Képzeld el ezt a helyzetet: elmész egy wellness szállodába, ahol az egyik nászutas szobát kapod. A nászutas szoba ékessége pedig a hálószobában elhelyezett gyönyörű lábaskád. Az ott töltött idő alatt nagyon élvezed, hogy a szoba közepén lubickolhatsz a vízben, esetleg nézheted közben a tévét, vagy egyszerűen csak együtt lehetsz a pároddal. Ha gyerekekkel vagy ott, ők is bizonyára élvezik a nem mindennapi fürdőzést. Aztán eltelik a wellness hétvége, hazamész a sok szép emlékkel, és szeretnéd otthon is megtapasztalni ezt a különleges élményt, így aztán kitalálod, hogy az otthoni hálószobában is legyen egy fürdőkád. (A fenti kép forrása: cheaphomedecorideas.com)

Gyakran hallottam olyat, hogy valaki a szép szállodai szobában kapott ihletet arra, hogy milyen legyen otthon a hálószobája vagy akár a fürdőszobája. Ez teljesen rendben is van, hiszen egy szépen berendezett szállodai szobában sokkal inkább át tudod érezni, hogy tetszik-e valami vagy sem, mintha csak egy magazin vagy az internet oldalain nézegetsz szép képeket. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, kifejezetten jó mindaddig, amíg fel tudod mérni, hogy az, ami egy szállodában nagyon jól működik, vajon működni fog-e otthon is.

Tegnap a Vaszati Szövetség Facebook oldalán közzétettem egy fényképet egy hálószobáról és a benne levő termetes lábaskádról. (A képet itt találod. >>) Mivel én már minden lakberendezési megoldást és jelenséget a Vaszati szemével nézek, kiváncsi voltam, hogy más – aki esetleg még nincs annyira megfertőzve, mint én – mit szól ehhez. Bár túl sokan nem szóltak hozzá a témához, nem igazán akadt senki sem, aki arra vágyott volna, hogy a hálószobában fürödhessen.

Talán szép, talán nem. De vajon használható a mindennapokban?

Talán szép, talán nem. De vajon használható a mindennapokban? (A kép forrása: pinterest.com)

A hálószobában levő fürdéssel kapcsolatban három dolog jut eszembe:

1. Az első természetesen a Vaszati. Arról már bizonyára hallottál, hogy az egyes helyiségeknek és az egyes égtájaknak is van egy-egy uralkodó bolygójuk. A hálószoba uralkodó bolygója a Vénusz, míg a fürdőé – és a tiszta vízé is – a Hold. (Gondolj csak arra, hogy az ár-apály jelenséget, ami egy erőteljesen vízhez köthető dolog, is a Hold idézi elő.) Ha érdekel az asztrológia, akkor talán már hallottál arról, hogy a bolygók egymással lehetnek baráti, semleges és ellenséges kapcsolatban. Nos, a Hold és a Vénusz kapcsolata eléggé ellentmondásos, a Hold ugyanis barátként tekint a Vénuszra, a Vénusz viszont ellenségként a Holdra. Ha a Hold és a Vénusz túl közel van egymáshoz, annak nem biztos, hogy jó lesz az eredménye. A Hold ugyan nem akarja bántani a Vénuszt, de a Vénusz nem szereti a Holdat. Ez az oka annak, hogy hálószobába sosem teszünk vizet (az éjszakai ivóvizedtől eltekintve), még akkor sem, ha a hálószoba történetesen északkeletre esik, és északkeleten kedvező lenne a víz jelenléte. (A hálószoba egyébként nem kedvező északkeleten, ennek okairól itt olvashatsz. >>)

Jajj! A fürdőkád mellé még piros szín is társult! Mit jósolunk annak a párnak, aki itt alszik és fürdik?

Jajj! A fürdőkád mellé még piros szín is társult! Mit jósolunk annak a párnak, aki itt alszik és fürdik? (A kép forrása: pinterest.com)

Mivel a Hold és a Vénusz minősége is hatással van az érzelmeinkre (Hold) és a szerelmi életünkre (Vénusz), ezért ha ez a két, ellentmodásos kapcsolatban levő bolygó túl közel kerül egymáshoz, ráadásul a hálószobában, ahol leginkább a szerelmünkkel vagyunk, fennáll a veszélye annak, hogy nem lesznek jó hatással a párkapcsolatra… A válási statisztikák már így is nagyon íjesztőek. Hiányzik még az is, hogy egy hálószobába tett fürdőkád legyen az újabb rizikófaktor? Csak azért, mert a wellness hotelben és a fotókon jól néz ki? (További rizikófaktorok: zárt északkelet, a ház közepén levő fürdőszoba, túlságosan nyitott délnyugat. stb.)

2. A második dolog, ami eszembe jut, az a gyerekkorom és persze az esti fürdések. Amikor még egészen pici voltam, volt egy zöld (vagy kék?) színű műanyag fürdőkádunk, amit anyukám esténként behozott a nagyszobába, felrakta egy hokedlire, teletöltötte vízzel és abban fürödtem. (A hokedli azért kellett, hogy ne kelljen lehajolnia.) Aztán miután egy nap kádastól, mindenestől a földön landoltam, a hokedli már nem volt az esti szertartás része. Pedig nagyon élveztem a repülést… Most, hogy mindez eszembe jutott, bevallom, érzek némi nosztalgiát…

Az én műanyag kádam ugyan messze nem volt ilyen szép, de legalább nem volt állandóan a szobában...

Az én műanyag kádam ugyan messze nem volt ilyen szép, de legalább nem volt állandóan a szobában… (A kép forrása: andallshallbewell.tumblr.com)

Sőt, még a régi kastélyok is eszembe jutottak, ahol az uraság – fürdőszoba híján – a hálószobában mosakodott. Persze neki a szogák behozták a mosdótálat (sőt, még a bilit is) és aztán szépen kivitték… Tehát, nem maradt ott a hálószobában! (A bili éjszakára is maradt, de egy darabig üresen.) Hát, azt hiszem, ha valaha is vágytál arra, hogy kastélyban élhess, nem hiszem, hogy a mindennapi higiénia e mai szemmel nézve bizar módja lett volna a fő vonzerő.

3. A harmadik dolog természetesen a praktikum. Gondolj csak, az akarva-akaratlanul kicsapódó vízre, az esetleges meghibásodásra. Vagy csak gondolj arra, hogy már aludnál (sőt, talán már alszol is) és a párod csak most kezd fürődni… Vagy reggel még aludnál, de a párod már fürdik. Ez már önmagában sok (fölösleges) feszültségnek lehet az okozója, ami esetleg eljuttathat oda, amit a Hold és a Vénusz fura kapcsolata okozhat: a párkapcsolati problémákhoz.

Most komolyan: szivesen aludnál itt?

Most komolyan: szivesen aludnál itt? (A kép forrása: bathstore.com)

Lássuk be, hogy nem vagyunk mindig kiemelkedően romantikus hangulatban, nem vágyunk minden este arra, hogy a párunk a hálószobában lubickoljon, amikor mi már aludnánk, pihennénk. Vagy képzeld csak el, hogy egy nap belátjuk, hogy ami nagyon jól működik egy-két napig a wellness  hotelben, az a való élet mindennapjaiban nagyon nem praktikus. Oké, a fürdőszobában van zuhanyzó, használjuk azt, a kád pedig csak díszelegjen ott a hálószobában, végülis jól mutat. Igen ám, de amit nem használunk, annak előbb-utóbb kiszárad a bűzelzárója és egy reggel arra a kevésbé romantikus élményre ébredhetünk, hogy a hálószobában pöceszag van. Brrrr…

Oké, nem ragozom tovább. Az igazság az, hogy most valakit nagyon szeretnék meggyőzni arról, hogy ne tegyen a hálószobájába fürdőkádat… Ha sikerül, örülni fogok, ha nem – hát, akkor talán majd az utókor tanul ebből az írásomból valamit… És persze örülnék, hogy ha már itt vagy, Te is elmondanád a véleményedet!

Manhertz Edit

Manhertz Edit