Mindenki szeretne kreatív lenni, hiszen az alkotás vágya – jó esetben – mindannyiunkban jelen van. De a kreativitás nem csak vágy, hanem egy nagyon fontos és szükséges tulajdonság is. Legtöbbünknek szükségünk van kreativitásra a mindennapi munkához és persze a hobbijainkhoz is. Kreatívnak lenni azt jelenti, hogy képesek vagyunk alkotni. Pár perccel ezelőtt a férjem kifejtette nekem, hogy a kreatív energiánkkal képesek vagyunk meglévő dolgok (anyagok, tudás, szavak, számok, stb.) megfelelő kombinációjával létrehozni valami újat.

Az a leglátványosabb, ha valami kézzel foghatót alkotunk (például bárki által elérhető építőanyagok felhasználásával építünk egy szép házat, vagy bárki által elérhető festékek és vászon segítségével festünk egy gyönyörű festményt), de kreativitás szükséges egy finom vacsora elkészítéséhez, egy elromlott autó megszereléséhez, egy műtét sikeres végrehajtásához vagy akár ahhoz is, hogy megírjunk egy tanulmányt – mint ahogyan azt én most teszem.

Egy építész vagy lakberendező alkotása látványos, kreatív ötleteivel kényelmes és szép épületeket, belső tereket hoz létre. (A kép egy étterem alagsorában, a mellékhelyiségekhez vezető folyosón kíészült. Az ajtóra akasztott nyakkendő jelzni, hogy abba a helyiségbe az urakat várják.)

Egy építész vagy lakberendező alkotása látványos. Kreatív ötleteivel kényelmes és szép épületeket, belső tereket hozhat létre. (A kép egy étterem alagsorában, a mellékhelyiségekhez vezető folyosón készült. Az ajtóra akasztott nyakkendő jelzi, hogy abba a helyiségbe az urakat várják.)

Kreativitásra – alkotó erőre – tehát minden fajta foglalkozáshoz szükségünk van. Az otthonunk és az az épület, ahol alkotunk vagy dolgozunk (a munkahelyünk), támogathatja vagy éppen akadályozhatja is a munkánkat, az alkotó erőnket.

A kreativitásról készített nemrégiben egy videót a férjem. Ha érdekel a téma, itt meg tudod nézni:

A védikus filozófia legnagyobb alkotója Brahma, az a félisten, aki az univerzumok létrehozása után megteremtette és benépesítette az egyes bolygókat. Brahma otthonunk középső részén uralkodik (róla lett ez a terület elnevezve Brahmasztannak, azaz Brahma lakhelyének), emiatt otthonunk középső területe is ad információt a teremtő erőnkről. Az a kedvező, ha a Brhamasztan minél inkább üres, nem terhelik falak, kémények, és az éteren kívül nem jelenik itt meg más elem. Legjobb, ha a lakásunkban itt van egy hall, de az is jó, ha a Brahmasztan része a nappalinak – ügyelve arra, hogy a ház középpontját ne terheltje bútor.

Brahma, a teremtő a három kötőerő közül a szenvedély kötőerejének az ura, míg Siva a tudatlanságé, Visnu pedig a jóság kötőerejéé. Ebből jogosan következtethetünk arra, hogy a teremtéshez szenvedély, azaz tűz kell. (Józsi ki is emelte a videójában a magyar „lángelme” szót, ami arra utal, hogy a kreatív gondolatoknak kapcsolatuk van a tűz elemmel.) De gondolj csak a sikeres és gazdag üzeltemberekre: egész nap jönnek-mennek, alkotnak, hajtja őket a tűz. Ebből arra lehetne következtetni, hogy egy épületnek az a területe alkalmas leginkább az alkotásra, ahol jelen van a tűz. Ez részben igaz is, hiszen ha megnézünk egy üzemet, akkor a Vaszati valóban azt tanácsolja, hogy délen (ahol a földdel együtt jelen van a tűz) legyen a műhely, vagy az üzem, itt dolgozzanak a gépek. Tehát, bizonyos szempontból valóban szükség van az alkotáshoz a tűzre, a szenvedélyre. Ha nem létezne a szenvedély kötőereje, akkor leállna a gazdaság, mert a jóság kötőerejében lévők egész nap meditálnának és imádkoznának és elégedettek lennének azzal, amijük van (ez egy ideális állapot, de hiányzik a teremtéshez szükséges vágy), a tudatlanság kötőerejében élők pedig egész nap aludnának vagy ülnének a kocsmában és senki nem dolgozna…

Tehát, az alkotáshoz, a teremtéshez szükség van tűzre, ami azt is jelenti, hogy otthonunkban megfelelően kell kezelni a tűz elemet: az a legjobb, ha délkeleten (a tűz területén) van a konyha, vagy ha ott nem lehet, akkor helyettesítsük valami mással ott a tüzet (pl, egy kandallóval, gyertyákkal, elekromos eszközökkel, piros színekkel, stb.).

Na de, mielőtt Brhama hozzálátott a teremtéshez, nagyon hosszú ideig meditált és teremtő erőért imádkozott. Anélkül nem tudta véghezvinni a feladatát. Szüksége volt Visnu áldására. Ez számunkra azt jelenti, hogy ha olyan dolgot szeretnénk teremteni, amely mindenki javát szolgálja, ha olyan kreatív energiára van szükségünk, amelyet nem csak a szenvedély fűt, akkor bizony szükségünk van az „égiek” áldásaira, ami egész egyszerűen azt jelenti, hogy a teremtéshez szükségünk van lelki erőre is, amelyre leginkább a hiteles hagyományvonalhoz tartozó lelki gyakorlatokkal (meditáció, imádkozás, mantrázás, stb.) tehetünk szert. Ha a lelki életünket az otthonunkkal is szeretnénk támogatni, akkor nagyon fontos, hogy rendben legyen annak az északkeleti és keleti része.

Ha végre rendelkezünk a teremtéshez, alkotáshoz szükséges szenvedéllyel és nyugalommal (vagyis az égiek áldásaival is), akkor már csak arra kell odafigyeljünk, hogy ehhez a lehető legjobb körüményeket, a lehető legjobb energiákat teremtsünk meg magunk körül. Józsi, aki arról híres, hogy az erdőben tud a legjobban alkotni, azt javasolja a videójában, hogy menjünk ki a természetbe, vagy ha az nem is működik, legalább néha változtassuk meg azt a helyszínt, ahol dolgozunk.

Egy séta a természetben mindig jó ötletekkel ajándékoz meg. Ennek az oka lehet maga a természet szépsége és persze a mozgás, és a friss, oxigéndús levegő, amely segíti a gondolkodást. Ha nem megy a munka vagy úgy érzed, efogyott az alkotó ereőd, a legjobb döntés, amit tehetsz, hogy felállsz a székből és sétálsz egyet a természetben.

Egy séta a természetben mindig jó ötletekkel ajándékoz meg. Ennek az oka lehet maga a természet szépsége és persze a mozgás, és a friss, oxigéndús levegő, amely segíti a gondolkodást. Ha nem megy a munka vagy úgy érzed, efogyott az alkotó ereőd, a legjobb döntés, amit tehetsz, hogy felállsz a székből és sétálsz egyet a természetben.

Én pedig azt javaslom, hogy bárhol is legyen a munkahelyünk, műhelyünk, stúdiónk vagy dolgozószobánk, rendezzük be azt úgy, hogy a leginkább megfeleljen a Vaszati elveinek. Ha van rá lehetőségünk, ez a helyiség legyen olyan égtájon, amely az alkotásra különösen alkalmas: szellemi munkához nagyon jó az észak, északkelet és a kelet, műhelymunkához jó jelet a dél vagy akár a délkelet, ha a főnöki teendőinket szeretnénk a lehető legjobban és legkreatívabban ellátni, akkor erre alkalmas a délnyugat, nyugaton, északnyugaton nagyon jól lehet reklámokkal, marketinggel, emberi és üzleti kapcsolatokkal foglalkozni. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy mi az egyéni égtájunk és ahhoz is hozzáhangoljuk az alkotásunk helyének az égtáját, még jobban járunk.

Ha kiválasztottuk a helyet, akkor olyan színekkel, olyan bútorokkal vegyük ott magunkat körbe, amelyek egyrészt megfelelnek az adott égtájnak, másrészt ösztönzően, inspirálóan hatnak ránk. Tartsunk magunk körül rendet és ami talán a legfontosabb: munka közben forduljunk kelet felé. Ez a legjobb irány, mert kelet felől olyan pozitív energiák érkeznek, amelyek segítik az összpontosítást, az alkotást. Ha kelet felé nem tudunk fordulni munka közben, akkor forduljunk észak vagy északkelet felé.

Néhány évvel ezelőtt – gyönyörű környezetben – készült az alábbi rövidke videó, ahol szintén szóba került a kreativitás. Itt elsősorban az északkelet-délnyugat tengely egyensúlyáról beszéltem és arról, hogy a délnyugaton jelen levő föld elem szükséges a nyugalomhoz, az északkeleten levő tiszta víz pedig a kreativitáshoz…

Mit tegyél tehát, ha szeretnél kreatív lenni a munkádban vagy akár a szabadidődben? A válaszom egyszerű és kissé közhelyes: alkalmazd a Vaszati elveit az otthonodban és a munkehelyeden is! Ha valami nincs rendben, korrigáld a Vaszati eszközeivel! Ha a munkahelyeden semmi mást nem tudsz tenni, legalább fordítsd meg az íróasztalodat úgy, hogy keletre tudj nézni  és helyezz el az irodád vagy a műhelyed északkeleti falán egy Sri yantrát. Meglátod, nem csak, hogy kreatívabb leszel, de még a munkádat is jobban fogod élvezni.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Neked van valami jól bevált, kreativitást támogató tipped vagy gyakorlatod, amit megosztanál velünk?

Neked ajánlom

Vaszati korrekció saját kezüleg

Ahogy korábban már szó volt róla, igazi reneszánszát élik azok a különböző kézműves technikák - elsősorban a festés -, amelyek segítségével könnyedén, saját kezüleg átalakíthatunk, megmenthetünk szép régi tárgyakat, bútorokat, vagy egyszerűen megfiatalíthatjuk az...

Vaszati korrekció és a DIY

Hihetetlen, micsoda divatja van a DIY-nek - ami azt jelenti "Do It Yourself", azaz "Csináld magad". Egyre többen ragadnak akár hobbiból, akár kényszerűségből ecsetet és festik át önállóan egy-egy szoba falát, vagy éppen a családi örökségből (vagy a bolhapiacról)...