iAz elmúlt egy év történései következményeként egyre többen döntenek úgy, hogy vidékre, de legalábbis kertes házba költöznek. Ezen egyáltalán nem csodálkozom: amikor a járvány miatt kijárási korlátozás lépett életbe, a társas házak lakói bizony beszorultak a négy fal közé, míg a kertes házban élők – még ha nem is mehettek el otthonról, csak indokolt esetben – mégis csak kimehettek a kertbe. a friss levegőre, a napra!

Mivel itt a tavasz, a kertészkedés és sok helyen akár a kert átalakításának is az ideje, beszéljünk egy kicsit arról, mire kell odafigyelni a kert tervezésekor, átalakításakor. Eddigi Vaszati olvasmányaid alapján tudhatod, hogy amire nagyon oda kell figyelni a kertben, az a víz helye, a nagy fák helye és a kerti épületek, építmények helye. Ezeknek az elhelyezésére hasonló szabályok érvényesek, mint amiket a ház megtervezésekor veszünk figyelembe: az észak, északkelet és a kelet legyen minél nyitotttabb, könnyedebb, a dél, délnyugat és a nyugat legyen zártabb, itt lehentek nagy fák, sűrű bokrok, sövények. A tiszta vízfelület pedig lehetőleg északon, északkeleten, valamint keleten és északnyugaton legyen. (Legjobb az észak és az északkelet).

A vízfelületek legjobb helye a kert északi, északkeleti és keleti részén van. Ha a házunk közelében van egy nagyobb tó, az is akkor kedvező, ha a telkünktől északra, északkeletre vagy keletre van. (A képen a szülővárosom egyik

A vízfelületek legjobb helye a kert északi, északkeleti és keleti részén van. Ha a házunk közelében van egy nagyobb tó, az is akkor kedvező, ha a telkünktől északra, északkeletre vagy keletre van. (A képen a szülővárosom egyik „vályogvető” tava látható. Ezek a tavak sajnos a város déli részén találhatók, ami nem igazán szerencsés. Eléggé meg is torpant a város fejlődése, de ez már más téma.)

Pár nappal ezelőtt a vaszati szaktanácsadók körében felmerült egy kérdés: adott egy kertes ház, amelynek a kertjében északon vagy egy kerti tó, ami nagyon jó helyen van. A tulajdonos azonban elkezdett építeni egy medencét a kert déli részére, ami már szinte elkészült, ezért semmiképpen sem szeretné megszüntetni és máshová költöztetni. A medence – ami délen sajnos egyáltalán nincs jó helyen – ráadásul nagyobb, mint a tó.

Összedugtuk néhányan a fejünket és a következőt találtuk ki: ha van rá lehetőség, az északon levő tó vízfelületét növeljék meg. Ezt megtehetik úgy, hogy építenek a tó mellé egy második kis tavat és a két tó között kialakítanak egy hangulatos utat, de már az is jó megoldás lehet, ha egy csobogóval egészítik ki a tavat, amely állandó mozgásban, ezáltal frissen tartja északon vizet.

A déi medencével kapcsolatban pedig azt javasoltuk, hogy ha már mindenképpen ott kell maradnia, fedjék le. Ez egyébként is szokás: mert a fedéssel védeni lehet a víz felületét a szennyeződéstől és talán a túlzott lehűléstől is és csak akkor legyen kinyitva, amikor úsznak benne. Ezzel párhuzamosan ültessenek a déli oldalra fákat, sövényt,  sőt, építhetnek sziklakertet is. Mivel a kert déli részén jó helyen van egy kerti ház is, akár építhetnek a medence közelébe egy kerti házikót (ez lehet nyitott szaletli is), ahol jól esik leülni vagy leheverni úszás után, esetleg meginni egy pohár gyümölcslét.

Ezt a példát azért meséltem el, hogy lásd: még egy elsőre nagyon kedvezőtlennek és reménytelennek tűnő vaszatis helyzetre (medence délen) is találhatunk olyan megoldást, ami ha nem is tökéletes, de sokat javít a helyzeten.

A tiszta vízfelület a kastélyparkoknak is az éke. Fontos, hogy kedvező égtájra kerüljön.

A tiszta vízfelület a kastélyparkoknak is az éke. Fontos, hogy kedvező égtájra kerüljön.

Tehát a tiszta vízfelület (kerti tó, medence, dézsafürdő, stb.) a kert északi és északkeleti részén erősítei a pozitív energiapotenciált, keleten szintén, de ott már arra kell figyelni, hogy a keletnek inkább az északkelethez közelebb eslő részére kerüljön a vízfelület, minél távolabb a délkelettől, hogy ne vesszen össze a délkelet tűz elemével. Északnyugatra azért tehetünk vizet, mert az északnyugaton uralkodó Hold a vizek ura is. Ez az oka annak, hogy északnyugaton is elfogadott a tiszta víz jelenléte. (A házban például nagyon kedvező északnyugaton a fürdőszoba!) A többi égtájon és legfőképpen a kert közepén ne legyen se tó, se medence!

Ahogy haladunk északkeletről délnyugati irányba, úgy nőhet a fák, bokrok, cserjék mérete. Ideális esetben délnyugaton van a házunk, de ez elég ritka esetben valósulhat meg. Mi például a kertünk délnyugati területetét kineveztük erdőnek. Ide valóban sok fát és bokrot (ez utóbbiakat főleg a telekhatár mentén) telepítettünk és mára már tényleg úgy néz ki, mint egy kis erdő. A délnyugati sarokba tettük a komposztálót és itt van a kukánk helye is.

Északnyugatra kerülhetnek olyan dolgok, amelyek mozognak: ez lehet egy kerti hinta, vagy a gyerekek játszótere, de akár laknatnak itt a háziállatok is. Északnyugaton nagyon jók az olyan fák, amelyeknek fehér a törzsük és laza a koronájuk – mint például a nyír.

Északnyugaton remek helyen van egy hinta, de ha ennyire robosztus, mint ez itt, akkor kerülhet akár nyugatra is.

Északnyugaton remek helyen van egy hinta, de ha ennyire robosztus, mint ez itt, akkor kerülhet akár nyugatra is.

Térjünk vissza egy pillanatra a kukához! Neked is feltűnt már, hogy a legtöbb kertbe belépve az első dolog, amivel találkozol, az a kuka? Na igen, valóban praktikusnak tűnhet, hiszen, ha közel van a bejárathoz, akkor kukaszállítás napján nagyon könnyen és gyorsan ki lehet húzni az utcára. Na de tényleg ott a helye a kukának a bejáratnál? Egyáltalán nem! Főleg akkor nem, ha olyan szerencsés vagy, hogy kelet vagy észak felől fut az utca, tehát kedvező helyen van a bejáratod. A kedvező energiák útjába rögtön belerondít a kuka, ami nem csak csúnya látvány, de energetikaileg sem kedvező, ráadásul Szaturnusz az ura, aki lassítja és akadályozza a jövő eseményeit. Na ez végképp nem hiányzik keleten vagy északkeleten, amely égtájak a jövőnkkel kapcsolatosak!

Az a legszerencséebb, ha a kukát el tudjuk dugni valahová minél messzebb a bejárattól. Legjobb, ha valami kis építmény vagy sövény is eltakraja.

Most, hogy (remélem!) az egészséges életmód, s ezzel együtt az egészséges táplálkozás egyre fontosabb az életünkben, természetes igény lehet egy kis veteményes kialakítása a kertben. A talaj típusához igazodva elég hamar kideríthetjük, hogy melyek azok a növények, amelyeket könnyen meg tudunk termelni.

Tavaly nyáron ellepte a veteményesünet a pillangóvirág. (Pár éve vetettem, azóta minden évben kihajt magról.) Remélem az idén is lesz!

Tavaly nyáron ellepte a veteményesünet a pillangóvirág. (Pár éve vetettem, azóta minden évben kihajt magról.) Remélem az idén is lesz!

Én például minden évben nevelek paradicsomot, mert az elég könnyen nevelhető és egészen más a napon érett paradicsom íze, mint az érésgyorsítóval érlelt bolit paradicsomé. Könnyen megterem a zöldpaszúly, a cukkini, tök és a borsó is. Borsót csak cukorborsót szoktam vetni (ez az a borsóféle, amit nem kell kifosztani, a héja is fogyasztható.) Tavaly már mángolddal is próbálkoztam, egész jól sikerült. Lehet, hogy van vele egy kis macera, de tényleg nagyon jó érzés saját termést enni, amiről tudod, hogy nem volt se permetezve, se műtrágyázva.

Tipp: ha nincs kerted, vegyél egy csiráztató edényt és csiráztass mindenféle finomságot: lucernát, retket, brokkolit, rukkolát, stb. A csirák fogylasztása nem csak kulináris élmény, de nagyon egészséges is!

A veteményes ágyás tulajdonképpen bármelyik égtájon lehet, de oda kell figyelni, hogy elengendő napfény érje, így a délnyugati erdős rész (legalábbis nálunk) nem jöhet szóba. A mi kertünkben végül északnyugatra került, de teheted a kert más részeire is.

A kakukkfű nem csak szép és illatos, de nagyon könnyen szaporítható és még finom is.

A kakukkfű nem csak szép és illatos, de nagyon könnyen szaporítható és még finom is. A háttérben látszik a telepített „erdőnk”.

A kerti épületek (és a lakóház) legjobb helye azokon az égtájakon van, amelyeket eleve ajánlott súlyozni. Ezek az égtájak a dél, délnyugat és a nyugat. Ezekre az égtájakra kerüllhet kerti házikó, szerszámoskamra, és egyéb mellékékpület is.

Ha szeretsz a kertben sütni-főzni, vagy szeretnél a kertbe egy kis kemencét, akkor azt próbáld olyan égtájra tenni, ahol a konyha is jó, tehát azokra az égtájakra, ahol jelen van a tűz: elsősorban délkeletre, de teheted keletre és délre is. Ha egyik helyre sem tudod tenni, akkor szóba jöhet még (a konyhához hasonlóan) az északnyugat, esetleg az észak – ez utóbbiak azért mert jelen van itt az égéshez szükséges levegő elem.

Mielőtt építesz egy ilyen hangulatos kerti kemencét, gondold végig, hogy melyik égtájon kedvező a tűz! Ezt a kemencét jó pár évvel ezelőtt fotóztam Szlovákiában, Szádalmáson.

Mielőtt építesz egy ilyen hangulatos kerti kemencét, gondold végig, hogy melyik égtájon kedvező a tűz! Ezt a kemencét jó pár évvel ezelőtt fotóztam Szlovákiában, Szádalmáson.

A kerted stílusa igazodjon a ház stílusához és a Te vágyaidhoz. Aki modern házat épít vagy vásárol, egész biztos, hogy a modernebb kertekhez vonzódik, míg a falusias házakhoz a parasztkert illik. A kert kialakításához nagyon sok inspirációt találsz kertészeti könyvekben, mindenképp javaslom, hogy nézegess meg néhányat, mielőtt nagy kert rendezésbe, kert alakításba kezdesz!

Egy virágzó cseresznyefa árnyékában üldögélni egy jó könyvvel - kell ennél több egy álmos szombat délutánra? (Most még a napon is jól esik lenni, de nyáron jól jön majd az árnyék!)

Egy virágzó cseresznyefa árnyékában üldögélni egy jó könyvvel – kell ennél több egy álmos vasárnap délutánra? (Most még a napon is jól esik lenni, de nyáron jól jön majd az árnyék!)

Mindenképpen javaslom, hogy telepíts a kertedbe fákat, amelyek nem csak szépek, de menedéket nyújtanak a nyári nap égető sugarai ellen. Mindenképp ültess a kertedbe néhány örökzöld növényt, hogy télen, amikor minden szürke (jó esetben fehér), akkor is legyen valami zöld, ami megnyugtatja a szemedet és a lelkedet. Kertészeti szakkönyvek általában azt javasolják, hogy a lombullatók és örökzöldek aránya legyen 70:30, azaz lombhullató legyen 70%, örökzöld 30%. (Lehet valamivel több örökzöld is, de ne ess túlzásba, azaz ne ültess – „fű-tuja” kertet!)

Ha van elég napozásra alkalmaz hely a kertben, akkor megjelennek a gyíkok is. Ők a mi gyíkjaink, a baloldali a papa, a jobboldali a mama.

Ha van elég napozásra alkalmaz hely a kertben, akkor megjelennek a gyíkok is. Ők a mi gyíkjaink, a baloldali a papa, a jobboldali a mama. Szeretik, ha fotózzuk őket.

Korábban írtam már arról, hogy bár sokan azt mondják, hogy egy az építkezéssel elveszünk egy darabot a természettől, egy szépen kialakított kerttel azonban nagyon sokat teszünk is a természetért. A szépen cseperedő fákon, bokrokon hamarosan megjelennek az énekesmadarak, a sziklakert kövein gyakok sütkéreznek, a kerti tóban petig békák kuruttyolnak. Egy ilyen természetkötzeli kertben megnyugszunk, feltöltődünk, és békés(ebb) elmével viseljük a külvilág megpróbáltatásait.

Mivel még nem készült el teljesen a kerítésünk, bizony nem csak madarak és gyíkok érkeznek hozzánk látogatóba, hanem egyéb erdei állatok is. Volt már rókánk is, de akinek legjobban örültünk, még a rókánál is nagyobb állat! Nézd csak! (A videón a férjemet, Manhertz Józsit is láthatod.)

Volt egy kis zavar a fejünkben, hogy vajon őz vagy szarvas a látogatónk. Legalább két hétig jött minden nap, ugyanis nagyon szerette az étkezőnk közelében levő díszalmafa termését, amelyet egyébként a madarak is nagyon szeretnek. Végül hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a látogatónk egy őzbak (a videón Józsi még szarvast mond.)

Azt nem állítom, hogy egy Vaszati kertbe nagyobb eséllyel jönnek őzek vagy szarvasok vendégségbe – ehhez elég az, hogy közel legyen az erdő, ne legyen kerítés és legyen valami, amit szívesen megesznek -, de azt már nyugodt szívvel állítom, hogy ha a vaszati szerint alakítod ki a kertedet, akkor az nem csak rövidtávon, hanem hosszútávon is örömet fog nyújtani és jó htaással lesz az életed alakulására is.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

 

Neked ajánlom:

Hová építsük a kerti tavat?

Most, hogy végre kitavaszodott, egyre inkább vágyunk ki a szabadba, a kertbe. Ha olyan szerencsés vagy, hogy saját kerted van, tedd olyanná, hogy minél inkább harmonizáljon a természet törvényeivel, s így minél jobb hatással legyen Rád és a családodra. Csodálatosan...

Tavaszi kertészkedés a Vaszati segítségével

Kertes házban élők tapasztalhatják, hogy nem csak a háznak, a lakásnak a minősége hat az életükre, hanem a kerté is. Ha egy pillanatra félretesszük a Vaszatit, akkor sem kell sokáig magyarázni, hogy mi mindent ad egy szépen gondozott, rendezett kert. Már több,...

Fontos – de nem biztos, hogy kellemes – tudnivalók a kertedről

Legutóbb a kertészkedés kellemes oldaláról beszéltünk, a faültetésről és arról, hogy szabadon választhatsz kert stílust. (Ha nem olvastad volna, most is megteheted. >>) Most viszont sorba vesszük azokat a legsúlyosabb hibákat, amelyek ha jelen vannak a...

Kerti tippek – tervezgetni hóesésben is lehet!

Legutóbbi írásomban már szó esett arról, mennyire fontos, hogy otthonunkban sok-sok egészséges zöld növénnyel vegyük körül magunkat. Ez természetesen a házunkon kívüli területre, a kertünkre is vonatkozik. Hóesésben - nálunk jelenleg is esik - a hólapátoláson kívül...

Nyár van, töltsd fel Magad energiával!

Nemrégiben egy kedves orvos ismerősömmel beszélgettem, aki azt mondta, hogy ilyenkor nyáron nem nagyon szokta javasolni vitamin készítmények szedését. Azt mondta, hogy mivel most tele van a kert és a piac friss zöldséggel, gyümölccsel, a szükséges vitaminokat és...

Az őszi kert csodája

Már többször is beszéltünk arról, mennyire fontos, hogy tudatosan, a Vaszati elveit figyelmbe véve tervezzük meg a kertünket és telepítsük a növényeinket. Ez a mostani néhány hét- eső ide vagy oda - a fák, bokrok, rózsák telepítésének az időszaka, ami nagyon jó...

Vaszati a kertben – tippek a téli tervezgetéshez

Még épp, hogy csak olvadni kezdett a hó, de a kertészek tudják, hogy hamarosan itt az új szezon. A tavasz pedig remek lehetőséget kínál arra, hogy a kertünkbe is becsempésszük a Vaszatit. Ehhez ad tippeket ez a videó: https://www.youtube.com/watch?v=fdbKftYnPNA  ...

Ki az erősebb a házunk vagy a karmánk?

Egy Vaszati korrekció után - vagy egy Vaszati házban élve - jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon ezentúl minden könnyű lesz? Mindig boldogok leszünk és jómódúak? A problémák nagy ívben elkerülnek bennünket? Jó lenne, ha így lenne, de mivel az életünk meghatározó...

Madárvendégek a Vaszati kertben

Megint megtréfált bennünket az időjárás. Március vége felé járunk, és pár napja még mindent fehér hó borított. (Az ország egyes részein még most is.) A szokatlanul zord időjárás próbára tette azokat a madarakat, akik télire délebbre húzódnak, de már visszatértek, hogy...

Kert – az egészség és a környezetvédelem mikrokozmosza

A házunk körüli kertről már többször is beszéltünk. Megtanultuk, hogy melyik égtájra mekkora és milyen színű növényeket ültessünk és már tudjuk azt is, hogy hol van a kerti tó legjobb helye. Ezek az alapok. Most azonban másról lesz szó. Egy kicsit elcsépelt és...

Vaszati – harmóniában a természettel

  Amikor azt mondjuk, hogy a Vaszati szerinti építkezés és térrendezés arról szól, hogy hamóniában vagyunk a természettel, akkor két dologra gondolunk: Az egyik, hogy amennyire csak tehetjük, betartjuk a Vaszati szabályait: beengedjük otthonunkba a pozitív...

Mit keres egy erdő a kertünkben?

Egyszer megkérdezte valaki, hogy a Vaszati miért mondja azt, hogy délnyugaton legyenek a kertünkben a nagy fák, holott pont arról süt a nap... Ha már régóta ismerkedsz a Vaszatival, egész biztos, hogy tudod a választ. Az idei nyár első igazán meleg napján készítettem...

A víz hatása otthonunkra és az életünkre

Mindannyian jól tudjuk, hogy testünk és egészségünk fenntartásához elengedhetetlen a tiszta víz. Hivatalos adatok alapján egy újszülött testének 75 százaléka víz, mely az idő előrehaladtával csökken: gyerekkorban 65 százalék, felnőttkorban férfiak esetében kb. 60...

Tedd otthonodat és környékét élhetőbbé!

A minap olvastam egy cikket arról, hogy Németország egyik tartományában felvetődött, hogy betiltanák a családi házak körüli kertek kaviccsal, betonnal vagy aszfalttal borítását, helyette kötelezővé tennék, hogy aki családi házban él és kerttel rendelkezik, az bizony...

Erdőkert és Vaszati? Faültetési dilemmáink

Nagyon szeretem a fákat és az erdőt. Ráadásul a nyarak egyre melegebbek, napközben nehéz a hőséget árnyék nélkül elviselni. Korábban már beszéltünk róla, hogy a kertünk délnyugati részére telepítettünk egy erdőt, amelynek az eredeti célja a délnyugati terület...

Gyűjtsünk esővizet! Na de, hova tegyük a tartályt?

Szerencsére ez a nyár messze nem volt olyan aszályos mint a tavalyi, mégis egyre többen tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az esővizet és azzal locsoljunk. Micsoda pazarlás csak úgy kiengedni az utcára! Felvetődhet azonban egy fontos és összetett kérdés: Hol legyen...

Erdőkert és Vaszati? A dilemma feloldása: mi történt egy év alatt?

Az elmúlt bő két évtizedben rá kellett jönnöm, hogy minél többet tudok a Vaszatiról, s ezzel együtt a természet törvényeiről, bizonyos helyzetekben annál nehezebb dolgom van. Mire gondolok? Ha nem gondolnék lépten-nyomon arra, hogy északról és keletről érkeznek a...

Erdőkert és Vaszati? Tavaszi virágpompa

Most, hogy berobbant az év talán legszebb évszaka, a tavasz, időszerű, hogy ismét elővegyük a Vaszati és a kert témáját. A Vaszati elveit ugyanis nem csak a házon belül, hanem azon kívül is lehet és kell is alkalmazni. Korábbi írásaimban részletesen beszéltem arról,...