A bejáratokról már többször is beszéltünk, de fontosnak tartom újra és újra elővenni a témát, mert a bejárat elhelyezkedése minősége és az, hogy milyen a környezete nagyon sokat hozzátesz otthonunk energiaminőségéhez. Korábbi írásaimat olvasva már megtudhattad, hogy hol van a legjobb helyen a bejárat és azt is, mennyire fontos, hogy a bejárati ajtó és környéke is szép, rendezett, sőt, akár díszes, vagy hangsúlyos legyen.

Most azt vizsgáljuk meg, hogy a bejáratunk egyéb jellemzői milyen hatással lehetnek otthonunkra és életünkre! Ezek a jellemzők ősi Vastu írásokból származnak és tanárom, Marcus Schmieke kötötte őket csokorba:

A bejáratunk környéke legyen mindig rendben. Nem kell feltétlenül agyon dekorálni, de néhány cserép virág már nagyon sokat számít!

A bejáratunk környéke legyen mindig rendben. Nem kell feltétlenül agyon dekorálni, de néhány cserép virág már nagyon sokat számít!

– Zajos, nyikorgó ajtó (svaravedha): egy ilyen ajtó kedvezőtlen eseményeket vonz, ezért érdemes minél előbb megolajozni, vagy egyéb módon megszüntetni a zajt. Ez nem csak a bejárati ajtóra, minden egyéb ajtóra is igaz!

– Valamilyen gödör, pl. pöcegödör, föld alatti tartály van a bejárati ajtónk előtt (kupavedha): egy ilyen gödör a bejárat előtt a vagyonunk elvesztéséhez vezethet.

– A bejáratunk előtt, vagy azzal szemben valamilyen gép áll. A régi írások példaként a malmot említik. (brahmavedha): A lakók élete instabillá válhat, feszültségeket, veszekedéseket vonz.

– A bejárati ajtónk előtt van egy olyan rúd, ahová az állatokat kötik ki (kilavedha): ez a mai világban már nem igazán jellemző, bár faluhelyen, tanyán még előfordulhat. Egy ilyen ajtó előtti rúd azt okozhatja, hogy megtorpanunk a fejlődésben.

– Valamilyen egyéb rúd, például zászlórúd, vagy valamilyen oszlop van a bejárati ajtó előtt (stambhavedha): Ez azt okozhatja, hogy a lakók között vagy akár az üzleti partnerek között egyet nem értés alakul ki, ami vitákat, veszekedéseket szül, mindez pedig hanyatláshoz vezethet.

– A bejárat előtt vagy azzal szemben van valamilyen épület, például raktár, garázs vagy akár a nyári lak (Vastuvedha): Ez sem kedvező, veszteségeket okozhat.

– Ha víz van a bejárat előtt, az nehézséget okozhat a gyerekeknek. Előfordulhat, hogy valaki pont a bejárati ajtó elé épít egy szökőkutat vagy egy tavacskát. Ha ilyen terveid vannak, mert a bejárat előtti terület erre alkalmasnak tűnik (észak, északkelet, kelet esik oda), akkor arra figyelj, hogy a vízfelület ne legyen bejárattal szemben!

Ennél a természetes vízparton épült keralai háznál azért nem számít kedvezőtlennek a bejárat előtti vízfelület, mert a bejárati ajtó és a víz között van egy út.

Ennél a természetes vízparton épült keralai háznál azért nem számít kedvezőtlennek a bejárat előtti vízfelület, mert a bejárati ajtó és a víz között van egy út.

– Ha kőrakás, szemét, földkupac, vagy építőanyag van a ház előtt, az szintén kedvezőtlen és azt okozhatja, hogy a fejlődés leáll vagy hanyatlik. Ez elősorban új ház építésekor vagy felújításkor fordulhat elő és személyesen is tapasztaltam a negatív hatását: Már majdnem készen volt a házunk, amikor egy újonnan érkező építőanyagot a bejárat előtt pakoltak le. Amíg el nem vittük onnan, lassabban haladt az építkezés.

– Ha egy rozoga, rossz állapotú ház vagy egyéb épület van a kapu előtt, az veszteségeket okozhat és rossz hatással van az üzletre. Gyakran gondolkodtam azon, hogy milyen nyomasztó lehet egy elhanyagolt, düledező állapotú ház szomszédságában lakni. És ha ez a hát pont a bejáratunkkal szemben van (azaz pont efelől a szomszéd felől van a ház főbejárata), az még kedvezőtlenebb.

– Ha az út pont nekivezet a kapunak, az kedvezőtlenül hat a tulajdonosra. Pont tegnap, amikor valahonnan hazafelé tartottam autóval, ezen gondolkodtam: Az utcánkhoz közeledve van egy út, ami felvezet egy rá merőleges utcához és pont az úttal szemben van egy lakóház. Az út szinte nekimegy a házhoz tartozó kert kiskapujának és nagykapujának. Ennek a háznak egyébként különösen kedvezőtlenek az adottságai, ugyanis nem elég, hogy pont nekivezet az út, a közvetlen szomszédja egy elhanyagolt régi, ma már nem használt temető. Ez a temető ráadásul a háztól nagyjából északra van, tehát olyan égtájon, ahonnan kedvező energiákat várnánk. Nézd csak!

Ez a kép híres internetes térképhez készült. A ház bejárata előtt több olyan dolgot is meg lehet figyelni, ami nagyon kedvezőtlen: Az út ugyan nem látszik, de pont neki megy a kapunak és a ház bejárati ajtajának is. A ház bejárati ajtaja előtt halmozták fel a felújításhoz szükséges anyagokat. (Az is lehet, hogy ezek inkább bontásból származnak.) És mindezt sikerült megspékelni a kapuba helyezett kukákkal... A háztól jobbra (északi felől) van az a bizonyos temető...

Ez a kép híres internetes térképhez készült. A ház bejárata előtt több olyan dolgot is meg lehet figyelni, ami nagyon kedvezőtlen: Az út ugyan nem látszik, de pont neki megy a kapunak és a ház bejárati ajtajának is. A ház bejárati ajtaja előtt halmozták fel a felújításhoz szükséges anyagokat. (Az is lehet, hogy ezek inkább bontásból származnak.) És mindezt sikerült megspékelni a kapuba helyezett kukákkal… A háztól jobbra (északi felől) van az a bizonyos temető…

– Ha egy hatalmas fa áll közvetlenül a bejárat előtt, az sem kedvező. Elsősorban a gyerekekre van kedvezőtlen hatással. (Ezt is megfigyelhetjük a fenti képen! Bár a fa nem olyan nagyon hatalmas még, de pont szemben van a bejárati kiskapuval és a ház bejáratával is.

– Ha a ház előtti talaj minősége nem jó, például saras, lyukacsos, köves (pl. beletöltötték a sittet), az kedvezőtlen hatással van az egész családra.

– Ha a bejárat előtt folyamatosan folyik a víz, azt szintén nem kedvező: fennállhat a veszélye annak, hogy a család elherdálja a pénzét.

– Ha kút van pontosan a bejárati ajtó előtt, az betegségeket vonz.

Ha új házat tervezel, mindezeken és a kedvező elhelyezkedésen túl arra is figyelj, hogy a háznak lehetőleg legyen egy főbejárata és egy kijárata. Ez utóbbi lehet például egy kertbe vezető ajtó, vagy teraszajtó. Fontos, hogy a főbejárat legyen a nagyobb, hangsúlyosabb, a kijárat mindenképpen legyen kisebb.

Mindig elmondom, amikor a bejárati ajtókról beszélünk, hogy otthonunk Vaszati minőségének 50%-a azon múlik, hogy hová került a főbejárat. Fontos tehát, hogy ha csak tehetjük, ebben ne kössünk kompromisszumot! Ugyanakkor az is fontos, hogy a további finomságokra (bejárat szépsége, minősége, mi van előtte, stb.) szintén odafigyeljünk.

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

Neked ajánlom:

Az ingatlanvásárlás legfőbb kritériumai

A mostani válság mindenkire másképp hat: Van, aki elállt lakás- vagy házvásárlási szándékától, van aki befektetési lehetőséget lát benne és vásárolni készül, van aki pedig - válság ide vagy oda - épp most szeretne máshová költözni. Bármelyik csoportba is tartozol, jó,...

A lehető legjobb telket és családiházat keressük!

Legutóbb azt beszéltük meg, hogy mire kell figyelnünk, amikor egy társasházi lakást szeretnénk megvásárolni. Családiház kereséskor szintén fontos odafigyelni azokra a dolgokra, amiket egy lakásnál is megnézünk: mely égtájak nyitottak, hol van a főbejárat, a vécé, stb....

Kompromisszumos ingatlan vásárlás

Sajnálatos tény, hogy az ingatlan piac kínálatában szinte lehetetlen tökéletes házat, lakást találni. (A teleknél nagyobb az esély...) Éppen ezért tudnunk kell mérlegelni! Mi az, amiben nincs kompromisszum? Azaz melyek leendő otthonunk legérzékenyebb területei? Melyek...

Ne csak az otthondora, annak közvetlen környezetére is figyelj!

Nagyon sokat beszéltünk már arról, mennyire fontos, hogy az otthonunk minél inkább megfeleljen a Vaszati elveinek. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a házunk közvetlen környezetéről sem! Nemrégiben mesélte valaki, hogy aznap, amikor beköltözött az újonnan kibérelt...

Ingatlaneladás a Vaszati segítségével

2008. második fele óta mást sem hallunk, csak hogy a gazdasági válság miatt hanyatlik az ingatlan piac, csökkent az eladások száma, a nagy nehezen eladott ingatlanok pedig jóval olcsóbban találnak új gazdát, mint néhány évvel ezelőtt. Ebben minden bizonnyal van...

Eladnád kedvezőtlen energiájú lakásodat, de nem visz rá a lelkiismeret

Patthelyzetnek tűnő állapot... Tegyük fel, van egy házam vagy lakásom amiről tudom, hogy a Vaszati szempontjából kedvezőtlen energiákkal rendelkezik. Úgy döntök, hogy eladom és keresek egy jobbat. Ha azonban valaki megveszi tőlem, akkor közvetve ártok neki azzal, hogy...

Ezért ne költözz temető közelébe!

Korábban már foglalkoztunk azzal, mennyire oda kell figyelnünk otthonunk - illetve szerencsés esetben leendő otthonunk - környezetére. (Ezt a korábbi írásomat itt találod.>>) Most azt nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy mi a baj a temetővel. Nemrégiben...

Lakásvásárlási kisokos

Most, hogy pár napja kiderültek a felvételi ponthatárok, az egyetemi városokban megindult a roham a kiadó és eladó lakásokért. Persze nem csak a továbbtanulás miatt, bármilyen más okból is aktuális lehet egy ingatlan vásárlása vagy bérlése. Mik azok a legfontosabb...

Egy körfolyosós garzonlakás átalakulása

Évekkel ezelőtt úgy alakult, hogy vettünk egy "tipikus" pesti, körfolyosós házban levő, kissé lepukkant, egyszobás lakást. Bár alaprajzilag és műszakilag nem igazán volt vonzó állapontban, mégis sikerült meglátni benne a lehetőséget - mind Vaszati, mind lakberendezési...

Ismétlődő események rejtélye

Korábban beszéltünk már arról, hogy a hasonló adottságú házakban élők élete sok mindenben hasonlóságot mutathat. Az egyforma házakban, lakásokban (ahol ugyanott van a vécé, a konyha, a bejárat, ugyanoda esnek az ablakok), gyakran azt tapasztaljuk, hogy az ott élők...