Mindannyian jól tudjuk, hogy testünk és egészségünk fenntartásához elengedhetetlen a tiszta víz. Hivatalos adatok alapján egy újszülött testének 75 százaléka víz, mely az idő előrehaladtával csökken: gyerekkorban 65 százalék, felnőttkorban férfiak esetében kb. 60 százalék, nők esetében kb. 55 százalék a víztartalom.

Ha nem iszunk elegendő tiszta vizet, annak a kedvezőtlen hatását nagyon hamar megérezzük. Már-már közhely azt mondani, hogy míg több hét kell ahhoz, hogy valaki éhen haljon, mindössze néhány nap alatt meghalhat valaki a szomjúságtól.

A portugál származású Nuno Nina, akinek a Healy aranyfrekvenciáit köszönhetjük, gyakran hangoztatja, hogy mennyire furcsa az, hogy az emberek élni akarnak és egészségesek akarnak lenni, de nem isznak vizet, vagy ha isznak, nagyon keveset. (Nekem van olyan ismerősöm, aki a szó szoros értelmében nem ismerte a tiszta víz ízét! El tudod ezt képzelni? Üdítőket ivott, sört és bort, esetleg teát…) Pedig ahogy Nuno Nina mondja, tiszta víz nélkül lehetetlen élni és lehetetlen egészségesnek maradni.)

Talán pontosan amiatt, mert ennyire nagy szükségünk van az éltető vízre, szinte kivétel nélkül mindannyian jól érezzük magunkat valamilyen tiszta víz közelében, legyen az egy erdei patak, egy folyó, tó, a tenger, egy gyógyfürdő vagy éppen a Balaton. A víz megnyugat, feltölt, ellazít, kikapcsol, inspirál, lelkesít – attól függően, hogy milyen vízről van szó. A víznek kiemelkedő szerepe van testi-lelki egészségünk, sőt még a szépségünk megóvása során is.

Ha kapcsolatba kerülünk valamilyen formában a víz elemmel, például egy patakban, egyből jobban érezzük magunkat.

Ha kapcsolatba kerülünk valamilyen formában a víz elemmel, például egy patakban, egyből jobban érezzük magunkat.

Otthonunkban is fontos szerepet kap a víz – és nem csak azért, hogy legyen mivel fürödni és mosogatni, hanem azért is, mert a víz egyik tulajdonsága, hogy felerősíti egy bizonyos terület (égtáj) energiapotenciálját. A Vaszati energetikai törvényeinek értelmében, ha otthonunkat kettéosztjuk a délkelet-északnyugat átló mentén, akkor az átlótól északkeletre eső terület pozitív, a délnyugatra eső terület negatív energiapotenciállal rendelkezik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy északkeleten kedvező a tiszta víz jelenléte, mert erősíti a pozitív energiapotenciált, míg délnyugaton kedvezőtlen, mert ott a negatív energiapotenciált erősíti, azaz még negatívabbá teszi azt. Ez az oka annak, hogy otthonunktól északra, északkeletre és keletre nagyon kedvező, ha egy tó, patak vagy folyó található, míg ha délre, délnyugatra vagy nyugatra esik a folyó, az kedvezőtlen. Itt fontos megjegyezni, hogy a délnyugaton és délen levő folyó vagy tó a legkedvezőtlenebb, a nyugaton levő már kevésbé, mivel Nyugaton uralkodik a vizek és óceánok nagyhatalmú ura, Varuna, így a Nyugat valamelyest védve van.

Otthonunkban általában használati vízként jelenik meg a víz elem, illetve bizonyos színek (a kék árnyalatai) is azt képviselik.

Ha otthonod északi, északkeleti részéről teljesen hiányzik a víz elem, elhelyezhetsz a falon egy szép tavat vagy egyéb természetes vizet ábrázoló fényképet is. Legjobb, ha olyan képet teszel a falra, amit te magad készítettél és még kedves emlék is fűz hozzá. Ha északkeletre kerül az a bizonyos fotó, akár ábrázolhat olyan vizes helyet (például egy szép tengerpartot), ahová szívesen elutaznál.

Ha otthonod északi, északkeleti részéről teljesen hiányzik a víz elem, elhelyezhetsz a falon egy szép tavat vagy egyéb természetes vizet ábrázoló fényképet is. Legjobb, ha olyan képet teszel a falra, amit te magad készítettél és még kedves emlék is fűz hozzá. Ha északkeletre kerül az a bizonyos fotó, akár ábrázolhat olyan vizes helyet (például egy szép tengerpartot), ahová szívesen elutaznál.

Ha a konyhánk a számára legkedvezőbb helyre, azaz délkeletre került, akkor próbáljuk a mosogatót úgy elhelyezni, hogy az a konyha északi, északkeleti vagy keleti részére essen. Így nem fog összeveszni a délkeletet uraló tűz elemmel.

A fürdőszoba kicsit kényesebb kérdés. Ha nincs benne vécé, akkor lehet északon és keleten is, ahol tiszta vízforrásként jó hatással van az energiákra. Északkeletre viszont semmiképpen se tegyünk fürdőszobát, mert bár kedvező a tiszta víz északkeleten, az északkeletnek annyira különlegesek az energiái, hogy sokkal fontosabb funkciót kell neki szánnunk, mint a fürdő. Itt leginkább meditálni kellene, illetve valamilyen szellemi tevékenységet folytatni.

Csak érdekességként jutott eszembe, hogy bizonyos kultúrákban a rituális fürdő is egyfajta meditáció. Itt most nem a szent folyókban való fürdésre gondolok, hanem például a japán fürdő ceremóniákra, vagy akár az iszlám rituális fürdőire. Ilyen fürdés céljára létrehozhatunk egy medencét a lakás északkeleti részén is, de semmiképpen ne ott legyen a napi tisztálkodás helyszíne.

Ha a fürdőnkhöz vécé is kapcsolódik, vagy a vécé bent van a fürdőben, akkor tegyük a fürdő-vécét inkább északnyugatra, vagy a Varuna által irányított nyugatra.

Ha kertes házban laksz és elég hely áll rendelkezésre a kertben, felmerülhet benned a vágy, hogy a víz elem a kertben is megjelenjen. Ez lehet egy kis csobogó, egy kerti zuhany, gyerekpancsoló, medence, vagy egy kerti tó. Fontos, hogy ha valamilyen vízfelületet akarsz a kertedbe telepíteni, az mindenképpen a kert (a telek) pozitív energiapotenciálú területére essen. Ott is északkeleten és északon a legjobb. Keleten is jó, de ne kerüljön túl közel a délkeleti területhez. Egy nagyobb, északon levő tó esetében az sem gond, ha átnyúlik északnyugatra a Hold területére, de ha lehet, a tó nagyobb része inkább északon legyen.

Ezeket a csónakokat a Tisza tónál találtuk még a nyáron... Csak arra vártak, hogy vízre szálljunk és közelebbről tanulmányozzuk a víz csodálatos élővilágát.l

Ezeket a csónakokat a Tisza tónál találtuk még a nyáron… Csak arra vártak, hogy vízre szálljunk és közelebbről tanulmányozzuk a víz csodálatos élővilágát.l

Ha valaha olvastál Feng Shuról szóló könyvet vagy cikket, gyakran találkozhattál olyan kijelentéssel, hogy a tó, vagy a csobogó megmozgatja az energiákat és annak pozitív hatása van az életünkre. A legtöbb Feng Shui iskola azonban nem tér ki arra, hogy pontosan melyik égtájon van jó helyen a víz, inkább arra a területre ajánlja, amelyhez tartozó életterületet erősíteni akarjuk. Próbálom minél kevesebbszer szóba hozni a Feng Shui-t, de a vízzel kapcsolatban fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről.

Ha elmész valahova nyaralni, és az óceán történetesen délre esik a szállodádtól, vagy a gyors folyású hegyi patak délnyugatra van a vendégháztól, mit fogsz tapasztalni? A legtöbb esetben semmit. Élvezni fogod a nyaralást, imádni fogod a víz közelségét és ha a szállodai szobádban jól van elhelyezve az ágy és nem jön be az utca zaja, akkor még jól is fogsz aludni.

A tó partján található szállóvendégnek szinte mindegy, hogy tó melyik partján fekszik az épület. A szálloda üzemeltetőjének azonban már nem mindegy! A nagy vízfelület hatással lehet a szálloda jövőjére, forgalmára, pénzügyi helyzetére, a munkahelyi légkörre, stb.

A tó partján található hotel szállóvendégének szinte mindegy, hogy tó melyik partján fekszik az épület. A szálloda üzemeltetőjének azonban már nem mindegy! A nagy vízfelület hatással lehet a szálloda jövőjére, forgalmára, pénzügyi helyzetére, a munkahelyi légkörre, stb.

Ez azt jelenti, hogy rövidtávon akárhol is legyen a tó vagy a folyó élvezni fogod az éltető víz jelenlétét, meg fog nyugtatni, elfeledteti veled a mindennapok gondjait és egyszerűen vágyni fogsz arra, hogy egy kicsit üldögélj a vízparton és csak hosszasan nézd a vizet. Ha rövid távon gondolkodunk, igaza lehet a Feng Shui tanácsadónak, amikor azt mondja, hogy tegyél ide vagy oda csobogót és az majd megmozgatja az energiákat. Még az is lehet, hogy a víz csobogó hangja jó hatással lesz rád, és hirtelen úgy érzed, hogy beindul az életed…

DE! És ez a „de” most tényleg hangsúlyos: ha a csobogód, vagy a kerti tavad negatív energiájú területre kerül, akkor csak ideig-óráig fogod élvezni a hatását. Előbb-utóbb komoly problémákat okozhat, olyan problémákat, amiről nem is fogod azt gondolni, hogy a tó miatt van – hiszen az olyan szép…

A víz elem nem mindig békés, éppen ezért, az erejét tisztelnünk kell. (A kép a békésszentandrási duzzasztónál készült.) Fontos, hogy mind a házban, mind a kertben megtaláljuk azt a helyet, ahol víz jó hatással lesz ránk. Ellenkező esetben csak rövid ideig élvezzük a tó vagy a csobogó szépségét...

A víz elem nem mindig békés, éppen ezért, az erejét tisztelnünk kell. (A kép a békésszentandrási duzzasztónál készült.) Fontos, hogy mind a házban, mind a kertben megtaláljuk azt a helyet, ahol víz jó hatással lesz ránk. Ellenkező esetben csak rövid ideig élvezzük a tó vagy a csobogó szépségét…

Már hallhattad tőlem annak az ismerősünknek a szomorú történetét, aki létrehozott egy nagy céget, majd miután a cég fejlődésnek indult, épített egy raktározásra és értékesítésre is szolgáló irodaházat, ahol ő is dolgozott. A telek adottságai alapján az eredeti tervek északkeletre tették a bejáratot és az értékesítési területet, délnyugatra a raktárat. Még Vaszati szerint is egész jól hangzik!

Igen ám, de jött a híres, külföldi Feng Shui szakértő, elkezdett számolni és azt mondta, hogy ez nem jó, meg kell fordítani az egészet. Így aztán hiába közelítették meg a telket északkelet felől, az épületbe délnyugatról kellett bemenni, ott volt az eladótér, fölötte az irodák, az északkeleti területen pedig a raktár…

És, hogy mindezt fokozzák, délnyugatra, a bejárat elé építettek egy hatalmas tavat is (ami egyébként szép, gondozott volt), mert a Feng Shui szakértő azt mondta, hogy így még jobbak lesznek az energiák. Ugye már sejted mi történt? A cég forgalma csökkent, a dolgozók között feszültség volt és még sorolhatnám. Hiába mondtam, hogy meg kellene változtatni néhány dolgot, kellene néhány yantra és legalább egy Meru csakra, be kellene temetni a tavat, át kellene rendezni az eladóteret és az irodákat, hogy mentsük ami még menthető, végül az ismerősünk úgy döntött, hogy nem akarja belekeverni a Vaszatit… Nem sokkal később hallottuk, hogy nagyon beteg lett és sajnos meg is halt. Néha elmélázok azon, mi lett volna, ha nem jön az a Feng Shui szakértő, nem változtatják meg az eredeti tervet és nem épül meg délnyugaton az a tó…

A kerti tóban nem fog fattyú szerkő fészkelni, mint itt a képen, de tavirózsát, nádast és egyéb vizinövényeket telepíthetünk bele, hogy minél szebb legyen. És ha jó helyre telepítjük, akkor nem csak örülni fogunk neki, hanem jó hatással is lesz ránk.

A kerti tóban nem fog fattyú szerkő fészkelni, mint itt a képen, de tavirózsát, nádast és egyéb vízinövényeket telepíthetünk bele, hogy minél szebb legyen. És ha jó helyre telepítjük, akkor nem csak örülni fogunk neki, hanem jó hatással is lesz ránk.

Az előbbi szomorú történetről jutott eszembe, hogy a nővérem kertjében is van egy tó, ami nagyjából délkeleten van, tehát nem éppen tónak való helyen, de legalább nem délnyugaton. Néhány évvel ezelőtt azonban kitalálta, hogy épít egy másik, kisebb tavat, aminek nagy hirtelen ki is ásta a gödrét. Igen ám, de ez a tó délnyugaton lett volna! Szerencsére időben megtudtam, hogy mit tervez és sikerült meggyőznöm, hogy temesse be és építsen oda inkább sziklakertet… Ő szerencsére megfogadta a tanácsomat és azóta is ott díszeleg délnyugaton a sziklakertje.

Mindezzel szemben, ha a kerti tavad, vagy medencéd telepítésénél már a hely kijelölésekor figyelembe veszed a Vaszati elveit, tehát északra, északkeletre vagy keletre teszed a tavadat, ügyelve arra, hogy az ne lógjon be a Brahmasztán területére, akkor a tó (azaz a tiszta víz) energiaerősítő és információhordozó hatását hosszú távon is élvezni fogod és nem kell attól tartanod, hogy kedvezőtlen hatással lesz rád. Persze egy dolog itt is nagyon fontos: a tavat tisztán kell tartani, mert ha beposhad, akkor már nem fog tiszta víznek számítani és a jó hatás is elmarad!

Ugye felismered, hogy hol van ez a gyönyörű tó? Hát persze, hogy a Margit szigeten, a Japán kertnél.

Ugye felismered, hogy hol van ez a gyönyörű tó? Hát persze, hogy a Margit szigeten, a Japán kertnél.

S, hogy miért írtam most éppen erről? Nos, mindig is vágytunk egy kerti tóra – egyrészt a különleges atmoszférája, másrészt a Vaszatiban betöltött fontos szerepe miatt is. Nagyjából nyolc (!) évvel ezelőtt ki is ásattuk a tó gödrét a telkünk északi részén. Igen ám, de mivel elég rendesen lejt a tó környezete, nehezen tudtuk elképzelni, hogyan is lesz ebből a gödörből tó. Telt-múlt az idő, halogattunk-gondolkodtunk-halogattunk (leginkább halogattunk), míg az idén tavasszal azt mondtam a férjemnek: ha az idén nem csináljuk meg a tavat, akkor betemettetem ezt a gödröt.

Tudtam és éreztem is, hogy egy gödör és általában egy befejezetlen, kissé rendezetlen terület ráadásul északon nem igazán kedvező. Így történt, hogy az idén nekiálltunk tavat építeni, amit a múlt héten feltöltöttünk vízzel. Sok még a teendő, még szépen ki kell alakítani a környékét, növényeket kell telepíteni a partjára, de már most nagyon örülünk neki. Nem csak mi, hanem a szomszédok cicái is, akik végig asszisztálták az építést, jelen voltak a tó feltöltésénél is (a legfelső képen a szomszédunk Ördög nevű cicája éppen elégedetten konstatálja, hogy végre tele van a tó vízzel), és persze azóta is rendszeresen jönnek, hogy igyanak a tó vizéből, sőt, még a tappancsukat is beledugják.

Ez a kép akkor készült, amikor töltöttük a tóba  vizet. Nagyon izgalmas volt! Remélem, hamarosan tudok majd olyan fotót is mutatni, ahol nem látszik a tófólia és a part tele lesz növényekkel. A tó mélyére egyébként már elültettük a tavirózsákat, remélem, jövő nyáron szépen virágoznak majd!

Ez a kép akkor készült, amikor töltöttük a tóba vizet. Nagyon izgalmas volt! Remélem, hamarosan tudok majd olyan fotót is mutatni, ahol nem látszik a tófólia és a part tele lesz növényekkel. A tó mélyére egyébként már elültettük a tavirózsákat, remélem, jövő nyáron szépen virágoznak majd!

Természetesen mi is nagyon örülünk, a hosszú és kemény munka eredménye máris megvan: a saját kertünkben üldögélhetünk a tó partján – már, ha az egyre hűvösebb idő engedi. (A férjem már tervezi a korcsolyázást is!) Bízom benne, hogy egy-két éven belül szépen kialakul egy természetes vízi világ és érezni fogjuk a felerősödött északi energiák pozitív hatását is.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Kíváncsi vagy a kerti tavunk építésére?

A tó építését a tervezéstől kezdve a megvalósulásig dokumentáltunk: videóra vettük. A videók feldolgozása folyamatban van, az alábbiakban meg tudod nézni, amik már elkészültek. Természetesen a további folyamatokat (tó környékének kialakítása, további vízinövények telepítése, stb.) szintén rögzíteni fogjuk, így ha kedvet kapsz ahhoz, hogy neked is legyen egy kerti tavad, akkor ezek a videók segíteni fognak a megvaslósításában. (Ha sík a kerted, akkos sokkal könnyebb dolgod lesz, mint nekünk!)

Ha szeretnéd nyomon követni a tavunk építését és szeretnél egyéb videókat is látni a kertünkről, akkor kérlek, iratkozz fel a Manhertz Garden YouTube csatornájára!

A Vaszatis videókat pedig továbbra is megtalálod a Vaszati YouTube csatornáján, kérlek, iratkozz fel kérlek, oda is!

Neked ajánlom:

Erdőkert és Vaszati? Tavaszi virágpompa

Most, hogy berobbant az év talán legszebb évszaka, a tavasz, időszerű, hogy ismét elővegyük a Vaszati és a kert témáját. A Vaszati elveit ugyanis nem csak a házon belül, hanem azon kívül is lehet és kell is alkalmazni. Korábbi írásaimban részletesen beszéltem arról,...

Erdőkert és Vaszati? A dilemma feloldása: mi történt egy év alatt?

Az elmúlt bő két évtizedben rá kellett jönnöm, hogy minél többet tudok a Vaszatiról, s ezzel együtt a természet törvényeiről, bizonyos helyzetekben annál nehezebb dolgom van. Mire gondolok? Ha nem gondolnék lépten-nyomon arra, hogy északról és keletről érkeznek a...

Gyűjtsünk esővizet! Na de, hova tegyük a tartályt?

Szerencsére ez a nyár messze nem volt olyan aszályos mint a tavalyi, mégis egyre többen tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az esővizet és azzal locsoljunk. Micsoda pazarlás csak úgy kiengedni az utcára! Felvetődhet azonban egy fontos és összetett kérdés: Hol legyen...

Erdőkert és Vaszati? Faültetési dilemmáink

Nagyon szeretem a fákat és az erdőt. Ráadásul a nyarak egyre melegebbek, napközben nehéz a hőséget árnyék nélkül elviselni. Korábban már beszéltünk róla, hogy a kertünk délnyugati részére telepítettünk egy erdőt, amelynek az eredeti célja a délnyugati terület...

Tedd otthonodat és környékét élhetőbbé!

A minap olvastam egy cikket arról, hogy Németország egyik tartományában felvetődött, hogy betiltanák a családi házak körüli kertek kaviccsal, betonnal vagy aszfalttal borítását, helyette kötelezővé tennék, hogy aki családi házban él és kerttel rendelkezik, az bizony...

Mit keres egy erdő a kertünkben?

Egyszer megkérdezte valaki, hogy a Vaszati miért mondja azt, hogy délnyugaton legyenek a kertünkben a nagy fák, holott pont arról süt a nap... Ha már régóta ismerkedsz a Vaszatival, egész biztos, hogy tudod a választ. Az idei nyár első igazán meleg napján készítettem...

Mire figyeljünk, ha Vaszati kertet szeretnénk?

iAz elmúlt egy év történései következményeként egyre többen döntenek úgy, hogy vidékre, de legalábbis kertes házba költöznek. Ezen egyáltalán nem csodálkozom: amikor a járvány miatt kijárási korlátozás lépett életbe, a társas házak lakói bizony beszorultak a négy fal...

Vaszati – harmóniában a természettel

  Amikor azt mondjuk, hogy a Vaszati szerinti építkezés és térrendezés arról szól, hogy hamóniában vagyunk a természettel, akkor két dologra gondolunk: Az egyik, hogy amennyire csak tehetjük, betartjuk a Vaszati szabályait: beengedjük otthonunkba a pozitív...

Kert – az egészség és a környezetvédelem mikrokozmosza

A házunk körüli kertről már többször is beszéltünk. Megtanultuk, hogy melyik égtájra mekkora és milyen színű növényeket ültessünk és már tudjuk azt is, hogy hol van a kerti tó legjobb helye. Ezek az alapok. Most azonban másról lesz szó. Egy kicsit elcsépelt és...

Az „indoor” generáció – ezek mi vagyunk!

Az "indoor", azaz benti, vagy bentlakó generáció mi vagyunk. A Velux cégtől hallottam először ezt a kifejezést: "indoor gereration", amit úgy fordíthatnánk magyarra, hogy benti vagy bentlakó generáció. Mit jelent ez? A mi éghajlatunkon teljesen természetes dolog, hogy...

Madárvendégek a Vaszati kertben

Megint megtréfált bennünket az időjárás. Március vége felé járunk, és pár napja még mindent fehér hó borított. (Az ország egyes részein még most is.) A szokatlanul zord időjárás próbára tette azokat a madarakat, akik télire délebbre húzódnak, de már visszatértek, hogy...

Mit keres a fürdőkád a hálószobában?

Képzeld el ezt a helyzetet: elmész egy wellness szállodába, ahol az egyik nászutas szobát kapod. A nászutas szoba ékessége pedig a hálószobában elhelyezett gyönyörű lábaskád. Az ott töltött idő alatt nagyon élvezed, hogy a szoba közepén lubickolhatsz a vízben, esetleg...

Az éltető energiák áramlása szűkös helyen

A nyár egy részét Ausztriában töltöttük, és ellátogattunk a különleges szépségű Hallstattba, ami a Hallstätter tó partján fekszik és hemzseg a turistáktól. Ennek az egyik oka a festői fekvés, a másik (talán) az, hogy a Vaszati szempontjából is kedvező az...

Ki az erősebb a házunk vagy a karmánk?

Egy Vaszati korrekció után - vagy egy Vaszati házban élve - jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon ezentúl minden könnyű lesz? Mindig boldogok leszünk és jómódúak? A problémák nagy ívben elkerülnek bennünket? Jó lenne, ha így lenne, de mivel az életünk meghatározó...

Vaszati a kertben – tippek a téli tervezgetéshez

Még épp, hogy csak olvadni kezdett a hó, de a kertészek tudják, hogy hamarosan itt az új szezon. A tavasz pedig remek lehetőséget kínál arra, hogy a kertünkbe is becsempésszük a Vaszatit. Ehhez ad tippeket ez a videó: https://www.youtube.com/watch?v=fdbKftYnPNA  ...

Az őszi kert csodája

Már többször is beszéltünk arról, mennyire fontos, hogy tudatosan, a Vaszati elveit figyelmbe véve tervezzük meg a kertünket és telepítsük a növényeinket. Ez a mostani néhány hét- eső ide vagy oda - a fák, bokrok, rózsák telepítésének az időszaka, ami nagyon jó...

Rahu és Ketu a két bajkeverő

Mint tudod, a Vaszati egyik "lába" a védikus asztrológiához kapcsolódó törvényeket képviseli. (Egy másik lába az energeteikai törvényeket, a harmadik a geometriai törvényeket, a negyedik pedig a spirituális összefüggéseket jelöli.) Éppen ezért sok pontos is...

Nyár van, töltsd fel Magad energiával!

Nemrégiben egy kedves orvos ismerősömmel beszélgettem, aki azt mondta, hogy ilyenkor nyáron nem nagyon szokta javasolni vitamin készítmények szedését. Azt mondta, hogy mivel most tele van a kert és a piac friss zöldséggel, gyümölccsel, a szükséges vitaminokat és...

Kerti tippek – tervezgetni hóesésben is lehet!

Legutóbbi írásomban már szó esett arról, mennyire fontos, hogy otthonunkban sok-sok egészséges zöld növénnyel vegyük körül magunkat. Ez természetesen a házunkon kívüli területre, a kertünkre is vonatkozik. Hóesésben - nálunk jelenleg is esik - a hólapátoláson kívül...

Kavarodás az elefántokkal

Mi van az elefántokkal? Nos, az elmúlt sok-sok évben, mióta próbálom a Vaszatit Magyarországon is megismertetni, időnként kapok olyan kérdést, hogy a lakáson belül hova kell tenni az ilyen-olyan ormányú, méretű és anyagú elefántokat. A kérdéstől persze rendre zavarba...

Háromszög alakú telkek, hegyesszöget bezáró falak

Az elmúlt héten több Vaszati szaktanácsadó kollégámmal is találkoztam. Ilyenkor szoktak nekem mesélni a legfrissebb tapasztalataikról. Talán nem véletlen, hogy egyszerre ketten is dolgoznak most háromszög alakú telekkel. Igen, jól olvastad, a telek valóban háromszög...

Fontos – de nem biztos, hogy kellemes – tudnivalók a kertedről

Legutóbb a kertészkedés kellemes oldaláról beszéltünk, a faültetésről és arról, hogy szabadon választhatsz kert stílust. (Ha nem olvastad volna, most is megteheted. >>) Most viszont sorba vesszük azokat a legsúlyosabb hibákat, amelyek ha jelen vannak a...

Tavaszi kertészkedés a Vaszati segítségével

Kertes házban élők tapasztalhatják, hogy nem csak a háznak, a lakásnak a minősége hat az életükre, hanem a kerté is. Ha egy pillanatra félretesszük a Vaszatit, akkor sem kell sokáig magyarázni, hogy mi mindent ad egy szépen gondozott, rendezett kert. Már több,...

Hová építsük a kerti tavat?

Most, hogy végre kitavaszodott, egyre inkább vágyunk ki a szabadba, a kertbe. Ha olyan szerencsés vagy, hogy saját kerted van, tedd olyanná, hogy minél inkább harmonizáljon a természet törvényeivel, s így minél jobb hatással legyen Rád és a családodra. Csodálatosan...