A mostani rendkívüli helyzetnek (járványveszély és az amiatt bevezetett korlátozó óvintézkedéseknek) a hatása sokkal több dologra kiterjed, mint amire először gondoltunk. Már korábban szó esett arról, hogy mennyire fontos vigyázni az egészségünkre és amennyire csak lehet, megtartani a pozitív hozzáállásunkat. Ez továbbra is így van. ma azonban elgondolkodtam valamin, és ezt szeretném veled is megosztani.

Most, hogy bezártak az iskolák és nagyon sokan otthonról dolgoznak, úgy alakult, hogy a családok sokkal többet vannak együtt, mint „normális” helyzetben. Ennek nagyon sokan örülnek, sőt sokan (a tegnapi havazás után) viccesen meg is jegyezték, hogy a boltok kifosztása és a hóesés után karácsonyi hangulatuk van. Ez lehet, hogy viccesen hangzik, sőt, biztos vagyok benne, hogy vannak, akiknek tetszik is a helyzet, de vajon tényleg mindenkinek öröm az, hogy többet lehet együtt a családjával és a szeretteivel?

Ez a kérdés bennem fel sem merült, egész odáig, amíg nem beszéltem ma valakivel, aki néhány perces telefonbeszélgetésünk alatt felvázolta, hogy a korlátozó intézkedések miatt kialakult helyzetnek bizony nem csak súlyos gazdasági követkzeményei lesznek, de bizony az emberi kapcsolatok, a szűk családi kapcsolatok is próbára lesznek most téve. És nem az a fő probléma, hogy nem lehet bármikor átmenni a nagyszülőkhöz. Hamaroosan kitavaszodik, és lehet majd találkozni az udvaron, pár lépés távolságra egymástól. Ez megoldható. A fő probléma egészen más: mi történik azokkal a családokkal, azokkal a házastársakkal, akik egy fedél alatt élnek ugyan, de a kapcsolatuk finoman szólva nem túl rózsás?

Hányan élnek olyan kapcsolatban, ami csak azért működik, mert a felek csak reggel és este találkoznak és így valahogy elviselik egymást? Vagy ne menjünk ennyire messze: lehet, hogy jónak tűnik a kapcsolatuk, de a nászutat leszámítva még sose voltak hosszabb időre össezárva? Vajon milyen konflikutsokat, milyen feszültségeket hozhat elő a tartós összezártság? (Én egyébként nem vagyok hiteles személy ezügyben, mert mi a férjemmel egyébként is mindig itthon vagyunk, mert mindketten itthonról dolgozunk és nagyon szeretünk együtt lenni. Talán éppen ezért nekem magamtól eszembe sem jutott, hogy a tartós együttlét és bezártság is okozhat konflikutsokat akár még egy békésnek tűnő családban is.) Na de mi van az olyan családokkal, ahol eleve sem túl jók az emberi kapcsolatok? Milyen hatással lesz rájuk ez a mostani időszak?

Ezek csak kérdések és felvetések, és azért ítam le – bevezetésként -, hogy végre megérkezzünk ahhoz a ponthoz, hogy az életünkben milyen nagyon fontosak az emberi kapcsolatok. Ha életünk összetevőit vizsgálva egész pontos szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy annak 4 fő alkotóeleme van, mint ahogyan egy fának is négy fő alkotója van:

1. Gyökérzet – lelki élet, belső menedék

2. Törzs – fizikai jólét (egészség, anyagi javak)

3. Ágak – érzelmi jólét és egészséges emberi kapcsolatok

4. Levelek – társadalmi, közösségi szerepvállalás: mások megsegítése

E négy fontos alkotóelemből most elsősorban a második van látványosan próbára téve: féltjük az egészségünket és a látványosan kibontakozó gazdasági válság miatt az egszisztenciánkat. A látványos óvintézkedések ezeket a területeket próbálják megvédeni. Az emberi kapcsolatainkért, a lelki békénkért és mások megsegítéséért azonban csak mi tehetünk. Ezeken a területeken csak magunkra számíthatunk. (Igazából a fizikai jólét terén is…)

Ha életünk fő összetevőit egyensúlyban tudjuk tartani, akkor olyanok leszünk, mint egy egészséges fa. Ha a fának megjelennek a levelei is, akkor lesz igazán szép. Mi is akkor leszünk teljesek, ha másokért is teszünk valamit.

Ha életünk fő összetevőit egyensúlyban tudjuk tartani, akkor olyanok leszünk, mint egy egészséges fa. Ha a fának megjelennek a levelei is, akkor lesz igazán szép. Mi is akkor leszünk teljesek, ha másokért is teszünk valamit.

Az-én saját tapasztalatom az, hogy ha megerősítem életem gyökerét, azaz, ha megtalálom a belső menedékemet, azaz ápolom a lelkemet, akkor történjen bármi körülöttem, az nem tud kimozdítani a lelki nyugalmamból. Ez tehát azt jelenti, hogy most igazán komolyan kell vennünk a lelki gyakorlatainkat (imádkozás, mantrázás, meditáció, vallásos szertartások, szentírások olvasása, jóga, elcsendesedés, befelé figyelés – kinek mi az útja), mint bármikor máskor. Ha a lelkünk erős, akkor könnyebben tudjuk egészségesen tartani a testünket és kisebb az esélye annak is, hogy összeveszekedjünk a szűkebb családtagjainkkal, akikkel most huzamosabb időre össze vagyunk zárva.

Most joggal kérdezheted, hogy mi köze mindennek a Vaszatihoz. Bizony, nagyon is sok! Ha már régóta ismerjük egymást, ha már régóta ismered a Vaszatit, akkor nagyon jól tudod, hogy az otthonod energiája támogathatja vagy éppen akadályozhatja, hogy jó legyen (vagy egyáltalán legyen) lelki életetd, hogy jók legyenek az emberi kapcsolataid, vagy jó legyen az egészséged, stb.

Ha szeretnéd, hogy a lakásod igazán otthonná váljon, olyan otthonná, ahol az egész család jól érzi magát – együtt is és külön-külön is, akkor vizsgáld meg otthonodnak a következő területeit:

1. Északnyugat: ez az égtáj felel általánosan az emberi kapcsolatokért és az érzelmekért: legyen világos és szellős.

2. Északkelet: ez az égtáj sokat elárul arról, hogy milyen a párkapcsolatunk. Itt egyesülnek az északról jövő női és a keletről érkező férfi energiák. Legyen világos, tiszta, nyitott (nagy ablakkal, ha lehet), nagyon jó itt a világoskék és a világos sárga szín. Kerüljük itt a sötét színeket, a nehéz bútorokat, a zsúfoltságot és lehetőleg ne itt legyen a vécé.

3. Délkelet: a délkelet problémái vitákat, veszekedéseket szülhetnek. Nagyon kedvezőtlen, ha itt van a főbejárat, vagy egy bővítmény. Ideális esetben a konyha van itt, mivel délkelet a tűz területe. Használjunk délen meleg színeket, akár bordót és pirosat is, vagy pedig romantikus színeket, mintákat. Semmiképpen se tervezzük ide a hálószobát!

4. Délnyugat: a stabilitás égtája. Az a kedvező, ha pontosan az ellentéte az északkeletnek, azaz: jók itt a föld színei, a nehéz bútorok, kedvező, ha nem túlságosan nyitott, azaz csak kisebb ablak van itt, és lehet akár zsúfolt is: lehet itt a raktár vagy a gardrób, de nagyon jó itt a felnőttek hálószobája is. A stabilitásra szükség van ahhoz, hogy a mostani, embert próbáló időszak ne hozzon ki minket a nyugalmunkból, hogy szeretettel, türelemml tudjunk fordulni a társunkhoz akkor is, ha ő éppen feszültebb vagy idegesebb, mint máskor.

Nagyon fontos, hogy nehézségek idején segítsük, támogassuk egymást, legyünk türelmesek és értsük meg, nem létezik a Földön olyan ember, akit teljesen hidegen hagyna ez a mostani nehéz és bizonytalan időszak. Mindenkiben van feszültség, félelem, sok-sok kérdőjel és bizonytalanság. Ilyenkor sokkal nagyobb szükség van egymásra, sokkal nagyobb szükség van arra, hogy érezzük egymás szeretetét és bátorítását. Éppen ezért most van igazán szükség arra, hogy jó emberi kapcsolatokat ápoljunk közeli családtagjainkkal, rokonainkkal, barátainkal, szomszédainkkal, munkatársainkkal egyaránt. Ehhez azonban szükség van egy belső egyensúlyra, lelki békére és leginkább egy igazi menedékre: egy menedékre kívül, ami a jó energiájú otthonunk és egy belső menedékre, ami a lelki gyakorlatunk.

S ha már olyan sok szó volt a lelki menedékről, szeretnék a figyelmedbe ajánlani valamit, helyesebben valakit. Azt már biztonyára tudod, hogy a Vaszatiban használt yantrák egy-egy különleges személyhez, a védikus istenhit szerinti Legfelsőbb Személy egyik inkarnációjához kapcsolódnak. Az egyik ilyen személy Narasimha, akihez két yantra is tartozik: a Mars-Narasimha, amit délre szoktunk tenni, és a Narasimha-raksana, azaz a Narasimha védelmező yantra. Ez utóbbit nagyon jó otthonunk olyan helyén elhelyezni, ahol valami nagyon súlyos Vaszati hiba van, vagy egész egyszerűen a főbejárathoz egy Sri yantra társaságában.

Ő Narasimha, ölében azzal a kisfiúval, akinek a védelmére megjelent. Narasimhának ez a formája Passau közelében található, egy kifejezetten Neki szentelt templomban.

Ő Narasimha, ölében azzal a kisfiúval, akinek a védelmére megjelent. Narasimhának ez a formája Passau közelében található, egy kifejezetten Neki szentelt templomban. (A somogyvámosi Krisna völgyben szintén jelen van Narasimha murti – szobor – formájában.)

Narasimha azért jelent meg, hogy egy nagyon nehéz helyzetbe került hívét megmentse. Éppen ezért a mai napig emberek milliói (a védikus istenhit követői) fordulnak hozzá nap mint nap segítségért és védelemért. Most pedig, ebben a különlegesen nehéz időszakban a világ minden táján (Európában pontban este 6-kor) imádkoznak hozzá úgy, hogy elmondják a Nrsimha kavaca (ejtsd: Nriszimha kavacsa) mantrákat, amelyek nagyon erőteljes védelmező hatású mantrák. Ha szeretnél ehhez csatlakozni, ide kattintva minden este 6-kor Te is meghallgathatod ezeket a mantrákat. Ehhez az esti Nrsimha kavaca énekléshez csatlakozott a Marcus Schmieke által alapított és vezetett Védikus Akadémia is és jómagam is. Minden este pontban 6-kor elmondjuk ezt a mantrát – ki-ki ott, ahol éppen van.

S visszatérve eredeti témánkhoz, a jó emberi kapcsolatokhoz: tudósok megállapították, hogy azok az emberek, akiknek jók az emberi kapcsolataik, sokkal kevésbé fogékonyak a betegségkere. Ami igazán megdöbbentő, hogy nagyobb az esélye annak, hogy valaki, aki csupa egészséges bio dolgot és salátákat eszik de egyedül, beteg lesz, mint az, aki csupa „junk food-ot” azaz egészségtelen ételt eszik, de azt a barátaival. Ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy emberi kapcsolataink és különöesn a közeli kapcsolatok mennyire fontosak. Akikkel együtt lehetünk most, becsüljük meg őket, akiktől pedig most távol kell lennünk, tartsuk velük a kapcsolatot telefonon, hogy amikor vége lesz ennek a rémálomnak, újra személyesen és egészségesen  élvezhessük egymás társaságát.

Sok erőt, kitartást és nagyon jó emberi kapcsolatokat kívánok!

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

Miniházak és a Vaszati

Legutóbb arról beszéltünk, hogy micsoda nagy felelősség van az építészek vállán. Az általuk tervezett épületeknek több követelménynek is meg kell felelniük, melyek a statika, használhatóság, esztétika, ökológia és persze a Vaszati - ez utóbbi sajnos még a legtöbb...

Mandalák és frekvenciák a Vaszatiban

Amikor falakkal körül határolunk egy teret, azaz, amikor építünk egy házat vagy kerítéssel körbekerítünk egy földterületet, akkor létrejön egy sajátos jellemzőkkel rendelkező energiamező. Ez az energiamező egyúttal létrehoz egy  mandalát, a Vaszatupurusa mandalát,...

A Vaszati kiegészítő eszköze: a Healy

Ha valaki azt a szót hallja, hogy Vaszati, automatikusan eszébe kell, hogy jusson Marcus Schmieke, hiszen neki köszönhetjük, hogy az ősi védikus térrenedezést, a Vasztut közérthető formában, egységbe rendezve, európaiak számára is érthető és elfogadható módon...

Tér, idő, tudatos, tudattalan – mi köze ezeknek a Vaszatihoz? Marcus Schmieke előadása

Vaszati tanárunk, Marcus Schmieke a Healy World első magyarországi konferenciájára érkezett újra Budapestre 2019. áprilisában. A rendezvény előtt találkozott a Vaszati tanácsadókkal, akik számára előadást tartott a tér, idő, tudat és tudatalatti (Jung szavaival:...

Otthonunk és a csakrák összefüggései

Arról már többször beszéltünk, hogy otthonunkban is megtalálhatjuk azokat a fő energiapontokat, amelyekről az Ájurvéda beszél. Otthonunknak is vannak marmapontjai (energiapontok), nádijai (energiavonalak) és csakrapontjai is. Ez utóbbit fizikailag azonosíthatjuk...

Mi az a Vaszati? – Marcus Schmieke előadása

A fenti kép 2004. februárjában készült Piliscsabán abban az okató központban, ahová az első magyarországi szaktanácsadó képző tanfolyam tanulóival beköltöztünk hat napra, hogy Marcus Schmiekétől Vaszatit tanuljunk. A reggeleket közös énekléssel kezdtük, ezzel...

Az építészet nem csak művészet, felelősség!

Hatalmas felelősség van az építészek vállán. Talán ők maguk sem tudatosak arról, hogy egy-egy megtervezett és elkészült épülettel - legyen szó lakóházról, közintézményről vagy éppen egy szállodáról - milyen nagy hatást gyakorolnak az épületet használókra és azokra,...

Vaszati és TimeWaver – Marcus Schmieke történelmi jelentőségű előadása

Bizonyára tudod, hogy a 2000-es évek közepén a Vaszati oktatás úgy történt, hogy az alaptanfolyamokat megtartottuk mi (kezdetben én, majd kolléganőim), majd Marcus jött személyesen haladó tanfolyamot tartani. A tanfolyam hat napos volt, Marcus beszélt, én fordítottam....

A harmonikus otthon négy összetevője

Gondolkodtál már azon, hogy mi kell ahhoz, hogy egy otthon harmonikus legyen? Egyáltalán mit jelent az a szó, hogy harmónia? Mielőtt tovább olvasnál, állj meg egy percre és gondolkodj el azon, mi jelenti számodra a harmóniát - úgy általában, és az otthonodban....

Otthonunk, mint igazi menedék

Legutóbb már szó volt arról, hogy mi az a négy összetevő, amitől egy lakásból otthon lesz. Most egy kicsit továbbmegyünk és arra keressük a választ, hogy mi kell ahhoz, hogy az otthonunkból igazi menedék legyen. Az előadást 2016. november 3-án, Egerben rögzítettük:...

A kvantumfizika és az információs mező gyakorlati alkalmazása – Marcus Schmieke előadása

Amikor a legutóbb Marcus Schmiekéről írtam, még nem is sejtettem, hogy hamarosan ismét a vendégünk lesz Budapesten. Ez alkalommal elhatároztuk a férjemmel, hogy engedélyt kérünk tőle, hadd rögzítsük videóra az előadását. Természetesen hozzájárult, sőt pár perccel...

Egy sikeres évtized kezdete – Marcus Schmieke segítségével

"A boldogság csak egy döntés kérdése" - állítja sok népszerű motivációs tréner. Sejtheted, hogy az ilyen üres, közhelyes állításokban én nem hiszek, sőt még abban sem, hogy ha mondogatjuk, mint valami mantrát, hogy sikeres és boldog és egészséges vagyok, akkor az is...

Ne legyen több hajléktalan!

A nemrég életbe lépő "hajléktalan törvény", egész biztos, hogy mindenkiben kiváltott valamilyen érzelmet: sajnálatot, haragot, felháborodást, csodálkozást, egyetértést vagy épp egyet nem értést... Nehéz közömbösen gondolni arra, hogy lassan-lassan egyre hidegebb lesz...

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...