Mint tudjuk, a Vaszati szerint berendezett otthonok támogatnak bennünket a mindennapok során. A védikus térrendezési elvekkel összhangban berendezett szoba nyugalmat és harmóniát teremt, ami elősegíti a tanulást és az összpontosítást.

Hol legyen a gyerekszoba vagy a tanulószoba?

A gyerekszoba helye legtöbbször már adott, de ha van lehetőségünk választani, akkor válasszunk egy olyan szobát a házon belül, amely összhangban van a gyerek egyéni égtájával. A személyes kedvező égtájak rezgései harmóniában vannak a lakójának a rezgéseivel, s ezáltal is támogatják őt.

Ha nem ismerjük az egyéni égtájat (amit egyébként a születési adatok ismeretében bármely Vaszati tanácsadó rövid időn belül meg tud mondani), akkor válasszunk olyan égtájat, amely az általános Vaszati elvek szerint támogató. A kelet és az északkelet energiái frissek, ezért jó hatással lehetnek a tanulásra. Az észak szintén, bár az északi szoba hátránya, hogy nem süt be a nap.

A nyugat a védikus építészet szerint a „klasszikus” tanulás égtáj, itt is nagyon jó a gyerekszoba, illetve nagyon jó tanulni. De ha más égtájon van jelenleg a gyerekszoba, akkor abból a szobából kell kihoznunk a lehető legtöbbet, hogy az jó hatással legyen a lakójának a gyerek éveire és a tanulmányaira is.

Hogy helyezzük el az íróasztalt?

A legtöbb lakásban a gyerekszoba szokott lenni az egyik legkisebb szoba és mivel a gyerekszoba egy több funkciós szoba (alvás, játék, tanulás, tárolás), ezért gyakran nem egyszerű mindennek megtalálni a helyét úgy, hogy az a Vaszati elveinek maradéktalanul megfeleljen.

Itt is érvényes az az általános elv, hogy a nehéz szekrények kerüljenek a szoba déli, délnyugati, nyugati részére, az ágyat úgy helyezzük el, hogy az ágyban fekvő feje búbja semmiképpen se nézzen észak felé, és az egész lakáshoz viszonyítva olyan égtájra kerüljön, ahol nyugodtan lehet aludni.

Ha már megvan az ágy helye és a szekrénnyel is a megfelelő égtájat terheljük, és még mindig maradt hely (remélem!), akkor keressünk egy ideális helyet az íróasztalnak is! Na ez az, ami gyakran komoly kihívás!

A gyerekszoba gyakran a lakás legkisebb szobája, mégis egy többfunkciós teret kell itt kialakítani.

A gyerekszoba gyakran a lakás legkisebb szobája, mégis egy többfunkciós teret kell itt kialakítani.
Fotó: Huy Nguyen, Unsplash

Az íróasztal elhelyezésénél arra kell figyelni, hogy az asztalnál ülve, tanulás közben észak, északkelet vagy kelet felé, esetleg (pontosan) nyugat felé lehessen tekinteni. Bár zárójelben írtam, hogy pontosan, de ez a szó itt nagyon fontos. Ha pont nyugat felé tekint valaki tanulás közben, az támogatja a tanulást, de az északnyugat és a délnyugat már nem. Az északnyugati tanulási irány izgágává teheti, míg a délnyugat elaltathatja a tanulót.

Ez természetesen vonatkozik a tanteremre is! Ott az lenne a legideálisabb, ha a tanár tanítás közben keletre nézne (így tudna igazán összpontosítani a tanításra, így tudna igazán élvezetes tanórát tartani), a gyerekek pedig nyugatra (pontosan nyugatra) néznének.

Ha sikerült az íróasztalt úgy elhelyezni, hogy kedvező legyen a munka irány, azzal a nehezével már meg is vagyunk. Az összes többi teendő már „csak” finomítás:

Ha az asztal a fal felé fordul, akkor a falon el lehet helyezni különböző inspiráló képeket, az órarendet, jól sikerült iskolai rajzokat. Ha az asztal északkeletre vagy keletre néz, akkor ezen a falon ki lehetnek függesztve a gyerek céljai, például a továbbtanulással kapcsolatos céljai. A keleti és az északkelet ugyanis támogatja a céljaink megvalósulását.

Sokan szeretik, ha az asztal nem a fal felé, hanem a szoba felé fordul, és gyakran csak így lehet elérni azt, hogy jó irányba nézzen a kis diák miközben a házifeladatot írja. Ilyen esetben fontos, hogy a szobában rend legyen, a játékok (amelyek elcsábítanának a házifeladattól) ne legyenek szem előtt, hanem legyenek szépen elrakva.

Az egészen kicsi gyerekek egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a saját szobájukban akarják megírni a házifeladatot, hanem inkább ott, ahol az anyukájuk vagy apukájuk éppen tartózkodik. Gyakori, hogy a gyerekek a konyhaasztalnál huppannak le a leckével. Ilyenkor is figyeljünk arra, hogy úgy üljön le a gyerek, hogy a tanulást támogató égtájak valamelyike felé tekintsen.

Ezzel kapcsolatban eszembe is jutott az unokahúgom két kisfia, akik rendszeresen tevékenykednek a konyhaasztalnál úgy, hogy egymás mellett ülnek és mindketten északkelet felé tekintenek. Rajzolgatni szoktak, kifestőzni, ragasztani és persze nagyon gyakran segítenek a főzésben is: tésztát gyúrnak, szaggatnak, stb. Mindezt úgy, hogy északkelet felé néznek közben és tényleg nagyon ügyesek ilyenkor! Még a kuktaságot is nagyon szeretik egészen pici koruk óta. (A nagyobbik is még csak most ment elsőbe.)

A tűz elem és a tanulás

A minap arról beszélgettünk a férjemmel, hogy a magyar nyelv egy nagyon kifejező, szakrális nyelv. Sok szavunk vagy kifejezésünk szinte életre kel, amikor kimondjuk. Példaként pont azt hozta fel, hogy mi magyarok, a latin géniusz (zseni) szó helyett azt mondjuk arra a személyre, aki nagyon okos, hogy lángész vagy lángelme. Az Ájurvéda szerint a tűz elem támogatja a tanulást. Ez összefügg a tűz lelkesítő erejével, az összpontosítást támogató hatásával és azzal, hogy a tűz elem támogatja a kreativitást és a képzelőerőt, amelyek szintén fontosak lehetnek a tanulás során. A tűz transzformáló ereje segít a változásban és az új dolgok elsajátításában.

Ahelyett, hogy a szoba falát átfestenéd, a tűz színei (piros, narancs) dekoráció formájában is megjelenhetnek.

Ahelyett, hogy a szoba falát átfestenéd, a tűz színei (piros, narancs) dekoráció formájában is megjelenhetnek.
Fotó: Ella JardimUnsplash

Mivel a tűz támogatja a tanulást, érdemes megjeleníteni színét valamilyen formában a gyerekszobában, lehetőleg az íróasztal környékén. Mivel azonban több funkciós szobáról van szó és a színek kiválasztásánál a szoba égtáját is figyelembe kell venni, semmiképpen sem javaslom, hogy narancsra vagy pirosra fessük a gyerekszoba falát, vagy más módon túl sok legyen ezekből a színekből, mert a túl sok tűz a lelkesedés helyett már inkább nyugtalanná és ingerültté tehet!

Nézzük most meg, hogy az egyes színek hogyan hatnak a tanulásra!

Energiát adó színek

Az energiát adó színek stimuláló hatással vannak az agyra, ezért segíthetnek a az összpontosításban és a hatékonyabb tanulásban. Ezek a színek alkalmasak olyan feladatokhoz, amelyek kreativitást vagy képzelőerőt igényelnek.

Sárga: A sárga szín a Nap és a fény színe, ezért energiát és optimizmust sugároz. A sárga a Jupiter színe is, a Jupiter pedig támogatja a fejlődést és általában a gyerekeket.

Narancs: A narancs szín, amit a Naphoz és a tűzhöz is társíthatunk a sárga és a vörös színek tulajdonságait egyesíti. A narancs szín melegséget áraszt, és motiváló hatása is lehet. A jól megválasztott narancs szín vidámságot áraszt.

Piros: A piros szín a tűz és a Mars színe, stimuláló hatással van az agyra, erősíti a tűz elem jelenlétét.

Ez a három szín – de leginkább a narancs és a piros – az, amelyre én azt mondom, hogy a „kevesebb több”.

Nyugtató, frissítő színek

A nyugtató színek segítenek a stressz levezetésében és az összpontosításban. Ezek a színek alkalmasak olyan feladatokhoz, amelyek figyelmet vagy memóriát igényelnek.

Kék: A kék szín a nyugalom, a béke és a víz színe, segít a diákoknak a stressz levezetésében. A kék szín az összpontosítást is támogatja, segít a gondolatok rendezésében.

Zöld: A zöld szín a természet színe, nyugalmat és harmóniát teremt. A zöld segít a figyelmet a feladatra összpontosítani. A zöld a Merkúr, s egyúttal a kommunikáció színe is, amely fejlesztheti a beszédkészséget, ugyanakkor támogathat a reál tantárgyak jobb megértésében is.

Lila: A lila szín a kreativitás és a fantázia színe. A lila szín segít az új ötletek és megoldások kidolgozásában.

Semleges színek

A semleges színek segítenek a gondolatok rendezésében és a figyelemnek a feladatra terelésében. Ezek a színek alkalmasak lehetnek olyan feladatokhoz, amelyek logikus gondolkodást vagy elemzést igényelnek. Fontos azonban, hogy ezeknek a színeknek megvannak a maguk „veszélyei” is a tanulásra nézve, amiről azért fontos szót ejteni, mert ezek a színek mostanában eléggé divatosak lettek és sokan hajlamosak arra, hogy kizárólagosan csak ezeket a színeket használják egy-egy helyiségben, vagy akár az egész lakásban.

Fehér: A fehér szín a Hold, a tisztaság és az új kezdetek színe. A fehér szín segíthet a gondolatok tisztításában. Ha azonban a szobában minden fehér, akkor ez túlságosan steril és hideg hatású, ami nem támogatja a kreativitást. Jó kiinduló alap ugyanakkor arra, hogy dekorációk és képek formájában egy kis színt vigyünk a szobába.

Szürke: A szürke szín a semlegesség és az egyensúly színe, ugyanakkor nagy felületen passzív és unalmas lehet, és fennáll a veszélye, hogy a gyerek is passzívvá és motiválatlanná válik.

Letisztult, egyszerű szürke és fehér színek. Még egyetemistaként, vagy felnőttként is több színre van ennél szükségünk. Színekre, amik lelkesítenek, motiválnak vagy éppen megnyugtatnak, de nem tesznek unottá.

Letisztult, egyszerű szürke és fehér színek. Még egyetemistaként, vagy felnőttként is több színre van ennél szükségünk. Színekre, amik lelkesítenek, motiválnak vagy éppen megnyugtatnak, de nem tesznek unottá.
Fotó: James McDonaldUnsplash

Barna: A barna a stabilitás és a biztonság színe. A föld elem kapcsolódik hozzá, amely azon túl, hogy stabilitást és nyugalmat ad, álmosító hatású lehet. Mindenképpen fel kell frissíteni az energiát adó színek vagy a nyugtató, frissítő színek valamelyikével.

Fekete: A fekete szín a titokzatosság és a hatalom színe. A Szaturnusz színe is (fekete, sötétkék). A Szaturnusznak pozitív hatása lehet az, hogy kitartóvá tesz és képessé arra, hogy lemondásokat, vezekléseket végezzünk (Erre gyakran szükség is lehet, ha korán kell kelni, vagy nagyon sokat tanulni.) A fekete szín segíthet a figyelmet a feladatra összpontosítani. De! A fekete sötét és nyomasztó hatású, ami megnehezíti a tanulást és motiválatlanná, depresszióssá tehet. Leginkább kamasz korban áll fenn a veszélye, hogy fekete szobát szeretne a gyerek. 

Láthattad, hogy minden egyes színben megpróbáltam találni valami pozitív hatást. Ezt azért tartom fontosnak, mert a gyerekek gyakran makacsok és ragaszkodnak egy bizonyos színhez. Hatással van rájuk a divat, a baráti társaság. A színekkel ki akarják fejezni a hovatartozásukat, az értékrendjüket és ebbe a szülők nem igazán tudnak beleszólni. Talán ész érvekkel lehet ügyes kompromisszumot kötni úgy, hogy a gyerek is örüljön, de a Vaszati elvek se sérüljenek nagyon. Fontos ugyanis, hogy hiába tetszik neki a csupa szürke vagy fekete szoba, az nincs jó hatással a fejlődésére, a mindennapjaira, a jövőjére.

Talán a legegyszerűbb kiindulási alap egy „steril” fehér vagy természetes anyagokkal berendezett, natúr szoba, amit fel lehet dobni inspiráló, lelkesítő színekkel. Ez lehet egy kép, egy díszpárna, takaró, bármi. Még a szürkét is lehet lágyítani, de ha a gyerek a fekete korszakában van, akkor bizony találni kell valami jó kompromisszumot és meggyőzni arról, hogy ne legyen az egész szoba fekete.

Az ideális az lenne, ha egyik színnel sem esnénk túlzásba, és azok inkább dekorációként jelennének meg és nem foglalnának túl nagy felületet el a szobában. Így szükség esetén könnyebb változtatni is a szoba színhangulatán.

A szoba legyen világos és barátságos

A szoba legyen világos és barátságos
Fotó: Huy Nguyen, Unsplash

További lehetőségek a tanulás támogatására

Most, hogy már tudjuk, hol és hogyan helyezzük el az íróasztalt és milyen színeket használjunk, nézzük meg, mi minden segítheti még a tanulást!

Azt mondanom sem kell, hogy mint minden helyiségben, a gyerekszobában is jó, ha van néhány egészséges zöld növény. A növények mindig jó hatással vannak ránk, mert a természetet hozzák be az otthonunkba. Néhány cserép zöld növénnyel már meg is van oldva a szoba zöld színe, ami ugye nyugtat és segíti a kommunikációt.

Fontos, hogy a szoba levegője legyen friss és tiszta! Rendszeresen szellőztessünk még télen is! Párologtathatunk olyan illóolajokat, amelyek frissítenek, támogatják a figyelmet, vagy ha éppen az szükséges, megnyugtatnak. Tapasztalatom szerint a legjobb diffúzort használni, az még a levegő páratartalmáról is gondoskodik és valahogy az illat finomabb, mint a mécsessel működő párologtatóban (Ráadásul a mécses égés közben szennyezi a levegőt.) Én személyesen a rozmaringot és a borsmentát használom ha összpontosítani kell vagy ha lankad a figyelmem, a citrom és a narancs pedig jókedvre derít és inspirál.

Újabban mindezeken túl a MagHealy támogatását is élvezem, mely Vaszati tanárunknak, Marcus Schmiekének a Healyt követő legújabb találmánya. A MagHealy az általa kibocsátott frekvenciákkal segít a térben pozitív légkört teremteni. Marcus azt mondta, hogy MagHealyben található atmoszféra programok a több évtizedes Vaszati tudására és tapasztalatára épülnek, s céljuk az, hogy még egy olyan térben is kedvező légkört teremtsenek, ahol nem sikerült alkalmazni a Vaszati elveit. Az atmoszféra programok közül választhatunk kifejezetten tanulás programot is, amit érdemes olyankor futtatni, ha sok a házifeladat, vagy komoly dolgozatírás lesz, vagy vizsgaidőszak az egyetemen.

Végül, ha csak tehetjük, figyeljünk arra is, hogy tanulás közben csend legyen, vagy valamilyen inspiráló zene szóljon a szobában. Megint csak egyén függő, hogy ki mit szeret. Van, aki a teljes csendet, van, aki szeret valamilyen halk zenét hallgatni, esetleg madárcsicsergést. (Ez utóbbi nagyon inspiráló ám!)

Itt bevallok valamit: gyerekkoromban annyira értelmetlen időtöltésnek tartottam az orosz szavak magolását, hogy miközben tanultam, néztem a tévét és kötöttem. Ezt nem követetendő példának szántam, csak eszembe jutott. Egyébként a stratégia jól működött, mert meglett a középfokú nyelvvizsgám, miközben elláttam a családot kötött pulóverekkel. (Az már más kérdés, hogy hosszú távon mennyire rögzültek ezek az orosz szavak…)

Összefoglalva: Ha szeretnél az iskolás gyerek részére egy igazán támogató közeget teremteni, ahol örömmel ül le tanulni és a tanulás eredményes is lesz, akkor mindenképpen figyelj az íróasztal megfelelő irányára, és arra, hogy a személyiségének megfelelő, inspiráló vagy éppen nyugtató színek vegyék körül, de mindenképpen kerüld a túlzásokat! Van, akit lelkesíteni kell, mert nem igazán érdekli a tanulás, van, akit nyugtatni, mert fél valamelyik tanártól, de az is lehet, hogy a túl sok iskolai teher miatti stresszt kell valahogyan csökkenteni. Próbálj meg olyan színeket választani a szobájába, amely az ő tanulással kapcsolatos szükségleteit leginkább támogatja. S mindezeken túl figyelj oda a szoba jó levegőjére, illatára, légkörére és hangjaira is.

Azt gondolom, mondanom sem kell, hogy mindez rád is vonatkozik, ha éppen tanulsz, vagy valamilyen szellemi munkát végzel!

  Manhertz Edit

  Manhertz Edit

  Neked ajánlom:

  A színek varázsereje

  A legutóbbi szavazás alapján kiderült, hogy a szavazók és Vaszati iránt érdeklődők túlynomó többsége kicsi lakásban él, ahol a Vaszati korrekciók közül nem lehet mindent alkalmazni. A többség nem tudja megváltoztatni az egyes helyiségek funckióját, nem tud új ablakot...

  Ha már nagyon eleged van a télből…

  Legutóbb arról beszéltünk, hogy milyen nagy szerepe van az életünkben és a Vaszati korrekciókban a színeknek, és milyen jól lehet azokat alkalmazni otthonunkban. Most azonban az ország nagy részét hó fedi. Ha kinézünk az ablakon minden csupa fehér... Ha imádod a telet...

  Kellemes gyerekszoba – nyugodt gyerek

  Mint minden más szobában, a gyerekszobában is ajánlatos alkalmazni a Vaszati elveit. Ez két részvől tevődik össze: 1. Meg kell találni a gyerekszoba ideális helyét. 2. Ügyelni kell a szoba berendezésére. A gyerekszoba helyének kiválasztásában megint csak két tényező...

  Színek és anyagok a gyerekszobában

  Most, hogy már tudjuk, hol legyen a gyerekszoba és hogyan rendezzük be, itt az ideje beszélni a gyerekszobába választott színekről és anyagokról. Tisztában vagyok vele, hogy sajnos nagyon sok család a bútorok és burkolatok kiválasztásánál elsősorban a pénztárcájukat...

  Hogy jobban menjen az otthoni tanulás…

  Május vége és június eleje az érettségi és a főiskolai, egyetemi vizsgák időszaka. Sokaknak aktuális lehet a következő kérdés: Tehetnék-e valamit azért, hogy jobban menjen a tanulás, hogy figyelmesebb legyek és jobban tudjak összpontosítani? Természetesen igen! Azt,...

  Szürke – tényleg komor?

  A szürke színre gondolva gyakran a komor, ködös novemberi hangulat jut az eszünkbe, éppen ezért csak félve, vagy egyáltalán nem merjük haszálni az otthonunkban. Ha pedig a szürke barnával társul - az már kész katasztrófa. Legalábbis így hisszük... Ennek azonban nem...

  Otthoni tanulás és munka – segít a Vaszati!

  Ha kinézek az ablakon, egyértelműen azt látom, hogy megjött az ősz, az ősszel együtt pedig elkezdődött az iskola, elindultak a tanfolyamok, vagy ha már nem tanulunk, a nyári lazulás után újból teljes erőből belevetjük magunkat a munkába. S ha már úgyis ez a helyzet,...

  Gyors és egyszerű Vaszati korrekció

  A lehetséges Vaszati korrekcióknak vannak egyszerűbb és kicsit macerásabb lehetőségei. Macerásnak (de nagyon intenzíz hatásúnak) számít, ha úgy döntünk, hogy áthelyezzük a bejárati ajtót, vagy ablakot nyitunk valahol, esetleg teljesen eltüntetjük a kedvezőtlen helyen...

  Színek az otthonunkban

  A Vaszati egyik remekül működő korrekciós eszköze az, hogy az otthonunk egyes égtájaira és egyes helyiségekbe úgy választunk színeket, hogy azok harmóniában legyenek az adott égtájra jellemző színvilággal, illetve a szobafunkcióra jellemző színvilággal. Az utóbbi...