A védikus világszemléletben és tudományokban igen nagy szerepe van a földnek.
Gondolhatunk itt a Föld bolygóra, ahol élünk, a termõföldre, vagy a földre, mint elemre, mely egyik fontos alkotó eleme mind az Ayurvéda, mind a Vaszati tudományának. Különös tisztelet övezi a Földet, hisz a Védikus Írások úgy beszélnek róla, mint az egyik anyánkról: Õ az anyja valamennyi teremtett élõlénynek legyen az mozgó, vagy mozdulatlan, a Legfelsõbb Személy pedig a magot adó apa.

Az öt alapelem – éter, levegõ, tûz, víz és föld közül a föld az, amelyben minden elem tulajdonsága megnyilvánul: hang, érintés, forma, illat és az íz. Rendkívül fontos, hogy egyensúlyban tartsuk ezt az öt elemet mind a testünkben, mint az otthonunkban, hisz ezeknek az egyensúlyától függ egészségünk és lelki, pszichikai állapotunk is.

Az Ayurvéda – azaz a védikus orvostudomány – konkrét javaslatokat tesz a különbözõ ayurvédikus alkattípusokhoz tartozó személyek életmódjára, táplálkozására vonatkozóan annak érdekében, hogy a testünket felépítõ elemeket harmóniában tartsuk, s ezáltal megõrizzük egészségünket, illetve könnyebben kigyógyuljunk egy-egy betegségbõl – melyeket a fent említett elemek egyensúlyának zavara okoz. A védikus építészettudomány elsõdleges célja olyan otthonok teremtése, ahol a lakók testileg-lelkileg egészségesek, boldogok, sikeresek. A tökéletes otthonok megteremtésének egyik hatékony, és bárki által elérhetõ eszköze az, hogy igyekszünk ezt az öt elemet egyensúlyban tartani. Ez egész egyszerûen azt jelenti, hogy a különbözõ elemekhez tartozó berendezési -és dísztárgyakat, valamint a különbözõ helyiségeket igyekszünk a számukra legmegfelelõbb helyre tenni.

Az alábbi táblázat segítségével könnyen áttekinthetjük, hogy az egyes égtájakhoz mely elemeket rendelhetjük:

Ezen az ábrán megfigyelheted, hogy hol van jelen otthonodban a föld (és a többi) elem

A föld elem életünk alapja, hisz a Földön élünk, a termõföld biztosítja számunkra mindazt, ami nélkülözhetetlen a mindennapjainkhoz: gabonát, zöldségeket, gyümölcsöket, legalapvetõbb építõanyagainkat: a fát, vályogot vagy akár az agyagtéglát. Otthonunkban a földet képviseli minden olyan tárgy, ami nagykiterjedésû és nehéz: szekrények, nagyobb kanapék, nagyra növõ növények, kövek, kõbõl, agyagból, fából készült tárgyak. Jó, ha ezek olyan területekre kerülnek, ahol a föld jelen van. (lásd: táblázat)

Ha a Vaszati rendszerét egy másik irányból, az energetikai törvényeket figyelembe véve vizsgáljuk, akkor is arra a következtetésre juthatunk, hogy otthonunk déli, délnyugati és nyugati részére kell összpontosítani mindent, ami nehéz, mindent, ami a földdel hozható kapcsolatba. Az energetikai törvények szerint ugyanis a lakóterünket észak, északkelet és kelet felõl érik a pozitív életenergiák, s hogy ezeknek szabad utat engedjünk, ezen égtájakat minél nyitottabban, szabadabban érdemes tartanunk, míg az ellenkezõ oldalt jobb minél inkább leterhelni ill. bezárni. A nehéz bútorok pedig kivallóan alkalmasak erre.

Természetesen az itt említett elveket alkalmazhatjuk egy-egy szobán, lakáson, épületen, ill. a telken belül is. Ez alapján a legszerencsésebb, ha a ház a kert délnyugati részére kerül, az északkeleti terület pedig lehetõség szerint szabadon marad. Nagyon kedvezõ, ha délnyugaton vannak a nagyobb fák, esetleg ha pont ott van egy kis domb. A házon belül igyekezzünk olyan helyiségeket tervezni délnyugatra, melyek a stabilitást, nyugalmat, ill. a súlyt, tömeget képviselik: legyen ott a hálószobánk, egy cégnél az igazgató irodája, de nyugodtan tervezhetünk ide raktárt, lomtárt is. Az egyes helyiségek délnyugati részére kerüljenek a nehéz tárgyak, nagy szekrények, dézsás növények.

Délnyugaton legyenek a nagy növényeink, nehéz bútorok és részesítsük előnyben a föld színeit

Délnyugaton legyenek a nagy növényeink, nehéz bútorok és részesítsük előnyben a föld színeit

Amennyiben lehetõségünk van rá, otthonunk szobáinak elosztásakor vegyük figyelembe családtagjaink ayurvédikus alkattípusát is! Ha valakiben túl nagy mennyiségben van jelen a föld (hízásra, lassúságra, tunyaságra hajlamos) jobb, ha nem délnyugaton, a föld területén lakik, ugyanis a délnyugat energiái tovább erõsíthetik az elõbb felsorolt tulajdonságokat. A családunk izgága, kissé szeleburdi tagját viszont megnyugtathatja egy olyan égtáj, ahol a föld elem jelen van. (Ezzel kapcsolatban azonban jegyezzük meg, hogy gyerekeket lehetõleg ne költöztessünk délnyugatra! Egy izgága gyermek szobája lehet délen, nyugaton vagy északkeleten, de délnyugaton inkább ne.)

Milyen problémákat okozhat, ha a lakásunk déli, délnyugati és nyugati része nem felel meg a Vaszati elveinek? A nem megfelelõen használt dél veszteségeket, veszekedést, baleseteket, fertõzéseket, allergiát, magas lázat eredményezhet, a délnyugat problémái nehézségeket, aggodalmakat, erkölcsi problémákat, valamint a csontok és a láb különbözõ megbetegedéseit okozhatják, a nyugat pedig a tanulási, üzleti problémákért, a fogak, csontok és izületek betegségeiért tehetõ felelõssé.

A kert délnyugati része legyen buja, és legyenek ott nagy fák. Nagyon jó helyen van délnyugaton a komposztáló is.

A kert délnyugati része legyen buja, és legyenek ott nagy fák. Nagyon jó helyen van délnyugaton a komposztáló is.

Mit tehetünk abban az esetben, ha házunk nem ezen elvek szerint épült: a kertünk délnyugati része nyitott, a ház délnyugati részére kerültek a legnagyobb ablakok, itt van a terasz vagy egyéb bõvítmény, vagy éppen hiányzik a háznak ez a területe?

A kertben telepítsünk délnyugatra gyorsan növõ fákat, erõsítsük meg a kerítést sövénnyel, építsünk ide sziklakertet, esetleg egy kerti szerszámoskamrát. A ház délnyugati részén levõ helyiségben – bármi is legyen az – igyekezzünk a föld színeit használni: a barna különbözõ árnyalatait, drappot, tompa zöldet, esetleg szürkét. Legyen itt minél több fából készült tárgy, agyagedények és sok-sok cserepes növény, melyek edényeit nyugodtan díszíthetjük a kirándulásaink során gyûjtött kövekkel, kavicsokkal. Vizsgáljuk meg ezután minden egyes helyiség délnyugati részét: Legyenek itt a nagy ruhásszekrények és egyéb tárolók, a falon olyan képek, amelyek a természetet juttatják eszünkbe: erdõrészlet, tájkép. A képekkel kapcsolatban azonban nagyon fontos, hogy ne legyen rajtuk víz! (Ennek okairól a „Víz a lakásban” címû cikkben olvashatnak.)

E néhány egyszerű tanácsot megvalósítva még egy lépést tehetünk egy tökéletes otthon – s ezzel együtt egy boldogabb, egészségesebb és sikeresebb élet felé.

 

Manhertz Edit

Neked ajánlom:

Erdőkert és Vaszati? Faültetési dilemmáink

Nagyon szeretem a fákat és az erdőt. Ráadásul a nyarak egyre melegebbek, napközben nehéz a hőséget árnyék nélkül elviselni. Korábban már beszéltünk róla, hogy a kertünk délnyugati részére telepítettünk egy erdőt, amelynek az eredeti célja a délnyugati terület...

A délnyugat felel a stabilitásért

Mindannyiunk életében kell, hogy legyen egy biztos pont. Van akinek a családja, van akinek a barátai, esetleg a vallása jelenti a biztos pontot... Életünk fontos pillére tehát a stabilitás. Ha elveszítjük a stabilitásunkat - azaz nem állunk biztosan, két lábon a...

Mit keres egy erdő a kertünkben?

Egyszer megkérdezte valaki, hogy a Vaszati miért mondja azt, hogy délnyugaton legyenek a kertünkben a nagy fák, holott pont arról süt a nap... Ha már régóta ismerkedsz a Vaszatival, egész biztos, hogy tudod a választ. Az idei nyár első igazán meleg napján készítettem...