Réges-régen hallottam egy történetet Marcus Schmiekétől a bejáratokkal kapcsolatban. Az észak-indiai Jaypurban volt, ahol meglátogatta egyik Vasztu tanárát, Satish Sharmát az irodájában. A messze földön híres Vasztu tudós irodáját látva Marcus meghökkent és csodálkozásának hangot is adott:

Hogy lehet az, hogy egy Vasztu todós irodája teljesen zárt északról is és keletről is? Annyira megdöbbent, hogy nem akarta elhinni amit lát… Satish Sharma először csak mosolygott, majd elmondta az egyik legfontosabb tanítását.

Az irodánk vagy az otthonunk minőségét 50 %-ban az határozza meg, hogy hol van a bejárat, 25 %-ban az, hogy milyen az észtakkelet, a maradék 25 % az összes többi. Ezek után részletesen elmagyarázta, hogy hol a legkedvezőbb a bejárat és azt is, hogy a Vasztupurusa mandala egyes részein levő bejáratok milyen minőségűek és milyen jellemzőket vagy eseményeket vonzhatnak.

Nem csak az a fontos, hogy a ház bejárata hangsúlyos legyen, hanem az is, hogy kedvező helyre kerüljön. (Ezt a házat és a fentit is Dél-Indiában fotóztam.)

Nem csak az a fontos, hogy a ház bejárata hangsúlyos legyen, hanem az is, hogy kedvező helyre kerüljön. (Ezt a házat és a fentit is Dél-Indiában fotóztam.)

A bejárat helyzete tehát különösen fontos. Van néhány általános jellemző, ami alapján tudhatjuk, hogy egy bejárat kedvező helyen van-e vagy sem. Azt már nagyon jól megtanultuk, hogy a keleti bejárat a legkedvezőbb, de nagyon kedvező az északi is. A mellékégtájakon levő bejáratokat nem igazán szeretjük, mert szinte minden mellékégtájon levő bejárattal van valami probléma:

A délkeleti bejárat vitákat, veszekedéseket, jogi problémákat, tűzesetet vonzhat.

A délnyugati bejárat – ami a legkedvezőtlenebb – rendkívül rossz hatással van a családfőre és a fiúgyerekekre, különösen az elsőszülött fiúkra. A délnyugati bejárat kedvezőlen hatással van az élet minden területére leginkább azáltal, hogy bizonytalanságot, instabilitást okozhat.

Az északnyugati bejárat fölösleges utazásokhoz vezethet és izgágává tehet. A fölösleges utazás nem azt jelenti, hogy gyakran megyünk nyaralni, hanem például azt, hogy naponta több órát kell utazni a munkahelyünkre vagy az iskolába, tehát elpazarolunk egy csomó értékes időt az életünkből az utazással.

Az északkeleti bejárat energetikailag rendben lenne, mivel az északkelet jó, ha nyitott. Itt a probléma elsősorban az, hogy az északkeletet sokkal fontosabb tevékenységre kell használni, mint, hogy ott legyen a bejárat. Északkeleten legjobb a meditációs helyiség, vagy a nappali.

Tudnunk kell, hogy a bejárat ura Rahu. Rahu az a bolygó, aki elég sok kalamajkát tud okozni az életünkben attól függően, hogy hol helyezkedik el. Mivel Satish Sharma kiváló asztrológus, ezért részletesebben is megvizsgálta a Vasztupurusa mandala különböző területein levő bejáratokat és azok lehetséges hatásait. Ezt láthatod az alábbi rajzon:

A bejáratok értékelése

A bejáratok értékelése

Ha figyelmesen tanulmányozott ezt az ábrát, akkor csodálkozva láthatod, hogy még pozitív értékelésű bejáratokhoz is tartozhatnak kedvezőtlen minőségek. Nézd meg például a legjobbnak számító keleti bejáratot!

Azt rögtön láthatod, hogy a legmagasabb érték, a +8 nem is a kelet középső részén van, hanem északkeleti irányba eltolódva, sőt, még az északkeletnek a kelethez eső része is +8-as értéket kapott. Nálunk például a kelet középső részén van a bejárat, ami +6 pontot ér. (+8 a maximum.) Mindenképp középre akartam tenni, mivel szeretem, ha a homlokzat szimmetrikus. És valóban, azon túl, hogy sok-sok kedvező energia jut be, bizony hajlamos vagyok az aggódásra – gyakran fölöslegesen.

Meglepő azt is látni, hogy az északkeleti bejárat akár tűzveszélyt is vonzhat attól függően, hogy az északkelet mely területére esik. Vonzhat ugyanakkor vagyont is, de mellette problémák lehetnek a fiú gyerekekkel.

Külön kiemelném a nyugati bejáratot, amiről tudjuk, hogy sok embert vonz. Ez lehet sok vendég, vagy egy bolt esetében lehet sok vásárló. A Vaszati tanítása szerint a nyugati bejárat esetén nagyon tudatosnak kell lennünk arról, hogy bár ideig-óráig jó lehet a sok vendég, hosszútávon ez gondot okozhat a házasságban. Ez, és Szaturnusz jelenléte lehet az oka, hogy a nyugati bejáratú házaknál gyakoribb a válás.

Tehát, ha csak nyugaton lehet a bejárat, az lehetőleg legyen a +4 pontos területen, de még itt is fennáll a veszélye, hogy jellembeli gyengeséggel szembesülünk.

A délnyugati bejárat kedvezőtlensége elég látványos a fenti rajzon is. A délnyugati bejáratot jobb elkerülni!

Ha a bejáratod délen, délnyugaton vagy nyugaton van, akkor mindenképpen legyen jó masszív.

Ha a bejáratod délen, délnyugaton vagy nyugaton van, akkor mindenképpen legyen jó masszív.

Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy az ábrán látható tendenciákat mennyire kell komolyan venni, mennyire kell attól tartani, hogy az bekövetkezik? Lássuk be, nem mindenki kerül börtönbe azok közül, akiknek délkeleten van a bejárata, sőt azok közül sem, akiknek északnyugaton.

Az első budapesti lakásomnak pontosan az északnyugat kellős közepén volt a bejárata, ami itt -6 pontos és az üzenete: halál, börtön, betegség. Szerencsére ezek közül egyik sem történt meg ott velem. Előttem egy fiatal lány lakott ott a kutyájával, velük sem volt semmilyen hasonló gond.

Az ilyen jellegű jellemzőket inkább egyfajta intelemnek, figyelmeztetésnek kell vennünk és mindenképpen tennünk kell valamit azért, hogy a negatív dolgok ne következzenek be.

A legjobb amit tehetünk, hogy megváltoztatjuk a bejárat helyét. Ha ez nem lehetséges, akkor yantrákkal védjük. (Leggyakrabban a Sri yantrát és a Narasimha védelmező yantrát tesszük a bejárathoz, esetleg a szóban forgó égtáj yantrájával együtt.) Mindemellett úgy élünk, hogy tudatosan odafigyelünk arra, hogy ne következhessen be az, amit a bejárat helyzete üzen.

Ha pl. a bejárat helye betegséget jósol (és esetleg más égtáj problémája is alátámasztja ezt), akkor figyeljünk jobban az egészségünkre! Ha a bejárat helyzete tűzveszélyt vonz, akkor nézzük meg inkább kétszer, hogy kihúztuk-e a vasalót és ha fával fűtűnk, lehetőleg ne papírdobozba szedjük ki a hamut.

Szerinted ki az a bolond, aki papírdobozba szedi ki a hamut? Hát mi… Szerintem csak a Vaszati házunknak és némi isteni gondviselésnek köszönhetjük, hogy kezdő fűtő korunkban nem gyújtottuk fel a házat és talán annak, hogy jó helyen van a bejáratunk. (Nyugi, már nem fával fűtűnk és biztos ami biztos, beszereztünk egy fém vödröt is!)

Ha a bejárat kedvező helyen van - északon vagy keleten -, akkor az ajtó legyen üvegezett.

Ha a bejárat kedvező helyen van – északon vagy keleten -, akkor az ajtó legyen üvegezett!

Ez most viccesen hangzik, de tényleg érdemes tudatosnak lenni ezekről a tendenciákról. Emlékszem, a Védikus Akadémiánkon, ahol a Vaszatit tanultam, a főépület főbejárata pontosan délnyugaton volt. Szerencsére az épületegyüttesbe vezető bejárat már inkább nyugatra esett, de a főépület bejárata pontosan a -8-as délnyugati területen volt. Természetesen voltak a bejáratnál yantrák, így komolyabb baj nem történt.

Amikor azonban kiderült, hogy Marcusnak gyereke fog születni (akkor még nem is tudtunk, hogy fiú-e vagy lány), akkor rögtön bezárták a délnyugati bejáratot és azért, hogy még véletlenül se használja senki, belülről elétoltak egy nagy gardróbszekrényt.

Én ekkor már itthon voltam Magyarországon, de emlékszem, nem sokkal miután megszületett Marcus kislánya visszamentem látogatóba. A főépülettől balra volt egy műhely és mivel más lehetőség nem volt, azok keresztül a műhelyen keresztül kellett bemenni az épületbe. (Elég rettenetes volt.) Emlékszem, Marcus azt mondta, hogy eddig nem volt egy gyerek se az akadémián, ezért elég volt a yantra délnyugaton, de miután kiderült, hogy gyereke lesz (aki lehetett volna fiú is), azonnal megszüntették a délnyugati bejáratot.

Javaslom, hogy a fenti rajz alapján állapítsd meg, hogy a Te bejárati ajtód milyen lehetőségeket vagy éppen veszélyeket rejt magában és ha kell, mindenképpen korrigáld! Ide kattintva találsz segítséget a Vasztupurusa mandala szerkesztéséhez. >>

Manhertz Edit

Manhertz Edit

Neked ajánlom:

Egy igazi „mesetemplom” Tirupatiban

Azt mondta nekem valaki, hogy akármikor ránéz erre a dél-indiai templomra, olyan érzése támad, mintha egy Walt Disney mese színfalai között járna. Ha jobban megnézzük - főleg a templom épületet -, tényleg van benne valami, ami a mesékre emlékeztet... Az épületegyüttes...

A Vaszati múltja és jelene Dél-Indiában

Az a hatalmas szerencse ért, hogy az elmúlt heteket Dél-Indiában tölthettem. Bár jártam már Indiában, a legutolsó látogatásom óta sok idő telt el, és most teljesen új helyeket fedezhettem fel. Dél-India azért különleges, mert itt érezhetően jelen van a brahmanikus...

Különböző formák, díszítőelemek a Vaszatiban

A legutóbbi - háromszögletű telkekkel és épületekkel foglalkozó - bejegyzés után magától értetődően felmerült a kérdés: vajon kedvezőek-e a boltíves ablakok, a kupolák, és egyéb különleges formák a Vaszati elvei szerint. Mielőtt nagyon belemerülnénk a különböző formák...

A Brahmasztán jelentősége és megjelenése Dél-Indiában, ahogy azt egy skanzenben láttuk

Az ideális Brahmasztánt leginkább egy átriumos ház belső udvarához tudnám hasonlítani. (A fenti képen, ahol a tető kicsit megtörik, ott van az átrium.) Brahmasztánnak a házunk középső területét nevezzük, amely - ideális esetben üres, nem terhelik falak és nincsen itt...

Kanchipuram misztikus templomai

Kanchipiuram a dél-indiai Tamil Nadu államban található és egy igazán különleges város. Eredetileg két külön város volt Siva-Kanchi és VIsnu-Kanchi. Az előbbiben elsősorban Siva hívei, az utóbbiban Visnu híve éltek. Később a két város összeolvadt, s ma Kanchipuramnak...

Mit tanultam a Karácsonyról Indiában?

Úgy alakult, hogy India egyik legnagyobb ünnepén pont Dél-Indiában voltunk. Biztosan hallottál már Dipavaliról, a fény ünnepéről. Ez az ünnep az év legsötétebb újholdjára esik október-november táján. A tradicionális - és romantikusan hangzó - történet az, hogy ezen a...

Balaji!

Dél-indiai utunk egyik különleges állomása volt a Tirupati melletti szent hegynek, a Tirumala hegynek a tetején levő, naponta tízezreket vonzó zarándokhely, Balaji (ejtsd: Baladzsi) temploma. Nagyon készültünk erre a napra. Egyrészt azért, mert nagyon vártuk, hogy...