A házunk körüli kertről már többször is beszéltünk. Megtanultuk, hogy melyik égtájra mekkora és milyen színű növényeket ültessünk és már tudjuk azt is, hogy hol van a kerti tó legjobb helye. Ezek az alapok. Most azonban másról lesz szó.

Egy kicsit elcsépelt és hangzatos, sőt már-már divatos az emberiséget szidni, amiért a házainkkal elvettük az életteret az állatoktól és kiírtottuk az erdőket azért, hogy építkezzünk, vagy azért, hogy haszonnövényeket termeljünk. Igen, ez valóban az érem egyik oldala, de szerencsére van másik is! Csak rajtunk múlik, hogy amikor felépítünk egy házat, az érem melyik oldalát erősítjük.

Amikor a falu határában levő újonnan felosztott területen megvettük a telkünket és azt tervezgettük, hogy milyen legyen a házunk és hova ültessünk fákat (mert egy darab fa sem volt a területen), akkor időnként döbbenten kérdezgettük egymástól, hogy vajon hol vannak a madarak? Hiába volt közel az erdő, hiába volt szép a táj, bizony egyetlen madár sem volt a telkünknek még a környékén sem. (Ez azért volt meglepő, mert Budapesten ahol laktunk, tele volt az utca mindenféle madárral.)

Kertünk egyik állandó lakója ez a csodaszép és szelíd zöld gyík. (Ő a mama.)

Kertünk egyik állandó lakója ez a csodaszép és szelíd zöld gyík. (Ő a mama.)

Most, amikor reggelente kimegyek a kertbe, énekesmadarak egész hada fogad és zöld gyíkok sütkéreznek a napon (már, ha éppen süt a nap), méhek és dongók döngicsélnek a virágokon és szinte megrészegülnek, ahogyan a virágport gyüjtögetik és a pillangókkal együtt a nektárt nyalogatják. Mi történt az elmúlt 11 évben? A háznak még a tervei sem voltak készen, de mi már fákat, bokrokat ültettünk. Azt szerettük volna, hogy mire beköltözünk az új házunkba, addigra legyen néhány fa, ami majd árnyékot ad. De ennél sokkal több történt! Az árnyékadó fákkal és bokrokkal együtt megérkezett a kertbe az élet, megérkeztek az állatok! Igen, ez az érem másik oldala: nem elvettük az életterüket, hanem adtunk nekik! És nem csak mi, a szomszédaink is, akik szintén ültettek fákat, bokrokat, örökzöldeket. Így már nem csak az etetőt látogatják a madaraink, hanem itt raknak fészket is.

Itt azonban még nincs vége a (nyári) reggeli sétának a kertben. Mindig van velem egy nagy tál, amibe összegyűjtöm mindazt, amit a kertünk kínál a reggelihez. Most éppen epret, fanyarkát és meggyet szoktam szedni, de hamarosan beindul a cseresznye, az áfonya és van egy pici ribizli bokrunk is. Pár hét múlva jön a málna és a szeder szezon és ha szerencsénk lesz, szépen beérik az őszibarack és az alma is. (Lehet, hogy kicsit macerásabb és időigényesebb, mint kivenni a hozzávalókat a hűtőből, de ez a fáradtság és idő nekem mindent megér! Majd télen kényelmesen kiveszem a fagyasztóból, amit nyáron eltettünk, de most itt a nyár, amit csak lehet, frissen kell ennünk!)

Kicsit savanyú ugyan, de nagyon egészséges! ((Ezt a pici tövet a szomszédunk adta két éve. Olyan kis gyenge volt, hogy csodálom, hogy megmaradt. Az idén terem először!)

Kicsit savanyú ugyan, de nagyon egészséges! (Ezt a pici tövet a szomszédunk adta két éve. Olyan kis gyenge volt, hogy csodálom, hogy megmaradt. Az idén terem először!)

Amikor gyerek voltam, teljesen természetes volt, hogy a nagyszüleim kertje nem csak tarka virágokkal volt teli, hanem mindenféle veteménnyel is. A veteményhez vezető utat pedig két oldalt ribizli és pöszméte (egres) bokrok szegélyezték, a kert végében pedig ott volt a málnás! Ismerős ez az élmény? Annyi málnát ettünk, amennyi csak belénk fért és közben nem is gondoltunk arra, hogy ezzel mennyi vitamint és divatos antioxidást és még ki tudja mennyi jó dolgot eszünk meg. Képzeld csak el! Egész nyáron ott játszottunk a kertben. Gyakran indiánost, és az volt a feladat, hogy elbújjunk egy bokorban, utána pedig megtámadjuk a nyári konyhát, ahol az asztal közepén ott volt a finom süti. Na de míg a bokorban ültünk, mit csináltunk? Ettük a málnát és minden mást, amit találtunk. Ez a jó szokás sajnos pár évig elmaradt, de most, hogy teleültettük a kertet mindenféle gyümölcsot adó fával és bokorral, már nem csak nyárra jut piros gyümölcs, hanem (hála a fagyasztónak és a kíméletes befőzőautomatának) télire is.

Tudtad, hogy a meggy gyógynövény? A meggyfának minden egyes része: termése, magja, szára, levele, sőt még a kérge is gyógyhatású! Most van a szezonja, együnk amennyi belénk fér!

Tudtad, hogy a meggy gyógynövény? A meggyfának minden egyes része: termése, magja, szára, levele, sőt még a kérge is gyógyhatású! Most van a szezonja, együnk amennyi belénk fér! Ez a meggy ráadásul különlegesen finom! (Érdi jubileumi)

Bevallom, egy pár napja kicsit felhúztam magam. (Nem nagyon, csak egy kicsit.) Valami vegán csoportban az egyik csoporttag büszkén magyarázta, hogy míg a mögötte álló kisgyerekes anyuka csak csipszet meg kólát, meg ki tudja még milyen egészségtelen cuccot vásárolt, addig bezzeg ő, több kiló banánt. Ismétlem, banánt. Nyáron. Persze a csipsznél meg a kólánál jobb… És persze azt is tudom, hogy sajnos sokszor a banán olcsóbb, mint a helyi idény gyümölcs. Könnyű tehát zsákutcába futni: szeretnénk egészségesen étkezni, vegánok, vegetáriánusok lenni (vagy csak egyszerűen sok zöldséget, gyümölcsöt enni), szeretnénk védeni természetet, de közben banánt és avokádót és mangót veszünk, amit többezer kilométerről hoznak, amit éretlenül szedtek le, aminek a héját ki tudja mivel kezelték, hogy kibírja az utat és ami miatt lehet, hogy kiírtottak egy őserdőt. Folytassam?

Na de, nézzük pozitívan a dolgokat! Én, most kampányolni szeretnék! Ha kertes házban élsz és tegyük fel csak füvet vetettél és tuját ültettél, mert most ez a divat, akkor most döntsd el, hogy amikor csak teheted elmész a legközelebbi kertészetbe, veszel néhány gyümölcsöt termő bokrot, ősszel pedig néhány gyümölcsfát és elülteted a kertbe. Nyomós érv lehet, hogy ezek kényesek, gondozni kell őket, stb., na de a füvet állandóan nyírni kell, ha azt akarod, hogy a tied legyen a zöldebb, akkor tutujgatni, locsolgatni, trágyázni, a tuját megtámadja mindenféle nyavaja… A gyümölcsök között is van, ami tényleg kényes, van, ami kevésbé. Érdemes megtudni a szomszédoktól, hogy melyek azok a gyümölcsfák, amelyek kedvelik a helyi talajt és időjárást és az alapján választani. Először olyat, amivel nincs sok gond és amit nem kell permetezni.

Az egyik legigénytelenebb és legszebb bogyós bokor a fanyarka. Nyugodtan beültetheted a dísznövények közé is, arról azonban nem árt tudnod, hogy szép nagyra nő!

Az egyik legigénytelenebb és legszebb bogyós bokor a fanyarka. Nyugodtan beültetheted a dísznövények közé is, arról azonban nem árt tudnod, hogy szép nagyra nő!

A legtöbb gyümölcsöt adó fa vagy bokor nem csak hasznos, hanem szép is, így ügyesen be lehet illeszteni azokat a díszkertbe is. A bokrok közül a kedvencünk a fanyarka (amelanchier) ami tavasszal csodaszép virágokat hoz (úgy néz ki, mint egy menyasszony), nyáron finom és nagyon egészséges bogyókat termel, ősszel pedig gyönyörű őszi díszbe öltözik. S ami a legjobb: rendkívül igénytelen! Az áfonya egy kicsit kényes, mert savanyú talajt szeret, azért meg lehet azzal is próbálkozni. A málnát, a szedret nem kell bemutatni. A szederrel azonban az a tapasztalatunk, hogy nagyon szereti a vizet. Nyári szárazságban érdemes gyakran meglocsolni és jól bemulcsolni a tövét.

Az eper sikerének titka a mulcsolás. Így nem veri fel az eső a sarat, kevésbé gazosodik és nem szárad ki alatta a talaj.

Az eper sikerének titka a mulcsolás. Így nem veri fel az eső a sarat, kevésbé gazosodik és nem szárad ki alatta a talaj.

A gyümölcsfák közül a meggyel és a cseresznyével van a legkevesebb gond. Az alma már kényesebb, de érdemes megpróbálni! Nálunk az utcán nőtt egy almafa. Csak úgy, magától. Tavaly már meg is kóstoltuk a termését. Kicsit savanykás volt, de finom. Ennek az almának gyönyörű egészségesek a levelei, a nemesített (amit mi ültettünk) azonban hajlamos a gombás betegségekre. Ha kicsi a kerted, mepróbálhatod az oszlopos gyümölcsfát is. Először azt hittem, hogy ez csak valami divathóbort, de vettünk három különböző oszlopos almafát és nagy örömünkre nem elég, hogy a termésük nagyon finom, de a levele is sokkal egészségesebb marad, mint a másik (hagyományos) almafánké.

A veteményes közepén látod az egyik oszlopos almafánkat. Már elég magasra nőtt. A kisháztól balra pedig a legnagyobb és legfinomabb fanyarka bokrunkat. (Rézvörös fanyarka.) Hatalmasra nőtt, kicsit közel is van a fenyőhöz... A veteményesben már magától nő a méhlegelőként ismert mézontófű, és a körömvirág, ami gyógynövény. A a háttérben a karók mentén hamarosan paradicsom fog teremni.

A veteményes közepén látod az egyik oszlopos almafánkat. Már elég magasra nőtt. A kisháztól balra pedig a legnagyobb és legfinomabb fanyarka bokrunkat. (Rézvörös fanyarka.) Hatalmasra nőtt, kicsit közel is van a fenyőhöz… A veteményesben már magától nő a méhlegelőként ismert mézontófű, és a körömvirág, ami gyógynövény. A háttérben a karók mentén hamarosan paradicsom fog teremni.

Egy kert nem (csak) attól lesz Vaszati kert, hogy északkeletre tesszük a tavat és délnyugatra a nagy fákat. A kert egy lehetőség arra, hogy védjük a környezetet, az élővilágot, hogy olyan helyen is megjelenjen az élet (madarak és egyéb állatok), ahol korábban nem voltak, ugyanakkor egy remek lehetőség arra is, hogy mi magunk egészségesebbek legyünk – testileg, lelkileg egyaránt. Most, miközben ezt a cikket írom, már többször is felálltam és kimentem a kertbe, hogy készítsek néhány fotót. Minden alkalommal megszállt egy végtelen nyugalom és elégedettség. Az étkező melletti terasznál van egy futórózsa (lásd legfelső képen), aminek rendkívül erős illata van. Ez az illat fogad, amikor elindulok a kertbe, majd ehhez csatlakozik a csend, amit csak a madarak csipogása tör meg. (Hétvégén zajosabb a kert, mert itthon vannak a szomszédok és nyírják a füvet.)

Az a bizonyos illatos futórózsa. Bár a képen nem látszik, közvetlenül mellette egy fanyarka bokor van!

Az a bizonyos illatos futórózsa. Bár a képen nem látszik, közvetlenül mellette egy fanyarka bokor van!

A csemegekerten kívül javalsom, hogy ültess virágokat! Sok-sok virágot! Minél kisebb legyen a gyep és minél több a virág! Miért? Egyrészt nincs annál jobb, mint amikor a kertedben szedett csokorral tudod díszíteni az asztalt, másrészt rengeteg nélkülözhetetlen rovart (főleg méheket) tudsz vendégül látni, akiket sajnos az utóbbi időben komoly veszély fenyeget. (Méhész barátaimtól tudom, hogy ez a veszély sajnos tényleg valós, nem csak az újságírók fújták fel..)

Hát nem gyönyörű?

Hát nem gyönyörű?

Azt javaslom tehát mindenkinek (főleg azoknak, akik nap mint nap a klímaváltozás miatti világvégét jósló cikkeket osztogatnak meg a közösségi oldalakon), hogy hagyják abba a vészmadárkodást és ültessenek fákat, bokrokat, virágokat! Azoknak pedig, akik új házat építenek, azt javaslom, hogy már az építkezés előtt ültessenek el néhány fát, és a kertészetben ne az akciós tujákat keressék, hanem a virágokat, terméseket hozó bokrokat, fákat. (Kertészek szerint az örökzöldek és a lombullatók egészséges aránya 3:7, azaz maximum 3 örökzöldre jusson 7 lombullató.)

Sziklakertek igénytelen, de mutatós növénye a varjúháj. Nagyon könnyű szaporítani és a méhek imádják!

Sziklakertek igénytelen, de mutatós növénye a varjúháj. Nagyon könnyű szaporítani és a méhek imádják!

A fák, bokrok és a virágok tehát rengeteg örömet okoznak nekünk – főleg, ha szeretünk gyönyörködni a természet szépségében -, hasznosak, mert oxigént termelnek, árnyékot adnak és terméseikkel táplálnak bennünket, ráadásul élőhelyet biztosítanak számtalan állantnak: rovaroknak, madaraknak, hüllőknek, kétéltűeknek.

Egy másik divatos csodanövény a fekete berkenye. Tavasszal fehér virágruhát ölt, késő nyáron pedig elkezdenek érni a fekete bogyói, ami szintén teli vannak minden jóval. Alatta gólyaorr virágzik. Igénytelen, szépen terjed és szeretik a méhek.

Egy másik divatos csodanövény a fekete berkenye. Tavasszal fehér virágruhát ölt, késő nyáron pedig elkezdenek érni a fekete bogyói, amelyek szintén teli vannak minden jóval. Alatta gólyaorr virágzik. Igénytelen, szépen terjed és szeretik a méhek.

Ha szeretnél tenni valamit magadért és a környezetedért, kertészkedj! Tudod, ahogy a kínai (?) bölcsesség tarjta: ha néhány percig akarsz boldog lenni, egyél egy jót! Ha egy évig szeretnél boldog lenni, házasodj meg! Ha pedig egy egész életen át akarsz boldog lenni, vegyél egy kertet!

Nálatok milyen növények vannak a kertben? Mit tervezel a közeljövőben ültetni? Ha most társasházban laksz, van arra lehetőséged, hogy rendszeresen ellátogass egy szép kertbe? (Például a szüleidhez, nagyszüleidhez.) Tervezed, hogy kertes házba költözöl? És ugye úgy tervezed, hogy nem csak fű, tuja és térkő lesz a kertben?

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

 

 

 

 

 

A csakrák szerepe a Vaszatiban és az Ájurvédában

Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg: 1. (gyökér - Mūlādhāra) csakra: mellékvese2. (keresztcsonti vagy...

A hangok jövőformáló ereje

Ha olvastad a legutóbbi írásomat és megnézted a hozzátartozó videót, akkor tudod, hogy nagyon érzékeny vagyok a különböző hangokra, zajokra. Míg a legutóbb a város zaja miatti álmatlan éjszaka ösztönzött arra, hogy megosszam a gondolataimat veled, most egy másfajta...

A reggelek jelentősége

A reggeli ébredést követő néhány óra erőteljes hatással van az egész napunkra. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit csinálunk, mit látunk, milyen élmények, milyen energiák érnek bennünket az ébredést követően. Emlékszel még erre a híres Bikini...

A tavasz illata

Számtalan okot felsorolhatunk arra, hogy miért szeretjük a tavaszt. Végre süt a Nap, hosszabbak a nappalok, lehet a teraszon ebédelni, feléled a természet és minden virágzik. Bármerre nézzek a kertben, az utcán, vagy a szemközti hegyoldalon egészen biztos, hogy...

A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...

A Vaszati kiegészítő eszköze: a Healy

Ha valaki azt a szót hallja, hogy Vaszati, automatikusan eszébe kell, hogy jusson Marcus Schmieke, hiszen neki köszönhetjük, hogy az ősi védikus térrenedezést, a Vasztut közérthető formában, egységbe rendezve, európaiak számára is érthető és elfogadható módon...

A Vaszati személyes összetevői – ayurvédikus alkattípus

Az Ayurveda - egészen egyszerűen fogalmazva: az élet tudománya. Szokták védikus orvostudománynak is nevezni, de nem csak gyógyítással foglalkozik, sokkal inkább az egészséges életmód kialakításához, a betegségmegelőzéshez ad tanácsokat. Az Ayurveda - és egyáltalán a...

Az „indoor” generáció – ezek mi vagyunk!

Az "indoor", azaz benti, vagy bentlakó generáció mi vagyunk. A Velux cégtől hallottam először ezt a kifejezést: "indoor gereration", amit úgy fordíthatnánk magyarra, hogy benti vagy bentlakó generáció. Mit jelent ez? A mi éghajlatunkon teljesen természetes dolog, hogy...

Az Astoria kaland

"Gondoltad volna, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2011-es jelentésében a zajszennyezést „modern pestisnek” nevezte, mivel számos bizonyíték alapján azt állapította meg, hogy a környezet zajszintje káros hatással van a Föld népességének egészségére?" Ez egy...

Az északkelet döntő hatással lehet az egészségedre

Legutóbb elhatároztuk, hogy ősszel is egészségesek maradunk és megvizsgáltuk az őszi betegségek és a lakásunk közötti kapcsolatokat. Egy - az egészség szempontjából is - nagyon fontos égtáj az északkelet, amelyről már sokat olvashattál korábban. Javaslom, hogy...

Azért is egészségesek maradunk!

Ősz van, és ahogy ez már lenni szokott, ezt nem csak a szüret és színes falevelek, de a szokásos influenza járvány és a meghüléses betegségek is eszünkbe juttatják. (Az idén még a média is rátesz egy lapáttal, már hetek óta a h1n1-ről és a védőoltásról szajkóznak...)...

Egészséges test és lélek – céljaid megvalósításának egyik alapfeltétele

Emlékszel még, mi volt év elején a legfontosabb célod? Esetleg Te is beletartoztál abba a 26 %-ba (megelőzve a párkapcsolatra szavazókat!), akik úgy döntöttek az év elején, hogy az egészségüket szeretnék rendbetenni? Még ha nem is az a legfontosabb célod 2012-re, hogy...

Egészségünk és lelki békénk megőrzése járvány idején

 Járvány van. Ezt mindenki tudja, te is, én is. Szerencsére nálunk nincs sok beteg (helyesebben van, de ők influenzások), a járvány elterjedése ellen tett óvintézkedések azonban mindenkint érintenek. Sajnos olyan intézkedéseket kellett bevezetni, amelyeknek nem...

Egyszerű tippek a jó alváshoz

Napjainkban sajnos sokan küzdenek alvászavarokkal - az őket érő mindennapos stressz, zaj, és egyéb nemkívánatos hatások miatt. Erre még rátehet egy lapáttal az is, ha a hálószoba nincs megfelelő helyen (pl. délkeleten, északkeleten vagy északnyugaton van, ami már...

Mi köze van a nyári időszámításnak a Vaszatihoz?

Kicsit unalmas már, hogy minden évben, amikor át kell állítani az órát, mindenhol arról cikkeznek, hogy ez mennyire megviseli a szervezetet, megnő ilyenkor a szívinfarktusos esetek száma, de azért milyen jó, hogy az ország megtakarít egy csomó pénzt... Épp az imént...

Miért nem szeretünk otthon lenni?

Tegnap telefonon beszéltem egy kedves ismerősömmel. Örömmel és lelkesedéssel mesélte, hogy mennyire élvezi azt, hogy most végre otthon lehet, nem kell (helyesebben nem szabad) menni sehová, és ez az időszak számára nagyon kellemes és fontos. (Olyan országban él, ahol...

Most igazán fontosak a jó emberi kapcsolatok

A mostani rendkívüli helyzetnek (járványveszély és az amiatt bevezetett korlátozó óvintézkedéseknek) a hatása sokkal több dologra kiterjed, mint amire először gondoltunk. Már korábban szó esett arról, hogy mennyire fontos vigyázni az egészségünkre és amennyire csak...

Nyár van, töltsd fel Magad energiával!

Nemrégiben egy kedves orvos ismerősömmel beszélgettem, aki azt mondta, hogy ilyenkor nyáron nem nagyon szokta javasolni vitamin készítmények szedését. Azt mondta, hogy mivel most tele van a kert és a piac friss zöldséggel, gyümölccsel, a szükséges vitaminokat és...

Pihentető alvás – az egészség, frissesség és lelkesedés kulcsa

Előfordult már veled, hogy reggel fáradtabban ébredtél, mint ahogyan este lefeküdtél? Emékszel álmatlanul töltött éjszakákra, amikor hiába zuhantál fáradtan az ágyba, valahogy nem akart jönni az álom a szemedre? Vagy ha el is tudtál aludni, éjszaka minduntalan...

Vajon az otthonod támogatja az egészségedet?

Az ősz beköszöntével még azoknak is egyre gyakrabban eszébe jut egészségük és annak védelme, akik általánosságban egészségesnek tekintik magukat. Ősszel és télen könnyebben megfázunk, a kevesebb friss zöldség és gyümölcs hiányában legyengülhet az immunredszerünk és...

Vaszati – harmóniában a természettel

  Amikor azt mondjuk, hogy a Vaszati szerinti építkezés és térrendezés arról szól, hogy hamóniában vagyunk a természettel, akkor két dologra gondolunk: Az egyik, hogy amennyire csak tehetjük, betartjuk a Vaszati szabályait: beengedjük otthonunkba a pozitív...