről az épületet és felnézünk a tetejére, egyértelműen tudjuk, hogy hol van a főoltár, a helyét ugyanis egy szép – legtöbbször aranyozott, vagy legalábbis aranyszínű – kupola jelzi. (A régi, igazán gazdag templomokban ez a kupola tényleg aranyozott, nem csak arany színű!)

Az aranyszínű kupola jelzi a főoltár helyét. A tetőt burkoló háló a galamboktól védi a tetőt, több-kevesebb sikerrel.

Az aranyszínű kupola jelzi a főoltár helyét. A tetőt burkoló háló a galamboktól védi a tetőt, több-kevesebb sikerrel.

A világon sok-sok szent hely van. Tirupati – és különösen a város mellett elterülő Tirumala hegy – is egy ilyen szent hely. A Tirumala hegy nem más, mint Istennek az egyik lakhelye. Éppen ezért zarándokok százezrei érkeznek Tirupatiba és főleg a Tirumala hegyre nap, mint nap. A Tirumala hegyen levő fő zarándokhelyről később még mesélek!

A "mesetemplom" és a háttérben a csodálatos Tirumala hegy

A „mesetemplom” és a háttérben a Tirumala hegy

Míg Tirupatiban voltunk, a templom melletti vendégházban szálltunk meg, amely a templomot is magában foglaló épületegyüttes szerves része. Az egész épületegyüttesről és a templomról készítettünk egy rövidke videót, amit most Te is megnézhetsz. A videóban elmondom, hogyan lehet tetten érni a Vaszati jellegzetességeit az épületek elrendezésénél:

 

Ha valamikor úgy alakul az életed, hogy Dél-Indiába visz az utad, mindenképpen látogass el ebbe a kedves városba, Tirupatiba és nézd meg a most bemutatott templomot, a Radha-Govinda Mandirt!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit