Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg:

1. (gyökér – Mūlādhāra) csakra: mellékvese
2. (keresztcsonti vagy szakrális – Svādhiṣṭhāna) csakra: nemi mirigyek
3. (köldök – Maṇipūra) csakra: hasnyálmirigy
4. (szív – Anāhata) csakra: csecsemőmirigy
5. (torok – Viśuddha) csakra: pajzsmirigy
6. (homlok – Ājñā) csakra: agyalapi mirigy
7. (korona – Sahasrāra) csakra: tobozmirigy

A testünkben a hét fő csakrán kívül még 300 kisebb csakra található, s a testen kívül is elhelyezkedik néhány finomfizikai csakra. A csakrák közötti energiaáramlás (azaz az életerő, vagy prána) a nádikon (energiapályákon) keresztül történik. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját, ezért nagyon fontos, hogy a csakráink minősége jó állapotban legyen.

A fenti képen megfigyelheted a gerincoszlopunk mentén elhelyezkedő hét fő csakrát, mellette pedig azt láthatod, hogy a Vasztupurusa mandalán hol találhatók a csakrák és a nádik. A nádik tulajdonképpen a mandala észak-déli és kelet-nyugati irányú rácsvonalainak felelnek meg, ezek metszéspontjai a marmapontok, melyek közül van négy jelentősebb, amelyeket mahamarma pontoknak nevezünk. (Ezek a 3×3-as mandala metszéspontjai, az mellékégtájak és a Bramhasztán határainál.)

Az a tapasztalatunk, hogy nem szerencsés, ha a metafikizikai Vasztupurusa mandala csakrái terheltek, de sajnos gyakran előfordul, hogy ezeket tartófal vagy egyéb nehéz tárgy nyomja. Könnyen előfordulhat, hogy az a csakra, amelyik otthonunkban terhelt, a testünkben is gyengélkedik.

A fenti képen jobb oldalon látod Marcus Scmikeke Healy készülékét, mellette pedig egy Aura analízis eredményét, amit a Healy készülékkel készítettem. Itt egész jó állapotban van mindegyik csakra, de az eredmény nem mindig ennyire szép.

A csakrák állapotából következtethetünk testi-lelki állapotunkra, és bár az épületekben, otthonunkban az égtájakhoz képest nehezebben korrigálhatók, szerencsére Marcus gondoskodott arról, hogy valamilyen formában támogassuk a csakráinkat. A Healy készülék nem csak Aura analízist készít, hanem minden egyes csakránkat támogathatjuk egy-egy frekvenciás programmal is, sőt ezeket a csakrákra irányuló programokat lefuttathatjuk otthonunk megfelelő csakra pontjain is.

Miután olyan sokat foglalkoztam mostanában a csakrákkal, kíváncsi voltam, hogy mit mond róluk az Ájurvéda, ezért megkértem kedves ismerősömet, Chauhan-Kovács Fruzsinát, aki Ájurvédikus kurzusokat tart, hogy beszéljen nekünk arról, hogyan jelennek meg a csakrák az Ájurvédában.

Ennek az előadásnak a videófelvételét most Te is meg tudod nézni. Nagyon érdekes előadást, mindenképp ajánlom a figyelmedbe!

Az előadás során nem csak a csakrákról hallhattunk, hanem az ájurvédikus alkattípusokról (váta, pitta, kapha) is, amelyekkel szintén foglalkozik a Vaszati is.

Fruzsina mondott egy nagyon érdekes és megdöbbentő tényt: a betegségek legtöbbje a váta (levegő-éter) zavarával kezdődik.

Még évekkel ezelőtt Marcus Schmieke arra hívta fel a figyelmünket, hogy korunkban túlságosan intenzíven van jelen a tűz elem (a gyárak, robbanómotoros autók, stb. miatt.) Ez elsősorban az ipari forradalom óta van így.

Korunkban, az információ korában azonban egyre nagyobb szerep jut a levegőnek és az éternek, mely elemek a váta alkotóelemei. Korunk zaklatott, rohanó világában (levegő), ahol túl sok a negatív információ, bizony sokkal inkább ki vagyunk téve annak, hogy a váta dosa zavara által megbetegedjünk.

Mit tehetünk? Próbáljunk meg kicsit nyugodtabb, lassabb életet élni, kevesebbet lótni-futni és kevesebb káros információt magukba szívni. Tudom, ez mind nagyon nehéz, de a mi érdekünk! Ahogy korábban már írtam róla: a hangok (amit hallunk!) formálják a jövőt!

A házak tervezésénél fontos lenne odafigyelni a dinamikus tengely minőségére (ez az északnyugatot délkelettel összekötő tengely). Az a jó, ha a délkelet, ami a tűz területe és az északnyugat, a levegő területe is jól van használva: délkeleten legyen a konyha, a kazán, az északnyugat pedig legyen szellős, hogy a levegőnek legyen mozgástere. Az éter elem a ház közepén, északkeleten és keleten van jelen, fontos, hogy ezeket az égtájakat is jól használjuk és tisztán tartsuk.

Az Ájurvédához szorosan kapcsolódik a jóga, s ahogy Fruzsina beszélt róla az előadásában, vannak olyan jóga gyakorlatok, amelyek kifejezetten valamelyik dósát dámogatják. 

De ami a legfontosabb: éljük tudatosan az életünket! Lassítsunk és csak azokat az információkat hallgassuk meg, amiket muszáj, illetve amelyek építenek és előrébb viszik az életüket.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

A Vaszati és a Védikus Asztrológia kapcsolata

A Vaszati egy összetett tudomány, amelynek a három fő törvénycsoportját az energetikai, az információs és a geometriai törvények alkotják. Az energetikai törvények az energiaáramlásokkal vannak kapcsolatban, a geometriai az épület formájával és méreteivel, míg az...

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...

Rahu és Ketu a két bajkeverő

Mint tudod, a Vaszati egyik "lába" a védikus asztrológiához kapcsolódó törvényeket képviseli. (Egy másik lába az energeteikai törvényeket, a harmadik a geometriai törvényeket, a negyedik pedig a spirituális összefüggéseket jelöli.) Éppen ezért sok pontos is...

Vissza az alapokhoz – a Vaszati 3+1 lába

Gyakran hallhattad a Vaszatival kapcsolatban azt a kifejezést, hogy a "védikus építészet tudománya". A legtöbb idelátogatót - főleg eleinte - leginkább az érdekli, hogyan alakíthatná át az otthonát úgy, hogy annak jobbak legyenek az energiái, azaz, hogyan tehetné a...

Mi a gond az északkeleti hálószobával?

Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem...

A Vaszati személyes összetevői – a „rangsor”

Ha figyelmesen elolvastad a legutóbbi két írásomat, akkor már ismered az egyéni égtáj fogalmát, valamint azt, hogy milyen kapcsolat van az ayurvédikus alkattípus és otthonunk egyes égtájai között. (Ha még nem olvastad vagy nem emlékszel rájuk javaslom, hogy mielőtt...

A Vaszati személyes összetevői – az egyéni égtáj

Ahhoz, hogy otthonod energiái a lehető legjobb hatással legyenek Rád, az általános Vaszati elvek betartásán túl ajánlott figyelembe venni a Rád vonatkozó, személyes összetevőket is. Három fontos személyes összetevőt különböztethetünk meg, amelyek mind-mind...

Még egy fontos dolog az északkelettel kapcsolatban

Legutóbb részletesen írtam arról, hogyan hat a spirituális északkelet a pénzügyeidre. Ha még nem olvastad volna, mielőtt továbbmész, olvasd el! Azt is tudnod kell, hogy otthonod északkeleti részén uralkodik a Jupiter. E bolygó minősége szintén hozzájárul pénzügyi...