A fenti képet a dél-indiai Padmanabhapuramban készítettem. A múzeumként működő épület bejárata egy tágas belső udvarra vezet. Az ilyen belső udvarokat hívjuk a szó klasszikus értelmében Brahmasztánnak. A Brahmasztán az épület középső része. A mi éghajlatunkon ez a terület szerves része a háznak, tőlünk délebbre, vagy éppen a Vaszati őshazájában, Indiában ez a terület legtöbbször egy nyitott átrium.

Többször hallhattad már, hogy a ház egyes területein, égtájain jelen vannak a bolygók, anyagi elemek, vagy a védikus mitológiából ismert nagyhatalmú személyek. A Brahmasztán területén Brahma uralkodik, aki a védikus teremtéselméletben a másodlagos teremtő. Az elsődleges teremtő Visnu, azaz maga Isten, aki megteremti az univerzumokat, és Brahma, a nagyhatalmú félisten kapta azt a feladatot, hogy az univerzumot népesítse be élőlényekkel. Ezért hívjuk őt a teremtőnek.

Ezzel akár már le is zárhatnám az ügyet: mivel Brahma uralkodik a ház középső részén, ezért a ház középső része ad információkat a teremtő erőnkről, általában a teremtésről és a kreativitásról. Ennél azonban többről van szó!

Ezen az ábrán meg tudod figyelni a Vasztupurusa mandalát érő hatásokat és azt, hogy az egyes égtájakon mely elemek és bolygók találhatók. Brahma, a teremtő a mandala közepén uralkodik.

Ezen az ábrán meg tudod figyelni a Vasztupurusa mandalát érő hatásokat és azt, hogy az egyes égtájakon mely elemek és bolygók találhatók. Brahma, a teremtő a mandala közepén uralkodik.

Az ábrát megnézve ki lehet következtetni, hogy a Brahmasztán (vagyis a ház közepének) minősége akkor kedvező, ha nem terhelik falak, ha az éteren (vagyis a tágas téren) kívül nincs ott más elem. A nehéz bútorok, falak, a földet képviselnék, a konyha vagy a kályha a tüzet, a fürdőszoba vagy egy medence a vizet. Ezeknek az elemeknek nincs itt keresnivalójuk.

Védikus hagyományok szerint a Brahmasztán közepén gyakran elhelyeznek egy szent Tulasi növényt, aki arról gondoskodik, hogy a tér közepén még a mozgás által aktivált levegő elem se jelenjen meg, vagyis a Brahmasztán közepén lehetőleg még csak ne is járkáljunk. (Mivel szent növényről van szó, ha a tér közepén van, nem számít fizikai súlynak.)

Ha benézel ezen az ajtón, egészen hátul látsz egy belső udvart, amelynek a közepén egy szent Tulasi növény áll.

Ha benézel ezen az ajtón, egészen hátul látsz egy belső udvart, amelynek a közepén egy szent Tulasi növény áll.

Ilyen tiszta Brahmasztánnal már nagyon ritkán lehet találkozni, a mi égtájunkon kisebb épületeknél, családiházaknál egyáltalán nem, de ha megnézünk egy régi, Pesti körfolyosós palotát, amelyek ma többnyire társasházak, akkor a nyitott belső udvart akár egy szép Brahmasztánként is felfoghatjuk. Sőt, középületeknél, szállodáknál is előfordulhat, hogy kialakít a tervező egy közbenső, nyitott teret:

A Hévíz melletti Club Dobogómajorban fotóztam ezt a belső udvart, ami akár egy európai Brahmasztánra is lehetne példa. Itt a szent Tulaszi növény helyett egy fa áll a középpontban. Azt sajnos nem tudom, hogy az épület vagy a fa volt-e itt előbb...

A Hévíz melletti Club Dobogómajorban fotóztam ezt a belső udvart, ami akár egy európai Brahmasztánra is lehetne példa. Itt a szent Tulaszi növény helyett egy fa áll a középpontban. Azt sajnos nem tudom, hogy az épület vagy a fa volt-e itt előbb…

Ha megnézed az alábbi videót (mindössze 5 perc), amelyet Dél-Indiában készítettem, láthatod, hogy ott még lehet találkozni teljesen nyitott Brahmasztánokkal. A felvétel egy skanzenben készült ahol kifejezetten a dél-indiai államok építészetét mutatták be. Szinte minden épületnek volt egy nyitott középső része.

Azért mutatom ezeket a képeket és a videót is, hogy lásd, mit jelent egy igazán klasszikus értelemben vett Brahmasztán. Mi elsősorban arra törekszünk, hogy legalább ne terhelje fal a ház középső területét, de a hagyomány szerint ennek a területnek még az ég felé is nyitottnak kellene lennie valamilyen formában.

Na de térjünk vissza a kreativitáshoz és a teremtéshez és ahhoz, hogy ezeknek Brahmán kívül mi közük van még a Brahmasztán minőségéhez!

Többször hallhattad már, hogy otthonunkban megtalálhatjuk azt a hét fő csakrát, amelyeket a testünkben is megtalálunk a gerincünk mentén. Ezek közül a csakrapontok közül két csakra is a Brahmasztán belső területére esik. Nézd csak!

A rajzon jól látszik, hogy a szakrális csakra és köldökcsakra a Brahmasztán területére esik.

A rajzon jól látszik, hogy a szakrális csakra és köldökcsakra a Brahmasztán területére esik.

A Svadisthana, vagy szakrális csakra ha rendben van a testünkben, akkor támogatja a kreativitást, a teremtést (akár a gyermeknemzést), lelkessé tesz, magabiztossá, nyitottá és támogat mindennemű alkotó folyamatot.

A Manipura, vagy köldök csakra ha rendben van, támogatja az önbizalmat, önbecsülést és az öntudatosságot is, bátorrá tesz, ugyanakkor empatikussá is mások iránt.

Ha tehát legalább annyit sikerül elérni az otthonunkban, hogy a Brahmasztánnak a legérzékenyebb középső területe – beleértve a második és harmadik csakrát is – szabadon legyen, azzal támogatjuk a kreativitásunkat, a teremtőerőnket és még az önbizalmunkat is. Nem is gondolnánk rá, hogy mennyire fontos egy szép tiszta, nem terhelt Brahmasztán ahhoz, hogy a mindennapokban boldoguljunk!

Ezt az érdekes Brahmasztán megoldást Keralában fotóztam. Azért jó, ha a Brahmasztán nyitott az ég felé (ez egy európai épületben lehet akár tetőablak is!), mert így a függőleges irányú leszálló kozmikus energiák is bejutnak az otthonunkba és támogatják a teremtés folyamatát és egyúttal jó hatással vannak az egész energiamezőre.

Ezt az érdekes Brahmasztán megoldást szintén Dél-Indiában fotóztam. Azért jó, ha a Brahmasztán nyitott az ég felé (ezt egy európai épületben akár tetőablak is biztosíthatja!), mert így a függőleges irányú leszálló kozmikus energiák is bejutnak az otthonunkba, támogatják a teremtés folyamatát és egyúttal jó hatással vannak az egész energiamezőre.

Ha szeretnéd az önbizalmadat, a teremtő erődet és a kreativitásodat fejleszteni, mindenképp javaslom, hogy – szaktanácsadó segítségével, a 27 napos program segítségével, vagy Vaszati tanfolyamaink segítségével – próbáld megtalálni otthonod csakrapontjait és próbálj javítani a minőségükön. Lehet, hogy csak egy széket kell arrébb tenni, vagy egy szekrényt kicsit odébb tolni és már fel is szabadult ez a két fontos csakrapont, amelyek segítenek, hogy nagyobb legyen az önbizalmad, a lelkesedésed, a tetterőd és a kreativitásod.

Ha nagyon terhelt a Brahmasztán és érzed is ennek a kedvezőtlen hatását, akkor érdemes külső segítséget is igénybe venni. Ajánlom a férjem, Manhertz József Önbizalomerősítő tananyagát, valamint a Healy készülék csakra támogató programjait és Aura modulját, vagy akár a MagHealy készülék atmoszféra programjai közül a csakra egyensúly nevű programot is. (Ezeket az atmoszféra programokat kifejezetten a tér, lakótér harmonizálására fejlesztette Marcus!)

Fontos megjegyeznünk, hogy ha olyan Vaszati elégtelenséget találunk az otthonunkban, aminek már érezzük az életünkben a hatását, akkor el kell követnünk mindent azért, hogy ez a probléma ne tudjon tovább gyűrűzni és elhatalmasodni rajtunk. Ha tudjuk, mindenképpen korrigáljuk a hibát, de mellette tudatosan tegyünk azért, hogy az otthonunknak ez a defektje nem tudjon még nagyobb galibát okozni az életünkben.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

  Neked ajánlom:

  Víz a lakásban és a kertben

  A Védikus tudományok (Ayurvéda, Vaszati) öt alapvetõ durvafizikai elemet különböztetnek meg, melyekbõl testünk és a minket körülvevő élő vagy élettelen tárgyak felépülnek. Ez az öt elem pedig a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az Ayurvéda, azaz a védikus...

  A víz hatása otthonunkra és az életünkre

  Mindannyian jól tudjuk, hogy testünk és egészségünk fenntartásához elengedhetetlen a tiszta víz. Hivatalos adatok alapján egy újszülött testének 75 százaléka víz, mely az idő előrehaladtával csökken: gyerekkorban 65 százalék, felnőttkorban férfiak esetében kb. 60...

  A Vaszati és az öt elem kapcsolata

  A védikus tudományok (Ayurveda, Vaszati), és a védikus filozófia szerint is az anyagi világot öt durvafizikai és három finomfizikai elem építi fel. Az öt durvafizikai elem a föld, tűz, víz, levegő és éter, a három finomfizikai elem pedig az elme, intelligencia és az...

  Hogyan jelenik meg a föld, mint elem az otthonunkban?

  A védikus világszemléletben és tudományokban igen nagy szerepe van a földnek. Gondolhatunk itt a Föld bolygóra, ahol élünk, a termõföldre, vagy a földre, mint elemre, mely egyik fontos alkotó eleme mind az Ayurvéda, mind a Vaszati tudományának. Különös tisztelet övezi...

  A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

  Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...

  A nyugalom és a kreativitás elemei

  A leggyakoribb és egyben legsúlyosabb Vaszati hiba, hogy felborul otthonunk statikus tengelynek az egyensúlya. Statikus tengelynek az északkeletet délnyugattal összekötő tengelyt nevezzük. Ideális esetben az északkelet könnyű és nyitott, valamint van itt valami, ami a...

  A ötödik elem…

  A védikus tudományok tanítása szerint a körülöttünk lévő világot, így az otthonunkat is, öt anyagi elem építi fel. Ez az öt elem a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az első négy elemmel a nyugati természettudomány is foglalkozik, az éter elem viszont egy kicsit...

  A tűz ereje az otthonunkban

  Az utóbbi időben többen is kérdeztetek a délkelettel, a tűz területével kapcsolatban. Nem mindig egyszerű ugyanis megérteni, hogy mikor túlságosan erős a tűz, mikor gyenge és mikor mondjuk azt, hogy teljesen rendben van. A Vaszati szerint a tűz területe otthonunk...

  Gyűjtsünk esővizet! Na de, hova tegyük a tartályt?

  Szerencsére ez a nyár messze nem volt olyan aszályos mint a tavalyi, mégis egyre többen tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az esővizet és azzal locsoljunk. Micsoda pazarlás csak úgy kiengedni az utcára! Felvetődhet azonban egy fontos és összetett kérdés: Hol legyen...

  Hova tűnt a fa és a fém?

  Legutóbb azzal az öt durvafizikai elemmel foglalkoztunk, melyből a védikus tudományok szerint az anyagi világ és a testünk felépül. (Egy videót is készítettünk erről, ha még nem láttad, ide kattintva meg tudod nézni. >>) Az ayurvéda (védikus orvostudomány)...

  A csakrák szerepe a Vaszatiban és az Ájurvédában

  Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg: 1. (gyökér - Mūlādhāra) csakra: mellékvese2. (keresztcsonti vagy...

  Szürke – tényleg komor?

  A szürke színre gondolva gyakran a komor, ködös novemberi hangulat jut az eszünkbe, éppen ezért csak félve, vagy egyáltalán nem merjük haszálni az otthonunkban. Ha pedig a szürke barnával társul - az már kész katasztrófa. Legalábbis így hisszük... Ennek azonban nem...