Most, hogy pár napja kiderültek a felvételi ponthatárok, az egyetemi városokban megindult a roham a kiadó és eladó lakásokért. Persze nem csak a továbbtanulás miatt, bármilyen más okból is aktuális lehet egy ingatlan vásárlása vagy bérlése. Mik azok a legfontosabb tényezők, amelyeket figyelembe kell venned ahhoz, hogy az új lakásod vagy házad sok örömöt okozzon és hozzásegítsen ahhoz, hogy teljes és elégedett életet élhess?

Az elsõ tényező a környezet. Ha valaha vásároltál már befektetési céllal ingatlant, tudhatod, hogy az ingatlan majdani értékesítésénél az egyik legfontosabb tényező az, hogy hol helyezkedik el. Erre most nem szeretnék részletesen kitérni, de mindenképpen olyan városrészt válassz, aminek jó az infrastruktúrája, ami élhetõ (van elég zöld terület), nincsenek a közelben környezetszennyező létesítmények, pl. folyamatosan füstölő gyárak, és amelyik feljlődik. Egy szépen felújított, szép házakkal teli utcába egész más hazamenni, mint egy lepukkant, omladozó házakkal teli utcába. Ez nem csak számodra fontos, de a késõbbi értékesítés során is fontos lehet.

A környezetet persze Vaszati szempontból is meg kell vizsgálni: ha lejt az utca valamerre, akkor lehetõleg észak vagy kelet felé lejtsen. Ne legyen a közelben temető, trafóállomás, magasfeszültségű vezeték és a templom is jobb, ha kicsit távolabb esik a háztól.

Amikor még Budapesten laktunk, sokat nézegettük ezeket az újonnan épülõ Duna-parti lakásokat. Két gond volt velük: az egyik, hogy nyugaton volt a Duna, ami nem a legkedvezõbb, és lakások sem igazán voltak jól berendezhetõek...

Amikor még Budapesten laktunk, sokat nézegettük ezeket az újonnan épülõ Duna-parti lakásokat. Két gond volt velük: az egyik, hogy nyugaton volt a Duna, ami nem a legkedvezőbb, és a lakások sem igazán voltak jól berendezhetőek…

Akár családi házat veszel, vagy sorházat vagy társasházi lakást, fontos, hogy odafigyelj néhány alapvetõ Vaszati tulajdonságra. Sajnos azt nem ígérhetem, hogy a használt lakáspiacon sok olyan lakásba fogsz botlani, amelyik tökéletesen megfelelne a Vaszati elveinek. Erre nincs túl sok esély. Éppen ezért tudnod kell, hogy mi az, amiben köthetsz kompromisszumot és mi az, amiben nem.

Sajnos a magyarországi lakáskínálat legfőbb jellemzõje, hogy a beruházók célja elsõsorban a minél nagyobb profitszerzés és nem az élhető lakások építése. Emiatt – még a Vaszatitól eltekintve is – nagyon sok a berendezhetetlen és kevés természetes fénnyel rendelkező lakás. Gyakran találkozhatunk olyan lakásokkal, ahol nincs minden helyiségnek ablaka: nincs a fürdõszobának, a konyhának, gyakran még a hálószobának (hálófülkének) sem. Az ablakok gyakran egy égtáj felé nyílnak, így a Nap nem tudja körbejárni a lakást. És akkor még nem beszéltünk a hangzatosan „amerikai konyhás” lakásnak hírdetett lakásokról, ahol egész egyszerűen nincs is konyha, helyette a nagyszoba egyik sarkába beszereltek egy csaptelepet egy tűzhelyet és némi konyhaszekrényt… Ha láttál már igazi amerikai konyhát, akkor tudod, hogy ennek ahhoz vajmi kevés a köze…

Az ingatlanhírdetések "amerikai konyhái" kicsit másképp néznek ki...

Az ingatlanhírdetések „amerikai konyhái” kicsit másképp néznek ki…
(A kép forrása: Pinterest)

Az egyik gimnáziumi osztálytársam lánya szeptembertõl Dániában fog tanulni. Az elmúlt napokban költöztették ki Dániába és biztos vagyok benne, hogy egy élhető, több irányba tájolt lakást tudtak neki kibérleni. Miért is? Dániában ugyanis – a Vaszatitól függetlenül – csak olyan lakásokat terveznek, amelyek legalább három égtáj felé tájoltak. Oké, nem mondom, hogy ott minden lakás tökéletes és megfelel a Vaszati elveinek, de már azzal, hogy az ablakok nem egy irányba néznek adunk egy esélyt annak, hogy valamelyik ablakon bejönnek azok a létfontosságú energiák, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az élethez. (Igen, az organikus és a szoláris életenergiákra gondolok.)

Tehát, ha megvan a jó környék, válassz olyan lakást, amelynek minél több égtáj felé van ablaka! Figyelj oda, hogy mindenképpen legyen ablak északon és/vagy keleten! Ha csak délen és/vagy csak nyugaton vannak ablakok, akkor keresgélj egy kicsit tovább! Ami nagyon fontos még, hogy a lakás közepe minél szabadabb legyen és semmiképpen se essen oda a fürdõszoba vagy a vécé! Apropó vécé! A vécé ugyan a legkisebb helyiség, mégis döntő hatással lehet a lakás energiaminőségére. Ha északra, északkeletre, keletre vagy középre esik, akkor keresgélj tovább, ne vedd meg vagy ne béreld ki a lakást!

Érdemes odafigyelni a főbejárat helyére is. A bejárat legkedvezőbb helye egyértelmûen a kelet, a legkedvezőtlenebb helye pedig a délnyugat. Ez utóbbit lakás és ház esetén is kerüld! A keleti bejárat leginkább akkor lehet döntő tényezõ, ha családi házat vagy sorházi lakást keresel. A keleti bejárati ajtó kedvező hatása ugyanis leginkább akkor tud kibontakozni, ha a szabadból nyílik. A zárt lépcsõházból nyíló bejárati ajtó hiába van keleten, messze nem ér annyit, mint egy keleti ablakos nappali, amihez még egy keleti terasz is csatlakozik. Tehát annak ellenére, hogy azt tanultuk, hogy a bejárati ajtó helye a legfontosabb, csak akkor ragaszkodj a keleti (vagy északi) bejárathoz, ha az a szabadból nyílik. Ha olyan lakást nézegetsz, ami egy lépcsőházból nyílik, akkor fontosabb az, hogy keleten egy szép nagy ablakod legyen. De még ilyenkor se vegyél meg olyan lakást, aminek délnyugati a bejárata! Abban nincs kompromisszum. Ha azonban a bejáratod délen vagy nyugaton van, de mellette van egy szép nyitott keleted és északod, akkor nyugodtan belemehetsz az alkudozásba…

A függõfolyosós lakásoknál is lehetséges teljes értékû keleti bejáratot találni és mellette még más ablakokat is kelet felé.

A függõfolyosós lakásoknál is lehetséges teljes értékû keleti bejáratot találni és mellette még más ablakokat is kelet felé.

Nagyon fontos még a kiszemelt lakás vagy ház formája is! A lakás formája legyen minél szabályosabb, lehetőleg téglalap alakú. Kedvező lehet, ha keleten vagy északon van bővítmény, azaz olyan épületrész, amely kiugrik a keleti vagy északi homlokzat síkjából. A szabálytalan formájú épületeket és azokat, amelyeknek délen vagy nyugaton van a bõvítménye, inkább kerüld!

Amikor lakást keresel, legyél nagyon figyelmes és ne hagyd, hogy az érzelmeid vezéreljenek a döntésben! Huh, ha ezt egy ingatlan értékesítõ olvasná! Az ingatlanosok között már-már közhelynek számít, hogy a vevőt – főleg, ha saját célra vásárol vagy bérel lakást – az érzelmek vezérlik a döntésben. Ez különösen igaz a nõkre, illetve a párokra, ahol ugyebár a nő dönt. Furfangos ingatlanosok ezt rendre ki is használják… Tehát: mielőtt belépsz a lakásba, vizsgáld meg jól a környezetet! Zajos-e? Valami miatt büdös-e? Van-e valami, ami nem odavaló (trafó, temető, stb.) Ha belépsz a lakásba és profi eladóval állsz szemben, akkor az eladó mindent el fog követni, hogy elcsábítsa az érzékeidet: lágy zene szól, valami kellemes illat terjeng, égnek a villanyok, pedig odakint süt a Nap, virág van a vázában és pont olyan díszpárna van a kanapén, amire mindig is vágytál… Nos, többek között ezek azok a trükkök, amit egy profi ingatlan értékesítő be fog vetni azért, hogy elcsábítson és minél drágábban tudja neked eladni a lakást…

Na most probálj meg racionális lenni! Dícsérd meg a díszpárnáját és a zenei ízlését, majd kérd meg, hogy oltsa le a villanyt, nyissa ki az ablakokat és kapcsolja ki a magnót. Nézd meg a lakást természetes fénynél! (Mivel szeretnél keleti tájolású ablakokat, legjobb, ha koradélelőtt mész lakásnézõbe.) Nos, besüt a reggeli Nap? Egyáltalán besüt a Nap, vagy a szomszédos épületek teljesen leárnyékolnak? Van elég ablak? Több irányba néz? Nézz ki az ablakokon! Mit látsz? Hova esik a vécé? Hol lehet majd a hálószobád? (Tudod, délkeleten nagyon nem jó aludni!) Fülelj is egy kicsit! Milyen hangokat hallasz? Madárcsicsergést? Valami folyamatos kattogást egy csõbõl? Esetleg az utca zaját vagy a szomszéd tévéjét vagy éppen veszekedését? Hol van az erkély? Nézz meg jól mindent, kivéve azt a csodaszép díszpárnát, amit úgyse fognak otthagyni! Ne hagyd, hogy azok a dolgok, amelyekkel el akarják téríteni a figyelmedet akár az északkeleti vécéről, akár a lakás más hibáiról, eltereljék a figyelmedet!

Az a legszerencsésebb, ha az erkély keleten van, a legkedvezõtlenebb pedig az, ha délnyugaton.

Az a legszerencsésebb, ha az erkély keleten van, a legkedvezőtlenebb pedig az, ha délnyugaton.

Ha felújítandó lakást keresel és arra készülsz, hogy átalakítod és újracsempézed a konyhát és a fürdõszobát, valamint újra fested a helyiségeket, akkor szinte mindegy, hogy milyenek a lakásban a burkolatok és a falak színei, ezeket úgyis a saját ízlésed és remélem, a Vaszati szerint alakítod majd.

Viszont ha olyan lakást keresel, ahová már csak a bútorokat és a bőröndöket kell hoznod, akkor kicsit ki vagy szolgáltatva az előző tulajdonos ízlésének. A semleges vagy fehér színű falicsempékkel biztos, hogy nem lesz gond és az egyszerű, nem hivalkodó járólapok is rendben vannak – bármilyen égtájon is legyen a fürdő vagy a konyha. Egy északi (vécé nélküli) fürdőt nem kell feltétlenül zöldre csempézni, de ha mondjuk bordó vagy sárga csempe van ott, az már gondot jelenthet északon. Egy semleges vagy fehér csempéjű északi fürdőbe viszont a kiegészítő bútorok vagy akár a törölközők és növények segítségével könnyen behozhatod a zöld színt. Raadásul az egyszerű és semleges színű csempék általában nem mennek ki a divatból, míg könnyû találni olyan (gyakran csicsás) csempéket, amelyekről már messziről meg lehet mondani, hogy pontosan melyik évben voltak divatosak… Ma már kaphatók olyan festékek, amelyekkel könnyedén át lehet festeni a csempét is és állítólag még tartós is lesz. Ha bátor vagy és akár egy kis DIY festegetésre is készen állsz, akkor mindegy milyen színű a csempe, mert át is festheted. (Én személyesen csempét még nem festettem, ebben nincs tapasztalatom, ezért erre egyelőre olyan nagyon nem biztatlak…)

Ha északon van a fürdõszoba és zöld a csempe, akkor szerencséd van, nem kell a csempét se leverni, se újrafesteni.

Ha északon van a fürdőszoba és zöld a csempe, akkor szerencséd van, nem kell a csempét se leverni, se újrafesteni.

A szoba padlója lehetőleg fából legyen – parketta, svédpadló vagy hajópadló. A laminált padlót inkább kerüld, vagy ha most az van, minél hamarabb cseréld ki igazi fára.

Ha már több lakást megnéztél, és van közöttük olyan, ami átment az előzetes rostán, javaslom, hogy a végső döntés elõtt egy szaktanácsadónk társaságában is járd végig a kiszemelt házakat, lakásokat! Őt biztosan nem ragadják magával az érzelmei és tud segíteni abban, hogy jó döntést hozz és hosszú távon örömet lelj a megvásárolt lakásban.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Az ingatlan vásárlással és értékesítéssel részletesen foglalkozik a Vaszati pénzügyi mentõcsomagja is!

 

Neked ajánlom

Otthonunk kedvező és kedvezőtlen forgásirányai

Amikor Vaszati házat tervezünk, vagy amikor megvizsgálunk egy már meglévő épületet a Vaszati szerint, akkor a fő és kiemelten fontos tényezőkön túl (mint például nyitott-e az északkelet, hol van a bejárat, jó helyre esnek-e az egyes helyiségek), egyéb finom...

Beszéljünk otthonunk bejáratáról!

A bejáratokról már többször is beszéltünk, de fontosnak tartom újra és újra elővenni a témát, mert a bejárat elhelyezkedése minősége és az, hogy milyen a környezete nagyon sokat hozzátesz otthonunk energiaminőségéhez. Korábbi írásaimat olvasva már megtudhattad, hogy...

Hol legyen otthonunk bejárata?

Réges-régen hallottam egy történetet Marcus Schmiekétől a bejáratokkal kapcsolatban. Az észak-indiai Jaypurban volt, ahol meglátogatta egyik Vasztu tanárát, Satish Sharmát az irodájában. A messze földön híres Vasztu tudós irodáját látva Marcus meghökkent és...

Mitől lesz egy bejárat vonzó?

A főbejárat jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Tanárom, Marcus Schmieke azt mondta, hogy a bejárat helye 50%-ban hat otthonunk energiamezőjére, 25% az északkelet minősége, a maradék 25% pedig az összes többi égtáj és tulajdonság. Nagyon fontos tehát, hogy...

Ne csak az otthondora, annak közvetlen környezetére is figyelj!

Nagyon sokat beszéltünk már arról, mennyire fontos, hogy az otthonunk minél inkább megfeleljen a Vaszati elveinek. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a házunk közvetlen környezetéről sem! Nemrégiben mesélte valaki, hogy aznap, amikor beköltözött az újonnan kibérelt...

Bejáratok a mellékégtájakon

Többször hallhattad már, hogy "az északkelet otthonunk energiakapuja". Ez azt jelenti, hogy északkeletről (és persze északról és keletről) várjuk a sok-sok pozitív életenergiát. Nem jelenti ugyanakkor azt, hogy északkeleten olyan nagyon jó lenne a főbejárat!...

A főbejáratnál kezdődik minden

Biztosan Te is lapozgattál már lakberendezési könyveket, magazinokat. A főbejárattal kapcsolatban szinte minden egyes alkalommal leírják, hogy nem fordítunk rá elég figyelmet, hogy gyakran elhanyagoljuk, pedig itt szerezzük - mi is és vendégeink is - az első...