Azt már tudjuk, hogy miért olyan fontosak a női energiák (ha nem tudod, olvasd el a legutóbbi írásomat!), na de mi a helyzet a férfi energiákkal?

Míg a női (organikus) energiák északról érkeznek, táplálnak, gyógyítanak és hűsítenek, addig a férfi (szoláris) energiák keletről érkeznek, vitálissá tesznek, melegítenek és segítenek abban, hogy elkezdjünk új dolgokat. Ahogyan a keleten felkelő Nap elindítja az új napot, a keletről érkező energiák segítenek abban, hogy elindítsunk olyan dolgokat, amelyek számunkra fontosak, vagy hasznosak. Ez lehet egy új cél, új vállalkozás, új kapcsolat (nem csak szerelmi), bármi, ami új, amitől azt várjuk, hogy jó hatással lesz ránk.

Nézd meg ismét ezt az ábrát!

Ezt az ábrát már jól ismered, szinte minden egyes cikkembe bele lehetne tenni, hogy újra-és újra emlékezz arra, hogy az egyes égtájakra mi jellemző

Ezt az ábrát már jól ismered, a női energiákkal foglalkozó írásomban is ott volt. Ez az a fontos rajz, amihez újra és újra visszatérünk.

Legutóbb már utaltam rá, hogy ha választani kell, hogy hol legyenek ablakok, északon vagy keleten, annak ellenére, hogy mindkét égtáj egyformán fontos, mindkét égtáj felől egyformán fontos energiák érkeznek a házunkba, általában a keleti ablakokat választjuk, még mi, Vaszati szaktanácsadók is. Ennek az egyszerű oka, hogy keletről napsütés és is érkezik a lakásba, ami vidámabbá, otthonosabbá teszi a lakást és elsősorban a reggeleket. Ez már önmagában pozitív hatással van ránk, pozitívan hat az általános kedélyállapotunkra.

A keleti – azaz reggeli, délelőtti – napsütés az Ájurvéda szerint energiát ad a testnek, szemben a délutáni napsütéssel, ami energiát vesz el. A reggeli napsütésre gondolva tehát, ha választani kell, előnyben részesítjük azokat a lakásokat, amelyeknek keleten vannak ablakai szemben azokkal, amelyeknek északon vannak ugyan ablakai, de keleten nincsenek.

Bevallom, nehéz jó döntést hozni és nem is igazán lenne szabad különbséget tenni a kelet és az észak minősége között, mert az organikus és a szoláris életenergiákra egyformán szükség van. Itt Európában azonban még mindig nagyon fontosnak tarjuk, hogy a lakásba besüssön a Nap, a Vaszatit is figyelembe véve pedig az nagyon fontos, hogy a keletről érkező napsütés jusson be mindenképpen a lakásba.

A napsütésen túl, miért olyan fontos égtáj a kelet és miért olyan fontos, hogy bejussanak a lakásba a keletről a érkező energiák? Mit okozhat a hiányuk?

Ezt a képet egy hideg januári reggelen készítettem Tapolcán, a szálloda ablakából. Bár januárban délkeleten kel fel a Nap, a keletre néző szobánkba szabadon áramlottak be a keletről érkező organikus életenergiák.

Ezt a képet egy hideg januári reggelen készítettem Tapolcán, a szálloda ablakából. Bár januárban délkeleten kel fel a Nap, a keletre néző szobánkba szabadon áramlottak be a keletről érkező organikus életenergiák.

Talán a legkézenfekvőbb probléma a keleti energiák hiányával az, hogy nehezebben indulhatnak a reggelek, hogy nem jutnak be a reggeli napfény áldásos sugarai. Ez egy olyan hiányosság, amit saját érzékszerveinkkel is egyből érzékelni tudunk. Egyszerűen hiányzik a reggeli napsütés. Ha reggel kinézel az ablakon és azt látod, hogy süt a Nap, akarva-akaratlan mosolyogni fogsz és könnyebben elkezded a reggeli teendőidet szemben azzal, ha egy tűzfalat látsz, vagy csak árnyékokat.

A probléma azonban ennél összetettebb! Ha nem jutnak be otthonunkba a szoláris életenergiák, akkor fizikailag gyengébbnek érezhetjük magunkat, előfordulhat, hogy gyakrabban vagyunk betegek, könnyebben elkapjuk az éppen aktuális vírust.

Ha zárt a kelet, nehezebben tudunk elkezdeni új dolgokat, nehezebben érjük el a céljainkat, gondok lehetnek a karrierünkkel. Hiányozhat a vezető, irányító, kezdeményező képesség belőlünk és a férfi energiák hiánya miatt csorbát szenvedhet a gyakorlatiasság, a reális gondolkodás is.

Ha nincs rendben otthonunk keleti része, előfordulhat, hogy a család férfi tagjai nem érzik jól magukat, elmennek, vagy meg sem jelennek a lakásban. Gyakran találkoztam magányos hölgyekkel, akik olyan lakásban éltek, aminek teljesen zárt volt a keleti oldala – gyakran az észak is.

Sose felejtem el, sok-sok évvel ezelőtt egy társasház egyik lakásában voltam Vaszati tanácsadáson. Az egész társasház keleti fala egy tűzfal volt, ablakok nélkül. Kiderült, hogy az egész lakásban csak nők laktak (özvegyek, elváltak, egyedülállók). Abban az egy lakásban volt férfi, ahol voltam, de sajnos már korábban ott is volt egy tragédia, a korábbi lakó, egy fiatalember idejekorán elhunyt. (Erre a tragédiára a lakás egyéb tulajdonságai is utaltak, nem csak a zárt kelet.) Bevallom, ez a társasház még számomra is sokkoló volt, ennyire egyértelműen ritkán látjuk, hogy mit okoz egy bizonyos égtáj – jelen esetben a kelet – egész házra, minden lakásra kiterjedő problémája.

A férfiakra egyébként a kelet minőségén túl hatással van az északkelet minősége és a délnyugat minősége is. Az északkelet azon túl, hogy ott egyesülnek a férfi és női energiák, tehát utal arra, hogy egy két energia mennyire van harmóniában egymással, utalhat a férj „minőségére” is. Na itt most beindulhat a fantáziád…

A délnyugat minősége pedig a családfőre utal, aki klasszikus esetben a férj.

Erről a napraforgó tábláról jusson eszedbe, hogy kelet minőségén a sárga üdítő és vidám árnyalataival tudsz javítani.

Erről a napraforgó tábláról jusson eszedbe, hogy kelet minőségén a sárga üdítő és vidám árnyalataival tudsz javítani. A fotó a Pilisben készült.

Ha újra és újra ismételni akarom magam, azt mondom, hogy bár még mi Vaszati tanácsadók is gyakran arra szavazunk, hogy ha már választani kell az észak és a kelet között, a napsütés miatt inkább a kelet legyen nyitott, de ha figyelmesen elolvastad a női energiákról szóló írásomat, beláthatod, hogy az észak nyitottsága és jó minősége ugyanolyan fontos, mint a keleté.

Ha rajtam múlna, csak olyan házakra adnék ki építési engedélyt – legyen az családi ház vagy társasház – ahová bejutnak mind a férfi, mind a női energiák, tehát jó minőségű, ablakos a kelet és az észak is. Ha választanod kell, gondold végig, hogy az adott élethelyzetben mely energiákra van nagyobb szükséged. (Hajaj! Ez az, amit nagyon nehéz megmondani!) De mindenképp tartsd szemed előtt, hogy ideális esetben a férfi és a női energiák egyensúlyban vannak.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

  Neked ajánlom:

  Beszéljünk a szerelemről!

  Az év elején eldöntöttük, hogy sikeres évünk lesz. A sikert eddig elsősorban a munkában és pénzügyekben kerestük. Ahhoz azonban, hogy kiegyensúlyozottak és elégedettek legyünk, szükség van sikerekre a magánéletben is. Legszebb ideje, hogy beszéljünk a szerelemről! Az...

  A szerelem, a női és a férfi energiák…

  A legutóbbi szerelmes cikkből már kiderült, hogy a Vaszatiban nincs "szerelem sarok", viszont szoros kapcsolat van az egyes égtájak és szerelmi életünk között. A legerőteljesebben talán az otthonunkban áramló női és férfi energák minősége hat a szerelemre. Miért is? A...

  Már megint szerelem!

    Az előző két szerelmes cikkből már kiderült, hogy a Vaszatiban nincs szerelemsarok és az is, hogyan hat szerelmi életünkre otthonunk északi, északkeleti és keleti része. Nézzük most meg a többi égtájat és a lakás közepét! A Brahmasztan – vagyis a lakás közepe –...

  Legyen tartós a szerelem!

  A "szerelmes írások" befejező részéhez érkeztünk. Az eddigiek alapján sejtheted, hogy a maradék - eddig nem tárgyalt - néhány égtájnak is van köze szerelmi életünkhöz. A dél megmutatja, mennyire tartjuk be az erkölcs szabályait a kapcsolatunkban, a nyugat pedig utal a...

  A tartós párkapcsolat alapja

  Korábbi írásaimban már sokat olvashattál a szerelemről, illetve arról, hogyan befolyásolják a szerelmi életedet, a párkapcsolatodat otthonod egyes égtájai. Javaslom, hogy mielőtt tovább olvasol, nézd meg ezeket az írásokat. (Új ablkaban nyílik.) Többek szerint a...

  Ha Valentin, akkor piros – de nem a Vaszati szerint!

  Valentin (Bálint) nap van, a szerelem ünnepe. Döntse el mindenki maga, hogy mit gondol erről a napról, én a magam részéről úgy döntöttem, itt az ideje pár szót ejteni a szerelemre serkentő lakberendezési tippek és a Vaszati kapcsolatáról. Helyesebben a nem létező...

  Otthonunk férfi és női energiái

  Tudod-e, hogy mit jelent az a szó, hogy Vaszati? A Vaszati - ahogyan a Vasztu is - szankszrit nyelven házat, lakóépületet jelent. Az egyes szótagok pedig utalnak a Vaszati három fő lábára, a három fő szabályrendszerére. VA = energetikai rendszer SZA = információs...

  Vajon az otthonunk is tehet arról, hogy nem találunk társat?

  Sok magányos nő és férfi álmodozik arról, hogy mi mindent megtenne a párjáért, ágyba vinné a reggelit, megbeszélnék a problémákat, odafigyelnének egymásra, sok időt töltenének együtt – minden olyan ideális lenne… Csak, hogy hiányzik az a bizonyos társ, akivel ezt az...

  Mit keres a fürdőkád a hálószobában?

  Képzeld el ezt a helyzetet: elmész egy wellness szállodába, ahol az egyik nászutas szobát kapod. A nászutas szoba ékessége pedig a hálószobában elhelyezett gyönyörű lábaskád. Az ott töltött idő alatt nagyon élvezed, hogy a szoba közepén lubickolhatsz a vízben, esetleg...