Előfordult már veled, hogy reggel fáradtabban ébredtél, mint ahogyan este lefeküdtél? Emékszel álmatlanul töltött éjszakákra, amikor hiába zuhantál fáradtan az ágyba, valahogy nem akart jönni az álom a szemedre? Vagy ha el is tudtál aludni, éjszaka minduntalan megébredtél? 

Az éjszakai alvásnak nem csak az a célja, hogy kipihenjük magunkat és reggel frissen, energikusan indítsuk a napot. Létfontosságú szerveink, mint például a máj éjszaka regenerálódik, ha tehát nem pihenjük ki magunkat éjjel, akkor másnap nem csak fáradtak és nyűgösek leszünk, de hosszútávon még az egészségünket is kockára tesszük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az alvóhelyünkre és az alvási szokásainkra kiemelt figyelmet fordítsunk. 

A fenti kép Alsópetényben készült egy vendégházban, ahol a szeptember elejére csúszott nyaralásunkkor szálltunk meg. Mielőtt lefoglaltam a szállást, felhívtam őket, hogy kiderítsem, milyen égtáj felé fog nézni a fejünk alvás közben, ha ezt a szobát választjuk. A vendgéháznak két szobája volt, itt nyugat felé fordult a fejünk, a másikban észak felé fordult volna. Természetesen ezt a nyugatit választottam (annak ellenére, hogy itt vasvázas ágy volt, a másikban favázas), mivel már túl sokszor tapasztaltuk meg, hogy mennyire rossz olyan ágyan aludni, ahol a fejünk északi irányba fordul alvás közben… 

Nézzük, mi minden szükséges ahhoz, hogy éjszakánként jól aludjunk és reggel kipihenten ébredjünk!

Ideális esetben már arra is oda tudunk figyelni, hogy hol legyen a hálószobánk. Felnőttek (szülők) részére a hálószoba ideális helye délnyugaton van. Itt lehet a legjobban aludni. Jó lehet még aludni a ház déli és nyugati részén is. Ha egyikre sincs lehetőség, akkor az észak és a kelet is rendben van. Mindenképpen kerülni kell a délkeletet, ami a tűz területe (itt egyenesen tilos aludni!) és az északkeletet is, ahol pedig túlságosan frissek az energiák. (Arról, hogy miért kedzvezőtlen az északkeleti hálószoba, korábban már olvashattál.)

A hálószoba helyének kiválasztását némiképp árnyalja egyéni kedvező égtájunk ismerete. Az egyéni égtájat az alapján számítjuk, hogy születésünk pillanatában milyen helyzetben volt a Hold és azt mutatja meg, hogy melyek azok az égtájak, amelyek energiái – az általános Vaszati elvektől függetlenül – jó hatással vannak ránk, és melyek azok, amelyek kedvezőtlenül hatnak ránk. A kedvező égtájakon jó minél többet tartózkodni, ezért azt szoktuk javasolni, hogy a hálószobánk (ahol garatnáltan sokat vagyunk) lehetőleg olyan égtájon legyen, ami számunkra kedvező.

A mi hálószobánk a házunk déli részén van, mert ez az égtáj mindkettőnknek kedvező. Az ágy fából van és bio olajjal van kezelve. A fejünk alvás közben kelet felé fordul, ami a lehető legjobb alvási irány, támogatja a spirituális fejlődést.

A mi hálószobánk a házunk déli részén van, mert ez az égtáj mindkettőnknek kedvező. Az ágy fából van és bio olajjal van kezelve. A fejünk alvás közben kelet felé fordul, ami a lehető legjobb alvási irány, támogatja a spirituális fejlődést.

Előfordul, hogy a kedvező égtájaink között van például a délkelet, ahol viszont tilos aludni. Ilyenkor természetesen fontos, hogy odafigyeljünk az általános Vasazti elvekre és délkeleten inkább valami mással töltsük az időt, ne alvással. Ha tehát ismerjük az egyéni égtájunkat, akkor válasszunk annak függvényében hálószobát, de fontos tudnunk, hogy az egyénileg kedvező égtáj az általános közérzetünkre és jól-létünkre van hatással, nem feltétlenül az alvásunk minőségére. Az alvás minőségét inkább az befolyásolja, hogy a hálószoba égtája támogatja-e a nyugodt alvást vagy sem.

Miután kiválasztottuk a hálószobát, vessünk egy pillantást annak a berendezésére is!

Az első és legfontosabb az ágy. Azt javaslom, hogy fából készült ágyat válassz: kerüld a bútorlapból készültet és a fém keretest is. A legjobb, ha a fa valamilyen természetes (bio) festékkel vagy olajjal van kezelve. A matrac keménységével kapcsolatos általános szabály, hogy minél soványabb (könnyebb) valaki, annál puhább matracon érzi jól magát, a testesebb embereknek pedig a kemény matrac a kényelmesebb. Matracot mindenképpen szakboltban vásárolj és kérd az eladó szakmai segítségét! Ezen nagyon sok múlik!

Ahogyan ajánlott kerülni a vasvázas ágyakat, ugyanúgy kerüldd a fémrugós matracokat is. Ez főleg akkor fontos, ha nem tudod megoldani, hogy semmilyen elektromos eszköz ne legyen alvás közben a közeledben. A fém ágy és rugó ugyanis felerősítheti az elektroszmog káros hatását.

Ha megvan az ágyunk, nem mindegy, hogy hogyan helyezzük el a szobában. Arra törekedj, hogy úgy fordítsd az ágyat, hogy annak a fejrésze NE legyen északon. Azaz amikor alszol, a fejed búbja ne nézzen észak, illetvve annak mellékégtájai felé!

Ezt a szabályt nagyon jegyezd meg! Ha tegyük fel délnyugaton van a hálószuobád, ami nagyon jó, de az ágyon fekve északra fordul a fejed, akkor hiába támogatná a délnyugat a mély alvást, az ágy helyzete miatt jó eséllyel mégsem fogsz jól alduni. Ehhez hasonlóan, lehetséges, hogy a hálószobád északnyugaton van (ami nem tiltott égtáj ugyan, de nem is a legjobb), de ha jó irányba (keletre, délre vagy nyugatra) néz a fejed, akkor mégics csak jól fogsz tudni aludni. (Legalábbis rövidtávon.)

Gyakran a hálószobában van a ruhásszekrény.Az a legjobb, ha a szekrényt a szoba déli, délynugati vagy nyugati részére tudod tenni, mert ott van jó helyen a nagy, nehéz szekrény. Sajnos még mindig divat a hálószobai ruhásszekrény ajtajára tükröt tenni. Ez mindeképpen kerüld, mert a hálószobai tükör nem támogatja a nyugodt alvást, ráadásul ha a szekrény – a szoba déli vagy nyugati részén van, ott egyáltalán nincs jó helyen tükör.

A hálószoba színvilága legyen nyugodt. Mindenképpen kerüld itt a pirosat és a harsány, kontrasztos színeket!

A nyugodt földszínek nagyon kedvezőek a hálószobában. A fotó egy elegáns visegrádi szállodában készült.

A nyugodt földszínek nagyon kedvezőek a hálószobában. A fotó egy elegáns visegrádi szállodában készült.

Ügyelj arra is, hogy a hálószobában minél kevesebb elektromos eszköz legyen. Ne legyen itt tévé sem, akármennyire is szeretsz az ágyból tévézni. Ha valamilyen okból nem tudod elkerülni az elektromos eszközöket (mert például csak ez az egy  szoba van), akkor éjszakára áramtalanítsd ezeket az eszközöket.

Ha általánosságban nincs gond az alvásoddal, akkor ennek a néhány Vaszati elvnek a betartása mág elegendő lehet ahhoz, hogy jól tudj aludni. Ha azonban egy kicsit is érzékenyebb vagy, nehezebben alszol, vagy ha csak szeretnél még jobban alduni, akkor a további tanácsaimat is fogadd meg:

Vacsorázz időben! Ez azt jelenti, hogy minél korábban! A Ayurveda szerint legkésőbb este 6 óráig meg kellene vacsorázni. Ez sajnos a mai rohanó világunkban nem mindig megoldható, mert sokan akkorra haza sem érnek… A vacsora legyen könnyű és kevés. (Ahogy a mondás is tartja, őgy kell vacsorázni, mint egy szegény ember: keveset.) Legjobb valamilyen könnyű levest enni. Már csupán azzal, hogy nem terheljük meg a gyomrunkat lefekvés előtt, nagyon sokat teszünk a pihentető alvásért és a friss ébredésért!

Feküdj le időben! Szintén az Ayurveda tanácsolja azt, hogy legkésőbb este 10 órakor oltsd el a villanyt és aludj. Minél korábban fekszel le, annál korábban és kipihentebben tudsz reggel felébredni.  Minél később fekszel le, az alvás annál kevésbé tud pihentető lenni. Saját magamon vettem észre, hogy ha nem sikerül 10 órakor lefeküdnöm, hanem például egy órával később, akkor az a másnapi ébredésnél gyakran két óra pluszt jelent, azaz, a tervezettnél 2 órával kelek később… Ha esetleg éjfél után fekszem le (ez nálam nagyon rikta, általában még Szilveszterkor sem tudom megvárni az éfjélt), akkor másnap szó szerint „másnaposnak” érzem magam…

Lefekvés előtt igyál egy csésze citromfű teát! Ez a tea az egyik kedvencem. Azt tartják róla, hogy ha napközben isszuk, akkor frissít, ha este, akkor nyugtat.

Lefekvés előtt egy-két órával már ne nézz tévét, ne olvass híreket, ne dolgozz a számítógépeddel. Ha muszáj este még dolgoznod, vagy valamit megnézned a telefonodon vagy a számítógépeden, akkor használj a monitoromn kékfényszűrőt! Erről korábban már bővebben beszéltünk. >>

Ha szeretnél lefekvés előtt olvasgatni, akkor egy igazi könyvet vagy magazint olvass, ne a telefonodon keresed az olvasnivalót. Sokan vanna, akiknek már az is elég, ha lefekvéskor – már az ágyban – a kezükbe vesznek egy könyvet és két perc múlva már alszanak is… Ez viszont azt jelenti, hogy ha valamit tényleg el szeretnél olvasni, azzal ne az ágyban próbálkozz!

A levendulának és a levendula olajnak nagyon jó nyugtató hatása van. A levendula virágot szokták tenni nyugtató hatású teakeverékekbe is. Párologtass lefekvés előtt pár csepp levendula olajat a hálószobában – ez szintén támogatja a nyugodt alvást.

Ha nagyon stresszes a munkád, lefekvés előtt meditálj egy kicsit, vagy csak egyszerűen csendesedj el és pár percig figyeld a lélegzetetdet. Legjobb, ha a légzőgyakorlat közben nyitva van az ablak.

Lefekvés előtt szellőztess ki alaposan! Ha az időjárás engedi, hagyd nytva az ablakot egész éjszakára! Mi például egészen az első fagyokig nyitott ablakkal alszunk. Télen ez leginkább amiatt nem valósítható meg, mert odakint füstös a levegő…

A friss levegőről jut eszembe: csodákat tud tenni, ha sokat vagy a természetben! Ilíyenkor őssze egyre szebb az erdő, ha csak teheted túrázz  rendszeresen a hozzád leggközelebbi erdőben!

Ez a kép a katalinpusztai tanösvényen készült még a nyáron. Egy-egy nagyobb erdei kirándulás után nekem már sokszor az is mindegy, ha észak felé van a fejem...

Ez a kép a katalinpusztai tanösvényen készült még a nyáron. Egy-egy nagyobb erdei kirándulás után nekem már sokszor az is mindegy, ha észak felé van a fejem…

Nézd végig még egyszer ezt a listát! Legtöbbet a Vaszati átalakításoktól függetlenül is ki tudsz próbálni! Ha pedig biztosra akarsz menni, akkor próbáld az összes tippet követni!

Már csak hab a tortán, ha még a Vaszati kínálta energetikai eszközöket is segítségül hívod. A hálószobában elhelyezheted azt a yantrát, amelyik az adott égájhoz tartozik (pl. délnyugati hálóban a Varaha yantrát, északiban a Buddha yantrát, stb.), elhelyezheted a Parasurama yantrát a hálószobába vezető ajtó fölött (belülről), vagy akár az ágynál is, illetve ha a hálószobád nagyon kedvezőtlen helyen van – akár az egyéni égtájad szempontjából, akár az általános Vaszati elvek szemontjából – akkor elhelyezheted az ágynál a Narasimha védelmező yantrát is.

Ha pedig tényleg nagyon komoly alvásszavarokkal küzdesz és mindez nem lenne elég, akkor próbáld ki a Healy-t, amelyben több alvást segítő frekenciás programot is találsz.

Meg vagyok győzpdve arról – és ezt saját tapasztalataim is alátámasztják -, hogy egy igazán lelkesedéssel  és örömmel teli nap az éjszakai pihenéssel kezdődik, és arról is, hogy az egészségünk megérzésének egyik kiemelt fontosságú tényezője a jó pihenés.

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...

A Vaszati személyes összetevői – az egyéni égtáj

Ahhoz, hogy otthonod energiái a lehető legjobb hatással legyenek Rád, az általános Vaszati elvek betartásán túl ajánlott figyelembe venni a Rád vonatkozó, személyes összetevőket is. Három fontos személyes összetevőt különböztethetünk meg, amelyek mind-mind...

A Vaszati és a Védikus Asztrológia kapcsolata

A Vaszati egy összetett tudomány, amelynek a három fő törvénycsoportját az energetikai, az információs és a geometriai törvények alkotják. Az energetikai törvények az energiaáramlásokkal vannak kapcsolatban, a geometriai az épület formájával és méreteivel, míg az...

Vissza az alapokhoz – a Vaszati 3+1 lába

Gyakran hallhattad a Vaszatival kapcsolatban azt a kifejezést, hogy a "védikus építészet tudománya". A legtöbb idelátogatót - főleg eleinte - leginkább az érdekli, hogyan alakíthatná át az otthonát úgy, hogy annak jobbak legyenek az energiái, azaz, hogyan tehetné a...

Otthonunk és a csakrák összefüggései

Arról már többször beszéltünk, hogy otthonunkban is megtalálhatjuk azokat a fő energiapontokat, amelyekről az Ájurvéda beszél. Otthonunknak is vannak marmapontjai (energiapontok), nádijai (energiavonalak) és csakrapontjai is. Ez utóbbit fizikailag azonosíthatjuk...

A Vaszati személyes összetevői – a „rangsor”

Ha figyelmesen elolvastad a legutóbbi két írásomat, akkor már ismered az egyéni égtáj fogalmát, valamint azt, hogy milyen kapcsolat van az ayurvédikus alkattípus és otthonunk egyes égtájai között. (Ha még nem olvastad vagy nem emlékszel rájuk javaslom, hogy mielőtt...

A Vaszati személyes összetevői – ayurvédikus alkattípus

Az Ayurveda - egészen egyszerűen fogalmazva: az élet tudománya. Szokták védikus orvostudománynak is nevezni, de nem csak gyógyítással foglalkozik, sokkal inkább az egészséges életmód kialakításához, a betegségmegelőzéshez ad tanácsokat. Az Ayurveda - és egyáltalán a...

A csakrák szerepe a Vaszatiban és az Ájurvédában

Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg: 1. (gyökér - Mūlādhāra) csakra: mellékvese2. (keresztcsonti vagy...

Rahu és Ketu a két bajkeverő

Mint tudod, a Vaszati egyik "lába" a védikus asztrológiához kapcsolódó törvényeket képviseli. (Egy másik lába az energeteikai törvényeket, a harmadik a geometriai törvényeket, a negyedik pedig a spirituális összefüggéseket jelöli.) Éppen ezért sok pontos is...

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...

Mi a gond az északkeleti hálószobával?

Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem...

Még egy fontos dolog az északkelettel kapcsolatban

Legutóbb részletesen írtam arról, hogyan hat a spirituális északkelet a pénzügyeidre. Ha még nem olvastad volna, mielőtt továbbmész, olvasd el! Azt is tudnod kell, hogy otthonod északkeleti részén uralkodik a Jupiter. E bolygó minősége szintén hozzájárul pénzügyi...