Amikor falakkal körül határolunk egy teret, azaz, amikor építünk egy házat vagy kerítéssel körbekerítünk egy földterületet, akkor létrejön egy sajátos jellemzőkkel rendelkező energiamező. Ez az energiamező egyúttal létrehoz egy  mandalát, a Vaszatupurusa mandalát, amelynek jellegzetességei nagyban függenek a lekerített terület formájától, méreteitől és arányától, valamint attól, hogy az egyes területeit hogyan és mire használjuk.

Ez a Vaszati lényege: olyan épületeket tervezni, azaz olyan falakkal határolt tereket létrehozni, amelyek egy szép mandalát hoznak létre, illetve amelyek kedvező energiamezővel rendelkeznek. (E két tényező szorosan összefügg és elválaszthatatlan egymástól.)

Az otthonunk mandalájával kapcsolatban elsősorban arra szoktunk fókuszálni, hogy a mandala (azaz a ház) egyes égtájait az adott égtáj természetes jellemzőivel összhangban használjuk, magyarul: jó helyen legyen a bejárat, az ablakok, a vécé, a konyha, a hálószoba, az erkély és a ház többi helyisége. Az alábbi ábrát már többször láthattad:

A Vasztupurusha mandalát érő fő hatások: energiaáramlások, bolygók, elemek

Az épületek mandalájának a minősége azonban nem csak ettől függ! Marcus Schmieke gyakran mondja, hogy a világon minden rezgés. Minden tárgy, élőlény, hang sajátságos frekvenciájú rezgések hatására jön létre és e rezgések tartják fent őket. Ugyanez vonatkozik az épületeinkre.

Amikor egy épületnek meghatározzuk a méreteit és az arányait, akkor ezekkel a méretekkel egyúttal megadjuk az épület alaprezgését is.

A Vaszati ritkábban emlegetett lába a TI, azaz a geometriai törvények. Ebbe a törvénycsoportba tartoznak a méretekre, arányokra és a szerkesztésre vonatkozó törvények. Ha ezeket betartjuk, akkor a házunk által lehatárolt tér alaprezgése harmonikus lesz. A Vaszati által javasolt arányokhoz tartozik egy-egy húrhossz, amelyet ha megszólaltatunk, az egy bizonyos zenei hangnemben szólal meg. Ezek a hangnemek kapcsolódnak a védikus zenéből ismert rágákhoz. Ha az épületünk aránya kapcsolatban áll valamelyik rágával, akkor az arányai és a rezgése alapján harmonikusnak mondhatjuk. Ha nem, akkor ez az alapharmónia sérül.

Néhány ismertebb és egyszerűbb kedvező arány a 4:5 (Prasharini), 3:4 (Marjani), 2:3 (Alapani), 1:2 (Chandovati). AZ én egyik kedvenc arányom a 27:40 (Sandipani) és nagyon jó arány a 128:135 (Dayavati) is. Ez utóbbi nagyon közel van az 1:1-es arányhoz, a négyzethez. A négyzet alakú ház azonban annak ellenére, hogy egy kedvező forma, lakóépület számára kevésbé ajánlott, helyette inkább egy négyzethez közeli másik arányt, példáaul a Dayavatit lehet használni. (Középületnek viszont kitűnő az 1:1-es arány is.)

Marcus Schmieke az új, frekvenciákkal kapcsolatos kísérletének végrehajtása közben

Marcus Schmieke az új, frekvenciákkal kapcsolatos kísérletének végrehajtása közben

Azt, hogy egy körülhatárolt térben bizonyos frekvenciák hatására létrejön egy energiamező, s ezzel együtt egy mandala, Vaszati tanárunk, Marcus Schmieke legújabb kísérlete is bizonyítja. A frekvencia generátorral összehangolt tálcára homokszemeket szórt, majd különböző frekvenciájú hangokat szólaltatott meg és ezek rezgését átvette a tálca. A tálcán levő homokszemek a különböző frekvenciájú hangok hatására változtatják a formájukat és a káoszból rendezett mintákat hoznak létre: (A videó kevesebb, mint egy perc!)

Azt mondta Marcus a kísérlettel kapcsolatban, hogy ezek a minták azért jöhettek létre, mert a tálcára szórt homok egy korlátozott (körülhatárolt) helyen van. (A tálca széle a határ.) A természetes úton kialakuló mandalák tehát egy zárt térben tudnak létrejönni, például ezen a tálcán vagy egy falakkal körbezárt térben, azaz egy épületben.

Ha a tálcát érő frekvenciák minősége tápláló, gyógyító, akkor a tálcán levő homokszemek rendezett, harmonikus, szép formájú képeket, mandalákat hoznak létre. Ehhez hasonlóan, ha a ház harmóniában van a természet törvényeivel, akkor ez a mandala teljes és egészséges, mint ahogyan a ház energiamezője is az. Viszont ha a ház formája szabálytalan és nem a természettel összhangban épült, akkor nem csak a mandala sérül, hanem a ház energiamezöje is, s ezzel együtt a benne lakók energiamezője is.

A tálcán látszik, hogy a homokszemek mandalává rendeződtek.

A tálcán látszik, hogy a homokszemek mandalává rendeződtek.

Ezért annyira fontos, hogy csupa jó rezgésű tárggyal, emberrel, zenével vegyük magunkat körbe és igyekezzünk minél többet jó rezgésű térben tartózkodni. Ha nincs a közelünkben ilyen épület, akkor legyünk minél többet a természetben, az erdőben, ahol nagyon jók az energiák és a rezgések.

Épített környezetünk rezgésén javíthatunk a Vaszati alkalmazásával és a Vaszati energetikai eszközeivel, személyes rezgésünkön pedig a szintén Marcus Schmieke nevéhez köthető Healy készülékkel.

S mindemellett legyünk minél többet a természetben és keressük pozitív emberek társaságát és hallgassunk kedvező hangrezgéseket (kellemes zenét, madárcsicsergést, mantrákat) és kerüljük a negatív, kedvezőtlen hangrezgéseket (tévé, rádió – különös tekintettel a hírekre, de ez már más téma). A rezgések (legyenek azok kellemesek vagy kellemetlenek) alapvetően határozzák meg a jövőnket, fontos tehát, hogy tudatosan irányítsuk, milyen rezgésekkel és hangrezgésekkel érintkezünk, mert ezzel tudatosan formálhatjuk a jövőnket – minden tekintetben.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

Gyűjtsünk esővizet! Na de, hova tegyük a tartályt?

Szerencsére ez a nyár messze nem volt olyan aszályos mint a tavalyi, mégis egyre többen tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az esővizet és azzal locsoljunk. Micsoda pazarlás csak úgy kiengedni az utcára! Felvetődhet azonban egy fontos és összetett kérdés: Hol legyen...

Tedd otthonodat és környékét élhetőbbé!

A minap olvastam egy cikket arról, hogy Németország egyik tartományában felvetődött, hogy betiltanák a családi házak körüli kertek kaviccsal, betonnal vagy aszfalttal borítását, helyette kötelezővé tennék, hogy aki családi házban él és kerttel rendelkezik, az bizony...

Vaszati – harmóniában a természettel

  Amikor azt mondjuk, hogy a Vaszati szerinti építkezés és térrendezés arról szól, hogy hamóniában vagyunk a természettel, akkor két dologra gondolunk: Az egyik, hogy amennyire csak tehetjük, betartjuk a Vaszati szabályait: beengedjük otthonunkba a pozitív...

Kert – az egészség és a környezetvédelem mikrokozmosza

A házunk körüli kertről már többször is beszéltünk. Megtanultuk, hogy melyik égtájra mekkora és milyen színű növényeket ültessünk és már tudjuk azt is, hogy hol van a kerti tó legjobb helye. Ezek az alapok. Most azonban másról lesz szó. Egy kicsit elcsépelt és...