A Vaszati egyik remekül működő korrekciós eszköze az, hogy az otthonunk egyes égtájaira és egyes helyiségekbe úgy választunk színeket, hogy azok harmóniában legyenek az adott égtájra jellemző színvilággal, illetve a szobafunkcióra jellemző színvilággal. Az utóbbi időben sokat gondolkodtam azon, hogy vajon miért van az, hogy valaki nagyon merészen (gyakran túl merészen) bánik a színekkel, más valaki pedig addig-addig nézegeti a szebbnél-szebb színeket, hogy végül marad a fehérnél, vagy a fára hasonlító barnánál – még akkor is, ha a bútor nem is fából van – és nem mer igazán színeket vinni az otthonába vagy akár a kertjébe.

Bevallom, én is megkérdeztem már néhányszor a féjremet hogy miért is lett minden nyílászárónk barnára pácolva, miért nem mertünk valami vidámabb színt választani. Persze tudom én, hogy miért: ez a szín 10-20-30 év múlva sem megy ki a divatból, ráadásul kellőképpen semleges ahhoz, hogy minden égtájon megfeleljen. Mert ugye elég furcsán nézne ki, ha északon zöldek lennének az ablakok, keleten sárgák, délen vörösek, nyugaton pedig sötétkékek… Persze biztos van olyan, aki még ezen sem akadna fenn!

Nyers tégla lábazat, barnára pácolt fa szerkezetek, vajszínű fal. Ezek a visszafogott, egyszerű színek és anyagok évtizedek múlva is megállják majd a helyüket, ezért döntöttünk mi is ilyen egyszerű színek mellett és ezért nem lett az erkélykorlát kék. (Pedig nagyon tetszene!) De hát ki az, aki évente át akarja festeni a házát vagy a nyílászárókat, csak azért mert most épp egy másik szín a kedvence?

Nyers tégla lábazat, barnára pácolt fa szerkezetek, vajszínű fal. Ezek a visszafogott, egyszerű színek és anyagok évtizedek múlva is megállják majd a helyüket, ezért döntöttünk mi is ilyen egyszerű színek mellett és ezért nem lett az erkélykorlát kék. (Pedig nagyon tetszene!) De hát ki az, aki évente át akarja festeni a házát vagy a nyílászárókat, csak azért mert most épp egy másik szín a kedvence?

Emlékszem, amikor felépült a házunk, a festő adott egy színkártyát, hogy válasszuk ki a szobák színét. Hetekig nézegettük, de csak a pasztell színeket. Végül – hosszas tanakodás után – kiválasztottunk 3-4- színt. Az egyik enyhén sárgás, a másik enyhén lilás, harmadik kicsit melegebb… De ha megnézzük a falakat, annyira halvány mind, hogy szinte fehér. Nem is nagyon lehet különbséget tenni. De vajon miért félünk ennyire a színektől? Miért olyan divatos most mindent fehérre festeni és a fehér falakhoz, szerkényekhez miért választanak sokan még fehér kanapét és fehér függönyöket is?

Egy ilyen kék színű ajtó és ablak Indiában teljesen természetes. Na de nálunk? (A mi falunkban egyébként hagyománya van a kékre festett nyílászáróknak, nagyon szépek is, de új házaknál nem alkalmazzák, csak a régi parasztházak felújításakor.)

Egy ilyen kék színű ajtó és ablak Indiában teljesen természetes. Na de nálunk? (A mi falunkban egyébként hagyománya van a kékre festett nyílászáróknak, nagyon szépek is, de új házaknál nem alkalmazzák, csak a régi parasztházak felújításakor.)

A Vaszati egyáltalán nem tiltja, hogy az otthonunk színes legyen. Természetesen vannak előírások és javaslatok az egyes égtákra vonatkozóan (erről ide kattintva olvashatsz többet), de azt már olyan szigorúan nem határozza meg, hogy északon pont milyen legyen a zöld, vagy délkeleten milyen legyen a piros. Ha engem megkérdezel arról, hogy milyen színt válassz ide-vagy oda, azon túl, hogy elmondom, hogy a Vaszati mit ajánl, szinte biztos hozzáteszem, hogy csak óvatosan és inkább finom színeket válassz, mint vad színeket és ha erősebb színt választasz, az lehetőleg ne jelenjen meg nagy felületen, és falak legyenek inkább világosak, mert az tágítja a teret. De miért vagyok ilyen óvatos a színekkel?

Igen-igen, ez az írásom egy kicsit önismereti írás, de talán ha együtt gondolkodunk, az neked is segít közelebb kerülni a színekhez és megérteni azok természetét.

A fehér szín nagy divatját abban látom, hogy a fehér egy ragyogó, tiszta szín, tágítja a teret és tisztaságot sugároz. Ha a fehér árnyalata kicsit melegebb (hihetetlenül sok féle fehér létezik!), akkor ha besüt a nap, szinte ragyog az egész szoba. A fehér alapszíneket ráadásul könnyedén ki lehet egészíteni más színekkel, amelyek itt-ott megjelennek, például egy díszpárnán, vagy egy kisbútoron.

Egy világos színekkel berendezett szobába könnyedén be lehet csempészni azokat a színeket, amelyekre annak a szobának szüksége van a Vaszati szerint. Ez a díszpárna például remek választás délkeletre és délre, ahol jó, ha van valami tüzes szín.

Sok-sok évvel ezelőtt egy fiatalember lakásában jártam. Korábban a Feng Shui segítségével próbálta rendbetenni a lakását és az életét, de mivel az nem járt sikerrel, a Vaszati felé fordult a figyelme. A szobában volt egy beépített szekrény, ami valami rettenetes narancssárgra volt pingálva. Hihetetlenül ronda volt. Kiderült, hogy ő festette át a szekrényajtót, mivel azt mondták neki, hogy ott jó a narancssárga szín. Különböző lakásokban járva rondábbnál-rondább színeket láttam, főleg falra festve. Emkékszem, még a festőnk mondta, hogy azért örül annak, hogy ilyen sokféle színű festéket lehet kapni, mert az emberek kiválasztanak egy színt, ami talán a színpalettán kicsiben jól is mutat, de aztán pár év múlva, amikor még mindig azt a színt kell nézniük a falon, szinte megbolondulnak és alig várják, hogy átfessék a falat – akkor már többnyire valami szolidabb színre. A festő pedig örül, hiszen így garantáltan mindig lesz munkája.

Na ezért szoktam azt javasolni, hogy nagy felületre inkább valami egyszerű, visszafogott, világos színt válassz! Nem azért, hogy a festőnek ne legyen munkája, hanem azért, hogy Te évek múlva is jól érzed magad az otthonodban. Mert akárhogy is, a színek hatnak ránk, főleg az erőteljes színek. A piros például nem csak nevében tüzes szín, de hangulatában is, ami egy állandó, felfokozott, felpörgetett hangulatot termethet a lakásban és a lakók között is. Gyakoribb lehet a vita, gyakrabban fordulhat elő magas vérnyomás. A túl sok barna túlságosan lelassíthat és tunyává tehet, a sok szürke pedig – ami szintén divatos most – túlságosan komor hangulatot kelthet, ha nincs mellette valami üde szín vagy legalább egy ragyogó fehér.

Néha látok olyan bohém otthonokat, ahol minden színes, szinte nincs egy fehér felület sem. Első ránézésre „buli” lehet, hogy minden színes, talán még gondolhatjuk is, hogy milyen jó fejek és minden bátran bánnak a színekkel és a mintákkal, biztos ilyen színes az életük is. Nem vagyok azoban biztos benne, hogy sokáig bírná bárki is egy nagyon tarka, nagyon mintás lakásban, még akkor sem, ha a színek úgy lennének kiválasztva, hogy harmoniában legyenek a Vaszati elvárásaival. (Tehát keleten sok sárga lenne, délen sok vörös, északon sok zöld, és így tovább.)

Ezt a képet Dél-Indiában, Mahabalipuramban készítettem. Na ott aztán mernek bánni a színekkel! Meg fogsz azonban lepődni azon, amit most mondok: a ház falai belül még egy ilyen színes házban is többnyire fehérek! Miét? Mert a fehér hűsít és tiszta és az elmét is hűsíti, nem izgatja fel, mint az erős színek. Ez a szín a lakáson belül használva folyamatosan izgatná, ingerelné az elménket, ami hosszútávon nem tenne jót.

Ezt a képet Dél-Indiában, Mahabalipuramban készítettem. Na ott aztán mernek bánni a színekkel! Meg fogsz azonban lepődni azon, amit most mondok: a ház falai belül még egy ilyen színes házban is többnyire fehérek! Miért? Mert a fehér hűsít és tiszta, és az elmét is hűsíti, nem izgatja fel, mint az erős színek. Ez a szín a lakáson belül használva folyamatosan izgatná, ingerelné az elménket, ami hosszútávon nem tenne jót.

Mi tehát a megoldás? Az élet színes. A természet is tele van színnel. A védikus írások azt mondják, hogy örök lakhelyünk, a lelki világ is színes. Használjunk tehát színeket, de mértékkel! Ahogy mondani szokták: a kevesebb több! Ez nagyon igaz a színekre is, főleg, az otthonunkban használt színekre. A nagyobb felületek legyenek inkább világosak, ugyanakkor ne féljünk attól, hogy elhelyezzünk a lakásban itt-ott néhány színes bútort, dísztrágyat vagy egyéb kiegészítőt! Ezeknek a színét mindenképpen úgy válasszuk meg, hogy összhangban legyenek a Vaszati elveivel, ugyanakkor legyenek szemet gyönyörködtetőek és érezzünk egy kis örömöt (vagy inkább nagy örömöt), amikor rájuk nézünk.

Kiváncsi lennék, hogy neked milyen kapcsolatod van a színekkel? Bátran használsz színeket a lakásodban? Vagy inkább fehér, esetleg fehér-barna párti vagy?

Manhertz Edit

Neked ajánlom:

Víz a lakásban és a kertben

A Védikus tudományok (Ayurvéda, Vaszati) öt alapvetõ durvafizikai elemet különböztetnek meg, melyekbõl testünk és a minket körülvevő élő vagy élettelen tárgyak felépülnek. Ez az öt elem pedig a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az Ayurvéda, azaz a védikus...

Hogyan jelenik meg a föld, mint elem az otthonunkban?

A védikus világszemléletben és tudományokban igen nagy szerepe van a földnek. Gondolhatunk itt a Föld bolygóra, ahol élünk, a termõföldre, vagy a földre, mint elemre, mely egyik fontos alkotó eleme mind az Ayurvéda, mind a Vaszati tudományának. Különös tisztelet övezi...

A tűz ereje az otthonunkban

Az utóbbi időben többen is kérdeztetek a délkelettel, a tűz területével kapcsolatban. Nem mindig egyszerű ugyanis megérteni, hogy mikor túlságosan erős a tűz, mikor gyenge és mikor mondjuk azt, hogy teljesen rendben van. A Vaszati szerint a tűz területe otthonunk...

A víz hatása otthonunkra és az életünkre

Mindannyian jól tudjuk, hogy testünk és egészségünk fenntartásához elengedhetetlen a tiszta víz. Hivatalos adatok alapján egy újszülött testének 75 százaléka víz, mely az idő előrehaladtával csökken: gyerekkorban 65 százalék, felnőttkorban férfiak esetében kb. 60...

Szürke – tényleg komor?

A szürke színre gondolva gyakran a komor, ködös novemberi hangulat jut az eszünkbe, éppen ezért csak félve, vagy egyáltalán nem merjük haszálni az otthonunkban. Ha pedig a szürke barnával társul - az már kész katasztrófa. Legalábbis így hisszük... Ennek azonban nem...

Hova tűnt a fa és a fém?

Legutóbb azzal az öt durvafizikai elemmel foglalkoztunk, melyből a védikus tudományok szerint az anyagi világ és a testünk felépül. (Egy videót is készítettünk erről, ha még nem láttad, ide kattintva meg tudod nézni. >>) Az ayurvéda (védikus orvostudomány)...

A nyugalom és a kreativitás elemei

A leggyakoribb és egyben legsúlyosabb Vaszati hiba, hogy felborul otthonunk statikus tengelynek az egyensúlya. Statikus tengelynek az északkeletet délnyugattal összekötő tengelyt nevezzük. Ideális esetben az északkelet könnyű és nyitott, valamint van itt valami, ami a...

A ötödik elem…

A védikus tudományok tanítása szerint a körülöttünk lévő világot, így az otthonunkat is, öt anyagi elem építi fel. Ez az öt elem a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az első négy elemmel a nyugati természettudomány is foglalkozik, az éter elem viszont egy kicsit...

Gyűjtsünk esővizet! Na de, hova tegyük a tartályt?

Szerencsére ez a nyár messze nem volt olyan aszályos mint a tavalyi, mégis egyre többen tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az esővizet és azzal locsoljunk. Micsoda pazarlás csak úgy kiengedni az utcára! Felvetődhet azonban egy fontos és összetett kérdés: Hol legyen...

A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...

A Vaszati és az öt elem kapcsolata

A védikus tudományok (Ayurveda, Vaszati), és a védikus filozófia szerint is az anyagi világot öt durvafizikai és három finomfizikai elem építi fel. Az öt durvafizikai elem a föld, tűz, víz, levegő és éter, a három finomfizikai elem pedig az elme, intelligencia és az...

A csakrák szerepe a Vaszatiban és az Ájurvédában

Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg: 1. (gyökér - Mūlādhāra) csakra: mellékvese2. (keresztcsonti vagy...