Március közepén van az alvás világnapja. Ilyenkor tanulmányok tucatja lát napvilágot, melyek nagyjából mind arról szólnak, hogy évről-évre rohamosan romlik az emberek alvásminősége: nehezen alszanak el, gyakran felébrednek, nem tudnak visszaaludni, reggel fáradtan ébrednek és még sorolhatnám a jellemző tüneteket. Biztos vagyok benne, hogy még akkor is, ha jó alvónak tartod magad, előfordultál veled is, hogy nem jól aludtál és reggel nyúzottan ébredtél.

Az alvás elsődleges célja a pihenés, a regeneráció. Egy jó alvás során pihen a testünk, az idegrendszerünk, az elménk, az intelligenciánk. Az alvás célja, hogy reggel frissen, megújulva ébredjünk, tele energiával, lelkesedéssel, tettrekészséggel és persze egy jókora mosollyal az arcunkon…

Te így ébredsz reggelente? Ha igen, akkor nem szükséges tovább olvasnod. Ha nem, akkor olvasd el, mit tehetsz azért, hogy jobban aludj és reggel kipihenten ébredj.

Mit mond a Vaszati a hálószobáról?

A Vaszati szerint, három fontos tényező befolyásolja a hálószobánk minőségét és ezzel együtt az alvásunkat: 1. a hálószoba helye, 2. az ágy elhelyezése, 3. a hálószobában használt színek, berendezési tárgyak.

A nyugodt, földszínek és a sok friss levegő jó hatással vannak az alvás minőségére.

A nyugodt, földszínek és a sok friss levegő jó hatással vannak az alvás minőségére.

1. Felnőttek számára a hálószoba legjobb helye délnyugaton van. Ha ott nem lehet, akkor szintén nagyon jó a dél és a nyugat is. Ezeken a területeken jelen van a föld elem, ami nyugodt és nehéz jellegével támogatja a mély alvást. Előfordulhat, hogy valakinek az egyéni kedvező égtájai nem ezekre az égtájakra esik. Ilyenkor, vagy akkor, ha nincs ezeken az égtájakon hálószobaként használható szoba, szóba jöhet még a kelet és az észak is, a mellékégtájakat azonban jobb elkerülni.

Kifejezetten tilos délkeleten, a tűz területén aludni, mely rövid távon nyugtalan alvást okoz, hosszútávon akár betegségeket is. Az északkelet a túl friss energiái miatt nem alkalmas hálószobának, az északnyugat pedig a levegős, szeles természete miatt okozhat nyugtalan alvást.

2. Az ágy elhelyezésével kapcsolatban elsősorban arra figyelj, az ágy fejrésze lehetőleg kelet felé nézzen. Nézhet délre is és nyugatra is, de semmiképpen sem nézhet észak felé. Ha alvás közben a fejünk búbja észak felé (és északkelet vagy északnyugat felé) néz, jó eséllyel nem fogunk jól aludni. Ennek az oka, hogy a testünk körül van egy mágneses mező, amelynek az északi pólusa a fejünknél van. Ha a testünk északi mágneses pólusa a föld mágneses északi pólusa felé fordul alvás közben, akkor e két északi pólus taszítani fogja egymást (ugye emlékszel a fizika órai mágnes kísérletre?) és ez zavart okoz az alvásban.

3. Fontos, hogy a hálószoba színei nyugalmat árasszanak. Mindenképpen kerüld a hálószobában a pirosat és a drámai színkombinációkat. Nagyon jók a földszínek, a pasztellszínek, a mélyebb, nyugodt, földes színárnyalatok és persze a fehér.

Fontos, hogy a hálószobában ne legyen tükör, főleg olyan helyen ne, ahol rálátunk az ágyból. Ha a hálószoba egyik fala egy gardróbszekrény, az lehetőleg a hálónak a déli, nyugati fala legyen és semmiképpen se legyenek az ajtókon tükrök!

Ha csak egy mód van rá, a hálószobában ne legyen televízió és úgy általában ne legyen túl sok elektromos kütyü. Ha a telefonod ébresztőjére ébredsz, a telefont kapcsold ki éjszakára és alvás közben ne töltsd!

Természetes anyagok, fehér, világos földszínek, Már majdnem minden adott a jó pihenéshez.

Természetes anyagok, fehér, világos földszínek, Már majdnem minden adott a jó pihenéshez.

Most biztos felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk akkor, hogy a fenti három fontos Vaszati szabály nem valósul meg, vagy csak részben?

Ha a hálószoba nincs jó égtájon és nem is tudjuk máshová tenni, akkor mindenképpen javaslok bizonyos Vaszati yantrákat elhelyezni. Ez lehet az adott égtáj yantrája, lehet a Narasimha-védelmező yantra, lehet a Parasurama yantra vagy ezek kombinációja. Ha például délkeleten van a hálószoba, mindenképp elhelyezném a Parasurama yantrát (amely a délkelethez is és a hálószobához is kapcsolható) és a Narasimha-védelmező yantrát is, mert itt bizony extra védelem kell.

Ha a hálószoba nincs összhangban az egyéni égtájjal, akkor is a Narasimha-védelmező yantra a legjobb választás.

Ha a hálószoba színeivel van gond, akkor azon mindenképpen változtatni kell! Lehet, hogy át kell festeni a falakat, lecserélni az ágyneműt vagy a függönyt. Az ilyen jellegű problémát mindenképpen meg kell oldani! Ha tükör van a hálószobában, azt is át kell helyezni máshová! Ha ez semmiképpen sem megy, akkor le kell takarni. (A legjobb, ha nincs a hálószobában tükör.)

További lehetőségek a hálószoba légkörének javítására

Napjaink felfokozott világában sajnos a Vaszati által kínált eszközök még nem feltétlenül oldják meg az alvásproblémákat. A munkahelyi stressz vagy egyéb problémák sajnos az ágyba is velünk tartanak és még egy délnyugaton levő, a Vaszatinak minden szempontból megfelelő hálószobában is ott kísérthetnek éjszakánként. A Vaszati eszközeivel teremthetünk egy jó alapkörülményt, de ezt az alapot tovább kell fejleszteni ahhoz, hogy valóban minden nap jól aludjunk és jól is ébredjünk.

Az elmúlt év több nehézséget és megoldandó feladatot tartogatott számomra (talán még tartogat is), ami miatt személyesen én is megtapasztaltam, milyen az, amikor nem tökéletes az éjszakám. Azok a bizonyos megoldandó problémák velem jöttek a hálószobába és gyakran ott zakatoltak a fejemben az éjszaka közepén, amikor aludni kellett volna. Vaszati hálószoba ide vagy oda, be kellett vetnem további „segédeszközöket” azért, hogy jól tudjak aludni.

4. Vaszati tanárunk, Marcus Schmieke egyik frekvenciás eszköze, a MagHealy (ez látható a fenti képen) olyan programokat is tartalmaz, amelyek kihelyezetten egy adott tér atmoszféráját harmonizálják. Választhatunk olyan programot, ami munka közben segít (iroda, kreativitás), olyat, ami a közérzetünket javítja (stressz, koherencia, holisztikus egészség) és olyat is, amely a hálószobában teremti meg az alváshoz szükséges optimális feltételeket (hálószoba).

Az elmúlt évben a férjem annyira megszerette ezt a programot, hogy szinte minden éjjel elindítjuk elalvás előtt. A program hosszú, általában még akkor is fut, amikor reggel felébredünk. Különösen nagy hasznát vesszük, amikor nem otthon, a megszokott környezetünkben alszunk.

Marcus másik (ismertebb) frekvenciás eszköze a Healy szintén tartalmaz olyan programokat, amelyek az alvást támogatják. Külön alvás nevű programcsoport is készült, melyben alvást támogató programokat találunk. Bevallom, az elmúlt évben sokat kellett használnom ezeket a programokat elalvás előtt és szerencsére segítettek is abban, hogy jól aludjak!

A hálószoba atmoszféráját javíthatjuk a MagHealy hálószoba programjával is.

A hálószoba atmoszféráját javíthatjuk a MagHealy hálószoba programjával is.

5. Kritikusan fontos, hogy a hálószobában elegendő friss levegő legyen, továbbá az, hogy a hálószoba inkább hűvös legyen, mint (túl) meleg. Erről korábban egy videóban is beszéltem.

6. A hálószoba atmoszféráját javíthatjuk illóolajokkal is. Az illóolajok levegőbe juttatásához én diffúzort használok. Ez a készülék a hideg vízbe cseppentett illóolajat juttatja a levegőbe. A klasszikus, mécsessel működő aromalámpát nem kedvelem, mert a mécses égésekor parafin is kerül a levegőbe, ami sajnos szennyezi a levegőt.

Az illóolajok közül nekem a következő olajok keveréke vált be: levendula, narancs, mandarin, római kamilla. Ezek keveréke nem csak finom illatú, de tényleg nagyon jó légkört teremt a nyugodt alváshoz. Fontos, hogy még diffúzorba is csak jó minőségű, terápiás, lehetőleg bio minősítésű illóolajat használj!

Semmiképpen ne használj aromagyertyát vagy egyéb illatosítót, még akkor sem, ha a leírás szerint nyugtat! Ezek nagyon komolyan szennyezik a levegőt.

További alvástámogató tippek

7. Ha már megemlítettem az illóolajokat, mindenképp megemlítem, hogy az alvást támogató, nyugtató keveréket nem csak a szoba levegőjébe porlasztva használhatjuk, hanem valamilyen vivőolajjal hígítva magunkra kenve is. Ha nem akarsz kísérletezgetni, vásárolhatsz (megbízható forrásból!) aromaterapeuták által kevert álomhozó keverékeket, de magad is készíthetsz ilyet: én a már említett illóolajokkal készítettem keveréket. Vivőolajnak használhatsz jojoba olajat vagy frakcionált kókuszolajat. A vivőolaj és az illóolaj aránya 2:1-hez legyen, azaz 2 egység vivőolajhoz 1 egység illóolaj. Ez a keverék már nem irritálja a bőrt, ugyanakkor jól érződik az illóolaj. A keveréket kenheted a csuklódra, nyakadra, halántékodra, sőt, a talpadra is, ahol nagyon gyorsan fel tud szívódni.

8. Alváskutatók megállapították, hogy a folyadékhiány – azaz, ha nem iszunk elegendő vizet – nem támogatja a nyugodt alvást. Fontos tehát, hogy a nap folyamán hidratáljuk magunkat, lehetőleg friss, tiszta vízzel. Ha este nem vagyunk elég nyugodtak, nem vagyunk felkészülve az alvásra, érdemes kipróbálni olyan gyógyteákat vagy teakeverékeket, amelyek nyugtatnak, segítik az esti ellazulást. A leghíresebb és talán legfinomabb ilyen gyógynövény a citromfű, ami még a kertünkben is könnyen megterem. (Évelő, újra és újra kihajt.) De választhatunk kihelyezetten nyugtató, relaxációt segítő kész teakeverékeket az ízlésünktől függően.

9. A legjobb elalvás előtti nyugtató egy jó könyv. Lehetőleg igazi, nyomtatott könyv. De lehet a kedvenc magazinod is. Emlékszem, egy időben mindig megvettem a Csodakert magazint (főleg akkor amikor még csak terveztük a kertünket) és esténként a szó szoros értelmében azzal aludtam el. Gyakran, mire a férjem bejött a hálószobába én már a kertes újságommal betakarózva aludtam…

Azt már gondolom sejted, hogy mi az, ami nem jó elalvás előtt: nem jó a tévé, a mobiltelefon, főleg akkor, ha olyan dolgot nézel benne, ami esetleg felizgat, nyugtalanná tesz. Ez lehet egy késő este érkezett email, aminek nem igazán kellemes a tartalma, de lehet egy háborúról vagy terrorcselekményről szóló hír is.

A telefonnal és a tévével az is gond, hogy ha nincs rajtuk kékfény szűrő, akkor a képernyőjük izgatóan hat az idegrendszerre, ami szintén nehezíti a könnyed elalvást.

A nyugodt hangulatú, kedvező égtájon levő hálószoba segíti a nyugodt alvást, de van néhány tényező, amit nekünk kell hozzáadnunk az alvást segítő légkörhöz.

A nyugodt hangulatú, kedvező égtájon levő hálószoba segíti a nyugodt alvást, de van néhány tényező, amit nekünk kell hozzáadnunk az alvást segítő légkörhöz.

10. Az ivásról már beszéltünk, de mi a helyzet az evéssel? Hogy is van a magyar mondás? Reggelizz úgy mint egy király, vacsorázz úgy, mint egy szegény ember… Az Ájurvéda is azt tanácsolja, hogy este 6 óra után már ne együnk semmit és akkor is (utolsó étkezésnél) csak egy kis meleg levest.

A probléma az, hogy nagyon sokan napközben, munka közben, vagy a munkahelyükön nem tudnak rendesen étkezni. Talán van egy szendvics a táskában, de azt is csak kapkodva tudják elfogyasztani. Este pedig végre otthon, a tévé előtt vagy éppen a telefont nyomkodva jól bevacsoráznak… Mi lesz ennek a következménye? Egyrészt elhízás, de ami még rosszabb: nyugtalan alvás.

Neked is mondták gyerekkorodban, hogy este ne egyél sokat, mert bikákkal fogsz álmodni? Nekem mondták, pedig gyerekként mindig nagyon gebe voltam, anyukám inkább annak örült, ha sokat ettem. Ennek ellenére mégis megmaradt bennem már gyerekkoromból is, hogy este nem jó sokat enni.

11. Próbálj stresszmentesen élni! Hehe! Na ezen a tippen most biztos elmosolyodtál, talán még fel is nevettél… Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor nehéz elkerülni a stresszt. A diákok számára ez lehet a vizsgaidőszak, dolgozók számára a határidős feladatok, vagy éppen egy undok főnök, vagy kellemetlen munkahelyi légkör.

El kell azonban gondolkodni azon, hogy hosszútávon megéri-e az állandó stressz? Most kapaszkodj meg! Az Ájurvéda azt mondja, hogy napi 5 perc idegeskedés 2 órára leállítja az immunrendszerünket. Sokkoló igaz? Biztosan tapasztaltad már, hogy egy nehezebb, terheltebb, stresszesebb időszak közben vagy végén elkaptál egy vírust, ami napokra, akár hetekre ágyba döntött. Amikor ilyen időszakod van, állj meg egy percre és gondold végig: megéri? 

Az állandó vagy éppen időszakos stressz természetesen hatással van az alvásunk minőségére, és persze nem jó hatással. Ha egy stresszes időszakban nem alszunk jól, könnyen belekerülhetünk egy negatív, lehúzó spirálba. Mivel nem pihentük ki magunkat, nem tudunk megfelelően gondolkodni, vagy megfelelően reagálni a nehéz helyzetekre, így a minket érő stressz csak fokozódik, ami miatt még inkább nem tudunk aludni és ehhez még betársul a legyengül immunrendszer… A legjobb ilyenkor amit tehetünk, hogy lassítunk. Megpróbálunk kevésbé pörgősen, kicsit lassabban élni még akkor is, ha nem készülünk el mindennel időre…

12. Említettem már, mennyire fontos, hogy a hálószobában friss levegő és hűvös legyen. Rendkívül fontos, hogy a nap aktív szakaszában is minél többet legyünk a friss levegőn. Ha vidéken, kisvárosban vagy falun laksz, már az is elég lehet, ha csak kimész a kertbe, kertészkedsz egy kicsit, vagy csak üldögélsz a teraszon. Ha szennyezett levegőjű nagyvárosban laksz, amikor csak teheted, menj ki a természetbe, az erdőbe, kirándulj, mozogj, szippants be az erdő gyógyító, tápláló energiáját! Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy jobban aludj és ahhoz is, hogy megszabadulj a munkahelyi stressz negatív hatásaitól.

13. Még egy nagyon fontos alvássegítő tipp, amit a szüleim tanácsoltak nekünk az esküvőnk napján: Sose feküdj el haraggal a szívedben! Sose menj úgy aludni, hogy haragszol vagy meg vagy sértődve a párodra, a házastársadra, a kedvesedre! Ez a harag nincs jó hatással a pihenésedre, ráadásul reggel egy megoldatlan problémával (mosoly nélkül) fogsz ébredni, s a probléma tárgya az a személy lesz, aki talán a legközelebb áll hozzád. 

Javaslom, hogy a szokásos tavaszi megújulás részeként fordíts nagyobb figyelmet az alvásod minőségére is, és ha úgy érzed, van hova fejlődni, szép sorban valósítsd meg minél többet ezekből a tippekből! Ha esetleg neked is van jól bevált módszered, ami támogatja az alvásod minőségét, kérlek, szólj hozzá az írásomhoz és oszd meg velünk!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

    Neked ajánlom:

    Tavaszi nagytakarítás – Vaszati tudatban

    Tavasszal, amikor végre jó idő van és közeleg a Húsvét, eljön a tavaszi nagytakarítás ideje is. Ezt van aki szereti, mert utána érezhetően frissebbé válnak a lakás energiái, van aki csak a munkát és a fáradtságot látja benne, ezért nem szereti. Javaslom, hogy...

    Tavaszi kertészkedés a Vaszati segítségével

    Kertes házban élők tapasztalhatják, hogy nem csak a háznak, a lakásnak a minősége hat az életükre, hanem a kerté is. Ha egy pillanatra félretesszük a Vaszatit, akkor sem kell sokáig magyarázni, hogy mi mindent ad egy szépen gondozott, rendezett kert. Már több,...

    A tavasz illata

    Számtalan okot felsorolhatunk arra, hogy miért szeretjük a tavaszt. Végre süt a Nap, hosszabbak a nappalok, lehet a teraszon ebédelni, feléled a természet és minden virágzik. Bármerre nézzek a kertben, az utcán, vagy a szemközti hegyoldalon egészen biztos, hogy...

    A tavaszi nagytakarítás nem nyűg, hanem lehetőség!

    Most már minden kétséget kizáróan itt a tavasz! Gyönyörűen süt a Nap, a kertben énekelnek a madarak és végre kinyílt az aranyeső (hivatalos nevén aranyvessző). A tavasz - és a húsvéti készülődés - pedig együtt jár a tavaszi nagytakarítással, ami valljuk be, nem mindig...

    Mire figyeljünk, ha Vaszati kertet szeretnénk?

    iAz elmúlt egy év történései következményeként egyre többen döntenek úgy, hogy vidékre, de legalábbis kertes házba költöznek. Ezen egyáltalán nem csodálkozom: amikor a járvány miatt kijárási korlátozás lépett életbe, a társas házak lakói bizony beszorultak a négy fal...

    Erdőkert és Vaszati? Tavaszi virágpompa

    Most, hogy berobbant az év talán legszebb évszaka, a tavasz, időszerű, hogy ismét elővegyük a Vaszati és a kert témáját. A Vaszati elveit ugyanis nem csak a házon belül, hanem azon kívül is lehet és kell is alkalmazni. Korábbi írásaimban részletesen beszéltem arról,...